Lugnt

 
 
Idag blev en vilo- och återhämtningsdag i allsköns ro. Har långduschat och bäddat rent i sängen i mitt nyrenoverade sovrum. Mina kära har åkt på andra äventyr och blir borta över natten. Tomtepatrullen är tillbaka i jullådan men julgranen och alla juleljus får förgylla våran mörka tillvaro ännu några dagar. Idag var det strålande sol i hela tre timmar och två minuter och mer blir för var dag som går. Underbart! Det känns som att renoveringen av sovrum och vardagsrum var livlinan som räddade mig över till den ljusa sidan av vintern.
Min bil har fått punka på ena framdäcket så det blir inga utfärder de närmste dagarna men har haft en trevlig pratstund med en vän som kom över på kaffe. 
 
Jag kan inte nog tacka min lyckliga stjärna för att jag får uppleva lyckan med att ha barn, barnbarn och barnbarnsbarn runt mig och alla fina minnen av alla dom som inte längre finns i livet men som har älskat mig villkorslöst för den jag är. Det de har gett mig som deras händer har skapat smeker jag med kärlek och stor tacksamhet. I minnet lever de alla glada, varma och generösa. För en stund sedan låg jag raklång på golvet och tittade på den fina julgransmattan som min faster broderade till mig för länge sedan. Den är så fin!
 
 
 
 
 

Vilodag

 
Paket öppnades från tidig morgon i olika omgångar allt eftersom mina kära kom på besök. När tomten bankade på dörren vid sexsnåret var det bara tomtens familj inklusive deras lilla hundvalp som var kvar här. Jag är jättenöjd och jag uppfattade att alla andra också var det. Som vanligt har vi sagt att vi ska dra ner på julklappar men det verkar vara en nedtrappning som sker i väldans små och knappt märkbara steg. 
 
 
Sonen har vuxit i tomtedressen så jag känner mig befriad från den sysslan även om det är en otroligt härlig upplevelse att genom tomtemaskens ögon skåda glittrande ögon på barn och vuxna som blir barn på nytt. Barnen är förstås alltid de viktigaste för tomten men kan man som tomte glädja andra är det bara en bonusupplevelse för den svettiga mödan det innebär att agera i tomteutstyrsel.
 
Vi åt oss mer än mätta och finporslinet är nu tillbaka på sina platser i väntan på nästa högtidstillfälle. 
Vid helger använder jag stora finduken som min föredetta svärmor har vävt, dukar och grytlappar som mamma virkat och ljuslyktorna i glas som faster broderat ett band runt om plus många andra saker som mina kära som inte är med oss längre har tillverkat. På något sätt är de ändå med oss via sitt hantverk. Jag var med när de vävde, broderade eller virkade och minns dera skaparglädje och lycka att kunna dela med sig till oss som stod dem nära. 
 
Idag ska jag gå ut i friska luften en stund men i övrigt vila och njuta av lugnet efter stormen. 

Julefrid

 
Så här en dryg timme efter midnatt är jag redo för julfirandet. Bordsduken är struken och klapparna inslagna. Huset är helgstädat, skinkan är griljerad och avsmakad och tomtedressen ligger redo. 
För en liten stund sedan hade jag en glad pratstund med lilla Tilde tre månader gammal. Jag förstod inte allt hon sade men av den glada minen och glimten i ögat så handlade det om trevligheter. Båda småflickorna är helt underbara och jag känner mig så enormt lyckligt lottad som får uppleva barnbarnsbarn medan jag ännu har någorlunda fungerande kropp och hjärna.
Nu ska jag träffa John Blund och sova som en stock. God Jul!

Lite stressad

 
 
 
Sitter och knaprar på en pepprig pizzasallad som får mig att nysa explosionsartat av pepparkornen. Idag har jag bakat saffransbullar i olika formationer och samtidigt mellan jäsningarna passat på att måla ett förhoppningsvis sista varv på sängmöblerna. Börjar känna mig en aning stressad med julförberedelserna då trevligheter med vänner väntar inom kort och då vill jag bara koppla av och njuta.
Tre gästsängar är bäddade för mina kära och julgranen står lysande och färdigklädd. Skönt att ha en konstgjord gran fast jag saknar doften av en rikigit gran. Julklapperiet är nästan klart. Har till och med fått iväg ett ett litet julpaket i god tid till min släkting i over there. Den timeingen har jag aldrig lyckats med förut.
 
Snart kommer en kille och skottar mitt garagetak. Det är första gången jag lejer bort det men takskottningen kändes övermäktigt mitt i allt annat. För mig går det åt en hel dag innan de sextio kvadratmetrarna är snöfria och den dagen har jag inte just nu.
Nu ska däcken på snöslungan pumpas och därefter ska jag gå ut och slunga en väg mot bodan. Behöver några andetag frisk luft.

