Tillbakablick på 2013

Kan konstatera att året som gått har varit superbra på alla sätt och vis. Det som är viktigast i mitt liv har utvecklats i rätt riktning och det är jag allra gladast för. Njuter av att äga min tid och att alla min nära och kära har det bra. Året både började och slutade som singel och lär så förbli om det inte sker ett herrans under. 
 
Numera avges inga nyårslöften som handlar om att träna eller att avstå från något. Däremot råkade jag i början av året få syn på en pilatesboll till reapris på Rusta och slog genast till. Pumpade raskt upp den och kollade gymställningsinstruktionerna noga. Började med att med fart krocka huvudet mot strukturväven som tackade med ett mönsteravtryck i min panna. Ja katterna hade rätt som var skeptiska för bollen har mest varit i vägen. Under hösten har jag försökt sälja bollen på loppis utan framgång.
 
Våren var den i särklass finaste på många många år. Solens strålar fick snön att glittra som diamantbeströdd och till och med jag som aldrig annars sitter och solar blev brun om händer och nästipp.
Många naturliga fyspass med spade och snöslunga ute i friska luften blev det också. För att skona min grannes oroliga nerver då jag skulle skotta taket gjorde jag det i mörkret istället. 
  
 
På försommaren åkte dottern, två barnbarn och jag iväg till Barcelona och njöt av medelhavet, mat och upplevelser tillsammans. 
  
 
Hips vips var det full sommar här hemma.
I växthuset mognade tomater och gurka och rabatterna blomstrade.
  
 
Resan till huvudstaden med vännerna var en sommarens höjder även om allsången blev en blöt men rackarns rolig upplevelse. 
  
 
Sommarbröllop var en annan höjdare då systerdottern gifte sig.
 
Hösten kom sent och blev ovanligt lång och skön. Dottern och jag öppnade garageloppis här hemma och blev av med en del från våra gömmor. Rika blev vi inte men kul att ha projekt och att träffa nya människor.
 
 
När hösten övergick i vinter förvandlades min oanvända övervåning till syatlejé och lagom till jul saluförde vi våra alster här hemma i garaget, på marknad och på nätet. Vi har haft så roligt och knappt gett oss tid för fikapauser.
 
Den 6:e november fick jag äntligen en ny höftled på Piteå sjukhus. Operationen och återhämtningen har gått rekordsnabbt. Underbart att vara värkfri. En månad senare var det dags för vinterresan till huvudstaden med vännerna. Den här gången blev det Golden Hits, The Abba museum, stora hundmässan i Älvsjö och naturligtvis skansens julmarknad. Mycket god mat och ädel dryck. Jätteroligt!
 
Hips vips var det jul igen och alla mina nära och kära kom hit till mig inklusive superproffsiga tomtar. Är så nöjd och glad över att jag fick ha hela min brokiga skara samlade tillsammans. 
 
      
    
    
 
Summa summarum har det varit ett sjuhelsikes roligt och bra år! Är så innerligt nöjd och tacksam för allt fint som året har innehållit i både gemenskap och upplevelser.
 
 

Vardag igen

 
 
Idag åkte mina kära äldsta barnbarn iväg till sitt 35 mil bort. Julhelgen är över för den här gången. Det känns alltid vemodigt men samtidigt skönt att återigen vara ensam i huset. Känner mig absolut inte ensam i negativ bemärkelse utan trivs förträffligt i mitt eget trevliga sällskap ... eller som min pappa brukade säga "Man får finna sig i omständigheterna och göra det bästa man kan." 
Städade först lite lätt och startade tvättmaskinen. Därefter åkte syrran och jag iväg för att tända ljus på våra kära föräldrars grav. Det var rena rama skridskobanan på kyrkogården men vi tog och oss fram till graven och tillbaka utan brutna ben. Många små ljuslågor fladdrade i mörkret till våra käras ära.
På hemvägen passerade vi vårat älskade barndomshem som idag väcker så mycket sorg i hjärtat och samtidigt så otroligt kärleksfulla minnen från den tid då våra nära och kära fanns i livet och runt omkring oss. Då medan våra nära och kära ännu levde upplevde jag att alla i min närhet ville gott. Kärleken och omtanken jag fått från mina nära och kära kan ingen någonsin ta ifrån mig. Den kärleken finns omsorgsfullt inbäddat i mitt hjärta till den dag då det slutar att slå. 

