Regnvädersfunderingar

Vaknade till ljudet av porlande vatten i stupröret utanför sovrummet. Himlen är helgrå, termometern visa flera plusgrader och från sydväst blåser friska vindar. Vägarna är näst intill ofarbara på grund av halkan så det blir en hemmadag idag i allsköns ro.
 
Igår åkte mina älsklingar hem till sitt och det blev alldeles för tyst i mitt hus. Julgranen blev avklädd och förvandlad till fågelträd utomhus i strategiskt läge från katternas favoritfönsterbräda.
 
Gjorde en test på facebook, vilket jag inte brukar göra, om vilket uttryck som skulle definiera mitt 2017. Blev smått förskräckt då det blev:
 
När allt känns som en kamp i uppförsbacke, tänk då bara på utsikten från toppen!
 
Tycker att jag kämpat länge och väl och nu förstår jag att det är världens högsta berg som ödet vill att jag ska bestiga. I och för sig har jag begåvats med förmågan att se ljuset även i de mörkaste stunderna och jag klarar dessutom klättertekniken rätt så hyfsat.  Egentligen har jag bara en enda önskan och det är att det ska gå bra för alla mina nära och kära och då speciellt en som behöver extra mycket kärlek. Jag ska banne mig skåda utsikten från toppen tillsammans med alla de jag älskar av hela mitt hjärta.
 
 
 
 
 

Julhelg

 
Skinkan är ungsstekt och griljerad, kakburkarna och övrig mat är framtagna ur frysen. Potatis till Janssons och sillen är skalad och dukarna pressade. Själv är jag svettig och trött i fötterna. Lillstumpan sover i min säng och det verkar som om mamman också råkat slumra till. Nåja, det är fart på lilla damen så det kan nog behövs lite sömn mellan varven. 
Idag har jag och syrran varit och gjort julfint på mammas och pappas grav tillsammans med barnbarnet och barnbarnsbarnet. Vi bytte ut batteriljuset i lyktan mot ett levande så i skrivande stund lär lyktglasen vara frostfria.
 
 
Det har varit en bra dag med kaffegäster och en liten julklappsutdelningstur. I morgon ska jag tomta för barnbarnsbarnet. Ett hedersuppdrag! Hoppas att hon inte blir rädd för mig ... äh menar tomten. Jag har förhandsvisat tomtemasken så vi får se hur hon reagerar när det blir dags för julklappsutdelning.

Jippi!

 
Upptäckte, tack och lov, att jag läst fel på kokosfettpaketet vad gäller temperatur när det är risk att fettet kan börja brinna. Jag har läst 200°C men nu vet jag att det är 300 - 350°C förutsatt att man inte droppar ner på plattan. Alltså måste grytan vara större än plattan. Inte konstigt att jag under flera år haft fettdrypande bockar som oavkortat hamnat ute på fågelbordet. Idag har jag dock sambakat med syrran och det gick som en snabb dans. Drygt hundra små bockar blev det och precis lika goda som dom våran mamma alltid bakade till jul. 
Vi har redan bestämt att sambaka en jätteladdning vårrullar efter alla helger. Fettet som blev över har fått frön i sig och formats till fågelmatsbollar. 
Känner mig väldans nöjd med dagen och i morgon kommer mina efterlängtade älsklingar. 
 
 

Bara trevligheter

 
 
I kväll har lilla julafton med vännerna gått av stapeln. Som alltid många trevliga paket med fint och användbart innehåll bland annat en gosig mysdress, superfina hemstickade yllesockar med långa mönstrade skaft, sköndoftande dusch- och kroppslotion, ädelstensprydd väskhängare, hemgjorda chilichokladpraliner, julig kaffebricka och en tjock bunt veckotidningar. Jag bjöd bara på varma mackor och maffig glasskaka till kaffet men vi hade ändå trevligt som alltid när vi träffas. 
 
