Afton

Har varit med Lillemor till Haparanda/Torneå idag och både hunnit med nya köpcentret i Torneå, Ikea, Candyworld, Frasses, Rusta och Ica Maxi. Det är kul att se vad som finns, men idag handlade jag bara några småsaker. Hyllan jag hade tänkt köpa på Ikea var för lång för våra bilar så den får vänta till på söndag då jag ska åka dit med brorsan som har släp.

I kväll blev det övningskörning för mr x mot kyrkogården där min mamma och pappa, fastrar och farbröder samt farmor och farfar vilar. Det blåste infernaliskt kallt när vi gick runt och tände ljusen. Brorsan kom till kyrkogården strax efter oss och då hade ett ljus slocknat så han tände det igen. Hoppas de brinner hela helgen. Det är så fridfullt och vackert med alla små fladdrande ljuslågor i mörkret.

Min tand värker av och till. Ringde i morse till tandläkaren för att kolla på vilken ort det är helgjour ifall pencillinet inte får inflammationen att ge sig.

Jag är frusen och skulle helst av allt vlja gå och lägga mig och lyssna på cd-boken jag köpte i dag. Det är en kriminalroman som heter Fly för livet av Helena von Zweigbergk.
Lär vara bra. Först måste jag invänt mr x som är hos en kompis.

Jag hoppas att helgen blir fin. I morgon ska jag städa i ordning i bodan och garaget. Det behövs verkligen. Snöslungan ska stå närmast dörren. Snart är det dags.
Måste också plocka fram vantar och luvor.

Alla helgons helg stundar

Natten gick i tandvärkens tecken men nu tror jag att pencillinet har börjat verka.
Redan strax före sju i morse lämnade jag bilen på verkstaden och gick sedan till jobbet. Alltså några hundra meter ... men jag blev besviken på bilverkstaden för dom hade inte gjort något mer än kollat vad de skulle beställa hem för delar så jag måste lämna in den igen nästa torsdag.

Har städat papperskåpet på jobbet där allt var huller om buller och gjort lite annat gemensamt som behövde en genomgång eller beställas.
Chefen kom med gipsad hand och underarm. Jag hade planerat att ta semester torsdag och fredag men det visade sig att alla semesterdagar är uttagna. I morgon är det alla helgons afton och jag ska bara en vända till jobbat innan jag åker mot Happis med Lillemor. Jag hoppas att Ikea har fått in hyllan och bordet jag tänker köpa.
På kvällen ska jag och syrran åka och tända ljus på våra gravar. Den traditionen tänker jag aldrig överge.


Inser i skrivande stund att jag varit ganska aktiv idag för när jag kom hem tog jag ett svep med dammsugare och skurborste. Det känns som att det är dags att skaffa lite nytt i pynt och lampväg för att få lite mysfaktor i huset.
I kväll har affärerna kvällsöppet. De vill åt våra löner som kom för några dagar sedan. Men min ska dom banne mig inte komma åt. Måste däremot in på internetbanken och betala mina räkningar. Sedan är det inte så mycket kvar.
   

Köpmännens helg


 

Vådan med friskvård

Tandvärken som började igår när vi hade friskvård med jobbet har nu resulterat i en pencillinkur för min del och för chefens del blev det några brutna handben och tre månaders gipsning. Skämt åsido så skulle nog min tand ha gett sig till känna även utan friskvården. Om pencillinkuren inte hjälper måste tanden ut ur min mun. Då tvingas jag sätta in ett inplantat. Dyrt, jag ser redan hur tusenlapparna flyger iväg. Bland det fulaste jag vet är när kvinnor har synliga luckor i sina tandrader. Jag har tyvärr luckor i garnityret men en dag ska de vara ett minne blott. Jag var sista patienten för dagen och kassan hade stängt så de skulle skicka räkning utan faktureringsavgift. Generöst! Jag avstod från att fråga vad kalaset kommer att kosta.

Idag har mr x kommit hem och då startar min privata taxirörelse på direkten. Bensin är så jäkla dyrt. Nu när media talar om ekonomisk kris och bistra tider känns det som att man vill bromsa alla utsvävningar för man vet inte vad som komma skall. Som alltid lär det vara vi småmänniskor som drabbas värst när storgubbarna varit för giriga.

Min vän Lillemor utmanade mig igår med att följande:
 • Skriv reglerna i ett inlägg och länka gärna den som har utmanat dig.
 • Berätta 7 saker om dig själv (alldagliga och knäppa)
 • Utmana 7 andra bloggare genom att länka till dem.
 • Tala om för dem att de har blivit utmanade.
Mina 7 saker:
 1. Jag dansar salsa som en galning när jag är ensam hemma.
 2. I bilen har jag musikvolymen på max och sjunger med för full hals.
 3. Jag vill helst bara vara hemma.
 4. Jag är djävligt lat (fast det kanske alla vet redan)
 5. Jag är urkass på att skriva sms, blir bara ja eller nej
 6. Jag glömmer mina vänners födelsedagar
 7. Jag ångrar massor som jag inte har gjort
Jag har nog inte 7 att utmana men jag försöker med
Evelina
Marianne
Anna
Frida


Bubbelbad och massage

Först halv studiedag, eller vad man nu ska kalla det, och sedan friskvårdsdag resten av dagen. Jag simmade, köpte massage, satt i ångbastun och bubbelbadet. Skönt och trevligt att göra något med jobbet trots att jag såg ut som en elefant i blå baddräkt. Tyvärr började en tand bulta infernaliskt så jag är glad att jag ska till tandläkaren i morgon. Misstänker att min rotfyllda tand inte är ok. Har tagit flera smärtstillande tabletter och ändå värker det. I skrivande stund skulle jag med glädje låta tandläkaren dra ut jäkelskapet.

I kväll skulle jag ta mig gröt och en smörgås med smörgåsgurka. Klantigt nog tappade jag burken i golvet och gurka och spad stänkte ner halva köket. Nu är allt upptorkat och mattan avspolad. Men det kändes besvärligt.

