En helg med fart

Det är inte ofta mina helger är så upplevelserika som den här har varit. Lördagen tillbringades på kattutställning i Luleå tillsammans med vänner. Flera hundra katter som snällt lät sig undersökas och visas upp. Helt otroligt! Blev kär i flera raser bland annat en som heter Neva Masquerade, en släkting till sibirisk katt. Men det blir inte fler i det här huset, det räcker med mina två älsklingar. 
Emil har lagt beslag på kartonghuset jag köpte på marknaden.
 
Lördagen avslutades på restaurang Roady med den godaste lövbit jag någonsin ätit.
I dag söndag styrde vi fyra damer iväg till en skördemarknad. Solen strålade och vi strosade runt bland stånden. Köpte endast en burk lokalproducerad honung av en gammal bekant. På hemvägen unnade vi oss ännu ett restaurangbesök på samma ställe som föregående dag. Idag åt jag grillad lax med ingefärssås med chili. Mycket gott. Det fina med Roady är att vi gastric bypassopererade kan beställa halva portioner och även det är mer än vad jag får i mig.
Helgen avrundades på biografen med att se filmen Medicinen. En riktigt bra och rolig dramkomedi. Nu är jag trött.

Vilodag

 
Vaknade till strålande morgonsol och glitter i nattens dagg. Gick ut tidigt med katterna och småpysslade lite medan de nosade sig runt på favoritställena. Planen var att ha en lugn dag utan fysiska prövningar och så blev det också vilket var välbehövligt efter det senaste grävprojektet. 
 
Bakat en enkel äppelpaj av egna äpplen som blev riktigt delikat. Under helgen är det nog dags att plocka resterande äpplen. Brukar vänta med att plocka till dess att det första fallit eftersom min självkonstruerade teori är att de är klara då. Det första föll i morse. 
 
I kväll har jag ett barnbarn här medan förädrarna är på konsert. Vi har ätit godis och popcorn och tittat på barnteve. Fattar inte varför barnprogrammen numera måste vara så skrikiga och hetsiga. Annat var det förr med undantag för Emils i Lönnebergas pappa. 
 
 
 

Stubbkamp

 
Himlen är grå, gräset blött efter nattens regnande och grannens slaka flaggvimpel rör sig lojt i något som liknar nordliga vindar. Själv är jag öm i muskler och leder efter gårdagens kamp mot syrenrötterna. Det är bara huvudrotklumpen kvar och den ska banne mig väck idag, på ett eller annat sätt.
Har flera uteprojekt på gång men måste kanske lyssna på vad kroppen orkar med. Inomhusprojket finns det också gott om bland annat en barnbokstext till mitt lilla barnbarnsbarn som väntas i slutet av året. Min dotter, alltså barnets mormor, målar bilderna. Spännande och roligt. 
 
Här blev det skrivarpaus för god lunch hos dotterns familj.
 
Hemma igen hoppade jag i arbetskläderna och gick lös på stubbeländet och till sist gav den upp och jag kunde fylla på jord, kratta och så gräsfrön. Så himla skönt att äntligen ha det gjort!
Efter det här arbetspasset tar jag helg och ger kroppen en chans att hämta sig från chocken.
 

Nöjd

Gick lös på syrenrötterna med spade, yxa och såg är nu tre av fyra syrener uppe ur jorden. Så pass jobbigt att det krävde tre duschningar av jordbrukaren själv. I morgon ska den sista och största också upp ur jorden. Sedan ska det bara grävas ett 50 cm brett och 50 cm djupt hål för finska rödbjörken, men det blir förmodligen lättare än att gräva upp gamla väletablerade rötter. 
Dagen bjöd även på ett avkopplande besök i Haparanda tillsammans med dottern. Handlade bara en pappkartong, kattmat och påsklämmor. Kvällens middag avnjöts hos dottern där hennes man varmrökte en börsting (havsöring) som min gamle gubbe hade med sig, alltså mina barns pappa. Det är definitivt den godaste fisken.
 
Nu är jag ledbruten och trött men väldigt nöjd med dagen som varit.
 
