Kokos är gott och en kung är en kung

 Ur Vår kokbok 1969
 
Tycker debatten om n-ordet i pippifilmerna och i en viss godsak är urbota onödig. Självklart ska man rensa bort ord som kränker och förlöjligar människor och i synnerhet då det är barn som är mottagare. Själv har jag alltid gjort kokosbollar och mina barn har gjort kokosbollar. Receptet på kokosbollar har mina kloka barn ringat in och stjärnmarkerat med många stjärnor. Hos mig bakas alltså kokosbollar.
Jag har svårt att förstå att en sådan här given sak som att censurera bort n-ordet i pippifilmen får större utrymme i tevenyheterna än jätteviktiga händelser ute i vår oroliga värd.
 
 

Bilbesiktningsdag ...

 
Började dagen med att fixa till bilen inför årets besiktning. Tvättade bilen och fick hjälp av god vän och sonen att byta de slitna sommardäcken till dubbade vinterdäck. Visst några dagar för tidigt med dubb men ska man åka till Kiruna där det börjar vara vinter så är det ok och dit ska jag såklart ... inte idag men någon annan dag. Besiktningen gick superbra, inte ens ett endaste påpekande. Nu är det bara att tuta och köra ett helt år. Kändes som om jag vann högsta vinsten.
 
Idag är det friska vindar så jag hoppas att de kvarvarande löven trillar ner på backen. Vill göra klart utomhus. På släpet står tiotalet stora säcker fulla med löv och barr och nästan lika mycket till lär det bli. Utemöblerna är instuvade i växthuset. Alla skruvar och muttrar inoljade så att de går lätt att dra åt dem till våren. Vattenslangen åkte också in i bodan idag. Nu är jag redo hur motigt det än känns att låta sig omslutas av mörker och kyla.
 
Jag har gjort en hel massa i höst men inte det jag verkligen borde ha gjort, nämligen att kitta och måla de fönster som är i värsta akuta fasen. Typiskt mig då målning inte alls hör till favoritsysselsättningarna. Kittet är inköpt och står strategiskt så att jag ser det flera gånger varje dag, men inte har det hjälpt. Dyra fönsterfärgburken lär torka ihop under vintern. 
 
 
 
 
 
 
 

Blåsigt men skönt

 
 
Trots blåsten har det  varit en skön utedag. Har krattat barr och gjort vinter i alla rabatter. Ogräset och annat objudet är bortrensat. När de sista guldgula björklöven faller brukar jag kratta ihop och lägga dom som ett vintertäcke över rabatterna. Både vackert för ögat och nyttigt för jordens mikoliv. 
Utebodan fick också en genomgång för att bereda plats för de sista sommarsakerna. Vinterns utelyktan är framtagen och står redo på farstubron.Vinterdäcken är också framtagna. Nästa och sista uteryck i bodan blir att byta plats på snöslunga och gräsklippare och då är sommaren definitivt över. 
Ljuset i vintermörkret är så klart adventstiden och julen och den här julen blir verkligen ett ljus i mörkret då lilla barnbarnsbarnet ska komma till världen. 

Höstoväder

Idag har vi drabbats av det första riktiga höstovädret med regn och stormstyrka i vindarna. Blir alltid orolig att någonting på mitt hus ska blåsa sönder eller orsaka skada som kostar pengar som jag inte har i nuläget.
Ena takskivan på växthuset lossnade och var nära att slita sig lös men snabbt som ögat sökte jag något tungt att lägga ovanpå. Det blev några stenar och ett tungt motorcykellås som förankrades i en domkraft med en tvättlina ... det låter nog konstigt och inte helt enkelt att förstå hur jag tänkte rent tekniskt men det fungerar. 
 
Det positiva med en rejäl höststorm är att de mesta löven och barren från cembratallen rasar ner och när de väl är hopkrattade och bortforslade så är utehöststöket klart. Sedan är det bara en makeover inomhus. 
 
 

Hem kära hem

 
Som på beställning har det varit vackert höstväder med strålande sol men det krävdes full vintermundering för att inte frysa till is i kallblåsten. Syrran och jag passade på att göra höst på våra nära och käras gravar. Efteråt åkte vi till vårt älskade barndomshem för en fikastund ute på stenhällarna vid älven. Forsen brusade, vattnet glittrade och höstfärgerna glödde. Här har vi badat och balanserat ut på flottningsföreningens bommar, fiskat och lärt oss ro. Många kära minnen. Vi njöt!
 
 
 
 
 
 
 

Snöoväder suck ...

