Julbakstider

Första sorten av julbaket ligger i frysen. Det blev havreformar med kolakräm. Livsfarligt goda! Jag brukar baka drömrulltårta och någon kaksort men anisbröden funderar jag på att köpa, är nämligen alldeles för feg när det gäller temperaturen på kokosfettet och är fettet inte tillräckligt hett blir bockarna fettdrypande. Häromåret blev hela anisbocksbaket fågelmat vilket uppskattades av småfåglarna. 
 
Det är många känslor som poppar upp i samband med julbaket. De flesta handlar om bandomshemmet, om syskonen, om mamma och pappa. Atmosfären när julen närmade sig. Mamma bakade många sorters kakor och matbröd och pappa stod för knäckkoket. Vi gjorde julgranspynt och girlanger under pappas ledning. Han var minst lika ivrig, om inte mer, som oss barn. Jag minns värmen, dofterna, skratten och inte minst förväntan inför julhelgen. 
 
 
Jag hör till den generation där mammorna sydde alla kläder till sina barn förutom vissa ytterplagg, fast det hände att mamma sprättade sönder en gamla kappa, vände tyget och sydde kappor och jackor till oss flickor. Det blev sena kvällar för mamma och jag somnade gott till ljudet från symaskinens knattrande nere i köket. Jag och syrran fick oftast likadana klänningar och tvillingbröderna likadana byxor, skjortor och ibland röda västar. Jag kommer väl ihåg ett år då jag blev sjuk lagom till jul och låg orkeslös med feber i flera dagar men på julafton tog jag ett bad och klev i den nya klänningen i blått med stråveck, vit pikékrage och skimrande pärlemoknappar på bröstet.