 
I morgonbitti kommer syrran och då ska vi baka anisbröd tillsammans men sedan är bageriet stängt för en lång tid framöver. Just nu känns det som att jag skulle behöva köpa en åtstramande korsett. När baket är bortstädat ska jag ha lite hemmspaaktivitet och därefter ska jag gå helgdagsklädd och bara mysa, smutta på glöggen och invänta mina efterlängtade julgäster. 
 
 
 
 

Lilla julafton hos mig

 
Idag har sonens familj varit hos mig på lite förtida julaftonsfirande. Barnen klädde julgranen med alla gamla och färggranna saker som fanns i jullådan. Det mesta av mitt julpynt har hängt med från tiden då mina barn var små. Dessvärre barrar granen något enormt. Har redan barr överallt i huset.

 
Vi har ätit ett minijulbord bestånde av köttbullar, janssons, skinka, prinskorv, löjrom, räkröra och ägghalvor. Därtill julmust och hembakt bröd. Som dessert blev det glass, hallon och grädde plus gofika för den som orkade.
Tomten råkade komma precis när jag var ut på en liten joggingrunda ... Älskar att tomta. Helt underbart att se sina kära genom tomtemaskens ögonhål. Det blev en mysig och varm stund med skratt och bus. Är jättenöjd. Tomten lämnade även paket till mig och i ett av dem var det en snygg brandsläckare och det är verkligen något jag många gånger tänkt köpa men varit för snål. Nu ska jag läsa bruksanvisningen så att jag vet hur den fungerar om olyckan är framme.
 
 
Ja det var min dag. Disken är borta och jag har hunnit se Barnmoskorna i East End. I morgon är det dags för lilla julafton med vänner fast då blir det ingen julmat utan annat som vi alla fyra gillar.
 
 

Så blev min lördag

 
Det blev en riktigt bra lördag. Nu fladdrar en liten ljuslåga på graven för mamma på hennes födelsedag. 
Det var sagolikt vackert längs vägen mot barndomens trakter. Solen gjorde sitt bästa, himlen var rosalila och hela skogen frostigt vit. Vi stannade till, njöt och försökte fånga det sagolika på bild vilket inte är helt lätt med en gammal mobilkamera. 
 
 
Hemma igen fick jag några fler kaffegäster som dessutom hade med sig nybakade anisbröd och en bunt tidningar.
 
 
Har gett julgranen ett nytt snitt, låtit den tina av sig all snö plus burit in den och kors i taket fått den att stå rak i den nya julgransfoten som är ett under i sig. Bara att ställa dit granen och trampa några gånger på en pedal så är det klart. Dessutom rymmer vattenbehållaren 3,5 liter vatten. 
 
 
 
Som final rullade jag en extra omgång julköttbullar. En gnutta nymald kryddpeppar står för det juliga utöver den vanliga kryddningen. Om ett par timmar ska jag agera taxi men sedan är pyjamas och teve som gäller. Förhoppningsvis en bra film.
 
 

En hel vecka kvar

Känner mig ovanligt redo inför årets viktigaste afton. Planerar att ta in granen idag. Igår bakade jag mjukkakor och stekte drygt hundra köttbullar. Frysen är fylld till bristningsgränsen och kylskåpet städat och rengjort. Det är väl nu som det är dags för mig att mysa med doftande varm glögg och alla bra teveprogram som jag aldrig förr hann eller orkade se. Funderar på om jag kommer att göra det eller hitta på några onödiga måsten bara för att det ska vara lika stressigt som det alltid har varit. Måste skärpa mig.
 