 
Tittade ut genom fönstret och fick en smärre chock då massor av snöflingor dansade runt utanför fönstret. I samma stund de landade på marken var de förvandlade till vatten. Suckade och gick med tunga steg ut i förrådet och hämtade vinterparkasen.
En haparandaresa var inplanerad tillsammans med mina huvudmän, ett jättegulligt sambopar som behöver lite stöd i smått och stort. I och för sig lämpligt väder för shopping då det inte är läge för utejobb en sådan här blöt och kylig dag. Med fullpackad bil och nöjda medresenärer körde vi hemåt och nu tror jag att jag går och lägger mig raklång och lyssnar på cd-boken I tystnaden begravd av Tove Alsterdal. En svart släktkrönika som delvis utspelar sig i Tornedalen och österut, in i det mytomspunna Karelen och fallna Sovjetimperiet. För mig som hatat krigshistoria, religion och politik har en och annan polett trillat ner vad gäller händelser under 30-talet och 40-talet. 

Kalla vindar

 
 
Idag kändes det riktigt höstigt med en nordanvind som kröp in genom dubbla tröjor och jacka. Brrr hade till och med vantar i kväll när jag var ut en snabbis. 
Idag tömde jag rabatterna på frusna sommarblomster. Den sista buketten pryder köksbordet. Känns vemodigt.
 
 
Efter lunch trotsade jag och en vän kylan och åkte iväg till lingonskogen i barndomstrakterna. Nordanvinden friskade på, höstfärgerna glödde i solskenet och vi tog paus och värmde oss med kaffe. Med fyllda hinkar åkte vi hemåt. Nu står en stor bytta med lingondricka och gottar till sig innan det efter ett dygn är dags att sila hela härligheten. Doften är underbar.
 
 

Första frosten

I natt kom gubben Frost på första besök. I går eftermiddag sjönk temperaturen i rasande fart och vips var det fyra minusgrader. I morse var gräsmattorna vita och bilrutan vit av is. Nu börjar vinterhelvetet. Hatar att frysa och joxa med isiga rutor och kall bil. Hör nog till dem som borde följa med flyttfåglarna söderöver men samtidigt är mina rötter djupt förankrade i berggrunden här och viktigast av allt är att alla mina nära och kära finns i närheten. Livet vore ingenting utan dem. Önskar bara att jag betydligt oftare satte mig i bilen och svichade iväg till de två äldsta barnbarnen 35 mil bort. Förhoppningsvis blir det oftare när lilla barnbarnsbarnet gör entré i våra liv. En ny och kär dimension. 
 
Höstsolen strålar och jag har varit ute och tömt växthuset plus ryckt upp förfrusna sommarblomster. Min vana trogen höststädar jag rejält i alla rabatter och lägger på ett björklövstäcke. När våren sedan kommer kan blåsippor och scillor blomma utan risiga fjolårsblomster som skymmer. 
Min stora rabatt innehåller tyvärr tre alltför spridningsvilliga blomster som jag försökt utrota men gått bet. Den ena är en sorts Höstflox, höga, doftande med ljusrosa blommor. Den andra är en typ av Oxalis? med röda fyrklöverlikanande blad. Den tredje är allåkerbäret som i och för sig blommar jättefint i cerise men som utan vidare tar över vilken jordyta som helst. 
 

Babymagen

 
Efter en ganska intensiv vecka har det varit skönt med en helg i familjens tecken. Äldsta barnbarnet, den blivande mamman, har varit på kärt besök. Längtar så klart efter mitt första barnbarnsbarn men ännu ska den lilla få växa till sig i några månader innan det är dags att titta ut i denna värld.
Innan barnbarnet med sambo åkte hemåt igen bjöd jag på en typisk mormorsmaträtt nämligen gammeldags mör köttstek med gräddsås och potatis och syrlig citronpaj till dessert.
 
Ute blåser höstvindarna och river med hela horder av gulnade löv som virvlar runt i luften och sedan lägger sig tillrätta på både min och grannens gräsmatta. Grannen har en väldigt kal tomt så det finns inget som liksom stoppar lövens framfart. Nåja, den olägenheten får man ta när man bor i ett bostadsområde ... hoppas jag.
 
 
Veckan som kommer innehåller också flera möten både för egen och andras del plus bilbesiktning. Oroad för oljeläkaget. Lär få ombesiktning. Hundralapparna flyger iväg lika fort som löven från björken.
 
