Mina älsklingar

Hemma igen efter några härliga dagar hos barnbarnsbarnen. Mitt barnbarn Alexandra som älskar och superduktig med småbarn följde med till sina släktingar och har verkligen lekt och grejat med barnen dagen lång. Solen har gassat och vi har alla svalkat oss i både plastpol och superfin badsjö i närheten.
 
 
 
Lillasyster kollar noga allt vad storasyster gör och det är mycket en tre och ett halvtåring hinnner med. Fantasin i  leken flödar fritt utan hämningar. Underbart! Full fart hela tiden från morgont till kväll. I morse blev jag sminkad till drake och när vi skulle åka hemåt bad hon oss att komma tillbaka i morgonbitti. 
 
 
 
 
Storasysters självkomponerade frukostmacka.
 
 
Med ett stadigt tag i dubbelhakan fick jag en blötpuss.
 
 
 
 
Jag blev med stor omsorg sminkad till drake.
 
 
 
 
 

Överblommat

 
 
 
Det finaste i min rabatt har redan blommat klart för den här sommaren och det är lite trist. Idag påbörjade jag projekt upprensning av överblommat och så klart även ogräs men det virvlade upp knott med enorma käftar så det var bara att avsluta och fortsätta en annan dag. 
Har haft kaffegäster i olika omgångar och själv varit bjuden på gofika hos en av grannarna. Bilarna har tvättats, eller rättare skrivet, avspolats det värsta dammet. Katterna har fått sin kvällsluftning men de är också tagna av värmen och sitter mest och tittar, eventuellt kan de hoppa lite efter någon liten kvällsfjäril. I kväll kom jag på att just kvällsluftningen fungerar som en slags meditation då jag går ner i varv. Normalt har jag svårt att varva ner när jag fått upp ångan och går an som en tok till fram emot midnatt. I morgon väntar andra äventyr så nu måste jag förbereda mig och ställa väckarklockan.
 

Barndomsidyll

 
 
Igår fyllde min yngste bror år och när han fyller år bjuds det alltid på ett riktigt sommarkalas med tårtor, skratt och många trevliga gäster. I år blev det dessutom ett jätteskönt badkalas då alla gäster hoppade i älven som lockade med 22 grader varmt vatten. Helt galet skönt och dessutom jätteroligt! Min barndoms badvik var åter fylld av skratt och stoj och jag njöt och insöp varenda sekund. Så glad att de två barnbarn som var med fick uppelva en bit av min barndoms idyll. 
En barndomsidyll varar inte alltid för evigt av olika anledningar, det har jag och min syster erfarit, men min bror och hans sambo har lyckats återskapa en ny idyll där alla är välkomna och för det är jag dom evigt tacksam. 
 

Efterlängtat

 
 
 
 
I natt kom äntligen regnet och jag somnade gott medan åskan mullrade och dropparna smattrade mot rutan.
Intog morgonkaffet i min fuktdoftande trädgård där regntyngda blomster försökte återgå till uppsträckt läge. Ekorrarna knaprade ljudligt på nötter i cembratallen och småfåglarna mumsade på nsekter i gräsmattan. Frid och fröjd och jag som är en synnerligen lättlycklad person njuter med alla sinnen. 
 
 
 
 
 
 

Nostalgitur

 
Igår på sommarens hitintills varmaste dag passade syrran och jag på att åka på den årliga nostalgituren till min födelstrakt i Överkalix. Vi började med att besöka minnesplatsen där vår morbror vilar. Därefter var tanken att vi skulle äta god lunch på anrika Brännvalls café men de hade stängt precis igår. Jisses så besvikna vi blev. Istället inhandlades färdiggjorda och goda mackor på icabutiken. Kaffe och allehanda kylda drycker plus godsaker hade vi med i kylbag. Därefter åkte vi raka vägen till Lansjärv där vår mormor och morfar vilar.
På hemvägen svängde vi in till min födelseby Naisjärv där hettan var olidligt påfrestande. Vi tryckte in oss i skuggan under brotaket på "mormors hus" och fikade av medhavda godsaker. Getingar visade oss stort intresse och i skogen var blåbären mogna. Normalt brukar vi gå en promenad genom byn men igår gjorde hettan det omöjligt. Därefter åkte vi raka vägen hemåt med stopp för att fylla på vatten i de självvattnande lådorna på kyrkogården där bland annat mamma och pappa vilar. Näst sista stoppet blev vid barndomshemmet och då kokade min hjärna så jag hoppade i älven utan att ta av mig kläderna. Det var så himmelens skönt och vad gjorde det att jag fick sitta på en plastpåse för att inte blöta ner sätet när jag körde hem. Absolut sista stoppet blev vid ett av barndomens smultronställen där vi proppade i oss både smultron och åkerbär. Nam nam!
 