Nu har vi "vunnit" i alla instanser och den aktuella myndigheten har fått skarp kritik för sitt agerande. Skadan de orsakat går inte att göra ogjord men det är ändå en viss upprättelse för den det berör och så får man innerligt hoppas att ingen annan ska behöva genomgå samma sak. Det är ju inte så att man ropar jippi av glädje utan mer ett konstaterande att vi inte var ut och cyklade. Det känns skönt. Nu går livet vidare och förhoppningsvis blir det bara bättre och bättre.

Jag är jättetrött och ska ta en värktablett och sedan knyta mig fastän klockan bara är halv nio.
Ljusterapi - ett liv i lux

Har jobbat och varit på återbesök på lassa. Sen skjutsat mr x. Eller han övningskörde och upptäckte tack och lov två älgar före mina falkögon så det får han MVG för. På hemvägen höll jag på att köra på en räv, men den vände elegant och klarade sig. Sedan blev det luskörning. Verkade halt på en del ställen.


Gud så mörkt det blir på eftermiddagarna. Känns som mitt i natten fast klockan inte ens är fem. Har ringt en elfirma och bett dem kolla om de har dagsljuslysrör eller nåt som är på si så där 2500 lux. En halvtimme i det ljuset motsvarar en hel utedag när det är klart och soligt väder. Ljuset styr vår livsrytm, precis som djurens och växternas. Med åren blir man ännu mer beroende av ljus för att må gott. Det har jag minsann märkt av och därför tänker jag köra med lite egen ljusterapi för att inte bli så trött som jag var förra vintern. Det var hemskt. Känner redan nu av att det håller på att barka iväg åt fel håll.

I morgon ska jag med jobbet till relaxen på badhuset. Längtar redan till bubbelpolen och ångbastun. Hoppas min nya baddräkt kommer till dess. Och att jag kommer i den.

Nu ska jag ta itu med min överfulla diskbänk som är ett intressant utforskningsområde för lilla kissen. Inte så fräscht men jag har aldrig mat framme obevakat så det gör ingenting.


Hjärtat får aldrig rynkor.Vintertid igen

Så är klockan tillbaka på vintertid. Vaknade tidigt och låg och njöt av kissen som låg och spann så gott på mitt bröst. När solen visade sig gick jag ut och spankulerade runt på tomten med kissen i långt koppel. Det var en riktigt skön dag trots blåsten.
Sonen med familj har varit hit och ätit middag. Barnen var så lyckliga för de hade bakat en pepparkaka till mig. Båda två hade minsann vispat smeten. Nu är middag och leksaker bortstädade och mr x utsätter mig för en förfärlig bas från övervåningen. Nåja det finns ju en huvudströmbrytare om det blir för plågsamt.
Jag är trött och fundrar på att knyta mig tidigt i kväll. Det har varit en lugn och skön helg. Helt ok. Jobb i morgon. Pust, stånk och stön.

Någonstans väntar
i denna vår värld
en ensam själ på en annan.
De väljer varandra
i långa trötta tider
och möts helt märkligt vid ett plötsligt mål,
och då blandas de som gröna blad
med gyllne blommor
till ett skönt och fulländat helt,
och livets långa natt är slut,
och vägen ligger öppen
mot den eviga dagen.

Edwin Arnold (1832-1904)


Natti natti och puss på er grodor.Prima liv

Livet känns bra idag. Har tagit det lugnt, hämtat medicin på apoteket, varit ute med kissen, tvättat bilen och lagat middag. Götas laxrosor med västerbottensost blev smaskigt god. Egentligen skulle jag ha bjudit hit sonen med familj idag, men de skulle ha gäster själva. Det blir söndagsmiddag hos mig istället. Ska göra kycklingrullader med lite goda tillbehör. Kanske äppelkaka med favoritäpplet Cox Orange.


Det är förunderligt men jag mår ganska bra för tillfället och jag tror att det kan bero på att jag kompletterat min ensida smörgåskost med vitaminer och mineraler och andra nyttigheter sedan en dryg månad tillbaka. Efter flera veckors värk både här och där vaknade jag i morse utan att handleder och fotleder var svullna och ömma. Bingo!

Det hjälpte inte att putta i parabolen med skurborsten. Ska ringa en reparatör på måndag. När jag köpte parabolen minns jag att den gamla sladden var krakelerad och min teori är att det har kommit in vatten i den.. ........

Det är ofattbart att jag har sju barnbarn. Nu har jag träffat allihop. Den sista idag. De är 21, 16, 9, 7, 5, 4 och 3 år gamla.
De är så underbara fina små människor. Det skrämmer mig att det finns så många faror och fallgropar på livets väg. Jag skulle vilja gå bredvid, skydda och lyfta dom över de värsta avgrunderna.

I kväll har mr x och jag varit ut och övningskört på den första halkan. Tyvärr stannade vi och köpte både godis och fika. Nu vill jag bara spy upp alltihop.


Jag har pratat med min käre vän O en lång stund. O som bor så långt härifrån.

Klockan är drygt 23.00 och nu återstår inte mycket annat än att borsta tänderna och göra kväll.
Puss grodan!
Regnig fredag

Det har varit en lugn dag. Lite folk på jobbet och jag fick gjort några krångliga saker som legat till sig lite väl länge. Satt bland annat på banken en dryg timme. Irriterande så sakta det går nuförtiden.

Idag var jag och köpte presenter till mina små barnbarn. Lillkillen fick en huvtröja och tjejen svarta strumpbyxor och en vit- och svartrandig tröja med vitprickiga rosa knappar.  Det är så sällan de får någonting av mig. Deras mamma och pappa fick en chokladask.

Har nyss varit på Coop och handlat. Ska bjuda min sons familj på middag i morgon. Det blir lax med västerbottensostsås. Lättlagat och gott.

