Vår i lufen

Dagsljuset visade sig redan vid sjusnåret. Underbart. Hela min kropp skriker efter ljus och naturligtvis värme men ljuset är det allra viktigaste. Började brutalt med taxiuppdrag direkt från sängen fortfarande iklädd pyjamas. Jag lever definitivt inget typiskt pensionärsliv men det jag gör för dem jag älskar betyder allt för mig. 
Efter några koppar kaffe tog jag ut katterna som för första gången den här vintern självmant gick nosade runt och inte ville in direkt. Tror att den vädrade vår i luften.
Så småningom bjöds jag på en tur till grannlandet med fika och några små matinköp på Lidl. Hemma igen fick jag trevligt besök av min föredetta svägerska som hade med sig goda semlor. Därefter var det dags för dagens promenad tillsammans med syrran. Mycket skönt väder för promenad, jag var dock alldeles för varmt klädd så svetten lackade.
Nu i nattens mörker är jag pigg som en mört efter flera timmars slummer i tevesoffan. Blir nog ytterligare ett korsord innan herr John Blund behagar infinna sig.

Kontorsjobb

 
Nollgradigt, snödrev och rejäl blåst har präglat en stor del av dagen. Nu i kväll är det bara blåsigt. Har varit ute en stund och skyfflat bort snön från infarten. Får ta ordentligt i morgon.
Har suttit med räkenskaper hela dagen och många timmar har gått åt till att jaga 10,07 kronor. Vet att de gömmer sig någonstans men mina ögon ser tydligen vad de vill se. Gissar att jag har kastat om en eller två siffror när jag lagt ihop summorna. Otroligt frustrerande. 
Som tur är har jag haft två omgångar kaffegäster och den ene hade med sig en supergod semla och ett wienerbröd från café Lyktan som vi delade. Fick också levererat middagsmat i form av en korvgratäng som var den godaste jag någonsin ätit. 
En bra dag trots allt.

Min dag

Det är ännu kolsvart utanför fönstret och alldeles tyst och stilla. Vaknade ovanligt tidigt denna morgon. Kaffet är vederkvickande och smakar utsökt gott. Katterna tassar runt i godan ro. För en gångs skull har ingen av dem hoppat upp på skrivbordet och ställt sig mellan mig och dataskärmen vilket annars hör till vanligheterna. Funderar på att fortsätta städningen i mitt lilla "kontorsrum". Snart är det dags att ta i tu med redovisningar och då gäller det att ha alla papper i ordning, vilket jag i och för sig redan har. 
----------------------------------------------------------------
Nu många timmar senare är det sen eftermiddag och kolsvart utomhus efter solig och vacker dag men attans kylig. Termometern har legat runt femton minus. Syrran och jag var ut på en skön promenad strax innan solnedgång. Kallt men vackert och och håret som stack ut från mössan blev alldeles frostvitt. 
Har haft besök av en vän och pratat bort en bra stund över en kopp kaffe men nu har jag nu ett paltkok på gång. Därtill blir det bacon, smör och lingonsylt. Kokade en testpalt och den smakade mums. 
 
 ---------------------------------------------------------------
Och nu ytterligare någon timme senare är det snart natt. Jag har agerat taxi och sett några teveprogram. Paltdisken står nu på tur innan det är dags för mer teve och förhoppningsvis orkar jag hålla mig vaken till midnatt då Brottskod Försvunnen börjar. Termometern har börja krypa uppåt så jag hoppas på blida i morgon.

Skam den som ger sig

 
 
I morse drog jag på min pussyhat innan det ens var helt ljust och greppade snöräven. Sedan klättrade jag upp på garagetaket. Efter några timmar i mitt anletes svett med igenimmade glasögon var alla sextio kvadratmeter snöbefriade. Det har varit skönt väder med glesa lapphandskesnöflingor. Alldeles tyst och stilla förutom skoterljud på avstånd. Fick flera pauser då promenerande grannar stannade till för en pratstund. Är lyckligt lottad med trevliga grannar. Förhoppningsvis räcker det med denna skottning innan vårsolen tar vid och smälter det som faller ner hädanefter. 
Efter en välbehövlig dusch, en Panodil och en skön slummer var jag som en ny människa igen. Otroligt nöjd med dagen! Kvinnor kan! 
 