En tid av lyx

Har fått lyxiga duschkrämer, hud- och fotkrämer i julklapp och det gillar jag. Nu är det rena rama lyxen att kliva in i duschen, välja och vraka allt efter humör och sedan löddra in sig ordentligt. Har aldrig tidigare i mitt liv varit så välförsedd med väldoft och smink som nu och det är faktiskt helt rätt i tid för det är nu det behövs smink för att dölja förfallet i både hud och anletsdrag.
 
Idag var himlen blå och solen vinkade lite lätt precis ovanföri horisonten. Var ute och sandade ytterligare en hink på infarten. Det behövs inte så många fler dagar med plusgrader för att infarten och plattgången mot bron ska vara helt isfri. Konstig vinter, fast skönt med tanke på elräkningen som annars är ett stort bekymmer.
 
Har haft sonens familj inklusive svärmor på besök och i kväll åkte jag iväg till återvinningen på vinst och förlust. Ja det var naturligtvis överfullt så det blir en ny vända i morgon istället. I morgon åker de stora barnbarnen iväg till sitt och jag börjar nog städa bort julen. Även om allt det juliga andas gemenskap och glädje känns det alltid lite väl kvalmigt direkt efter jul. Granen doftar gott och är jättefin trots alla barr så den kanske får stå kvar över nyåret men sedan blir den fågelmatbord.
 
Även om julklappsberget alltid är större än vad som är vettigt så är jag supernöjd med den här julen. Tomtarna var riktiga höjdare och trots att tomtarna åt middag med oss kände yngste barnbarnet inte ingen dem. På fotot ligger den ena tomten och laddar inför uppdraget. 
 
 
 

Annandag jul

Dagen har var skönt stillsam. Har smågrejat både inomhus och utomhus. Infarten var som en nyspolad ishockeybana i morse så där gick det åt en hel hink grus och sand. Fick ta rullatorn som stöd för att våga mig ut på isen. Det fanns också en del skräp att plocka ihop. Grankvistarna framför bron hade blåst iväg och de fina islyktorna har tinat och kvar stod bara ett antal utbrunna värmeljus. I morgonbitti kommer sopbilen vilket verkligen är lägligt för soptunnan är proppfull.
 
I kväll var det bio som gällde. Har varit tillsammans med en kompis och sett hundraåringen som försvann. Det var en rolig film och hundraåringen fick verkligen vara med om häftiga upplevelser på ålderns höst istället för att tyna bort på ett äldreboende. Åh vad jag önskar att dagens äldreboenden vore mänskligare för våra gamla. De flesta gamla har så fruktansvärt tråkigt liv sina sista år och det är banne mig brottsligt att det är så illa ställt. Även om man är gammal, dement och allmänt krasslig så vill man säkert ha roliga upplevelser de stunder man orkar.
Jag har bilder inom mig som är oerhört smärtsamma. En av dem handlar om min morbror, en oerhört snäll man som aldrig gjort ens en fluga förnär. Han var barnlös. Jag och min syster kom till äldreboendet där han bodde och möttes av en olycklig man med sönderslagna glasögon och väldigt ont i sin ena arm. Han hade en god man som borde ha fixat nya glasögon men inte gjort det. Efter min morbrors död kunde man läsa i dagstidningen om att det hade funnits personal på just det boendet som varit våldsam mot de boende. Min morbror hade en demenssjukdom och åt förutom bromsmedicin en typ av psykmedicin som man enligt en annan läkare absolut inte ska ge till gamla och dementa. Jag grubblar ofta på hur min morbrors sista år i livet verkligen var. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trött men jättenöjd

 
Tomtarna från Åsberget. Helt fantastiskt framträdande till allas förtjusning.
 
 
 
Är helnöjd med julaftonskvällen. Alla var här, knytisjulbordet var supergott, huset fyllt av prat och skratt och många fina julklappar. Dessutom disk upp över öronen och papper och dekorationssnören i överflöd. Handdisk är det som nu gäller eftersom diskmaskinen lagt av. Var klar vid tvåsnåret och det klagar jag inte över för kvällen var fantastiskt rolig. 
 
Steg upp tidigt i morse innan barnbarnen vaknat och röjde det sista inför dagens lunchgäster som skulle hämtas klockan tolv. Men först var jag ut och skottade bort plogvallen med tung blötsnö som blockerade hela infarten. Har fortfarande ont i armar och nacke och känner mig irriterad på plogbilsföraren som respektlöst förde all sörja mot min sida av vägen istället för att fördela den till båda sidorna. 
Lunchen var också en trevlig stund med goa människor, Efteråt gick luften ur mig helt och hållet. Var i pyjamas redan vid fyrasnåret och somnade gott i tevesoffan. 
 