Mr x ska sluta röka! Jag vet inte om det är jag som har bestämt det eller om det är han. Vi får väl se hur det går. Vilken välsignelse det är att jag aldrig har gjort mig beroende av nikotin. Cigarettstank är det värsta jag vet. Om jag någon gång skriver en kontaktannons ska det stå att jag söker en glad och trevlig man som är rökfri, självgående, gillar djur och fixar att dricka alkohol utan att bli ett as. En liten bisak är att han naturligtvis måste gilla mig som jag är för jag lär inte förändras.
En eventuell relation skulle ta slut i samma ögonblick som det blev ett fyllegräl eller fjanterier med tanter bakom knuten. Livet har lärt mig ett och annat och en sak som är säker är att ränderna aldrig försvinner på en zebra. Lika bra att göra pinan kort och klippa direkt. Tänk om unga tjejer skulle förstå det. De hoppas och hoppas och livet rinner iväg med rasande fart och under tiden går de miste om så mycket. Den enda man kan förändra är sig själv. Och det är inte någon lätt sak. Till andra kan man bara ändra sitt eget förhållningssätt.

Nu ska jag hämta skurborsten och försöka putta till parabolen så att min teve får kontakt med signalerna.
Har lite huvudvärk och tänker slappa resten av kvällen.Min bok

Datorn hänger sig hela tiden. Skulle bränna foton men det är stört omöjligt. Irriterande. Jag har foton i tre olika program och nu ska jag rensa så jag vet vad som är "råscanningar" och vad som är redigerat. Jag är ingen fotoexpert men gör så gott jag kan och allt blir inte så bra. Några foton i boken som jag skrivit blev inte bra i tryck så jag ska byta ut dom till bättre innan jag beställer fler exemplar. Tur att jag inte beställde allt på en gång.

Kan inte begripa varför hästen blir så pytteliten. Förresten det här är den enda häst jag har ridit på. Jag var i fyraårsåldern och kanade av och föll ner på backen då hästen gick in genom stalldörren.

Det har gått trögt med fortsättningsboken. Skrivlusten har liksom inte velat infinna sig. Det beror kanske till viss del på att det senaste åren varit så turbulenta och fyllda av oro så det har helt enkelt inte funnits utrymme för att skapa texter. Men snart drar jag igång igen. Det känns så i alla fall. Det är bra självterapi att skriva om sitt liv. I den första delen använde jag en frottéhandduk som näsduk. Det är nog bra för alla att sätta ord på sitt livs sorger och besvikelser för att inte bli bitter och förgrämd. Man brukar säga att när man tar ut trollen i solen så spricker dom och det är nog det som händer när man "skriver av sig".

Nästa vecka är det skollov. Jag tror att jag ska ta ledigt några dagar och försöka komma ikapp mig själv. Men först väntar en skön helg.
Natti natti!
Ingen tevesignal i kväll

Jaha, då sitter man här vid datorn. Teven är död. Ingen signal. Parabolen är väl nedisad eller nåt. Kanske jag skulle testa om hårtorken hjälper. Och jag som skulle se förlossningskliniken. Det är otroligt vilket under det är när det föds en ny människa.

Det har varit en ganska bra dag idag. Steg upp tidigt som attan eftersom jag fick besök redan klockan åtta. Tände doftljus och dukade fram frukost. Det här var den trevligaste morgonen på länge. Han är en god vän. Inget mer. Väldigt gift och hela köret. Så är det med den saken.

Dagsljuslampan jag funderat på i flera år skulle behövas nu. Jag är trött nästan hela tiden. I morgon ska jag kolla om det går att sätta ett dagljuslysrör i lampan ovanför mitt skrivbord. En del äter antidepressiv medicin men jag tror inte att det skulle hjälpa mig för jag känner mig inte det minsta deppig. Bara trött. Jag har hur mycket lust som helst inom mig men orkar liksom inte fram till målet. Särskilt när det handlar om att stiga upp på morgnarna.


Idag har kissen och jag varit ute och undersökt närmiljön. Helt plötsligt fanns en ekorre i närheten som verkade lite väl nyfiken på oss. Då fick kissen gå in. Kände mig inte sugen på att brottas med en anfallande ekorre.
Rönnbären lyser verkligen upp tillvaron den här hösten. Mina rönnar dignar av bärbördan. Det är så vackert!

Snart är det helg igen! Har som vanligt många planer, men nu när tomten är krattad och klar för vintern så kan resten tas när det passar. Om det beror på åldern eller konditionen vet jag inte men det känns tydligt numera att kroppen behöver få ta igen sig ibland.

Min kompis ska tatuera en kissekatt på sin arm. Jag undrar vad jag skulle tatuera. Har funderat på det ibland. Någonting sensuellt vackert eller kanske något symboliskt tecken. Mitt namn betyder till exempel stridsgudinna eller nåt sånt. Kanske en bastant kvinna i järnrustning med spjut och spikklubba. Då lär man väl vara säker på att förbli singel resten av livet.

Vattendropp och ny frisyr

I går kväll precis när vinden tog tag i huset och regnet piskade mot rutorna hörde jag att det droppade någonstans inomhus. Mycket riktigt så var det vid köksdörren. Panik panik och fort fram med en ugnsform som fick samla upp vattnet. Tack och lov upphörde regnet och då även droppandet. Idag lyckades jag få tag på en plåtslagare som ska göra nya fönsterbleck till övervåningen. De som sitter där är för nätta så regn i kombination med hård blåst piskar upp vatten under blecket som då rinner neråt mot köksdörren.

När plåtslagaren hade åkt iväg svepte jag över nedervåningen som en tornado med både dammsugare och skurborste. Skönt. Just nu är det ordning och reda.