Hemma igen

 
 
När livet är så där extra gott rasar fyra dagar iväg svindlande snabbt. Kom hem i kväll efter fyra underbara dagar hos barnbarnsbarnen. Fick åka sprillans ny och rymlig mercedes både dit och hem med van förare som rattade säkert genom ovädret.
Jag har blivit bjuden på massor av god mat bland annat oxfiléplanka och rådjursrullar och igår var det treårskalas med massor av gofika. Vi har lekt, myst och busat och i leken har jag fått vara barn och lilla Ines har varit min  mamma. Lilla Tilde har nära till skratt och nu pratar hon och skrattar så gulligt att hjärtat smälter på mig. Det är en verkligen en stor lycka att få uppleva barnbarnsbarn och deras utveckling medan jag ännu har kvar hjärnceller och kraft i benen.
 
 
 
 
 
 
Min stilla och ordnade lunk här hemma är lite annorlunda än livet i en barnfamilj. Ines ramlade och slog ett jack i bakhuvudet men farmor som är sjuksköterska kunde snabbt fixa ett provisoriskt förband som drog ihop såret så att hon slapp åka till aktuen. En av vovvarna hann norpa en pepparkaksgavel i förbifarten så att det fina huset fick rejäl slagsida. Jag har också hälsat på mitt näst äldsta barnbarn när det regnade som värst och marken var mer än livsfarligt glashal ända fram till porten. 
 
 
 
 
 
 
 

Väntar

 
Väntar på att elektrikern ska komma och montera den nya bänkbelysningen. Väntade hela dagen igår och nu håller jag tummarna för att han hinner komma innan jag blir upptagen med trevligheter av bästa slag.
 
Igår fick jag hiskelig huvudvärk mest troligt av färglukten eller av obekväma ställningar när jag målade sovrumsmöblerna så idag är det vilodag från allt målande. De gamla furumöblerna som min pappa tillverkade för dryga fyrtio år sedan är nu vita och fina med sidenmatt yta men behöver ytterligare ett eller kanske två varv färg. Jag målar tunt och då blir det fler varv istället. Det är redan fint i mitt sovrum och finare lär det bli. Äntligen är min sovrumsdröm förverkligad! 
När det gäller tapeterna är jag orolig för att min lilla fyrfota ska få för sig att börja klösa på de nya tapeterna. För säkerhets skull håller jag dörren stängd när jag inte har uppsikt.
 
 
 
 

Minnen i adventstid

 
 
Trots kylan och det kompakta mörkret i tidig morgonstund njuter jag ohämmat som ett litet barn av julpyntets tindrade ljus. För mig är adventstiden förknippad med glädjefyllda, doftande och hantverkande barndomsminnen i gemenskap med föräldrar och syskon. Mammas kakor, saffransbullar och kalvsylta och ljudet från symaskinen sena kvällar när hon sydde nya julkläder till oss barn. Pappas knäck, julgransbestyr och iver med girlangtillverkning. Rent, julpyntat och såpdoftande hus, nya gardiner och hemvävda mattor med inslag av våra urvuxna kläder.I minnet lever alla mina kära och vi syskon var fortfarande en sammanhållen skara som ville varandras bästa.
Tiderna har förändrats, åren har runnit iväg, kära som höll i rodret har lämnat jordelivet, nya konstellationer som kommit till har lett till förändringar som inte alltid har varit till familjens och sammanhållnings gagn. Jag kan inte annat än tycka att det är sorgligt, sorgligt för alla berörda, däremot biter inte elakheter speciellt bra på mig utan väcker istället nyfikenhet på vad som ligger bakom och driver en människa till destruktiva ageranden. 
 
 

Julshopping

 
 
Jisses vilken dag det har varit idag! Bestämde redan igår tillsammans med syrran att åka och julhandla till Happis om vädret var bra och det var det. När vi drog iväg i min isiga kärra låg solen som en glödade apelsin vid horisonten och renhjordar krafsade efter mat på vägslänterna. Efter många shoppingtimmar strikt efter handlingslistan med avbrott för mat på Ikea drog vi hemåt med fullproppad bil och då menar jag fullproppad. Bland annat ett stort paket naturtrogen plastjulgran  med ledbelysning och sju långa och skrymmande gardinskenor. Tur att ryggarna på baksätet går att fälla ner för skrymmande saker. 
Har skaffat gardinskenor att skruva fast i taket och hellånga gardiner á 79 kronor per par. Tror att det kan bli fint och samtidigt kul med förnyelse. Jag är såååå nöjd med renoveringen i vardagsrum och sovrum. 
En rund gyllengul fullmåne följde oss hela vägen hem från en mörkblå himmel och termometern hade krupit rejält neråt. Oroade mig för att råka köra på en ren eller många renar men vi såg inte en enda. När alla grejor var inburna i huset fyllde jag bilen med renoveringsskräp och åkte till soptippen som har kvällsöppet måndagar. Träffade flera bekanta alla med luvan långt nerdragen brrrr. Skönt att bli av med alla skrymmande kartonger. I morgon ska gardinskenorna på ett eller annat sätt upp i taket. 

RSS 2.0