 

Höstbetraktelse

 
Vaknade till en mjölkigt vit och fuktig dimridå men rätt snart öppnade sig en blå himmel och härligt strålande morgonsol. Luften är nu hög och krispigt ren som är det allra bästa med hösten förutom alla vackra färger.
Rönnarna längs ena tomtsidan dignar av orangeröda bärklasar och från cembratallen rasar svåruppkrattade långa barr och urätna kottar
.
 
Detta i skarp kontrast till jordgubbarna som fortfarande blommar hejvilt och ger stora ljusröda gubbar som smakar helt ok. Notera kråkskrämman bland plantorna i form av en något solblekt plastkatt. Inte ett endaste fågelbitet bär denna sommar.
 
 
Björkens blad gulnar nu i snabb takt och täcker stora ytor på baksidan där jag har åtminstone en jättebjörk för mycket. Om vinden vänder och kommer från väst brukar löven formligen spruta som ur en kanon ut mellan hus och boda och landa på grannens tomt som är helt renrakad från lövträd. Säkerligen föga uppskattat.
 
 
Ute i växthuset mognar tomaterna fortfarande och hamnar oftast solvarma och söta direkt från busken i min mun.
 
 
Egentligen har jag gjort det mesta höstutejobben förutom att kratta löv när det blir dags och rensa bort blomster efter att farbror Frost klampat runt i rabatterna vilket inte skett ännu. 
 
Den här hösten har varit underbart rolig på grund av att jag kunnat jobba som en hel stark kvinna utan att plågas av värk från höften som tidigare år. Operationen har verkligen gjort skillnad vad gäller livskvalitet. Visst har jag blivit ledbruten och känt mig som 100 år men det är helt normalt och går över. 
 
I år fick jag förfrågan om jag ville ställa upp som röstmottagare i en vallokal och självklart tackade jag ja. Tidigt i söndagsmorse åkte jag iväg och kom hem strax efter midnatt då alla röster var räknade och allt bortstädat. Jättekul att lära sig något nytt och att vara delaktig. Är jätteglad över att vi äntligen får en ny regering. 
 
I

Skön lördag

Den här dagen har varit strålande skön. Gick ut tidigt med katterna och strosade runt på tomten bland daggdroppsmyckade blomster. Sagolikt!
 
Efter en frukost bestående av fil med egenkokt svartvinbärsylt hade jag energi nog för att skrapa fönsterblecken och sedan måla dem. En gång i tiden tog jag bort all färg på bleck och målade enligt färghandlarens rekommendationer men det funkar inte heller så när ekonomin tillåter blir det nog nya fabriksmålade fönsterbleck. Ja det är mycket som ska ske när jag får den där ekonomin som till exempel räcker till att ta ut en medicin som kostar 1100 kronor. Det hade jag inte idag så nu får jag klara mig utan den. Förhoppningsvis. I morgon hoppas jag på att svenska folket röstar fram en ny regering som bland mycket annat nödvändigt för välfärden även sänker straffskatten på pensionen.
 
 
 
 

Med glädje

Ännu behövs ingen höstjacka, åtminstone inte under dagtid då det ännu är nästan tjugo plusgrader. Jag hattar mellan alla möjliga göromål, ena stunden kokar jag äppelmos, nästa stund är det gräsklippning, kattpälsvård eller fönsterputsning. Och idag har jag tvättat små babyklänningar och babysänglinne som fått torka ute i vinden. Blev för en stund nostalgisk när jag såg lakansbroderierna jag gjorde som sjuttonåring till mitt första barn. John Blund i rosa och blått. På den tiden, för snart femtio år sedan, broderade man en hel uppsättning sänglinne innan man skaffade sitt första hem. Jag var inget undantag trots ringa ålder. 
Livet har varit och är fortfarande ett pärlband i livets alla skiftande färger. Idag när jag hade paketerat äppelmoset och ställde ner burkarna i frysen tänkte jag på alla år då jag helt utmattad syltade och saftade mitt i natten då övriga familjen sov. Dygnets timmar räckte inte till och inte är det konstigt att jag var så drabbad av migrän som jag varit under en stor del av livet. Det jag egentligen tänkte när jag stod och blickade ner i frysen var hur glad jag är att äntligen göra allt det här med glädje.

Skön vilodag

Helt otroligt härligt att det fortfarande är sommarväder trots att vi är en vecka in i september. Idag var det +20, blå himmel och sol. Björkarna skiftar i gult och rönnarna är tyngda av ljusröda bärklasar. Fåglarna och jag slåss om häggbären. Älskar dessa bär trots att munnen blir som läskpapper.
Jag har tagit det väldigt lugnt och egentligen bara gjort två ryck, det ena var att baka en morotskaka och det andra var att rycka upp smultronplantorna ur lerkrukan för att den inte ska spricka när det blir kallgrader. 
Känner mig lite småsliten men ska ta det lite lugnare under veckan. Beroende på väder så blir det fortsatt fönsterputsning och lite trädgårdsjobb. Vill vara ute så länge vädret är så här skönt.
 