I flera veckor har jag insett att det är dags för frissan men först idag ringde jag och fick tid på en gång hos favoritfrissan. Tala om tur.  Det blev en liten förändring och jag är jättenöjd. Tyvärr stör dubbelhakor och bullkinder helhetsintrycket.
I morgon är första dagen på mitt nyttigare liv. Simbassängen väntar.Nu ska jag köra igång tvättmaskinen och diskmaskinen.


Städning på hög höjd

Jag har tittat alldeles för länge på de dammiga plåtburkarna och kaffekannorna som står ovanpå mina köksskåpar. I kväll kom jag äntligen igång. Trots värkande överbelastade knän fick jag ner alltihop i diskbaljan. Därefter åkte hälften ut i förrådet. Tacka vet jag Feng Shui. Man ska bara omge sig med saker som får en att må bra. En dag ska jag lära mig mer om den filosofin eller teorin.

Åkte även och handlade trots höstrusket. Det blev kattmat och lite småtjafs som inte borde ha hamnat i korgen. Noterade att två gubbar tittade förvånat på mig. Inte av intresse utan av förskräckt förvåning. Eller också berodde det på att de trodde att jag skulle köra ihjäl dom med den stora kundvagnen som jag manövererade i snabb fart mot bullhyllan. De var där de förskräckta stackarna befann sig.

Kissen har varit lite orolig idag. Tänkte gå ut med honom men det var stört omöjligt att få på honom selen. Han vred sig som en liten mask. Men när jag tog fram trappstegen verkade han nöjd. Varje gång jag skulle kliva upp skyndade han sig upp till översta trappsteget. Sedan stod vi där tillsammans. Han ser till att vara i händelsernas centrum.

Nu börjar det bli sovdax. Jag måste börja ta mig i säng tidigare. Det här går inte. Morgnarna är så plågsamma särskilt nu när det är mörkt när väckarklockan ringer.
Natti natti
Kung Bore har anlänt

-5°C i stort sett hela dagen. Vita gräsmattor och is på vattenpölarna. Brrrr, jag har frusit hela dagen. Sov som vanligt halva dagen och åkte sedan och hälsade på barnbarnen. Jag fick ett pärlplattehjärta i present av lilltjejen. Vi åt varmkorv utomhus i det strålande höstvädret. Sedan blev det övningskörning för mr x mot hembyn där han la på vinterdäcken med lite hjälp av mina kära bröder som delade med sig av sina erfarenheter. Tänkte på att de nu har rollen som våran pappa hade när de var tonåringar. Det är fint.Åkte sedan och tände ett ljus på mammas och pappas grav. Det är ofattbart att det har gått tjugo år sedan mamma lämnade oss, men inom mig lever hon fortfarande. Hon skulle ha fyllt 86 år nu i december. Ibland tänker jag på hur hon skulle ha sett ut och om hon hade fått ha minnet i behåll. Det sista är min egen fasa. Orkar knappt tänka på det. Jag och syrran brukar ibland fråga oss vad mamma skulle ha sagt om olika saker. Oftast är vi ganska säkra på hennes åsikt.


Förvaringsfacken jag köpte på Ikea igår blev Emil nya krypin intill datorn. Han vill helst vara i blickpunkten.
Nu ska jag slöa framför teven en stund innan det är dags för dusch och nattsömn.

Om jag summerar helgen så får den klart godkänt.

HemåtÅkte längs älven mot hembyn och som alltid förundras jag över hur otroligt vackert det är. Höstsolen glittrade i älvens vatten mot en fond av blånande skog i fjärran. Vinterdäcken ligger nu och väntar på att göra sitt. Upptäckte i sista stund att jag inte hade någon domkraft. Men det har jag tydligen i bagaget någonstans, enligt min käre broder. Mr x och jag tar ny sats i morgon med omläggningen.

Dagens övningskörning fortsatte mot Ikea och Elgiganten. Bytet blev magert. När jag kom till lagret var hyllan och bordet slutsålt. Det enda jag köpte var två arkivlådor och påsförslutare. Ikea hade plockat fram julsaker. Kändes jättekonstigt och inte alls lockande. Mr x kör jättebra. Det känns otroligt bra.

I morgon måste jag ta tag i någon del i min städplan. Kanske diska alla dimmiga finglas. Ett tecken på att de används alltför sällan. Jag borde sanera lite bland småprylarna som hamnat i skåpet genom åren.

I kväll har jag sett dansbandstävligen och jag tycker att det var rätt band som gick vidare. Dansmusiken får det att rycka i danstån. När jag har gått ner i vikt, då jäklar ska det dansas. Just nu är jag inte så sugen på att han en karlhand runt min obefintliga midja.

Snart ska jag åka och hämta hem mr x som är hos en kompis. Sen sova.

I matglada vänners sällskap

Det är guld värt att kunna flexa på morgnarna. Ingenting i min kropp fungerar när det blir höst. Jag mår illa, har dimsyn och det värker både här och där. Det är märkligt men en halvtimmes respit gör underverk. Då är min kropp i kapp.
Det blev inte så många timmars jobb idag eftersom vi var några matglada arbetskompisar som bokat lunch på restaurangutbildningen. Först räkcoctail med citronbulgur. Därefter oxfilé på rödlöks- och potatisbädd med små buntar av morötter och kryddig svamp. Jättegott! Till sist smällde vi oss chokladmousse med mandarin och gräddklick. Allt för en hundring. Därefter satte jag en lapp på min dörr där det stod: Har gjort helg!


På onsdag börjar motionssimmningen. Diskret täckande baddräkt är beställd från Ellos. Drömmer redan om belöningen. Alltså eftermyset i bubbelpolen. Jag hoppas att lite kattrivmärken läker till dess. När man är gravid säger man stolt "Jag ska snart bli mamma" men tänk om man stolt skulle säga "Jag ska snart bli smal". Nähä det gör man inte för risken finns ju att man misslyckas. Nåja det krävs lite mer än simning en gång per vecka. Nummer ett är att jag måste börja äta rejäl mat. Det är nyckeln till viktminskning för min del. En egen liten Mat-Tina skulle vara fint. Ja, det skulle gå bra men stor Mat-Tusse också.