 

Tankar i morgonstund

 
Dagens väder verkar lovande för utejobb. Planerar att gå lös på syrenbuskarna för att gräva upp rötterna. Gör väl som vanligt och gräver, hackar, sågar, rycker och svär utav helvete så brukar det lösa sig. 
 
Igår stuvades rengjorda krukor in i välordnad uteboda och ett lass gamla ytterkrukor i hemska färger och mönster hamnade äntligen på soptippen. Fattar inte ens varför jag sparat dom i alla år, men sådan är jag. Den som spar hon har...... alltså massor av skrot.
 
Lyckades spilla ut en kaffekopp i hallen häromkvällen och trodde att det bara var mattan som fick en fläck, men ack vad jag bedrog mig för väggen, ytterkläderna och skorna i skohyllan var fulla av kaffefläckar. Det fick i alla fall med sig det goda att jag tvättade alltihop och nu ligger "vintermattor" i både kök och hall. Alltid, om än på ett vis sorgligt, att boa om sig inför vinterns mörker och kyla. Nej, usch vill inte ens tänka tanken.
 
 
 
 

Sköna söndag

 
 
Äntlligen fick vi en solig och hyfsat torr dag lämpad för att hänga ut tvätt på tork. Har tömt krukor där blomstren sett sina bästa dagar. I morgon ska krukorna rengöras och stuvas in i bodan som borde vara beredd då jag städade ordentligt för några veckor sedan. Sedan är det bara själva rabatterna kvar. Funderar skarpt på att riva upp alla växter i rabatten bakom huset där gråslidet nästlat in sig bland perennblomstren. Samtidigt ta bort alla 40 betongplattor som fungerat som gråslidesdödare och kantstenar plus så in hela härligheten med gräsfrö. Vill inte slänga växterna men rengöra dem rejält från varendaste rottråd tillhörande gråslidet. Hur det nu ska vara möjligt. Sedan gräva ner dem provisoriskt i väntan på nästa vår då det ska fixas en ny rabatt då jag förhoppningsvis är stadd vid bättre kassa. Inser i skrivande stund att gråslidesaneringen är ett mastodontprojekt. Skam den som ger sig!
 
 
 
 

Höst ..

Inte var jag nöjd när solen gassade och termometern visade +32°C i skuggan. Alldeles för varmt. Inte är jag nöjd nu heller när himlen är gråmulad, regnet störtar ner var och varannan timme och termometern visar ynka +13°C. Mina höststökarplaner går om intet eftersom allt är geggigt, kallt och blött. De dagar som det varit någotsånär torrt har en del sommarsaker rengjorts och stoppats in på vinterförvaring, men ännu blommar det för fullt i rabatterna så det är liksom inte läge att kapa bort fägringen. Och inte har jag målat klart. Först blev det för varmt och nu är det för blött. Suck och stön! Borde ha tagit chanserna då de stunder det trots allt var perfekt målarväder.
 
Nu ska det dammsugas och sedan ska gurkplantan ute i växthuset få flytta till komposten nere i skogen. Tomaterna får stå kvar ännu en tid fast redan nu tycker jag att de smakar vattnigt på grund av solbrist. 
 
 
 
 
 
 

På vift

Idag var det dags för läkarbesök i Luleå och naturligtvis passade jag på att storhandla torrvaror och annat som är slut här hemma. I stort sett allt fanns på extrapris så där sparade jag säkert in några tior. Åkte därefter vidare till Boden för att träffa gamla vänner. Läkarbesöket gav positivt besked, dock är jag inte gravid, och besöket hos vännerna var jättetrevligt som alltid. 
Nu är jag så himla trött så det blir nog sängen direkt. Gäsp!
 

Saft och sylt

 
Dagen började i svalaste laget men framåt lunchtid blev det riktigt skönt då termometern kröp upp till +18 grader. Har ägnat dagen till att plocka svarta vinbär, rensa och göra saft och sylt. Fortfarande finns det bär kvar ute i busken men de plockar jag en annan dag och fryser in i lämpliga klumpar passande saftmajan.
 