 
Idag skulle min älskade mamma ha fyllt 94 år men vi fick bara ha henne hos oss i 65 år. Syrran och jag har i alla år tänt ett födelsedagsljus på graven och min plan är att göra det även idag. Hon fattas mig så ofantligt mycket. Vi hade kontakt varenda dag och ibland flera gånger per dag. När jag tänker på mamma klingar glada skratt och jag känner stark och innerlig känsla av omtanke och glad samvaro. Mamma, syrran och jag gjorde ibland små utflykter för att hälsa på mormor eller också åkte vi på en shoppingtur. Vi gjorde nästan alltid något roligt bus som vi höll för oss själva och det var mamma som alltid var initiativtagaren. I minnet lever min älskade mamma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En torsdag

I kväll är det fyra kallgrader och regn. Hoppas att folk bakom ratten anpassar hastigheten eller allra helst håller sig hemma en kväll som denna. 
Har haft en bra dag som rivstartade med viktigheter av olika slag. Av den ena viktigheten fick jag en utskällning. Ångrade efteråt att jag inte drog en nödlögn istället för sanningen. Ingen kan ju anklaga en för att man missar ett möte på grund av till exempel magsjuka, men tyvärr sa jag inte det. Nåja, en utskällning mer eller mindre spelar inte så stor roll då mina utskällningar hitintills i livet går att räkna på ena handens fingrar om man bortser föredetta makens och tonårsbarnens anfall.
Efter en styrkande kaffetår drog jag igång julstjärnebaket med smördeg och plommon från grannlandet. Stjärnorna blev jättefina och inte en endaste udd spretade iväg. 
Idag var det återigen dags för en tur till soptippen med fullastad bil. Fattar inte hur det kan bli så mycket skräp och då mest papper, kartong och plast. Sopsorterar ganska nitiskt. Skönt att ha tömt bort allt skräp innan det är dags att ta hand om allt julklappspapper.
Har haft kaffegäst som hade med sig kryddig och god laxlåda. Hämtat ett barnbarn från skolan och myst ihop en stund i allsköns ro. Jag älskar de här förtroliga korta stunderna som bara är roliga och mysiga och i huvudsak befriat från det dagliga uppfostrande ansvaret. Det är det som är skillnaden mellan att vara farmor/mormor istället för mamma. 
Avslutat kvällen med ett långt samtal med några av mina syskon. En stor syskonskara är en ynnest men kräver samtidigt en hel del underhåll och reparation när det kärvar och gnäller. 
Snart ska jag se ett avsnitt av Tredje ögat. Och säkerligen något mer program innan det är dags för korsord och John Blund. Det är härlig att vara pensionär och äga sin tid. 
 

Tankar inför julen

Julafton närmar sig, dessa magiska och mytomspunna timmar då alla barnaögon ska tindra av lycka och föräldrarna, speciellt mammorna är helt slutkörda efter alla måsten vad gäller pynt, mat och bak, städning och sociala förpliktelser förutom diverse sammankomster på sina jobb och barnens skolor. 
 
När jag var barn var förväntningarna på innehållet i julklappspaketen inte på något vis jämförbart med dagens förväntningar. Mina paket innehöll hemstickade yllesockar, en bok, en pyjamas och kanske ett pennetui. Idag handlar många barns förväntningarna om saker som kostar flera tusen kronor. Föräldrar vill göra sina barn glada på julafton och därför går alldeles för många föräldrar som hypnotiserade i kommersialismens fällor. Köp nu och betala i februari, kan det stå på en annons för just den mobil barnet har högst upp på sin önskelista. Tindrande barnaögon kan ha ett alltför högt pris. Vissa familjer kan ge precis vad som helst till sina barn medan andra lånar pengar för att göra sina barn lyckliga. Den bistra verkligheten i dagens Sverige är att många barn varken har julgran eller paket. Allt beroende på vilken samhällsklass familjen tillhör.
Min julklappsdröm är att satsa på samvaro med  nära och kära. En drömjulklapp till mina barnbarn och barnbarnsbarnet vore en slädtur med tomten som kusk längs en snötyngd skogsväg mot en koja i skogen där elden sprakar och förplägnad bjuds. Om barnen varit riktigt snälla kanske det väntar ett paket per barn i tomtens säck. En sådan upplevelse lär kosta många skjortor med tomteavtalets storhelgstillägg och övertid men en oförglömlig upplevelse tror jag att det skulle vara för alla inklusive mig själv.
 
