Funderingar

Morgonen gryr och jag sitter med värkande nacke på gränsen till nackspärr i mitt lilla arbetsrum som är belamrat med pärmar, mappar och allehanda makapärer som är måsten numera. Två årsräkningar för mina huvudmän är klara och inlämnade. Pust!  
I går rensade jag bland allt som kommit med posten de senaste veckorna och det är ett skrämmande slöseri med alla extrablad som följer med i nästan varje kuvert. De flesta räkningar kommer digitalt men ändå dimper det ner ett och annat i pappersform.
I går ägnade jag nästan hela dagen till kontakter med några myndigheter och tyvärr är min egen kommun en stor besvikelse vilket även verkar vara något som de andra myndigheterna jag kontaktade i ärendet var väl medvetna om. Det verkar som att vi har helt fel människor på viktiga platser i det som ska utgöra samhällets skyddsnät. Även om nätet försvagats av olika regeringar behöver man inte göra det till en enda stor slasktratt där de personer som behöver hjälp slängs direkt ner i avgrunden. Jag har många runt omkring mig som babblar och tycker en hel massa men som inte lyfter ett enda finger för att bidra. Det är sorgligt.

Lyckan är stor

 
 
 
 
Under två härliga veckor har jag fått rå om mina älsklingar men nu har de åkt hem och det är bara jag och de fyrbenta som huserar här hemma. Fina underbart roliga dagar med joller, bus, lek och pyssel för att inte nämna makaroner och varmkorv. Vädret har varit lite väl kyligt med temperaturer ner mot minus trettio grader men dagtid har solen värmt skönt så vi har både grävt snökojor och åkt kana på rumpan i stora snöhögen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kallt men roligt

 
I morse visade termometern minus tjugofem grader brrrr. Höjde genast alla element och drack en stor kopp ångande hett kaffe. Solen kom så småningom och då blev det riktigt skönt utomhus om än bitande friskt i kinden. Ines och jag var ute en stund men fick bakläxa av mamman eftersom vi lekte lejon lite för högt så att lillasyster som sov i vagnen vaknade. Ines har pysslat vilket är en favoritsyssla och dagen avslutades med middag hemma hos favoriterna Alexandra och Viktor. De är så duktiga på att leka med henne och Ines skrattade gott hela vägen hem fast bilen var iskall och vi andra frös. Det va så loligt, sa hon flera gånger. Lilla Tilde är idel solsken som nappar direkt när man pratar med henne eller ger henne ett leende. Nu har mina flickor somnat och jag som aldrig brukar gå och lägga mig förrän det är ordning och reda i huset struntar i det i kväll och lämnar oredan som den är. Och jag lär somna lycklig även denna kväll
.

Tisdag

I förmiddags följde jag med barnbarnet och småttingarna när hon skulle fotografera två barn i familjens renhage. Termometern visade minus tjugo så jag och småttingarna satt i bilen och mumsade på godsaker.
Hemma igen tog jag fram pyssellådan till treåringen och vips hade jag flera nya konstverk att njuta av. Hon påminner så mycket om sin mormor och mamma när det gäller att rita, klippa, tejpa och pyssla.
På eftermiddagen blev det äntligen dags för badhuset  tillsammans med en fjortonåring och en treåring. Det var skönt och avslappnande trots väldigt snabba fötter hos treåringen. Glad att jag hade en ungdom med som åkte i stora vattenrutschkanan med henne. Är alltid livrädd för att de små ska halka och slå sig fördärvade. Dessvärre upptäckte jag att jag hade baddräkten med avigsidan utåt. Väldans snyggt med de vita storleks och materiallapparna som stack ut i sidan som ett litet flaggspel. Vi avslutade med en ljuvlig stund i het bastu. Innan vi gick ut i kylan till bilen som stod med värmaren på åt vi glass. Hemma igen blev det fiskpinnar till middag vilket uppskattades. 

Härliga dagar!

 
Här är det full rulle med barnbarnsbarnen hela dagarna och det är jättekul även om min gamla kropp gnisslar lite här och där. Idag då solen visade sig gick vi ut och lekte i snögrottorna och jag fick mest vara ett lejon som jagade Ines genom grottorna som har en tunnel mellan sig. Därefter åkte vi kana på rumpan nedför stora snöhögen. Lilla babyn sussade så gott i sin vagn. Det blir en hel del rolig motion för min del. Inomhus har vi leksaker, blöjor och kläder precis överallt. Jisses så mycket saker som behövs för dagens småttingar. 
Vi ritar och klipper och jag får besöka doktor Ines flera gånger varje dag för allehanda krämpor. I morgon ska vi åka till badhuset vilket lär bli uppskattat och då kommer även en av mina barnbarnsflickor med. Det ska också bli roligt. 