Har också börjat rensa bort växter som bara står och ser ut anskrämliga. Känns på ett sätt hemskt att börja göra höst men samtidigt är det skönt att städa upp i tid innan det är alltför kyligt. I morgon kommer äntligen pensionen och då ska kitt och fönsterfärg inköpas. Jädrans nu banne mig ska fönstren få sig en makeover. Basta! 
 
Jag har så många planer, kanske alltför många, med tanke på min kapacitet som stundom är något ojämn.
Förutom fönstermålandet måste jag såga bort 3-4 stammar i stora häggen i tomthörnan. Den har blivit alldeles enormt stor på de 40 år som gått sedan dottern, då 8 år, planterade den. Numera har jag en elsåg så det ska nog gå bra .. hoppas jag. Därefter ska den rödbladiga finska björken planteras som jag fått av min vän Esko. En ny rabatt ska anläggas och växter ska flyttas dit från två befintliga rabatter som i nuläget är mest i vägen och alldeles för infiltrerade med den vackra men alltför spridningsvilliga gråsliden.  Ja herreminje det finns alltid att göra och tur är väl det. Det sorgliga är att min nya höftled inte blir så glad när jag stampar ner spaden i jorden. Faktiskt jäkligt irriterande eftersom det är höger höft som är stark och ny och jag inte alls har samma styrka i den vänstra.
 
 
 
 
 

Tre dagar till pension

 
Ja herregud det har verkligen ekat i mitt kylskåp de senaste tre veckorna men jag har tacksamt nog inte behövt svälta eftersom det har funnits mer eller mindre lockande saker i frysen och godis växer i riklig mängd ute i vinbärsbuskarna och jordgubbslandet. Nu kommer som skrivet pensionen om några dagar och då gäller uppbunkring enligt en lång lista. Det är märkligt men toapapper och kaffe är sådana saker som har en tendens att ta slut samtidigt med pengarna på kontot, men den här gången har jag båda dessa livsviktiga  saker. När det gäller akut brist på toapapper så brukar överblivna julservetter med vinkande tomtar funka ypperligt. Och bullarna bakade på vatten i stället för mjölk blev hur goda som helst. Absolut ingen skillnad så jag fortsätter nog med vatten och sparar därmed in de kronor som mjölken kostar.
 
Igår deltog jag i socialdemokraternas valupptakt i Kalix som gick av stapeln ute i Marahamn i strålande solsken och medglittrande hav i bakgrunden. Ett otroligt välordnat arrangemang med bra och roliga tal, proffsig musk och många möten med gamla bekanta. En riktig familjefest. Dessutom bjöds det på hamburgare och hembakad tårta. Väldigt, väldigt gott! Pratade med flera i samma ekonomiska situation som mig och de sa samma som jag tänkte: Tre dagar till pensionen ....
Vem vet, kanske blir jag och mina gelikar sådana där som går på alla möten där det lockas med gratis mat och fika. Och så ställer vi oss i kön igen när vi ätit upp första omgången. Men när det gäller gårdagens möte så var det inte gratismaten som lockade utan mitt blodröda hjärta som ville delta.

Barnbarn och bullbak

 
Åkte till barnbarnen i morse och stannade kvar där då barnen ville umgås med sina kompisar. Dagens väder var perfekt för tvättning då kläderna blåste torra på knapp en timme. Hemma igen rörde jag ihop en vetedeg av utbudet i mitt spartanska skåp så nu finns det vaniljbullar till en eventuell badutflykt i morgon. Konstigt att många ingredienser har en tendens att ta slut samtidigt. 
 
Även om hösten inte riktigt är här ännu känner jag ett sug efter att börja putsa fönster och annat som hör hösten till. Men ännu är det andra saker som står före i kön på agendan. 

Bärutflykt

 
Dagens väder med strålande sol och svalkande vindar var perfekt för bärplockning tillsammans med två av barnbarnen. Vi började vid hallonsnåren och avslutade i blåbärsskogen. Inte en endaste mygga besvärade oss.
Hemma igen bakade elvaåringen en jättegod paj av bären efter eget recept. Sedan överraskade vi med pajkalas när mamma Petra kom för att hämta hem barnen. 
 