I morgon blir det övningskörning bland annat mot Happis och nu får jag med mr x vart jag vill bara han får köra. Hoppas att det inte blir halt. Men först omläggning till vinterdäck och inköp av motorvärmarsladd.

Helger är det bästa jag vet. Kurr kurr
Mina vänner

Jag gillar människor som får andra att må bra. Sympatiska människor. Såna är alla mina vänner. Riktiga hyvens människor som jag kan lita på och som inte har några behov av att blåsa upp sig eller vara elaka mot andra. Klart att vi i undantagsfall kryddar tillvaron med lite skvaller. Nä, vi är inga övermänniskor på något sätt. Bara unika och samtidigt vanliga människor.

Det finns elaka människor. Jag känner till åtminstone en. Det är en morrhoppa som mår gott när hon lyckas klämma åt någon med orättfärdiga beskyllningar. Jag tror att hon gör det för att dölja den ynklighet som finns under den uppblåsta fasaden. Det hon inte förstår är att de människor hon utsätter kanske får sår för livet. Kanske mår morrhoppan mindre dåligt när hon överför sin egen skit på medmänniskor. Det finns diagnoser för sånt. Och inte ber den elaka morrhoppan om ursäkt heller när det uppdagas att hon har helt fel. Nåja, det finns många konstiga djur i vår herres hage.

Nu är det kallt brrrr, känner mig lite halvdassig. Kanske är förkylning på gång. Måste städa under helgen för sedan får jag herrbesök. En vän. Inget mer, men det är gott nog. Har precis ätit sallad och räkor med massor av citron. Gott!
Nu väntar lite mer tevetittande och sedan skutt ner i min renbäddade säng och znark znark. Helt plötsligt orkar jag inte läsa på kvällen. Fattar inte vad som hänt. Måste skaffa en bra cd-bok att lyssna på. Det är så härligt att leva sig i något, glömma omvärlden och bara njuta av berättelsen. Vi har det trots allt ganska så bra här uppe i norr även om skolmaten är kass och vädret kallt.

Jo, jag har beställt en diskret grå baddräkt. Tänker börja simma. Promenaderna lyser med sin frånvaro men till badhuset ska jag med Maria. Förra gången när jag bantade bort 29 kilo promenerade och simmade jag två gånger i veckan. Jag åt frukost, lunch och middag plus ett kvällsmål och flera frukter. Det gick så bra och jag var så otroligt motiverad. Jag minns fortfarande kvällen när jag tog på mig ett par gamla favoritlångbyxor i storlek 38 och de var alldeles för stora. Vilken känsla det var.
Jag har lånat Lillemors fina rosbild.
Snurrig dag

Teatern var jättebra. Är så glad att vi köpte några föreställningar till barnen. Det har inte blivit gjort så mycket jobb på kontoret idag. Började med att hälsa teatern välkommen hit och ta emot barnen som skulle se den. Åkte sedan iväg en stund till jobbet. Lunchen blev övningskörning med en glad mr x som äntligen får köra lagligt. Sedan såg jag själv teatern och ja sedan var arbetsdagen i stort sett slut. Mr x hade "missat" bussen för att få övningköra mer. Det blev väl en fem mil tur och retur. Väl hemma igen blev det sallad med kycklingen från igår. Vad jag gjorde sedan är en hemlighet. Fy fy mig, men gott var det.
La mig skönt tillrätta framför teven och bläddrade mellan kanalerna. Som vanligt blev det riskförlossningar. Herregud vad fina bebisarna är. Tack och lov fick jag ett avbrott i förlossningsarbetet när min käre lillebror ringde. Han håller på att tapetsera och fixa i sin nya lägenhet och planerar möbelinköp. Undrar hur jag skulle göra om jag hade råd att börja om från scratch igen?? Mycket skulle vara annorlunda. Det är jag säker på.

Nu ska jag tacka lilla Evve för att hon fixat min blogg och gjort min barndomsdröm synlig. Tack tack! Livet blir inte alltid som man drömmer om, men ofta tror jag att det blir ännu bättre. I alla fall någon timme då och då. Jag provade i alla fall att flyga över en bag precis som de gjorde när hon gick på balett i femårsåldern. Flyg mormor! Flyg! kommenderade lilla balettfröken. Och jag tog sats och flög .... sedan var min balettkarriär över.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥Klippta hänglås och kycklingrullader

Ibland tar tiden liksom slut och saker blir liggande. Så är det i mitt kylskåp. Det händer lite för ofta att jag får slänga mat som blivit liggande för länge. Idag räddade jag ett par fina kycklingfiléer från att hamna i soporna. Bäst före datum är i morgon. Skivade de tunt, kryddade rejält och rullade ihop dom som rullader innan jag stekte de gyllenbruna runt om. De blev supergoda.
Matmamman Göta har varit till mig en sväng nu i kväll och vi pratade så klart matrecept så det vattnades i munnen. Är sugen på att ha lite fest snart. Hon skulle maila ett favoritrecept.


Helt plötsligt i eftermiddags låg min saknade jobbnyckel på mitt skrivbord. Någon måste ha lånat den i fredags och glömt lämna igen den. Tur att jag inte hann spärra den. I morse fick vaktmästaren klippa ett hänglås i mitt rum med sin jättestora bultsax.