 
 
 
 

Orkeslös

 
 
Snuvan och halsontet är nästan borta men orken är i botten. Igår gjorde jag ingenting förutom skjutsade två av mina barnbarn till ridskolan. Jag gick in i stallet och såg på när barnbarnen sadlade sin häst inför lektionen. Eftersom jag inte själv vågar gå alltför nära en häst var det med skräckblandade känslor som jag såg barnbarnen kratsa hovar och sätta in betsel i munnen. Jag åkte hem med några suddiga bilder i kameran och barnens föräldrar anlände till stallet. 
 
Lördagskvällen tillbringades framför teven med nobelfesten i fokus, härlig musik, intressanta tal plus glitter och glamor. Kom på mig själv med att bli sysugen när jag såg allla vackra kreationer. Har alltid drömt om att ha en provdocka som går att justera måttmässigt. Det finns ingen provdocka med mina former, alltså modell glasstrut, men det får modifieras med ett tjockt lager fyllning över magen och bysten. 
 
Idag fyller mitt älskade barnbarnsbarn två år och jag hade planerat att uppvakta henne på plats men jag orkar helt enkelt inte varken sitta 30 mil i buss eller köra själv. Trist men bara att inse faktum. 
 
 
 
 
 

Dåligt med ork

Förkylningen är bättre men kroppen känns tömd på ork. Har inte gjort något ansträngande idag och ändå somnade jag på eftermiddagen och sov i flera timmar. Orkade helt enkelt inte ens sitt upprätt. Eftersom jag är bortskämd med att slippa förkylningar är jag kanske onödigt gnällig. När jag vaknade var jag extremt saltsugen och åkte iväg till Coop och köpte ett nygrillat kycklinglår. Kryddigt och gott, föll även katterna i smaken.
Fick även oväntat och samtidigt väntat besök på kvällskvisten. Mitt liv bjuder fortfarande inte på så speciellt många lugna stunder. Kanske därför jag njuter desto mer när de stunderna infaller. 
 
 

Innedag

Har knallat på i lugn takt och lyckats julstäda övervåningen. I och för sig har jag glest med möbler men det blir ändå damm och en massa katthår. Burit ner några otympliga saker som myggfönster och en sänggavel till förrådet. Lyckades också skruva ihop en hylla till gästrummet för barnbarnets kläder. Konstigt nog har jag aldrig lyckat få till en enda garderob på övervåningen, kanske beroende på att det är snedtak och därmed kräver viss snickarkunnighet.
 
Har ont i min fot efter ett missöde i mörkret ute i förrådet.Kommer att tända lampan hädanefter. Dessutom har en framtand gått sönder. Lär kosta en skön slant och det har jag inte så det är bara att finna sig i sönderfallet. Tills vidare har jag limmat fast biten med superlim. Det är toppen att vara pensionär, ja faktiskt ett helt underbart liv, förutom den usliga pensionen som är en stor skam för landet Sverige. Jag har inga pengar men jag har så mycket annat av det som är viktigast i livet, nämligen vänner, nära och kära som jag älskar. De är min rikedom som ständigt förgyller min tillvaro. 
 
