En dag då jag unnat mig

Idag har jag ägnat dagen till shopping med fokus på underkläder. Det finns otroligt mycket att välja på. Hur många färger, kvalitéer och stilar som helst. Jag har aldrig haft ekonomi för att välja det som är både vackert och har bra passform utan nöjt mig med lågt pris och hyfsad passform. Idag hittade jag en liten sak i märket Chantelle på 70 procents rea. Istället för att betala nästan sjuhundra kronor betalade jag strax över 200 kronor. Så lyxigt, romantiskt och tjusig och dessutom perfekt passform. Även om jag inte precis hör till det unga gardet är det kul att förgylla livet med vackra ting. Att unna sig det man tycker om.
 
Det har varit en trevlig dag med kära vänner, god mat, många skratt och mycket prat om livets väsentligheter. Dessutom överraskades jag med en uppskattad födelsedagspresent. Också en sak som hör till de lyxigare väsentligheterna. Jag är så glad att alla runt omkring mig förstått att jag har tillräckligt många vaser och skålar.
 
 

Vår i luften!

Fåglarna kvittrar och det hörs dripp dropp i stuprören. Nu borde det ställas till med stor fest för att fira att jag och många med mig överlevt den värsta tiden på året. Allt oftare känns det som att det är på största allvar när jag funderar på att lämna den här hålan och bege mig söderöver där mörkertiden är kortare. 
Har känt mig lite småseg idag efter hälsapåtrippen till Umeå. Barnbarnet har gett mig en ny förrättsfavorit, nämligen baugetteskivor försedda med ett tjockt lager vitlökssmör (hemgjort), sedan lägger man på skivor av getost och valnötter och avslutar med att ringla över lite honung. Skjuts in i ugnen! MUMS! På bilden här nedan har de ännu inte varit in i ugnen därav lite bleka om nosen.
 
 
 
 
 
 

Födelsedag

Det är väl inte så att jag ropar jippi över att fylla 64, men födelsedagen har faktiskt varit riktigt bra. Träffade barnbarnet i storstan, shoppade och fick en överraskningspresent som innebar lyxspabehandling av mina händer och naglar. Det var jätteskönt och verkligen välbehövligt. Nu är händerna släta och mjuka och naglarna lyser vackert hallonröda med små glittriga stänk. Så här fina händer har jag aldrig tidigare haft. Dessutom fick jag jättefina yllebroderade vantar av dottern i samma stil som hon har på sig på bilden i hennes blogg http://dalen191.blogspot.se. Nu ska jag se till att bli bättre på att vårda mina viktigaste redskap.
I kväll har vi ätit jättegod middag bestående av kyckling med pesto och sallad. Till förrätt bjöds jag på honung och valnötsglaserade getostbröd. Som final en ovanligt god prinsesstårta. Nu väntar sköna sängen!

En doft av ros

 
Idag kom det överraskande ett blombud och plingade på dörren. Nu har jag en jättefin bukett mitt på köksbordet i härligt röda och rosa färger. Att få blommor och blader är härligt, speciellt den här årstiden när krukväxterna gett upp och fönsterbrädorna gapar tomma. Blommorna ger liksom sommarpirr för för alla sinnen.
 
Med blommorna kom energi för att slutföra även redovisning nummer två och nu stämmer alla siffror. Pust! Har också varit och hälsat på barnbarn och haft en liten gitarrlekton med ett av barnen som precis börjat spela gitarr... min son har övertro på sin gamla mor när han tror att jag är en virituos på det musikaliska området. Nåväl, den lilla damen kunde sin läxa och behöver bara träna varje dag för att komma framåt. Hon knäppte på strängarna och jag lyssnade och uppmuntrade med applåder.
 
I kväll regnade det och det kändes förtröstansfullt och liksom en hälsning från den tid som väntar. Mina katter är sysslolösa och längtar ut, men än är det för mycket snö så det blir bara en minut på sin höjd innan de vill in igen. Om det regnar så att marken blir isig funkar det bättre. Det verkar vara just det där med snö som fastnar under tassarna som de ogillar. Min billiga kattsand som är bra på så sätt att den inte dras ut i hela huset är nu utbytt mot den dyra och nästan luktfria varianten. De senaste dagarna har varit en pärs med kattpisslukt i näsborrarna. Nu är den lukten ersatt av typ lavendeldoft.
 

Blir galen!

 
Har suttit mest hela dagen med räkenskaper och ju senare kvällen blev desto mer fel blev det. Det är märkligt att jag räknar fel trots att alla verifikat finns på kontoutdraget. Så långt att rätt - tack och lov - och felräkningen är i alla fall åt rätt håll för det finns för mycket pengar kvar på kontot.
I morgon tar jag nya tag och då banne mig ska det stämma på öret för nu vill jag lämna ifrån mig eländet.
 