Även fast juleriet innebär en hel massa slit så är det i glädje dubbelt värt varenda sekund. Älskar när det kryllar av folk i hela huset och varenda liten pall är upptagen. Min förhoppning är att barnbarnen får varma minnen av sina barndomsjular. Två glada hundar ingick i församlingen och mina katter var därför säkert inlåsta i lillrummet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tomten är på G

 
Har öppnat nostaliglådan och låtit min familjs gamla julklenoder inta sina gamla platser så nu är det jul igen i mitt hus. Tomtarna här ovan var från början tre men den tredje hade ständigt ölsejdeln i handen och söp inte helt förvånande ihjäl sig redan för flera år sedan.
 
 
I morgon kommer både sonens och dotterns familjer hit plus lite extra folk som tagit på sig tomteuppdraget. Numera är ju den gamla tomten pensionerad (jag). Maten på julbordet är utdelegerat till alla berörda så det blir inte betungande för någon av oss. 
 
Den här dagen som annars brukar vara jättestressig har i år varit en riktigt skön dag som gått i lugnets tecken. Vi har haft några kunder i våran hantverksbutik och nu har det glädjande nog börjat glesna på hyllorna.Har också varit ute en stund med katterna som dock inte verkade särskilt upphetsade över att få komma ut i kalla friska luften.
     
Nog är det skönare att ligga och mysa mitt på köksbordet.
 
Häromkvällen hade vi "tjejer" en trevlig sammankomst med mat och julklappsutdelning. I ett av paketen var det sex diodvärmeljus med tillhörande laddningsstation. Supergrej när man har katter. Nu står det för första gången på flera år fladdrande små värmeljus i fönster och på bord helt utan risk för att det ska ta eld i någon kattsvans. 
 
Granen står så barrvillig, grön och grann i vardagsrummet och i år verkar den inte alls intressera mina katter. Hängde okrossbara glitterkulorna längst ner med tanke på katterna men de har bara nosat lite lätt på dem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Granen på plats!

 
Dagen har gått i lugnets och julefridens tecken. Njöt extra mycket av morgonkaffet medan blicken svepte över mitt nystädade hus. Varit och småhandlat de lite tyngre och mer skrymmande varorna som behövs hemma under julen plus skickat iväg en klänning från Gudrun Sjödén som jag sålt på Tradera. 
Har också hunnit över till en av mina grannarna med en liten symbolisk julklapp innan de åker iväg till grannlandet i öster. Där blev jag sittandes i flera timmar med kaffe med prat och skratt och ett stort kakfat med bland annat valnötsmazariner. Så goda!
Julgranen har fått komma in och står nu rakt i sin fot efter en del vedermöder och konstiga ord som hoppat ut ur min mun. Hela huset doftar gran och pyntlådan står beredd intill. Bestämde mig för att köpa en ny ljusslinga i morgon istället för den gamla skruttiga som säkert börjar ha åtminstone fyrtio år på nacken.
 
Egentligen ville jag bara berätta hur lycklig jag är som har fått chansen att vara pensionär och äga all min tid.
 

Snart är det jul

 
 
I morse visade termometern -20°C. Hemskt. Önskar av hela m itt hjärta att den här vintern ska passera fort och vara måttligt kall. Blir missmodig och stel av kylan och ständigt rädd för att det ska bli elavbrott. Inte alls bra med elavbrott när man är helt beroende för värmens skull. Måste installera en vedeldad värmekälla så fort jag har råd. Ved finns att köpa så det blir inget vedklyvande för min del. Det vore inte heller helt fel att ha ett gasolelement i gömmorna med tanke på ekonomidelen där det  också finns vatten som kan frysa om det blir ett längre elavbrott. 
 
Idag har vi haft öppet i våran lilla hantverksbod och i kväll bakades rullrån som trots stora ansträngningar blev måttligt vackra. Önskar att jag hade min föredetta svärmors rånrecept för de var faktiskt ett snäpp godare. Hennes smakade knäckigt sött och mina lite väl smörgåsrån. 
 