 
 
 
 
 

Kyligt

Svettats och frusit natten igenom, tung i huvudet och snuvig. Ute är himlen härligt hög, rosa, lila och blå med en strålande sol som knappt når över horisonten. Termometern visar -20ºC så det blev en innedag i lugn och ro. Har sorterat bort reklampapper som följt med räkningar och vips blev räkningshögen väldans tunn. Funderar på städa mitt lilla kontor fast det biter inte riktigt på. Kanske tar jag istället en Alvedon och lägger jag mig och vilar en stund.
Häromdagen fick jag ett långt och trevligt brev från släktingar i over there. Genom åren har jag sparat alla deras julbrev. Helt fantastiskt fina med foton och egenproducerade konstverk som tavlor, örhängen och målade sidenschalar. Igår skrev jag och mailade iväg ett långt julbrev. Det blev inget vidare muntert brev trots att jag försökte. Breven har alltid handlat om allt från mig själv, familjen och om Sverige i stort. Blev själv förskräckt när jag blev varse om vilka enorma hål det har blivit i vårt sociala skyddsnät. För mig är det obegripligt att en intelligent svensk hellre får några hundralappar mer i sin egen plånbok av egoistiska skäl hellre än att solidariskt bidra till ett samhälle där gamla, sjuka och handikappade får den vård och hjälp de behöver och att våra barn erbjuds en skola värd namnet skola. 

Måndag

 
Solen visade sig en stund och bjöd sedan på en underbart vacker solnedgång som färgade himlen i strålande guldigt orangerosa. Funderade på att åka på en fototur ner till även men hoppade över då det gäller att spara på dieseldropparna i tanken. 
Istället för fototuren skruvade jag lös ett utomhusväggfäste och flyttade det till väggen intill grovingången där en lykta ska hängas. Numera får jag frustrerande ont i armarna när de måste jobba i uppåtläge. Barnbarnet förbarmade sig med skruvandet och nu är lyser ett litet ljus i den röda hjärtelyktan. 
Skyfflat bort plogkarmen efter nattens plogning. Ett stort tack till snöslungans uppfinnare!
Känner mig inte riktigt kry, kanske på väg att bli förkyld, men knallar på allt eftersom. Idag färdigställdes både fåtölj och stol. Sedan tog jag in stora julmattan och dammsög den ordentligt på båda sidor. Katthår har en tendens att krypa in på alla omöjliga ställen. Efter några minuter hade min lilla fyrbenta fröken gnuggat av sig en massa lös päls så det var bara att göra om proceduren. Ja ja det är håriga spår lite överallt efter mina älsklingar. Använder till exempel dagligen klädrollern på köksduken.
 
 

Söndagsgöra

 
Sitter här svettig och trött efter ett motionspass med slunga och skyffel. Det har snöat hela dagen men nu i kväll verkar ovädret ha dragit vidare, trodde jag men nu när jag tittar ut snöar det igen.
En vän kom med en stor gratäng innehållande potatis, selleri, morötter, purjolök och så klart ost och grädde. Gyllengul av morötterna och mycket god. Jag bjöd därtill på köttstek med gräddsås som också var riktigt gott.
 
Just nu är jag i en period då jag vill göra massor och helst allt på samma gång. När jag hade fixat fåtöljen jag fick häromdagen kom jag på att jag har en fin gammal stol som jag köpt på återvinningen och nu har den stolen fått ett nytt tyg på sitsen av en bit som blev över från fåtöljen.
 
Syrran och jag har grejat lite med ett av våra projekt och nu återstår bara anisbrödsbaket som vi planerat att göra tillsammans. Utöver det ska vi smita iväg på en liten kombinerad shopping och nöjestur. Shoppingen kanske bara inskränker sig till en bal billigt toapapper och några flaskor tvättmedel. Vi har små anspråk och har lätt för att bli nöjda med det enkla som står till buds och tur är väl det.
 
I morgon kommer mina vänner hem från våran Stockholmsresa som jag blev tvungen att avstå. Det var liksom bara att välja pest eller kolera och bita i det sura äpplet. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kallt

 
 
I kväll visar utetermometern -20ºC brrr  och inte alls kul med tanke på elräkningen. Önskar att jag hade en vedkamin både för värmen och mysets skull. Den dag pengar trillar in på mitt konto ska en kamin installeras och ett lass färdigkluven brasved beställas. 
 