I morgon blir det inte så mycket jobb. Börjar med att hälsa Norrbottensteatern välkommen med föreställningen Ronja Rövardotter. Ska se den själv också. Lär vara riktigt bra. Hoppas skolbarnen som ska se den blir nöjda.Idag fick mr x körkortstillståndet och jag handledartillståndet. Nu är det bara att tuta och köra. Måste skaffa en teoribok och kolla upp mina teorikunskaper så det blir rätt. Vi börjar nog med att åka och hämta vinterdäcken. Ingen av oss som gick handledarutbildningen klarade teoriprovet! Fast det var tydligen meningen att det skulle vara så. Om det är någon fler än jag som inte känner sig riktigt säker på vägtrafikmärken så kolla den här länken.
http://www.df.lth.se/~mikaelb/vagmarken/korkortsteori-sve.shtml

Emil och jag har degat framför teven en bra stund. I kväll har han legat hopkurad tätt intill mig och kurrat så gott. Lilla älsklingen! Just nu vill han helst sitta mitt på tangentbordet.
Natti natti!
Soft måndag

Kan sammanfattas som en lugn dag med rejäl sovmorgon. Min jobbnyckel har försvunnit, eller rättare sagt så har jag lagt den på säkert ställe men minns inte var. Det här med mig och nycklar har irriterat mer än ett x. Nåja, den ligger väl någonstans i säkert förvar.


Vädret inbjöd till att städa bodan men jag orkade inte. Valde att surra i telefon med min kära syster och jobbarkompisen Lilemor som båda är sjuka. Sedan högg jag tag i kattlådan, rengjorde den och bytte sand.
Sedan blev det dammsugning av nedervåningen så nu är det någorlunda ordning i huset.

Till sist hamnade jag framför teven och ett program om en norrman som anlitat en surrogatmamma i Usa för att få sitt efterlängtade barn. Grät en skvätt när jag såg mamman gå från sjukhuset utan barn. Norrmannen var så klart överlycklig över sin fina gosse.

Nu väntar lite mys (eller klös) med kissen.

Natti natti mina vänner och ni som är sjuka får krya på er.
Arbete på vilodagen

Bibeln uppmanar oss att tänka på vilodagen och helga den genom att bara vila. Inte många av oss som gör det numera och ändå vet vi att både kroppen och knoppen behöver vila för att må gott.
Min söndag har definitivt inte varit en vilodag. Det har varit en strålande fin höstdag perfekt för utejobb. Jag har slitit som ett djur tills benen inte orkade mer. Tog mig in och duschade varmt och länge. Sedan beställde mr x och jag kinamat. Nu står drygt 20 säckar löv och väntar på borttransport. Ska låna eller köpa ett släp.
Mr x har hjälpt mig idag och kört flera skottkärror med vissnde blomster till skogen. Det kostade en slant men det var det värt.
Om jag inte är alltför ledbruten i morgon så ska jag göra i ordning bodan för vintern vilket innebär att gräsklippare med mera hamnar längst in och snöslungan närmast dörren.

Ett av mina grannpar gör aldrig något jobb utomhus på söndagar. De går istället långpromenad tillsammans i helgdagskläder, stannar och surrar med grannar och kommer tillbaka glada och rödkindade. Sedan doftar det söndagsstek i hela kvarteret. Lyckos dom!

Det var så underbart vackert precis innan solnedgången när solen förstärkte färgen på alla bärtyngda rönnar. Snart kommer sidensvansarna och vips är det vackra borta. Egentligen borde man hänga upp ljusslingorna utomhus redan nu medan det är "varmt". Det är bara sex veckor till första advent.

Nu ska jag ta en värktablett och sedan lägga mig framför teven.


I

Paltkalas

                        


Sov väldigt länge och fick nästan panik när jag vaknade och tänkte på allt som jag hade föresatt mig att göra. Insåg att det räckte med att åka och handla, baka en äppelkaka och sedan göra palt. Barnbarnen åt med god aptit och jag tyckte själv att den blev god. De är så fina de små rackarna men det är tråkigt att jag har så dåligt med ork numera. Jag skulle ju vilja orka göra roliga saker med dom. En personlig coach som drar ut mig på små äventyr skulle inte vara helt fel. Häromdagen när jag trampade ner kopplingspedalen fick jag jätteont i foten och det är inte riktigt bra ännu. Om han, alltså coachen, är charmig så orkar jag säkert antstränga mig lite extra.

Strax före midnatt hämtade jag hem mr x som varit och hälsat på sin gipsade kompis. Lugn kväll. Just nu ligger lille Emil på sängen bakom mig. Han länsar mina blommor på torra blad som han leker med. Jag har skräpigare numera, fast det går också bra.

Nu väntar sängen för jag måste ta mig upp i hyfsad tid om det ska bli gjort något av det jag planerat.
Natti natti mina vänner.

Fredagkväll

Det är här veckans bästakväll. En hel låååång helg ligger framför oss. Herregud vad skönt! Vädret ska tydligen bli bra så jag ser fram emot att göra klart utomhus och även byta till vinterdäck på bilen. Kung Bore är väl i närheten.
Hela veckan tänker jag på sånt jag ska göra till helgen och för det mesta hinner jag inte med ens hälften. Det är frustrerande.

Har haft en ganska lugn jobbardag och det passade bra för jag har huvudvärk som kommmer och går. Är lite orolig för att få förkylningen som går just nu.

Det blir köpt paj till middag idag. Orkar inget annat. I morgon ska jag göra palt och be mina små barnbarn med föräldrar komma hit och äta. Palt med knaperstekt kryddig köttfärs, smör och lingonsylt. MUMS!


Mr x och kompisen har just åkt ut med moppen. Jag hoppas att det blir en lugn och skön kväll utan alltför mycket adrenalin. Det är oroligt nu när det kan vara ishalka framåt kvällen. Lilla Evve har landat och är lyckligt hemma, nu är det bara att hoppas att bilfärden går bra. Jag har ringt och varnat om halkan.