Fullt hus!

 
 
Just nu är jag lyckligt förunnad att ha mitt äldsta barnbarn och två barnbarnsbarn hos mig. Treåringen håller igång mig med stor fantasi och inlevelse. Lilla babyn är en glad liten dam som har sin längsta vakna tid på kvällskvisten när storasyster sover. Lillasyster är en lika glad solstråle som storasyster. 
I morse gick vi ut och och åkte på rumpan nedför stora snöhögen. Vi har fyllt en skål med frön till ekorrarna och idag hann vi se när de satt och åt solrosfrön. Jag har varit patient och fått bandage runt huvudet och jag har suttit i fängelse i lilla lektältet plus en massa annat fantastiskt roligt. Som final innan de åkte iväg och hälsade på kompisar fick jag hjälp med plättsmeten och sedan åt vi plättar och hallon. - Mmmm mums så gott, sa Ines.
 
Nu har jag dammsugit och försökt montera ihop kattställningen som hade havererat och nära krossat ett fönster. Mina katter är inte riktigt så goda vänner just nu. Gissar att det är vårljuset som får min kattfröken att vara så ilsken mot Emil. 
 
Igår när min kropp kände sig eländigt mörbultad fick jag glädjande besked om att jag nominerats till en tävling och vunnit andra pris som bestod av hårklippning, hårmassage och en djupgående inpackning ... mmm så underbaaart, säger jag. 
 

Lördagsvila

Idag har jag tagit det ganska lugnt och inte gjort några andra kraftansträngningar än burit två paket á 10 kg kattsand eftersom det var sista dagen för extrapris. Inte alls bra för mina händer. Fick besök av ett barnbarn och åt snabbmat på Sibylla. Har också hunnit krama mina små älsklingar som är på orten hos sin farmor och farfar men kommer till mig i morgon och stannar i många dagar. Det ska bli jätteroligt. 
 
Jag är jättenöjd med bilköpet och skattar mig lycklig över att det finns ac i bilen vilket hade varit en katastrof om det saknats. Det var som sagt ett hastigt bilköpsbeslut och jag kom inte ens ihåg att kolla den saken. Nu är det bara att tuta och köra i många förhoppningsvis felfria år. 
 
För tillfället har jag särat på mina fyrbenta vänner då Ida har blivit en riktig satkärring som skrämmer livet ur Emil. Hon jagar iväg honom så fort hon får en chans. Just nu ligger han i lugn och ro ute garaget på ett lammskinn och Ida står utanför vid dörren och lyssnar. Båda verkar friska men kan tänka mig att det är kattmånaden som ställer till det trots att båda är kastrerade/steriliserade.

Lite gnäll

Mina fingerleder är en smärtsam bedrövelse oj oj så frustrerande. Tappar saker, lyckas inte skruva upp den ynkligaste kork och i natt vaknade jag av att långfingret på vänster hand tokvärkte. Framåt dagen blir rörligheten bättre men att knyta handen helt är sedan många år helt omöjligt. Från början var det bara de yttersta fingerlederna som krånglade men nu är det även alla de andra lederna. Mer akuta besvär kommer i skov och är som sagt enormt frustrerande förutom ont. 
The show must go on så det är bara att bita ihop och hitta andra grepp som funkar. Idag har jag röjt upp här hemma, slungat infarten, haft barnbarn på besök, kollat bruksanvisningen till min "nya" bil och sedan somnade jag gott i tevesoffan och vaknade lagom till På spåret. 
Förutom den här förbaskade enerverande värken är livet väldans gott att leva så jag kanske inte borde klaga. Inser ganska ofta att jag är lyckligt lottad på många sätt och vis. Jag har aldrig låtit något hindra mig (förutom pengar) från att göra det jag verkligen velat och så tänker jag fortsätta. 

Bilbeslut

Började dagen med att skotta ner snö från hustaket med den nyinköpta snöhyveln. Hyveln funkade ganska bra men musklerna i nacken, mina armar och axlar blev snabbt överansträngda. Blev tvungen att åka skidor till baksidan och det var inte helt lätt att balansera tyngden på det fyra meter långa skaftet med skidor på fötterna i mjuksnön. Var rädd att hyveln skulle slinta och krascha fönsterrutor.
 
Efter snöskottandet åkte jag och köpte en "ny" bil, det vill säga ny för mig. Det blev återigen en Astra som är tio år yngre och 30000 mil färre än min gamla som sedan en tid står isfrusen med urladdat batteri. Det har varit skitjobbigt att vara utan bil. Hatar att besvära andra. 
 