Det blev mycket kyrkogård men det är där dom vilar våra kära men i våra minnen lever de så länge vi har minnet i behåll. Det blev många roliga minnen och glada skratt. Vi hade verkligen en fin barndom med många som månade om oss barn. 

Hett

 
 
 
Den här värmen är säkert en välkommen välsignelse för väldigt många semesterlediga men för mig är det tyvärr mer pest och pina. Min kropp orkar inte med sådan här hetta och det har den aldrig gjort. Var på Kreta för många år sedan under en värmebölja med fyrtiofyra grader i skuggan och kom hem med njurbäckeninflammation som ledde till flera veckors medicinering och sjukskrivning. Här hemma duschar jag iskallt flera gånger per dag och stundvis kör jag luftvärmepumpen på kyla men det sistnämnda är mest för katternas skull. 
 
Idag mullrar åskan på avstånd och bulliga moln har tornat upp sig i nordväst. Min fina granne har varit hos mig på en kopp kaffe och därefter greppade jag hammaren och bände loss en bräda på huset som borde ha bytts ut redan förra sommaren men nu är det banne mig gjort. Brädan var färdigmålad och behövde bara sågas av till rätt längd. Därefter bankade jag flera hundra hål i en gammal vattenslang tänkt att underlätta vattningen av häcken. Nu blev inte vattenstrålarna enbart mot tänkt objekt så min smarta uppfinning hamnade direkt i soptunnan.
 
Idag MÅSTE jag åka till affären och handla hem lite ätbart, börjar bli less på kaviarmackor. Hjortronmyren lockar också men det är för varmt och svalnar inte förrän senare på kvällen och då kan björnar vara i farten och det lockar inte.
 
 
 
 
 

Underbart är kort

 
Häromkvällen var jag en snabbis med syrran till kyrkogården för att fylla på vatten i de självvattnande lådorna och på hemvägen svängde vi förbi barndomshemmet där hela backen ner mot älven välkomnade oss med en stor, doftande och färgsprakande blomsterfamn. Vi hann också svänga förbi våran myr för att kolla hjortronläget. 
 
Idag har det varit varm för att inte säga hett väder. Alldeles för hett för min del. Har hållit mig i skuggan och duschat kallt flera gånger. När solen var på väg ner försökte jag fota mina vackra pioner, krolliljor och ståtliga riddarsporrar som precis har slagit ut i full blom men det gick inget vidare. Schersminbusken blommar också och sprider ljuvlig doft och jag försöker njuta och memorera för att ta fram då kalla nordanvindar viner runt knuten.. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På resande fot

 
I gårkväll kom jag hem efter fem underbart roliga dagar i huvudstaden tillsammans med goda vänner. Vi har trängt ihop oss i en liten etta med sängar och resväskor på nästan hela golvytan men det har inte tagit ner vårt goda humör utan faktiskt tvärtom lett till att skrättmusklerna fått rejält med motion. En kväll skrattade vi tydligen  för högt efter klockan 22.00 och då plingade och knackade det på vår dörr. Pinsamt och vi dämpade oss genast en smula. 
Som alltid har vi varit på Allsång på Skansen och med i rutan kom vi otaliga gånger enligt de som såg programmet. Kanske inte konstigt med tanke på våra färgglada hattar.
 
 
Vi pysslade om oss själva på Make Up Store och inhandlade några välbehövliga antirynkserum, läppstift med mera som piggar upp när man ser sina tyngdlagsmärkta ansikten i spegeln.
En av dagarna åkte vi båt till Fjäderholmarna och strosade runt i hantverksbodarna och med hem kom två vackra glaskulor. Vi avslutade med jättegod mat i mitt fall en supergod fisksoppa innan vi åkte tillbaka till stadens vimmel.
 
 
 
 
 Nu är jag hemma och en bit av gräsmattan är klippt. Fortsätter i morgon.
 
 

RSS 2.0