Idag hämtade jag mitt nya körkort. Det är nog 20 kilo mellan det här och det förra. Alltså plus. Det är sorgligt. Tycker att jag liknar Björnligans mormor. Nog skulle jag behöva en sådan där amerikansk recoverybehandling för både det ena och det andra. Igår såg jag på ett program där kvinnan som blev opererad blev jättefin och sa att hon fick bättre själförtroende. Men de visar inte hur ont de här kvinnorna måste ha innan det är läkt. Amerika är ett speciellt land. Allt är så great. Fast personen ligger nersövd och hela ansiktet är draget av skelettet, förminskat och fastsytt igen säger de till de anhöriga att patienten mår great. Det gamla talesättet Vill du vara fin får du lida pin stämmer verkligen. Lite avundsjuk är jag på de som har råd att fixa till sig, men jag skulle inte vilja se ut som våran drottning. Det lyser plastikoperation trots tiaror och vackra kläder. Nåja, det är ju hennes val och de har ju inte jag eller någon annan något att göra med.
Torsdagsdepp

Hade planer på att åka och hälsa på barnbarnen, men valde att ringa istället. Barnbarnet som är fem år var väldigt glad för hon hade minsann gjort färdigt hundpärlplattan. Inte ord om att det är trist väder. Fast det är det. Blött och mörkt. Jag har nog gäspat hundra gånger idag. Jag har inte gjort så mycket mer än varit på ett möte på gymnasiet. Skolan är skolan. Det låter alltid så bra, men sedan blir det bara en tummetott i bästa fall.

Istället för att åka och hälsa på någon började jag titta på min bok och vilka ändringar som jag ska göra innan jag låter trycka fler exemplar. Men det går trögt även det. Egentligen har jag varit oförtjänt hänsynsfull när jag skrev texten. Speciellt när det handlar om ett x. Fast vad katten spelar det för roll idag? Ingen faktiskt. Nä, livet har gått vidare och blev väldigt mycket bättre än jag någonsin kunde tro. Skål!

Nu väntar jag på att lilla Evve ska komma hem från semestern, solbrun och utvilad. Det känns lite oroligt då de unga damerna befinner sig i fjärran länder. Tillvaron är mindre säker numera. En jobbarkompis berättade idag att hon funderar på att skaffa laglig pepparspray från nätet för att skydda sig när hon går ut med hunden på kvällen.

Tyvärr, ännu har det inte blivit ett varv runt kvarteret. Det regnar ju .....

Tisdag

Vaknade tidigt och konstaterade att det var is på bilrutan. Mr x var svårväckt och min adrenalinpump hann göra några insprutningar i blodsystemet innan vi väl kom oss iväg mot jobb och skola.
Arbetet bestod idag bestod mest av att fixa bärhjälp och bussar till några teaterföreställningar. För ovanlighetens skull blev det utelunch idag med Maria. Det var både jättegott och trevligt. Det var en typ av rullar fyllda med kryddig köttfärs och grönsaker. Därtill en tomatsås, creme fraiche och sallad. Jag rullade därifrån till min kära bil. Hade inte orkat ta ett enda steg längre. Långbyxorna hasar och kappan är snäv. Att det ska vara så svårt att ta hand om sin kropp. Jag måste börja promenera, åtminstone ett varv runt kvarteret i skydd av mörkret. Sedan två varv och till sist klarar jag en halvtimmes promenad och börjar må bättre och bättre och blir kanske till och med några hekto lättare allt eftersom. Nu jäklar ska det ske. I morgon kväll blir det dag ett på mitt nya liv. Hädanefter hoppas jag kunna skriva om förlorade kilon. Då kommer jag att flyga av lycka.


En Luleåsväng

Den väntade stormen i natt märkte jag inte av eftersom jag sov djupt och skönt. Idag när jag var på väg med mr x till tandläkaren i storstan tittade solen fram. Det är otroligt vad solen betyder mycket för hur man upplever sin omvärld, särskilt nu på hösten.


Jag hade tänkt att vi skulle titta på kläder till unge herrn, men icke, han lär inte behöva någonting, enligt vad han själv säger. Lika bra det för min plånbok är väldigt tunn numera. Vi gick en sväng på Biltema. Det var första gången för oss båda och jag blev väldigt förvånad över hur mycket där finns och dessutom till bra priser. Det blev inga köp där heller.

Återigen gjorde jag fel i en rondell. Nu börjar det snart bli dax för varningstext på min bil.  Tack och lov att medtrafikanterna är uppmärksamma.

Väl hemma igen försökte jag fixa en vikarie till en skola. Nu har jag meddelat rektorn på den skolan att det inte lyckades. Det är massor av år sedan jag gjorde sånt sist och numera har jag inga kontakter. Nåja, jag får hoppas att lärarna håller sig friska medan våran rektor är på södra sidan av jordklotet.

Natten närmar sig och jag är trött. Natti natti mina vänner.


I väntan på stormen

Löven rusar över min gräsmatta och förhoppningsvis bort från min tomt. Känner mig rastlös och olustig och sugen på att utföra storverk. Vad har jag ingen aning om. Kanske måla mina gulnade trätak vita. Det skulle bli ljust och fint.
I morgon är det måndag igen. Det är definitivt inte kul.
Inte ens flera skivor chokladsockerkaka dövar olusten, tristessen eller vad det nu är. Nä, nu måste jag skärpa mig och bli positiv.
Mr x kom hem före utsatt tid i går kväll. Skönt. Det är ju positivt. Det blev några säckar löv idag också trots blåsten. Det är ju också bra. Tvätthögen blev vikt. Också bra.

Det är så jäkla mörkt nu när kommun sparar på gatubelysningen. Grannen nedanför som brukar ha åtskilliga watt igång utomhus och lysa upp hela den här delen av kvarteret verkar också spara. Och jag snålar som bara den. Har bara tänt en svag lågenergilampa vid ytterdörren. Snart är det lika mörkt som i början av 1900-talet innan elektriciiteten kom till byarna. Men oj då så snabbt jag hamnade i negativismen igen. Fast egentligen kanske det finns guldkorn i mörkret också. Man kommer sig tidigare i säng, sover gott och blir utvilad och fräsch. Nio månader efter stora strömavbrott föds det massor av barn. Alltså det finns en hel del kul att pyssla med i mörkret. Nåja, för mig som inte ska tillverka barn eller något annat under filten skulle det vara mysigt med en öppenspis av något slag. En brasa som värmer och sprakar så där lugnt och rofyllt så man bara går ner i varv och somnar så gott under filten.