 

Fredag

Eftersom pensionen ramlade in på kontot igår har dagen bjudit på shopping i syrrans sällskap. Ingen glädjeshopping precis utan mer typ toapapper på extrapris, tvättmedel och disktrasor. Måttligt kul. Vi var in på Ikea för att äta billig lunch. För min del blev det rödspätta vilket enligt mig är det godaste bland utbudet. Speciellt deras kalla gröna ärtor är supergoda. Tar aldrig potatis utan ber istället om några extra skedar ärtor.
Det viktigaste jag inhandlade är en födelsedagspresent till mitt kära barnbarn som snart fyller trettio år. Fattar inte att det gått så många år sedan hon kom och dagligen förgyller min och många andras tillvaro. 
 
Efter hemkomsten sträckte jag ut mig i soffan och slog på teven. Följde bitvis installationen av den nya presidenten i det stora landet i väster. En sorglig historia som gör världen ännu mer osäker. Fick kalla kårar av det jag hörde och såg.
 
 
 
 
 

Storm i faggorna

Dagen har bjudit på en tur till grannlandet. Blev bjuden på både åktur, trevligt sällskap och gott fika. Själv Inhandlade jag endast några paket kattmat. I morgon kommer pensionen. Enormt efterlängtad. Fick en räkning idag som för en gångs skull fick mig att dra på munnen. Det handlar om vattenförbrukning och sopavgifter. Räkningen brukar hålla sig runt tvåtusen kronor fyra gånger per år men den här var endast på 500 kronor. Underbart! Har snålat med både vatten och sopsorterat supernoga. Visserligen har det kostat en del bensin när jag kört till soptippen och återvinningen men knappast femtonhundra kronor. 
 
Har några årsredovisningar att ta tag i, dels till överförmyndaren och dels för en förening där jag är kassör. Alla papper är i ordning så det borde inte bli några större problem. Brukar få slita mitt hår med typ tre öre som sedan efter timmar av sökande visar sig vara ett felslag. Planen var att börja idag men så blev det inte då annat dök upp som också var viktigt. I skrivande stund håller stormvindarna på att ta i så grannens flaggvimpel snart lossnar från stången. Hoppas att den bedarrar kvickt.
 
 

En bra dag

Just idag har det känts som att jag är på väg mot jämnare terräng där livet bjuder lite mer frikostigt på sina gracer.  Visserligen lyser ännu pengarna med sin frånvaro men plötsligt händer det - hoppas jag. Det första jag ska göra den dag jag är ordentligt stadd vid kassa är att beställa tid hos tandläkaren. En ack så nödvändig pina.

Så här två dagar före pension är det lite tomt i kylen men frysen gömmer fortfarande lite julrester som kan trollas till något ätbart. Idag blev det en riktigt delikat och kryddig laxlåda och den lär räcka även till morgondagen.  Vi formligen glufsade i oss. De sista julstjärnorna har också blivit uppätna idag. 

De senaste dagarna har jag gått omkring och våndats över mina fläckiga golv men i morse skrämde jag undan latmasken och dammsög och skurade alltihop och det tog kanske en halvtimme så var det klart. Tala om att bygga berg av smågrus.
 
 
 
 
 

Genom mina fingrar

 Mitt manus till släktkrönikan, eller vad jag nu ska kalla den, har fått lite finputs under de här senaste kyliga dagarna. Jag älskar att skriva, att låta orden ocensurerat rinna ner från hjärnan längs armen till fingrarna som trycker ner tangenterna och bildar ord. Ibland blundar jag eller tittar ut genom fönstret medan fingrarna smattrar fritt. Det händer att jag blir förfärad över det jag sedan läser på bildskärmen. Annat får hjärtat att brista och tårarna att flöda av sorg och längtan efter alla de som jag älskat och som inte längre finns bland oss.

Om man som skrivare ska ta hänsyn till att ingen ska bli arg eller ledsen finns det ingenting att skriva om. Det är mitt liv och mina upplevelser och där har alla jag mött på livets stig bidragit på ett eller annat sätt till att forma mig till den jag är idag. Visst lär någon bli arg eller ledsen över det jag har satt på pränt, men jag tänker så här, att någon annan kan bli väldigt glad och lättad över att det finns svar på funderingar. Denne någon kanske får en förklaring till konstigheter de upplevt eller upplever när det gäller den här släkten.  Jag undviker inga ämnen oavsett om de tillhör kategorin familjehemligheter eller livet i stort. Hela skalan vitt-grått-svart finns med. Mitt skrivande innehåller mest kärlek och underbara minnen men även väldigt tråkiga saker som hänt och händer inom familjen. Saker som har varit svåra att sätta på pränt.