I morgon kommer mina älsklingar hit. Längtar!
 

Frisörbesök

Vaknade tidigt med influensakänsla i hela kroppen. Förhoppningsvis bara falskt alarm. Känslan kanske försvinner när jag går ut och skottar bort snön som fallit under natten och fortfarande faller.
 
Igår var syrran och jag till frissan på helhårsrenovering och jag blev bland annat kortklippt. Halvlångt hår som ligger platt och stripigt är inte precis upplyftande för en 68-årings utseende. Den nya frisyren är till full belåtenhet - än så länge.
Vi var också och provade glasögonbågar men det är verkligen svårt när man knappt ser sig själv i spegeln. De besluten ska vi ta en annan dag efter optikerbesöket.
 

Kallt brrr

Utetermometern visar minus tjugofem grader, himlen är ljus och hög och ur grannars skorstenar stiger rökpelare rakt uppåt. Önskar innerligt att jag också hade en vedkamin som säkerhet när det är så här kallt. Som det är nu blir jag helt utan värme vid ett strömavbrott. Kanske det blir ett vedkaminsprojekt framåt sommaren när taket är snöfritt.  
 
Även om det är svinkallt så är det vackert utomhus och mina kära livsandar återvänder sakta men säkert. Det känns i hela kroppen. I och för sig boostar jag mig med Berocca brus som innehåller alla möjliga nyttigheter för knopp och kropp.
 
För tandläkaren är jag en säker inkomstkälla. Har precis avslutat en större behandling och när jag bad tandläkaren titta över resterande garnityr hittade hon tre hål varav det största har åtgärdats idag. Kostnadsmässigt har jag kommit till den nivån att jag bara betalar 15 procent av kostnaden så det är bara att gapa stort. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Solskendag

 
 
Söndagen bjöd på klarblå himmel och strålande en sol som tände glittrer på snön. Såååå underbart och livgivande. I morse kändes det ungefär som att jag precis hade tagit mig ut ur vintermörkrets svarta tunnel med livet i behåll. Jag kanske i viss mån överdriver men mörkret har definitivt med åren blivit allt svårare att urhärda. Kanske på grund av att jag är mer en utemänniska än inomhusmänniska. 
 
Först tänkte jag åka mot hemgården men bestämde mig för att skotta garagetaket. Ett av barnbarnen hade erbjudit sig att hjälpa mig och jag hade precis hunnit skotta halvvägs när deras bil rullade in på gården. Sonen och två av barnbarnen tog över spadarna och jag gick in och fixade fika till oss. Hädanefter får det snöa hur mycket det vill men då får vårsolen smälta alltihop. Innan jag avslutade utejobben hällde jag upp solrosfrön i skål till ekorrarna som har hittat in i bodan och rivit sönder säcken med fågelfrö. Jag vill gärna behålla de vackra ekorrarna som skuttar omkring på tomten och ibland tittar de in genom glaset i altandörren. 
 
Lagom till middagstid fick jag kärt besök av min bror och hans sambo. Mycket prat och goda skratt plus pizza avslutade denna söndag. 

Hemma igen

Hemma igen efter fyra underbara dagar hos mitt älskade barnbarns familj. De små barnbarnsbarnen är en glädje utöver allt annat. Önskar att vi bodde närmare varandra så att vi kunde träffas flera gånger i veckan. Glädje, fantasi, lek och bus i fyra dagar känns i kroppen trots att jag blivit läkarbehandlad med både sprutor och pussar av doktor Ines. En av dagarna fick vi kärt besök av näst äldsta barnbarnet och då passade vi på att äta mormorsmat vilket innebar specialare till lunch och köttstek med gräddsås till middag.
 
Morgonmys i tevesoffan.
 
Storasyster blev förkyld och lilla babyn blev också förkyld och i så pass dålig form att de fick åka till akuten på sjukhuset. Tack och lov var det "bara" förkylning så nu är det bara att hålla tummarna att de blir friska snabbt. Själv känner jag mig inte helt kurant men tror och hoppas att jag har motståndskraft mot rätt många virus och baciller. Blir oftast bara lite hängig och sedan går det över. Under förskolläraråren blev jag nog härdad av allt som innebar grönt snor eller var.
 
Idag har jag ett barnbarn hos mig som precis har broderat klart ett babytäcke som hon ska ge till lilla Tilde. Vi har också varit ute i det fina vintervädret och hon skottade en grotta i stora snöhögen med tanke på att mina barnbarnsbarn kommer hit nästa helg. Tror att Ines kommer att gilla att krypa in i grottan som när den blir klar kommer att rymma även mig och några till. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0