Det kommer nog att bli en rolig julafton i år för vi blir nog lika många som förr i tiden då alla våra nära och kära levde. Hela huset var fullt av folk som pratade och skrattade. Himmel så jag saknar den tiden! I juletider, som vid alla högtider och speciellt då det gäller mat och bakrecept så är det så klart saknaden efter min älskade mamma som är störst. Den 17 december skulle mamma ha fyllt 91 år, men hon blev bara lika gammal som jag är nu.
 
 

Ingen lucia i sikte

Idag har varit en riktig utedag och passande nog kunde jag njuta av midvintersolens strålar som lyste upp talltopparna underbart fint. Även fast det är vinterns mörkaste tid just nu är jag lite förvånad över att solen ändå visar sig och nu är det inte många dagar kvar till dess att det vänder och blir ljusare för var dag som går. Känns hoppfullt.
Först körde jag ihop gårkvällens och nattens snö med armkraft men tyckte att det såg ut alldeles för slafsigt så med alla krafter och stor beslutsamhet lyckades jag baxa ut snöslungan och med elstartshjälp få igång den. Av bara farten slungades ett spår runt huset och infarten blev bred och rak som aldrig förr. Härligt med bensindrivna hästkrafter i synnerhet till plogkarmen vid infarten.
Kvällen har gått i bakningens tecken. Först blev det mjukkakor typ klådda och som final ännu en ungsplåt mazarinrutor med lite mindre mängd bittermandelessens än i gårkvällens bak då jag överdoserade den varan
 

En bra och rolig dag

I eftermiddags har jag varit snäll farmor som läst favoritjulsagor som de hört sedan de var små och så har de fått äta mjölkblöta med varmkorv. En favorit från min barndom. Att det blev mjölkblöta beror på att tioåringen hade en skoluppgift där hon skulle fråga far- och morfäldrar vad de åt när de var barn och då berättade jag om mjölkblötan. Hon var skeptisk till att det kunde vara gott men idag fick hon testa och blötan föll båda i smaken. De ville till och med ha en portion till. Barnbarnen ville också baka något gott och då valde vi min pappas mazarinkaka. En kaloribomb som är attans god och enkel att göra i ungslådan.
 
Pappas mazarinkaka
4 ägg
6 dl strösocker
350 gr smält margarin eller smör
3 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1,5 dl mald mandel
1,5 tsk bittermandelolja
2 msk vanillinsocker
4 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i övriga ingredienser. Smörj och bröa en ungslåda eller använd bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 175° tills den har fin färg och provstickan är torr. 
Bred ett lager florsockerglasyr ovanpå och skär kakan i små rutor när den kallnat.
 
I kväll öppnades himlens alla portar och snöflingor stora som lapphandskar föll i täta skyar. På några timmar kom mer än två decimeter som nu är bortskottade med hjälp av energibomberna jag stoppat i mig. Nästan varje dag gör jag något som är på gränsen till vansinne med tanke på att det inte gått speciellt många veckor sedan jag fick ny höftled. Skulle skämmas ihjäl om den hoppade ur led så att det blev omoperation. Samtidigt är allt pyssel med hus och hem något som skänker så mycket glädje och bidrar till ny energi. 
 

Blidväder och köpstopp

 
 
Även om blidvädret ställer till med rejäl ishalka känns det bra att veta att det går åt färre kilowatt för att värma upp huset.
Började dagen i stearinljusets sken, doftande hyacinter och ovanligt gott morgonkaffe. Njuter verkligen omåttligt av börja dagen i lugnets tecken. Saknar dock en braskamin. 
Dottern kom förbi sedan hon lämnat av barnen på skolan och vi bestämde oss för en liten julshoppingrunda bland reaställ eller typ ta 3 och betala för 2. Rundan var lyckosam och vi hittade precis rätta prisklasserna för fattiglappar. Återigen julklappade jag egoistiskt mig själv med ett par tajta jeans (med betoning på tajta), ett svart finlinne och en blus i gråsvart. Nu har jag redan naggat på nästa års klädbudget och därmed införs automatiskt köpstopp till framåt våren. Hemma igen åt vi risgrynsgröt och julskinkemacka. Så gott.
Har halkat omkring utomhus med rullatorn när himlen var som vackrast vid solnedgången. Katterna vågade sig också ut och verkade njuta trots att tassarna blev blöta. Lyckades flytta de sista betongplattorna som låg ivägen i fall att det behövs traktorhjälp så småningom. Skönt att få det gjort. 
 