Jag har skrivit dagbok i nästan hela mitt liv och har alltid uppfattat de små detaljerna.  Jag hörde, jag såg och jag kände och har dessutom fortfarande bra minne vilket har varit en guldgruva i mitt skrivande. Dessutom har jag friheten att fantisera och lägga till eller ta bort allt efter eget tycke. Älskar skrivandet! 

 
 
 

Lördagstankar

 
För er alla mina nära och kära, vänner, bekanta och annat löst folk som som berikar mitt liv finns en bred och varmt välkomnande bro som går rakt in i mitt hjärta. Jag älskar alla telefonsamtal, promenader och kaffestunder med prat och skratt om allt och ingenting. Vi skrattar åt våra tillkortakommanden, tröstar när livet bjuder på motstånd och gläds tillsammans över det positiva livet bjuder oss på. Ni är alla utan undantag viktigast av allt i mitt liv! Många av er är jag skyldig stort tack för att ni har stöttat och uppmuntrat mig och hjälpt mig att komma på fötter ingen när livet varit tungt och motigt. Miljoners tack!
 
 
Under hela mitt liv fram till idag har jag bara stött på tre personer som jag verkligen avskytt från djupet av mitt hjärta. Den första som jag fick kalla kårar av var en manlig lärare som gillade att stå och sköta vattenkranarna i flickornas duschrum när jag var i elvaårsåldern. Jag minns fortfarande hans svarta ögon där han stod tryckt mot väggen i svart kostym, vit skjorta och slips och jag förstod tidigt att han var ett perverst äckel även om det ordet inte fanns i mitt vokabulär på den tiden. Dessvärre började fanskapet ringa och förfölja mig under en tid efter en klassåterträff trettio år senare. Den andra var en kvinnlig rektor som på det så kallade utvecklingssamtalet baktalade min kollega och goda vän som dessutom stod utanför dörren näst i tur efter mig. Jag kände mig smutsig bara av att ha vistats i samma rum som den här rektorn. Från den dagen var den rektorn ett enda stort skämt, dessutom oärlig, inkompetent och förhoppningsvis även inkontinent. Den tredje som hålls på många armlängders avstånd är en sjukt manipulativ person som verkar ha som livsuppgift att skada och söndra. Jag är tack och lov inget lättintagligt offer för manipulativa övergrepp och det verkar vara ytterst frustrerande för den här personen. Gedigen och bred livserfarenhet har försett mig med förmågor som förgör skit ungefär på samma sätt som ett antivirusprogram fungerar i en dator. Jag tror på ödets makt om att den som begår övergrepp av olika slag mot andra så småningom biter sin egen svans.

Vårdrömmar i snöovädret

Bestämde mig att börja stiga upp runt sjusnåret så fort alla helgdagar var över och så har också skett. Skönt även om det är kolsvart utomhus fram till vid åttasnåret. Jag som ALDRIG har sjunkit ner framför teven på morgnarna har faktiskt förfallit och sett Gomorronprogrammen några gånger. Ibland bjuds det på något nytt och trevligt men nog kan jag tycka att det är en hel del gammal skåpmat som bjuds. Idag snöar det och blåser ostliga vindar. Alltså driver snön mot mina ytterdörrar. Har varit ute och skottat för hand och med slungan så i skrivande stund är det värre ordentligt på min gård. Lär bli flera skottningsrundor idag. 
 
 
Har noterat att det allt oftare har börjat dyka upp tankar i min hjärna på morgonsol och fågelkvitter. Ser redan bilder på hur jag och katterna sitter ute på farstubron i arla morgonstund och njuter av fågelkvitterkören från dungen intill. Längtar verkligen. Vintern är inte min årstid även om den är det färgmässigt med vitt och svart och massor av klara och isiga färger. 
 
 
 
 

Ovädersdag

Vaknade till ljudet av porlande vatten utanför sovrumsfönstret. Termometern var på plussidan och himlen svart eftersom det var före soluppgången. Kände mig måttligt alert med influensakänsla i kroppen och huvudvärk. Svart kaffe fick inte igång min motor så jag stoppade i mig en Panodil och vips var jag hyfsat alert igen. Har städat bilen och kört en massa sopsäckar till soptippen. Fick välkommet fikabesök som hade med sig vaniljfyllda munkar och godis och det funkade ännu bättre än Panodil. Nu sitter jag och funderar på att åka ut och söka efter en liten hund som har virrat omkring ensam sedan i går eftermiddag. Hemskt väder ute med regnblandad snö och storm. Inte kul att vara ensam och utelämnad när man bara är en liten skygg hund.

