Älsklingar

 
Längtar jättemycket efter mina älskade barnbarnsbarn och snart får vi pussas och goas. De växer och utvecklas så snabbt och nu ringer storasyster videosamtal till mig varje dag. Hon visar sina teckningar och andra skapelser och jag går runt i här hemma och visar vad jag gör och hennes leksaker hos mig och så klart får även de fyrbenta visa sig. Livet är underbart även om jag ofta önskar att jag kunde vara på flera ställen samtidigt. När man har hus och djur är det inte så bara att sticka iväg när man har lust.

Nöjd

 
 
 
Somnade helt utmattad i tevesoffan vid halvsextiden efter en rolig dag tillsammans med son och barnbarn. Vi började med att åka till Ikea där jag inhandlade drygt trettio dörrknoppar till köksinredningen. Min plan var att ha vita knoppar på vita inredningen men insåg direkt när luckorna var uppsatta att det räckte med vitt så nu har jag grafitgrå knoppar och är jättenöjd. Även sjukt nöjd med att projekt köket äntligen är slutfört. Egentligen hade jag tänkt byta bänkskivor tll nya i vitt eller grått men har slagit det ur hågen då det inte är något fel på träskivorna.
Hemma igen lagade jag kycklinglasagne med Ajvar Relish vilket blev jättegott och alla åt av hjärtans lust.
 
Nu sitter jag här nyvaken och småfrusen men måste ut i kylan då jag upptäckte att katternas blötmatsburk är tom och mat måste mina fyrfota ha så det är bara att åka iväg. Tack och lov är kupévärmaren igång.
 
Så småningom ska jag gå igenom mina gömmor och se om det finns en eller två interiörförhöjande prylar att ta fram men först ska mina fingerleder få vila upp sig. I morse kunde jag knappt hålla i kaffekoppen och att klippa med en sax är nästan omöjligt numera. Inte alls kul med åldrandets förfall.

Fy för blötsnö

Började dagen med att skotta en fåra ut till vägen lagom bred för bilen eftersom jag skulle iväg tidigt på mammografi. