Mitt år

 

 

Frihetskänsla är det som präglat året allra mest. Mitt första år som pensionär har varit underbart. Äntligen äger jag all min tid! Eftersom jag klev in i mammarollen som 17-åring och samtidigt alltid yrkesarbetat varvat med utbildningar, ansvar för gamla föräldrar och barnbarn är det först nu som jag är fri att göra det som faller mig in.

Friheten har gett mig tid till återhämtning och ork att pyssla om mig själv, huset och tomten och inte minst att umgås med barn och barnbarn. Det har varit en glädje att tvätta, skrapa, måla, tapetsera, gräva, odla, umgås och inte minst av att njuta av förverkligade drömmar. Det har varit lätt och roligt att göra jobb tillsammans med vännen. Karlakraft är inte att förringa.

Jag är också glad för att jag har modet att hålla i skrivarkurser och att vara medmänniskor till stöd som gode man.

Jag känner en stor tacksamhet över att alla mina nära och kära i familjen och vännerna och även jag själv har det gott och är hyfsat friska.

Jag tror inte att jag skulle göra någonting annorlunda om jag fick göra om hela året. Kanske skulle jag hålla lite hårdare i börsen emellanåt för just nu är det verkligen ebb i kassan. Suck!

 

 

  • Inför det nya året 2013 önskar jag god hälsa till alla mina nära och kära inklusive mig själv och mina vänner.
  • En större penningvinst skulle komma som en glad och välbehövlig överraskning och skulle med all säkerhet stänka lite guldkant på alla kära runt mig.
  • Om jag ska önska något stort och samhälleligt förutom fred i världen så är det att kompetensbristen i alla skolformer lyfts fram i ljuset och åtgärdas snabbt som attan för våra barns skull och för allas vår framtid. 

Gunillas skidfärd

Känner en jublande glädje över att dagen bjuder på ljus och hög vinterblå himmel. Jublet kom av sig något när jag tittade på utetermometern som visade nästan -25°C. Min plan för dagen var storstilad för att inte skriva vulgär med tanke på mina fysiska förutsättningar. Fototur på skidor för att föreviga sagoskog typ Olles skidfärd. Nästa lyxprojekt är att spara till en rejäl digital systemkamera. 
 
Innejulgranen står sedan i gårkväll så grön och grann ute i snödrivan och snart ska den kläs med talgbollar och fläsksvål förhoppningsvis till småfåglarnas och mina katters glädje. Småfåglarna överlever vintern och katterna får spännande underhållning utanför fönstret och det behövs minsann den här kalla tiden då de absolut inte vill gå utanför dörren.
 

Ut med julen!

I kväll åkte julgranen ut ur huset och tomtarna fick krypa tillbaka till sina lådor. De röda mattorna, dukarna och köksgardinerna får hänga med över nyår men sedan ska de också läggas tillbaka på sina hyllplatser. Jag vet att det är tidigt men nu längtar jag efter ljus och skönt vinterväder med si så där ett par minusgrader. Kanske plockar jag fram skidorna - om höften vill. Det här med höften är i allra högsta grad en osäker faktor. Ena stunden hyfsat brukbar för att i nästa stund knappt vara rörbar. Usch för krämpor. Skidåkningen blir av det säkra slaget på platt mark i stilla gemak och förmodligen bara en kort tur ner till älvkanten och tillbaka igen. 
 

Ingen mer snö tack

Dagen har gått i snöskottningens tecken, först med skyffel och sedan med slungan. Nu är infarten som den ska vara och plats finns för både bilar och snö. snDet känns som om min hjärna går på lågvarv eller också är den upptagen med bearbetning. Känns som om den är i lika stort rensningsbehov som mitt kylskåp. Julmatens tid är över och nu längtar jag efter att skala fräscha räkor, äta varma vitlöksbröd och blodapelsinsallad till dessert. 
 
 
 I kväll har jag haft sällskap av två karismatiska herrar den ene i politiken och den andre i erotiken. Dokumentären om Olof Palme och Christian i boken Femtio nyanser av honom. 
Men nu är jag trött. Jättetrött.

Sinnlig njutning

 
Naturen är otroligt vacker just nu. En tjock och fluffig snöskrud täcker precis allt. Varenda liten gren är ett konstverk i sig. Önskar att jag kunde föreviga det sköna med rättvisa. Idag körde jag och barnbarnet längs en sagolikt snöinramad väg där snötyngda träd bitvis bildade allé. Det var så vackert att jag nästan började gråta.
I kväll har jag kört barnbarnet till sitt längs slingrande väg med spår efter storvilt och skoter i nysnön. Vi stannade till hos dottern och då var jag helt slut, orkade knappt sitta i upprätt läge.Dagen har bjudit rikligt på sinnlig njutning men också en enorm lättnad över att julen är över. Nu ser jag fram emot härliga vardagar och ljusets återkomst. 

Juldagsfrid

Idag känns det fritt och lätt precis som om jag har passerat genom ett  trångt nålsöga. Julen är en glädjens högtid men åtminstone jag kan lätt känna panik inför allt som ska göras innan. Men sedan när jag träffar barn och barnbarn är jag tillfreds och lycklig.
 
 
Dotterns familj har åkt hem efter ett varv på julbordsresterna. Nu är det tack och lov inte så mycket kvar. Dotterns Janssons frestelse var supergod och precis så där krämig och kryddig som den ska vara. Löjromstårtan var inte fy skam den heller. Allt var gott och som vanligt har jag ätit för mycket.
 

Fridfull julafton

 
Den efterlängtade tomten kom till barnbarnens glädje och gick svettig och säkert med skägg i munnen.  Numera är jag pensionerad även från tomtandet men efter säkert 40 år som ständig tomta vet jag hur det känns. Det roliga med att tomta är att se glädjen i allas ögon. Alla uppför vi oss som små barn när tomten nämner vårt namn. Tror inte att jag någonsin i mitt vuxna liv fått så många paket som i kväll. Bland annat en superfin Desigualväska som jag bara har vågat drömma om. Dotterns familj med både små och stora barnbarn har varit hos mig och det har varit fridfullt lugnt och trevligt och faktiskt riktigt lättsamt.
Vackra paket till mormor.
I kväll ska jag börja läsa julklappsboken. Lär vara ... speciell!

En doft av jul

 
I år behöver jag inte sjunga om plastgranen som står så grön och grann i stugan trots att alla för mig kända julgransförsäljare hade slut i sina lager och att min bagagelucka har frusit fast så det blev ingen skogstur. Däremot såg jag att det stack upp en grön och snöfri grantopp ovanför en snödriva  nedanför grannens hus och tänkte att om jag har en hiskelig tur så kanske någon av grannarna har fått en gran över. Jag ringde ena grannen och vips var jag en julgran rikare. Fin är den också. Kanske lite väl gles och med något kutig nacke men den doftar jul precis som den ska. Har inte hängt på allt jox, men anar att mer hängs upp då barnbarnen anländer. Speciellt de två äldsta som vill att allt ska vara som det alltid har varit. 
 
Aldrig har jag väl känt ett sådant lugn dagarna före jul som detta år. Jag är inte helt nöjd med julklapperiet eftersom jag har för lite pengar för att kunne ge det jag helst skulle vilja ge till mina nära och kära. Det känns lite fjuttigt men nu hoppas jag på en rejäl lottovinst i kvällens dragning. Någon gång sker det och just nu skulle det passa perfekt. 
 
 
 

Slutshoppat

Nähä inga paket till mig ... nu är jag sur!
 
Dagen har ägnats åt shopping i många timmar så nu är all julmat hemma i kylskåpet och de sista resterande julklapparna köpta. Så skönt att ha de bitarna avklarade och i kväll har dottern och jag hjälpts åt att slå in paket varvat med glögg och choklad. Allt är liksom klart för julmys förutom en sak, en viktig sak, och det är innejulgranen som ännu står ute i skogen och väntar. I kväll är det -27°C kallt och granarna i skogen är täckta av ett tjockt lager snö så det lär bli svårt att få hem en någorlunda fin och hel gran. Utegranen är ett alternativ men den är alldeles för stor och vid och dessutom lyser den så fint där den står om än med lite slagsida. Plastgran är nog alternativet som återstår, fast det är inte riktigt ok för min del.
Det bästa med den här dagen är ändå att vi nu går mot ljusare tider till och med solen visade sig dagen till ära. Härligt!
 
 
 

I morgon vänder det

 
Fjunlätta snöflingor har fallit mest hela dagen och visst är det sagolikt vackert, men attans vad besvärligt det blir så fort bilen ska användas för att inte nämna all snö som dras in med skorna och sedan blir stumporna blöta. Ett ljus i tillvaron är att i morgon vid tolvsnåret vänder vi mot allt ljusare tider för var dag som går. Otroligt hoppfullt. Jag hör till skaran som liksom skrumpnar ihop mentalt av ljusbristen, fast den här hösten har var bättre än på länge kanske beroende på att det ovanligt länge var hyfsat varmt.
I kväll har sonen med familj ätit en liten julmiddag hos mig och fått sina julklappspaket eftersom det är mormor och morfars tur att få rå om dem det här året. Barnen har fått sitt efterlängtade jullov och jag håller tummar och tår för att alla sju och deras föräldrar får vara friska så att de hinner ladda batterierna inför vårterminen. 
 

Aktiv dag

Upp i ottan för att vara redo för ytterligare en höftledsröntgen för nu har jag nästan bestämt mig för stålinplantat. Det skulle vara väldans skönt att kunna promenera, dansa och grovjobba utan att få så jädrans ont. Samtidigt är det märkligt att man vänjer sig vid att det alltid är mer eller mindre ont och besvärligt. Efter att ha sett dansarna i Dirty dancing inser jag med sorg att min kropps vighet är ungefär som ett fastgjutet plåtskåp. 
Dagen började som sagt tidigt och vid tolvsnåret var huset städat. Därefter har jag hunnit med både att vara till byss, skotta snö, handla, baka, slå in julklappar och lyssna på friskolans julkonsert i kyrkan. Idag är jag riktigt nöjd med min insats. Det är inte varje dag det blixtrar till. I morgon blir det lilla julafton men det blir en lightvariant med sådant som alla äter. Vill inte ha en massa rester.

Julsemester

 
Hemma igen efter fyra härligt roliga dagar i huvudstaden tillsammans med tre kära vänner. Vi fyra har trängt ihop oss i en  pyttigt liten enrumslägenhet, skrattat, ätit gott, upplevt och haft himmelens kul ihop. Jag steg upp redan kvart över tre natten mot fredag och blev hämtad fyra för transport till Kallax. Våran "privattaxi" hämtade punktligt som vanligt och sedan har det varit späckat program med trevligheter. Musikalen Dirty dancing var riktigt bra och Skansens julmarknad  var en mysig upplevelse trots lite regnblandat. Den årliga hundmässan var också bra så nu är jag sugen på att skaffa min lilla drömhund. Nä, är nog bäst att hunden får förbli en dröm. Det enda som varit lite trist är Stockholmsvädret med konstig och skitig blötsnö. Som vanligt var det skönt att komma hem igen, trött, luspank och med ett snöskottningsprojekt som hette duga. 
 

Skön dag

 
En lugn dag var precis vad jag behövde idag för att tanka och ladda för nya äventyr. Livet är fullt av överraskningar, ibland har man flyt och ibland känner man sig som ett enda stort frågetecken, men efter alla år är jag en härdad kvinna och det ska mycket till för att få mig ur gängorna. Peppar peppar ta i trä!!!
 
I morse lyckades jag ta mig upp i normal tid och hann till och med titta på lucia i teven. Nog hade jag chansen att se mina barnbarn lussa live och har lite, ja faktiskt ganska dåligt samvete för att jag inte tog vara på tillfället. Istället satt jag i allsköns ro med en kopp kaffe och saffransskorpa därtill. 
 
 

Julbak med förhinder

Det är helt ofattbart att jag kan sova så så länge som jag gjorde idag. I princip hela förmiddagen och därför blev det väldigt fort eftermiddag och min planerade morgonbakning fick flyttas till kvällen eftersom jag hade lovat att åka till två av mina barnbarn en stund tills föräldrarna skulle komma hem. Barnbarnen ville att vi skulle åka och köpa julklappar till mamma och pappa och vips stod vi guldsmedsbutiken och valde bland glittret. En sjuårig pojke och en nioårig flicka har inte riktigt samma uppfattning om vad som passar mamma men till sist lyckades vi hitta en lösning som båda var nöjda med. Till pappa var det lättare. Hemma igen plockade jag fram vackra snören, krimskrams och etiketter och de limmade och grejade en lång stund till tonerna av Glennmarks gamla julskiva. Därefter blev middag i all hast med färdigköpt potatismos, pulversås och Felix delikatessköttbullar. I och för sig riktigt gott och barnen åt av hjärtans lust.
 
 
Julbaket är härmed avslutat och till och med ugnen är rengjord, vilket sannerligen var välbehövligt. 
De flesta julklapparna är också klara. Jag tror inte att jag någonsin varit så här väl förberedd som den här julen och det känns så S K Ö N T. Ingen panik väntar, bara njuta och ha roligt i väntan på tomtens ankomst. Jo, och jag ska om och om igen lyssna på Glennmarkarnas gamla julskiva där de sjunger de käraste julvisorna A Cappella. Då är det jul!
 
 
 

Baka baka bullar

Idag blev det äntligen bakdags så nu är frysen fylld med julfika. Mandelmassefyllda saffransbullar, nougatrutor, saffransskorpor med mandel och drömrulltårtor. Tror det  får räcka för det är trots allt jag själv som äter det mesta. Sorgligt men sant. I morgonbitti tänker jag baka mjukkakor som är ett måste till skinkan på julbordet. Sedan är bakandet klart för min del.
Årets julmat ska inskränkas till ett minimum och bara bestå av det vi gillar allra bäst och absolut ingen prinskorv. I kväll längtar jag efter ungsbakad mager skinka á la Cajsa Wargs recept med massor av kryddor och en tjock senapspanering. En gräddig Jansson ligger också högt på favoritlistan. Nej, usch nu rinner snålvattnet till.
 
Dagen bjöd också på en utflykt med syrran och som vanligt styrde vi hemåt och besökte våra kära föräldrars grav. Hålen i tillvaron efter mammas död kan aldrig fyllas av någonting annat trots att det gått nästan 25 år sedan hon lämnade jordelivet. Förlusterna av nära och kära märks speciellt tydligt under jultiden. Mamma var otroligt duktig på att baka och inför jularna bakade hon massor av olika sorters småkakor plus världens godaste anisbockar. Själv bakar jag inte anisbockar eftersom jag inte vågar ha tillräckligt hög temperatur på coccosfettet och då blir de bara  fettdrypande äckelbockar.
 

Dunlätta flingor och datavirus

Stora dunlätta snöflingor har sakta dalat genom luften och det var en lätt fröjd att skyffla bort dem från infarten. Utejulgranarna har blivit sagolikt julfina nu när grenarna är täckta av nysnö. Ännu känns det långt till jul, men om jag ser på almanackan river paniken i ryggen. Idag blev det i alla fall lite julbak fast inte i den omfattning jag hade planerat. Det saknades alltför många ingredienser, men i morgon då jädrans blir det först en handlingstur och sedan ska degarna sättas. 
Min dator krånglar, misstänker att jag har fått något virus som lurar virusprogrammet. Fick en indikation om att jag hade skickat ett väldans trevligt mail till en person som jag verkligen inte har skickat något till. Faktum är att jag inte skickat några mail alls den senaste tiden. Konstigt. Jag hoppas att mina vänner hör av sig om de fått konstiga mail från min adress. Flera gånger har datorn varit omöjlig att slå av trots vanliga kommandon och till sist har det bara varit kvar att ta ur batteriet. 
 

Trevlig fredag

I skrivande stund känns det som att det har varit en bra och rolig dag, ja faktiskt en dag med en massa trevligheter. Julklappsinköp har bland annat stått på agendan och nu börjar jag vara klar med klappar till alla sju barnbarn. Det blir mer nyttigheter än dyrbarheter och jag hoppas att de ska bli nöjda.
 