 
 
 
 

Hemma igen

 
Nog var det skönt att somna och vakna hemma i min egen säng med katterna intill men samtidigt saknar jag det mysiga och avslappnade umgänget med vännerna i den pyttelilla men mysiga stockholmslägenheten. Vi har verkligen haft roliga dagar tillsammans med mycket skratt och upplevelser av alla de slag. De här resorna är riktiga guldkanter i tillvaron. 
Våran gode vän taxichaffisen Niklas har som alltid transporterat oss till och från flygplatsen. Denna gång i direktionsvagnen. Höften har funkat helt perfekt och klarat storstadens naturliga träningspass riktigt bra. Underbart!
 
Med åren har tiden vi lagt på shopping minskat radikalt och istället unnar vi oss mer upplevelser och mysiga pauser däremellan. Golden Hits var bra förutom huvudrätten i trerättersmenyn. ABBA the museum var en positiv upplevelse där vi fick sjunga, dansa och spela in där vi själva sjöng med storheterna. Skansens julmarknad var också en mysig upplevelse kylan till trots, men den här gången var vi välklädda och slapp frysa. Nästa resa blir i sommarväder och då väntar bland annat skärgårdsupplevelser och som alltid gastronomiska upplevelser.
 
På väg hem fick jag ett glädjande besked från ett av mina barnbarn. Är så glad och stolt över prestationen. Är också glad för att min syster äntligen bestämt sig för att bli pensionär och i dag är hennes första lediga dag, 
 
I morse vaknade jag till rikligt snöfall av den blötare sorten. Nu är den bortskottad och av bara farten lyckades jag även forsla bort några betongplattor som ligger i vägen för traktorn som lär behövas när snöhögarna blir för höga. Livet är riktigt gott just nu. Håller tummarna för att det fortsätter i den stilen en lååååång tid framöver. 
 

Dags för lite roligheter

Emil
Ida
 
Idag har jag packat och det verkar vara två fyrbentingar som gärna vill följa med på resan. Nu väntar trevliga upplevelser tillsammans med vännerna. Skrattmusklerna ska som alltid få sig en rejäl omgång.
I kväll har vi packat bilen proppfull med allt vi skapat under hösten och i morgon drar dottern iväg till Gamlias julmarknad med alltihop. Håller tummarna för bra försäljning så kanske det blir en resa till solen så småningom.
 
 
 
 

Våra kära alster

 
Det känns lite vemodigt att skiljas från de alster där vi, dottern och jag, skapat hejvilt och glatt oss åt resultaten av våra vedermödor. Kudden här ovan gillar jag skarpt. Den är helt ensam och unik i sitt slag och väcker i mig en samiskt positiv, ren och vintrig känsla. En del tygbitar, knappar och band bär med sig en historia värd att minnas och glädjas åt. 
Idag öppnade vi våran butik och till helgen drar dottern iväg med alltihop till en större marknad i vårat grannlän. Vi har många idéer som ännu inte hunnit förverkligas men vi fortsätter och vem vet vad det leder till i en förlängning. Förutom det roliga hoppas jag på pengar i plånboken.
Livet är gott just nu och roligheter är nära. I morgon kan jag hämta ännu ett paket med små julklappar beställda via nätet. Praktiskt och så slipper man svettas i varuhusträngsel.
 
 
 
 

Dags att öppna garagebutiken

 
 
Livet känns ganska gott just nu. Kan spatsera omkring med längre kliv än på många år och kryckan är bara med utifall att den skulle behövas till att slå ner någon buse eller så. Underbart är bara förnamnet på denna värkfria tillvaro. Behöver inte ens ta värktabletter.
 
I more skottade jag infarten och därefter åkte jag en kort shoppingsväng österut tillsammans med dottern. Höll hårt i börsen så det blev bara ett par billiga örhängen och en kul kjol från Gina Tricot. Julklapperiet fyller mig med motstrida känslor. Helst av allt skulle jag vilja bjuda barnen med familjer till tomtelandet i Rovaniemi fast det kostar lite väl mycket för min julbudget. Däremot ska jag julklappa mig själv med några upplevelserika dagar i huvudstaden...
 
I kväll fixade jag det sista i dotterns och min lilla garagebutik inför premiäröppningen i morgon eftermiddag. Håller nu tummarna för att det är många som gillar våra alster som vi har skapat under många höstdagar.
 
 
 
 

RSS 2.0