Mot varmare tider

 
 
I morse drog kylan iväg med en väldans fart och ersattes av svinkall blåst och endast -2° C. Skönt, inte minst för mina nerver. Skruvat ner alla element och luftvärmepumpen fyller återigen huset med varm och skön luft. Ordningen återställd och här sitter jag i kortärmat och med bara fötter utan att frysa. Annat var det under gårdagen.
 
Träffade min yngste bror med sambo på trevligt kaffekalas hos syrran. Vi bytte julklappar så här lite i efterskott. Alltid spännande med paket fast man är vuxen. 
När jag kom hem hängde ett paket med nylagad mat på dörrhandtaget. Har också haft sonen och ett av barnbarnen på busigt besök. Jag är priviligerad när det gäller nära och kära och vänner. Delad glädje är verkligen dubbel glädje.
I morgon vankas julgransplundring eller kanske var det bartömning, minns inte så noga. Det blir nog det senare innan festen är slut. Längtar redan.
 
 
 
 

Brrrrr ....

 
 
Utetermometern visar -31°C och det är alldeles kolsvart utanför fönstret. Själv är jag nästan djupfryst, åtminstone vad gäller aktivitet. Känns som att det är dags att krypa ner i björnidet i väntan på behagligare temperaturer. Har startat min bil och skjutsat unge herrn till en kompis men det var med nöd och näppe som den startade trots att motorvärmaren varit på i över ett dygn. I morgon ska det enligt smhi och yr vända någon gång mitt på dagen och bli mildare. Himmel så skönt det ska bli!
 
Min julamaryllis har precis öppnat de först knopparna och många fler är på gång. Just nu har jag både värmeljus och doftljus på gång för att liksom ta udden av det kyliga. Har tredubbla hemstickade yllesockar på mig och fleeceställ utanpå kläderna. Håret är superelektriskt och spretar åt alla håll och jag sträcker mig mot barnbarnets chokladask trots att jag redan ätit upp alla de goda. Nej fy det här är inte kul så snälla vädergudar ge oss mildare väder snabbt som attan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalla tankar

Förståndsmässigt vet jag att det inom några veckor++ kommer härliga dagar med varma solstrålar mot kinden och fågelkvitter i luften när jag i sakta mak tar en skidtur ner till älven. Längtar enormt fast idag känns den tiden långt borta då utetermometern fastnat på -25°C och hela jag känns stel och frusen. Av ekonomiska skäl håller jag innetempen till under tjugo grader vilket känns kyligt när man är i stillhet. Varje grad värme kostar mycket pengar.
 
Idag kollade jag hur mycket min pension har stigit med de nya utlovade höjningarna. Nettoökning för min del blev 87 kronor. En stor besvikelse. Inte ens hela årets höjning, alltså 87 kronor x 12 månader, räcker till att laga mina två tänder som som spruckit och stora bitar ramlat bort. Jag vet mer än väl att oändligt många är i samma situation som mig men det är ingen tröst. Funderar på att höra med soc om det finns möjighet till ekonomiskt bistånd för att laga tänderna. 
 
Alla dessa människor som inte ville bidra solidariskt till välfärdslandet Sverige utan istället ville ha mer och ännu mer pengar i sin egen plånbok via skattesänkningar undrar om de förstår vilket rasering de varit med och bidragit till. Jag tror inte det. Dessa egoistiska människor lever med skygglappar så länge de inte själva drabbas. Jag betalar fortfarande på min ynka pension mer skatt än många av dem någonsin kommer att betala. 
 
 

Längtan

Vaknade till gråväder och så har det fortsatt dagen lång. Dagens höjdpunkt har varit kaffegäst och samtidigt  stod en nästan vit ren med stora horn utanför fönstret. Vi skyndade efter kamera men vips var den spårlöst borta innan vi hann föreviga besöket. Hade det inte varit så att min vän såg renarna när han kom så hade jag misstänkt hjärnspöken. 
 
Även om det är kallt och bitvis jobbigt med snöskottningen och dyrt med eluppvärmningen så känns det ändå förhoppningsfullt att vi är inne i ett nytt år och att våren börjar visa sig sakteliga allt eftersom solen klättrar allt högre upp på himlavalvet. Längtar efter takdropp och promenader längs skoterspåret ner till älven. Längtar efter korvgrillning, kaffe och limpmackor ute i det fria och alla familjens födelsedagar som infaller under våren. Det blir många härliga tulpanbuketter. Idag fick jag den första av en vän. Krispigt fräscha röda tulpaner som i ett slag fick mig att inse att våren faktiskt inte är alltför långt bort. Jag står nog ut.
 
 

RSS 2.0