Jag brukar tomta mig själv och köpa något onyttigt som jag önskat mig. I dag stannade jag till vid en parfymdisk och stänkte på mig några droppar av favoritdoften men blev tvärsnål när jag såg priset. Parfymer är ett kapitel för sig och väldigt individuellt vilken doft som man gillar. Vissa dofter framkallar migrän medan andra kan ge en känsla av lyx och behaglig fräschör. 
 
 

Det kryper uppåt

Ännu är det väl kyligt men termometern kryper tack och lov uppåt. Känner mig som en michelingumma i alla klädlager. Jeansen fastnar i yllekallingarna och fleccetröjan knölar sig under armarna. Pest. 
Katterna vill inte ut när det är så här kallt och det är synd för det märks att de lättare blir irriterade på varandra och racar runt i vild jakt så husets mattor flyger iväg. Det är kraft i fyrbensdriften även om det är en liten katt.
 
 
Har varit på det årliga läkarbesöket till en väldans trevlig doktor som till och med ser på mig som en fysiskt vältränad person ... om han bara visste att det enda som jag tränar numera är tuggmusklerna. Jag avskyr att motionera för motionerandets skull. Roligt ska det vara annars får det vara. Förutom trädgårdsarbete är shoppingrundor med trevliga personer den roligaste motionsformen. Kul är också att utforska nya platser, särskilt vackra som den på bilden även om det innebär många trappsteg uppåt.
 
 
 
 

Kylslaget

Tror att jag för tillfället lider av shoppingkoma efter två shoppingheldagar. Benen värker, fast inte lika illa som befarat. Plånboken lider nog mest. Dottern och jag har haft väldigt kul i julklappsbestyren så nu får vi bara hoppas att mottagarna blir nöjda. En ny dammsugare var dagens inköp för egen del. Efter mycket jämförande fastnade jag för en med många watt, bra sugförmåga, lång sladd, engergisnål och måttligt hög ljudnivå. När jag packade upp den upptäckte jag att jag hade tagit fel kartong och en attans tung betongklump till dammsugare. Den ska tillbaka snarast möjligt. 
Kylan är hemsk och jag fryser fast jag är inomhus iklädd pyjamas, yllesockor, fleccetröja och morgonrock. Funderar på nattmössa med öronlappar. Katternas päls känns kall och blodcirkulationen i min kropp når inte ut till min näsa brrrr brrrr. Alternativet är att höja termostaten på alla element, men då flyger tusenlapparna iväg till vattenfalls konto. Det är som att välja mellan pest och kolera. 

Julgranshuggare

 
 
Idag har syrran och jag varit till storskogen och huggit en utejulgran. Vi hittade en lång och ståtlig gran som precis gick in i min bil. Med förenade krafter lyckades vi skjuta in den via bagaget, nedfällda ryggstöd och ända fram till vindrutan. Syrran fick sitta inklämd mellan grenarna i baksätet och jag rattade hemåt med grenar som envisades med att killa mig i näsan. Svårast var att få ut eländet ur bilen, men skam den som ger sig och sedan var det bara att ta ut dammsugaren för sätena och hela bilen var täckta av barr och annat skräp från skogen.
Nu lyser den fint på gräsmattan utanför altandörrarna och jag är nöjd.

Adventsmys

 
 
I natt hade jag en barnbarnsgosse sovandes intill mig i dubbelsängen. Alla barnbarn har blivit så stora att nätterna är lugna och morgnarna fridfulla eftersom alla gillar att sova länge. Min fegiskatt Ida vågade sig fram först när gossen hade somnat. Hon nosade på hans ben, i öronen, på kinden, i håret och hans två mysdjur undersöktes noga. I morse vågade hon sig fram och hälsa när han hade vaknat. Kul.
Lagom till lunch kom föräldrarna och storasyster plus min stora barnbarnskille. Vi åt tomtegröt och skinkmackor i stearinljusens sken och lagom till kaffet råkade Göta komma hit med pinfärska anisbockar. Gott!
Det blev ingen julgranshämtning idag eftersom det har blåst riktigt isande bittert från norr, men i morgon är en ny dag med nya möjligheter och förhoppningsvis inget snöoväder.
 
 

RSS 2.0