 
 

Klart!

 
I dag bjöds vi på ännu en härlig sommardag med strålande sol och nitton plus. Gick ut med kaffekopp och katter så fort den värsta morgondaggen torkat. Har därefter jobbat som besatt med att färdigställa och så gräs på slideutrotningensplatsen. Alla kantstenar och markstenar är hastigt rengjorda, staplade och lagda ut till försäljning på fb. Aldrig mer några tunga stenar i min trädgård.
De jordiga jordbrukarkläderna är utbytta till skön manchesterklänning och mina avbrutna naglar är jämt nedfilade. Nu ska vilodagen helgas innan är dags för nästa ryck. Vilar emellanåt med en bra cdbok och spinnande katter intill mig. Känner mig priviligierad som alltid har att göra plus familj och goda vänner. 
 
Nyvaken Ida och Emil som vällustigt fläker ut sig.
 
Häromdagen gjordejag min medborgerliga plikt och röstade. Önskar verkligen att Sverige får en ny regering innan allt vi en gång hade är raserat. Det brådskar så kära vänner använd er röst och rösta allra helst rött!
 

Långa armar

Idag var det skönt väder med svalkande vindar perfekt för svettigt utejobb. Har rivit upp alla kantstenar runt rabatten jag håller på att utplåna. Har också vänt jorden flera gånger med grepen och plockat upp varendaste rotbit från de förhatliga parkslidena. Tänkte avsluta alltihop och slänga ut gräsfrön men orken tröt så det blev till att avbryta och i sakta gemak styra kosan in till kökssoffan. Efter en välbehövlig dusch och lite nygräddad äppelkaka återkom orken om än väldigt ledbruten. I morgon ska det göras klart och sedan är det färdiggrävt för den här hösten. 
Om någon mot förmodan upplever att jag skryter med mitt jordbrukande så är det feluppfattat eftersom jag gör allt jobb med stor glädje och iver men gnäller lite över att kroppen liksom sviker innan jag är klar. Jag har en del att ta igen efter alla år med min onda höft som nu efter operation verkar klara det mesta. Har genom åren ritat så många skisser med drömrabatter och nu äntligen finns det kroppsliga förutsättningar för att kunna gräva och greja och det är stor lycka för min del. Dessutom kostar det ingenting vilket är ännu bättre med tanke på min usla ekonomi.
 
Under nästan 44 år jobbade jag och skötte som de flesta kvinnor barnen och allt i hemmet. Sedan blev det gamla föräldrar och barnbarn och det är egentligen först nu som pensionär som jag har tid och ork att ägna mig åt mig själv och att förverkliga de drömmar som inte kostar någonting annat än kroppsarbete. Och jag är lycklig om än med en känsla av väldigt långa armar.

Höstgöra

 
I morse plockade jag in äppelskörden. Drygt hundra rödkindade godingar blev det. I morgon ska de förädlas till mos och sedan får de förgylla varje frukostgröt vintern igenom. Lyx!
Det är knappt femton år sedan jag för första gången såg ett äppelträd med äpplen i och inte kunde jag då ens drömma om att jag skulle ha ett eget äppelträd i min egen trädgård som till och ger skörd. 
Första gången jag såg äpplen på träd var på ett gammalt och igenvuxet torp i Småland. Där växte även plommon, körsbär och päron. En upplevelse som jag aldrig glömmer. Jag mumsade allt jag förmådde och plockade med mig en hel trunk som jag höll i famnen på flygresan hem. Nu har jag även ett körsbärsträd här hemma men det har inte ännu gett frukt, men nästa år tror jag bestämt att det blir körsbär. 
 
Dagens väder var perfekt även för fönsterputsning så nu har ena hussidan rena fönster på alla fyra sidor. Jobbigt med gammeldags tvåglasfönster och dessutom fast spröjs. Lyckas aldrig putsa till ett helt perfekt resultat. Alltid ränder och fläckar hur jag än bär mig åt.
 
Som final på dagen lyfte jag upp 42 betongplattor som jag lade ut på säljsidan. De hämtas i morgon. 
Härmed lovar jag mig själv att aldrig någonsin mer göra ett vansinnesryck med betongplattor eller något annat som är så in i h-vetes tungt. Detta löfte inkluderar även gym av alla typer.

RSS 2.0