Nu ska jag sluta svamla och försöka ställa i ordning lite kläder för i morgon.

Blött och kallt
Tog en rejäl sovmorgon, bakade några sockerkakor och kom mig ut först på eftermiddagen. Hann kratta ihop alla barr från Cembratallen innan det började regna. Det blev fyra säckar. Precis när jag var klar kom Lillemor med man och hämtade lite plantor. Ja, de hade gärna fått ta väldigt mycket mer. Man får ju passa på de få gånger det kommer karlakraft. De kom in på en kaffetår och fick träffa lillkissen. Skönt med folk som har överseende med kissekatter på köksbordert.
Idag blev det god middag. Kryddig fläkfilé och potatisgratäng. Mr x åt för kung och fosterland. Ja, jag också.
Nu har mr x åkt ut med kompisar. Det är en orolig ålder men jag tror att han sköter sig ganska bra.
Det är så otroligt mycket vackra rönnbär i höst. Det ska bli spännande att se om gamla bondepraktikan får rätt. Om det blir enligt praktikan så lär vi få en mycket kall vinter med lite snö. Lite snö hurrar jag för men kylan bävar jag för. Tänker då främst på elräkningarna. Brrrr det är kallt redan i kväll. Nu skulle det sitta fint med ett vinglas, men först ska jag invänta unge herrns hemkomst. Misstänker att han kommer att frysa och vill bli hämtad.

I morgon ska jag kratta färdigt om det bara är väder för utejobb. Mina drömmar om att ändra om i rabatter skjuts hela tiden på framtiden. Suck!
Ska i alla fall stoppa ner vårstjärnelökarna jag har köpt. De är så fina när de tittar upp tidigt på våren. 

Sköna fredagIdag var det betydligt lättare att leva. Tog en värktablett i natt, sov gott och vaknade utvilad. Det var strålande höstsol (så strålande den nu kan vara i oktober) och efter jobbet tog jag itu med löven igen. Det blev några säckar. I morgon ska jag fortsätta. Om jag orkar när löven är borta ska jag såga bort alla gamla grenar i syrenerna. Skulle behöva en motorsåg för att ta bort kryptallen. Den är visserligen stor och fin men det är så jäkla besvärligt att klippa runt den så nu ska den bort. Skulle också behöva en liten grävmaskin som kan gräva upp lite buskar och gamla tallrötter som jag vill ha bort.

Mr x är nu hemma och jag har varit på tre mc-affärer för att köpa en glödlampa till hans gamla moppe. Köpte en fast den lyser inte. Fan å.

Idag har min lilla kisse för första gången legat blick stilla en lång stund och njutit av att bli struken över pälsen utan att bitas en enda gång. Det tar sig.

Just nu är jag så trött så hjärnan står stilla. Ska nog börja dra mig mot sovrummet. Men först ett värkpiller för att få sova gott.
Natti natti!Ur form

Det går så jäkla tungt på jobbet. Jag orkar knappt röra mig mellan rummet och kopiatorn. Känner mig trött och stel och har ont i alla leder. Det finns hur mycket som helst att göra här hemma som är viktigare. I alla fall just nu. När det blir så här kallt och mörkt vill man göra det varmt och ombonat inomhus och ställa i ordning vinterkläder.

I morgon när mr x kommer hem ska jag försöka få honom att hjälpa till utomhus. Kanske också hämta den där lilla granen som ska stå i en utekruka. I eftermiddags klippte jag en del av gräsmattan och började gräva upp lite perenner till Lillemor. Jag har lite beslutsvånda när det gäller inköp av ett släp. Mycket pengar för min plånbok, men vem vet om man har några pengar kvar om banken konkursar. Säkert är det vi som har minst som drabbas hårdast. Kanske lika bra att köpa upp dom fjuttiga kronor man har redan nu. Vilken konstig värld vi lever i. Mina föräldrars generation kunde nog känna en viss stolthet över allt de åstadkommit i form av välfärd, men jag vet inte vad jag kan känna stolthet över. Nu raseras område efter område och de som drabbas hårdast är dom som behöver samhällets skyddsnäst allra mest. Jag vet inte om jag kommer att  ha något parti att rösta på nästa gång. Det blir i så fall första gången.


Syrran och jag på den gamla goda tiden då framtiden var ljus. 1953


I morgonbitti ska jag på ett möte. Jag borde förbereda mig men orkar inte.
Till och med lille kissen märker att jag är ur form. Han har inte bitit mig så mycket idag.
Nu ska jag gå och lägga mig. Har köpt en veckotidning att drömma mig bort i.
Natti natti mina vänner, vaknar kanske mer optimistisk ......SkvallerDet har varit en tung dag. Har ont i nacken och känner mig småförkyld. Helgen närmar sig med stormsteg och jag har definitivt inte tid att vara krasslig. Fick i alla fall tömt några uteblomkrukor och annat småplock innan det blev för kallt i kväll.

Idag fick jag höra skvaller som fick mig att känna skadeglädje. Fy mig! En dryg person som gillat att trycka ner svaga elever är idag förstasidesstoff i tidningarna i ett sammanhang som är urbota omdömeslöst. Ortens djungeltelegraf funkar utmärkt som komplement till moderna medier med utförliga detaljer för oss som vill veta mer. (Fast det tror jag att de flesta vill fast de inte erkänner det.) Skadeglädje sägs ju vara den enda sanna glädjen, men jag håller inte med. Maximal glädje för mig är umgänget med familj och vänner.

Nyss fällde Emil sin första blomkruka i golvet. Den var inte skadlig. Skadlig var däremot mobiltelefonsladden som han hittade tidigare idag.

Snart väntar sängen för jag är trött och frusen. Natti natti mina vänner.

RSS 2.0