Idag har jag bakat några kaksorter efter mammas recept. Mamma var jätteduktig på bakning och det jag bakar blir aldrig lika fint eller lika gott som hennes fast jag använder samma recept. Gissar att mamma inte följde recepten slaviskt utan satte sin egen touch på bakverken. Om någon dag ska syrran och jag baka anisbröd tillsammans. Det blir spännande att se om fritösen vi köpt fungerar som vi hoppas. Jag har inte nerver för att hålla tillräckligt hög temperatur på cocosfettet om jag har det i en panna på spisplatten. Är livrädd för att det ska börja brinna. Mina tidigare ansibrödsbak har oftast hamnat ute hos småfåglarna då bröden dragit åt sig för mycket fett på grund av för låg temp på cocosfettet.
 
 
 
 

Min fredag

 
 
Idag har jag färdigställt omklädningen av fåtöljen jag fick helt gratis från en vänlig person på facebooks säljsida häromdagen. Har kvar att sy några stygn på baksidan men till det behövs en böjd nål som ska inhandlas i morgon. Mitt bidrag är inte av det proffsiga slaget utan mer ett provisorium som får funka tills till dess att det går sönder. Fåtöljen är liten och söt och i perfekt höjd för oss kortbenta.
Det är kyligt och grinigt utomhus så jag har mest hållit mig inne stugvärmen. Städat lite och plockat fram mina stora och ylligt sköna julmattor. Planen är att göra bort allt julbak och städning innan resterande julsaker tas fram. Anisbördsbaket osar och mjukkakebaket mjölar ner så det lär krävas en omgång med skurborste och trasa efteråt. Därefter ska jag bara julmysa med glögg och godsaker.
 
 
Mina kära vänner har trevligt i huvudstaden och det känns så konstigt att inte vara där tillsammans med dem men jag tröstar mig med att vi ska ha lite julaftonsmys med klappar och godricka när de kommer hem. Längtar!
 
 
 
 
 

Min dag

 
Igår kom ett förtida julklappspaket innehållande en adventskalender för stora flickor. Bakom varje lucka överraskar miniförpackningar av handkräm, schampo, lotion och mycket annat. Jättekul! Tjuvöppnade lucka ett redan i gårkväll och fick en härlig citrusdoftande handkräm. Ska försöka hålla mig från att öppna lucka två till i morgonbitti. "Du har väl inte öppnat alla luckor redan? frågade barnbarnet. Undrar vad hon tänker om sin mormor. Det ska erkännas att lusten fanns där men nu är jag som sagt en stor flicka och kan vänta. Minns att jag brukade tjuvkika under lucka 24 när jag var barn och fick en glitterbeströdd adventskalender. Oftast största och finaste bilden på självaste julafton.
 
Idag har mina vänner åkt iväg på julresan till huvudstaden och jag är hemma. Känns pestigt. Flygresan har jag visserligen betalat men pengar för själva vistelsen lyser med sin frånvaro så det var bara att stanna hemma och bita i det sura äpplet fast visst svider det. Nåja om ett drygt halvår är det dags för sommarresan och då baske mig ska jag vara stadd vid kassa på ett eller annat sätt. Vännerna har skickat en bild där de är och dric... menar äter middag med våran ständige taxichaufför som har förgyllt våran tillvaro under många resor. En superkille med stort och varmt hjärta. En sommar blev vi hembjudna på fest till honom och hans vän. Jättetrevligt även om minnet har sina luckor allt eftersom kvällen fortskred. Som sagt en jätterolig kväll.
 
 
 
Just i skrivande stund sussar mina vänner i den pyttelilla lägenheten där man med hjälp av skohorn rymmer oss alla fyra med resväskor och luftmadrasser men när det gäller hjärterum så är det enormt rymligt. 
 
 
Ja ja livet går inte alltid på räls men jag har gott hopp om att ta mig upp på spåret igen och då banne mig ska jag köra så det ryker.

RSS 2.0