 
 
 
 

Sagt om kärlek

 
Läste om en undersökning där små barn försökte förklara vad kärlek är mellan människor i olika åldrar: Ett barn sa så här om äldre personers kärlek:
 De frågar om den andre vill ha kakor till kaffet istället för att säga jag älskar dig.
 
 
 
 

Ont i halsen

 
Inte konstigt att jag känt mig lite vissen sedan i går för idag har jag fått ont i halsen. Håller nu båda tummarna för att det inte blir någon brakförkylning. Kan inte komma ihåg när jag sist var förkyld, tror att det måste vara flera år sedan sist. Nåja, det kanske inte är så farligt för jag har inte ens feber.
 
Idag har vardagsrumssoffan bytt skepnad från svart till renaste vitt. Nu får ingen, inte ens jag själv smaska på något som kan ge fläckar. Absolut rött kort för choklad och rödvin.
Jag har börjat göra sommarljust inomhus fast snödrivan utanför vardagsrummet når ändå upp till fönsterblecket. Pelargoniorna jag planterade om och tog in i värmen har redan livsats till så snart lär de vara knubbiga och fulla av knoppar. De flesta är skirt ljusrosa Mårbackapelargonior. 
 
I kväll tänkte jag tillbaka på resan till Holland för snart två år sedan. En underbar resa på flera sätt.
 
 
 
 
 
 

Söndagsfunderingar

 
Det känns som om söndagarna kommer tätt numera och det fyller mig med fasa, eller rättare sagt dödsångest. Minns när jag som liten flicka började förstå tidsbegreppet och räknade ut att jag skulle fylla 51 år 2000. Det var oblickbart svindlande långt in i framtiden så min ålderdom var ingenting jag behövde oroa mig för och skuttade lugnt vidare därhemma bland kor, grisar och höns. Nu har det gått tretton år efter år 2000 och tiden bara rusar iväg från mig. Hemskt! Jag känner mig som tjugo och har massor ogjort och fylld av idéer och lust för allt möjligt. Min livsaptit är det alltså inget fel på. I och för sig får jag vara glad för att jag fortfarande lever och för att jag har många nära och innerligt kära omkring mig. Även om kroppen har små skröpligheter upplever jag att hjärnan mår prima - än så länge. Knäpper nästan mina händer och ber till högre makter om att skona mig från bitterhet och demenser som enligt mig är det ovärdigaste en människa kan drabbas av. 
 
Om jag som tonåring hade förstått hur min väg i livet skulle bli hade jag delvis gjort andra val men med facit i hand kanske jag inte hade haft ett så bra liv som det jag har idag.  Det hade dock inte skadat om jag hade stannat och tvärvänt på vissa vägar av omsorg om mig själv. Min tro på det goda hade jag utan tvekan kunnat sänka till en hälsosammare nivå. Nåja, jag kan i alla fall trösta mig själv med att jag inte gett upp hoppet i första taget. Apropå hopp så kom det häromdagen ett brev från ortopedkliniken så nu hoppas jag på att kunna svänga min höfter i sensuell salsa inom en snar framtid ...

En önskan om en

 
Dagen har gått i lugnets tecken och bilen startade på första försöket även i morse så jag har ingenting att klaga på just för tillfället.
Mina pelargonior har dagen till ära fått ny jord och står nu i söderfönstret och gnuggar sömnen ur ögonen. Utetemperaturen har varit runt noll hela dagen fast solen lyste tyvärr med sin frånvaro. Nu blir det bara bättre och bättre dag för dag trots all snö.
Har haft besök av sonens familj som fick fika av en rykande färsk sverigekaka. Därefter åkte jag iväg till dotterns familj där jag bjöds på mat. Gott och trevligt och alltid roligt att träffa allihop. 
Summa summarum har denna alla♥dag varit jättebra.
 
 
 
 
 

Lugn dag

I morse startade bilen på första försöket och jag blev så ♥ans glad! Senaste verkstadsbesöket i förgår var tydligen lyckat.
Idag har jag tagit det lugnt, städat lite och testat hur mojängen jag köpt för att överföra vhs till dvd fungerar. Jo, den fungerar riktigt bra men bildkvallan blir kanske ett snäpp sämre. I och för sig är det ingen proffskvalla på vhs heller så den lilla försämringen är bara en fjärt i universum. Nu väntar ett tidskrävande jobb för att överföra och redigera. 
 