 
 

Regndag

Vaknade till dånet av ett rejält skyfall och sedan har dagen bjudit på tjugo plus och småskurar varvat med små solstunder. Har varit farmor idag medan föräldrarna jobbade. Kul men en smula mer intensivt än hur mina dagar annars ser ut. Vi har städat stortjejens rum och bakat hallongrottor och lillkillen hade med sig en kompis så de har haft fullt upp med spel och ekorrspaning.
 
Det tråkiga med skyfall är att blomstren far så fasligt illa. Vissa repar sig medan andra inte gör det. Tursamt nog fotade jag de senblommande sorterna igårkväll.
 
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen efterlängtat regn

 
 
När Thor hade klampat klart med tungskorna på himlavalvet kom äntligen regnet som började strilande lugnt men snabbt ökade takten så att det dundrade i hela huset. Mycket välbehövligt, inte minst med tanke på brandrisken i skog och mark. Nu i kväll är det kvavt, fuktigt och alldeles för varmt. Hoppas att vädret svalnar till uthärdligare temperaturer. Längtar efter att pyssla ute på tomten utan att riskera värmeslag. Idag tömde jag fontänen och rengjorde den tunga granitstenen vilket var mycket välbehövligt. Funderar på en mer lätthanterlig lösning utan skaderisker.
 
I kväll dansar dimmorna över ängarna och jag kunde inte motstå att åka iväg och fota en liten dimhöljd glänta i närheten. 
 
 
 

Kvällarna

 
Kvällarna är skönast då temperaturen landar på cirka 20 grader och gräset blir svalkigt av dagg. Solcellslamporna tänds då det skymmer och det är så klart vackert men samtidigt en påminnelse om vad som komma skall. Vintermörker. Ve och fasa!
 

Tropisk mardröm

Natten har varit tropiskt varm men jag har sovit "gott" förutom en evighetslång dröm som handlade om att jag var på väg till USA och var ute i sista minuten innan flyget skulle lyfta. Flygplatsen låg på Rammelberget och när jag väl sent omsider var incheckad kom jag på att bilen var felparkerad. Jisses vad jag sprang i snårig skogsterräng efter en smal och gropig stig för att flytta bilen. När jag väl satt i flygplanet, svettig och stressad, kom jag på att jag inte hade med mig någon resväska eller mobiltelefon och dessutom inga pengar. Panik är bara förnamnet på känslan. 
Förmodligen har sista tidens resor och engagemang varit för mycket för mig och droppen är kanske tandläkarbesöket som väntar senare idag. Avskyr att ha bokade tider. Nu väntar en tid av luft och frihet och inga måsten. Min hjärna vill ha semester.

Sommarresan

I måndags åkte vi fyra damer iväg mot huvudstaden med tunga bagage och många inplanerade trevligheter. Första trevligheten började med att vi blev hembjudna till "våran" taxichaufför och hans vän.
En bland flera höjdpunkter var Allsången där vi tillbringade hela dagen. Vad andra människor tycker spelar inte mig någon roll men själv tyckte jag och mina kompanjoner att det var kul att få sjunga och synas i rutan. Hemkommen har jag lyssnat på svtplay och är nöjd med att min insats inte lät alltför falsk. Egentligen strålande bra med tanke på betyget B? som jag fick i första klass, vilket innebär med tvekan godkänd. Det djävla betyget talade om för mig att jag inte kunde sjunga och helst skulle hålla tyst. Herr skolministerpajasen vi har nu kan stoppa upp en sur gurka i röven när han förespråkar tidiga betyg.
 
 
 
 
Solen brände helvetiskt het hela dagen och det behövdes både hatt och paraply som skydd plus massor av vätska av olika slag. 
Nåja hettan är nog att föredra jämfört med fjolårets regnande då vi såg ut så här i direktsändningen .....
 
 
Vi damer trängde som vanligt ihop oss i personalklubbens lilla etta som var närmast bastuvarm men vi fixade med vidöppna fönster och tre fläktar plus minimalt med kläder oftast enbart iförda trosor. 
 
 
 
Svalkande Mojito.
 
 
Godaste maten intogs på Grill där vi satt i egen tågkupé á la orientexpressen lyx. Här en bild på lamm Asado som var otroligt gott.
 
 

RSS 2.0