 
 
 

En dyr resa

Den här dagen blir förmodligen en dyr dag eftersom jag som annars kör som en lus råkade köra för fort precis vid en fartkamera. Pest, men överlever nog. Lär få ett brev inom några dagar.
Har inte gjort så mycket mer idag än handlat kattmat i vårt östra grannland. Exakt samma sorts blötmat som jag köper här på Coop kostar 20 kronor mindre per förpackning i Finland.
Känner mig lite sliten och trött men det kanske beror på kylan och att jag är ute i friska luften alldeles för lite. Idag kändes det att solen v ä r m d e och det kändes underbart hoppfullt.
 
 
 

Konstruktionsproblem

 
Vaknade hyfsat tidigt till en gråmulen himmel. Verkar tragiskt nog som att mer snö är på gång.
Efter morgonkaffet spände jag på mig skidorna och gav mig iväg mot baksidan av huset med min egenhändigt konstruerade taksnöskrapa över axeln. Ja, snöskrapan fungerade men skarven mellan de två teleskopskaften höll inte så nu får jag tänka om. Hade egentligen behövt en halvmeter lagom grovt metallrör plus silverteip, men inget av dem hittade jag här hemma. Funderar nu på att åka iväg till Krauta som lär ha taksnöskrapor.
 
 
 

Kall lördag

-22°C och strålande sol på snövita vidder. Efter lite småpyssel inomhus styrde jag kosan mot Moån där Lillemor bor för att återlämna en hel kasse ljudböcker som hon försett mig med. Det var sagolikt vackert genom skogen med träd som böjde sig graciöst av snötynderna och glittrande vita fält där en och annan färglad skoter susade förbi. Ur bilhögtalarna strömmade latinska rytmer på högsta volym och jag dansade lyriskt skogsvägen fram. Efter gofika och pratstund styrde jag hemåt i rosa skymning med Ewa Cassidys stämma som sällskap. I baksätet stod en kasse med nya ljudböcker och jag brukar gilla det Lillemor gillar så det blir många spännande kvällar framöver.
 
 
Mitt hus försvinner snart under all snö och ena taksidan behöver snarast befrias från en del snö. För det ändamålet har jag konstruerat en skrapa på teleskopskaft så att jag slipper gå upp på taket. Har nämligen högtidligen lovat de två äldsta barnbarnen att absolut inte gå upp på taket. Egentligen finns den här skrapan att köpa på CoopBygg men var så klart slutsåld när jag kom mig dit. Min skapelse fungerar hyfsat så i morgon ska snö rivas ner och därefter lär halva vardagsrumsfönstren vara täckta av snö. Lär bli iglookänsla.
 

Orkeslös

spa i Katalonien 2011
 
Idag har jag haft en formsvacka och bara dammsugit, pantat tomflaskor och handlat hem lite smörgåsmat. Har känt mig orkeslös och lätt deprimerad. Kanske på väg att bli förkyld. Har snart läst ut boken Femtio nyanser av frihet. Erotiska skildringar har jag fått så det räcker för ett bra tag och nu funderar jag på vad jag ska läsa härnäst. Allra helst berättelser med starka och självständiga kvinnor som huvudkaraktärer. Behöver ladda batterierna.
 
Bra träd växer inte bara under enkla förhållanden
ju starkare vind, desto starkare träd.
/J Willard Marriott
 
 
 

Vår i sikte

Idag har jag rensat bort torra blad från pelargoniorna som stått på vintervila. Alldeles snart ska de få ny jord, klippas ner och tas fram i ljuset. De skjuter redan små ljusgröna blad fast de står mörkt och svalt. En härlig tid är i antågande. 
Alldeles alldeles snart är det också dags att plantera blomfrön och i år ska jag begränsa mig till några lättodlade sorter varav Rosenskära är en av dem. Ska bara ha en tomatplanta och en gurkplanta och istället testa melon eller varför inte vindruva. Jordgubbsplantorna ska utökas och i en odlingslåda blir det potatis, bara för upplevelsens skull att dra upp egna stånd med en hel drös med vita tunnskaliga godingar. Längtar!
 
 
 

Äntligen strålande sol!

 
Kallt, men strålande sol, glittrande snöhögar och en klart blå himmel. En fransig blågul flaggvimpel fladdrar lojt av nordanvindens pustar i flaggstången utanför mitt fönster.
Bilen är på verkstaden så idag får jag hålla mig hemmavid. Började morgonen med en kaffe tillsammans med dottern och fortsatte med att städa badrumsskåpen och funderar nu på skafferiet eller ännu värre städskåpet. Samtidigt är jag tankemässigt på gång med att göra en ytrenovering i köket. Ska måla furutaken och alla lister vita plus hänga upp en ny fräsch tapet. Kökstapeten har varit med i tjugo år och har många skavanker. Min kreativa fantasi är det inget fel på och det är nu när det är minst luftfuktighet som man ska måla tak och dylikt. 
 
 
 
 
 

Min inre röst

 
 
 
Ibland har jag funderat på om jag har lite synska talanger, är sanndrömmare eller om det handlar om ren och skär intuition, alltså att veta utan att veta. Förmodligen handlar det om en medfödd förmåga att registrera detaljer i kombination med livserfarenheter. De mentala processer som sker utifrån den kombinationen leder på ett omedvetet plan till en maggropskänsla för hur saker och ting ligger till. Det märkliga är att denna maggropskänsla oftast har visat sig stämma bra med verkligheten. På ett sätt otäckt och på ett annat sätt tryggt och bra. Numera litar jag till hundra procent på min inre röst där nere i maggropen, men så har det tyvärr inte alltid varit. Ingenting förvånar mig längre. Allt är föränderligt. 
Dagens fundering handlar om att börja extraknäcka som spågumma på nätet och ta rejält betalt ... I dessa tider är allt möjligt.
 
 

Söndagsbesök

Idag har jag haft kärt besök av min yngste bror och mitt näst äldsta barnbarn. Brorsan kom med skoter 3,5 mil enkel väg genom snötyngd skogsmark. Efter en laxbit och rester från gårdagens middag plus lite tårta gasade han iväg hemåt och barnbarnet drog också iväg. I eftermiddags kom också äldsta barnbarnet och tittade på videofilmer från när hon var en liten dam med bestämd vilja. Hon var så himla söt och rolig och vi har skrattat så tårarna har sprutat. Det är jätteroligt att min mamma och pappa, svärmor och svärfar och släkten på en hennes pappas sida finns med i situationer och säger saker som var karaktäristiska för dem. Många har lämnat jordelivet för länge sedan men på videoinspelningarna lever de och vi kan vi både höra och se dem glada och fulla av liv. Några nära och kära släktingar har försvunnit av andra egenvalda anledningar men det är roligt att se dem också från den tid då det begav sig. 
 
 
 
 
 
 

Födelsedagsmiddag och filmtime

Känner mig nöjd med dagens insats. Har haft tio personer plus två hundar på födelsedagsmiddag för äldsta barnbarnet. Efter mycket funderande tillagade jag gammeldags stek på min mammas sätt med gräddsås och potatisgratäng. Till efterätt blev det familjens traditionella marängtårta med hallon och klementinfyllning. Alla åt av ♥anslust och då blev jag jätteglad och nöjd. 
När alla hade åkt hem och disken var bortstädad unnade jag mig ett glas rött medan jag gjorde en nostalgitripp bakåt i tiden. Har nämligen lånat en vhs-spelare och håller på att titta igenom alla gamla filmer som jag har i mina gömmor. Filmerna väcker många minnen, både glada och lyckligt underbara men också många sorgliga och ofattbara. Det har runnit ofantligt mycket vatten under broarna sedan första filmen för tjugofem år sedan. 
 

Längtans drömmar

I mina drömmar öppnar jag ytterdörren och springer iväg mot bodan. Gräset spirar grönt och det doftar gott av hägg och syren, fåglarna kvittrar och solen strålar varmt från en klarblå himmel. En underbar dröm om tiden som hägrar bortom höga snöhögar och meningslösa vedermödor. Även om den här årstiden kan vara sagolikt vacker är det ändå alldeles för mycket av en passersträcka innan årstiden med stort S äntligen är här.
 
I går kväll körde grannen bort de värsta drivorna men oturligt nog kunde han inte ta det som verkligen hade behövts eftersom min gamla Mazda inte rörde sig ur fläcken. Förmodligen är det is någonstans kring hjulpartiet. Typiskt. 
Ännu värre är att det fortfarande snöar men jag tänker inte ge mig ut i snösvängen förrän senare i kväll. Hujedamej undrar hur det kommer sig att det bor folk i de här trakterna under vintern. Det är inte bara för snön och kylans skull, det är ju sjuhelsikes dyrt också och farligt med tanke på alla som får hjärtinfarkt av att skotta snö.
 
 
 
 

Sagolikt vackert men djävligt tungt

 
Bilden ovan är från taket på ekonomidelen. Tumstocken visade att snölagret var mellan 80 och 90 centimeter. I går kväll började jag snöröjningen med nya lätta snösläden och idag har jag gjort klart alla 60 m². Det var jädrans svettigt och krävde ett antal milligram medikament men nu är klart för den här gången.
Mitt på dagen upphörde snöandet och solen hade vänligheten att visa sig och då blev det plötsligt sagolikt vackert, i alla fall sett uppifrån taket.
 
 
Nu laddar jag för att baka marängtårta och fixa en delikat och mör helgstek. 

RSS 2.0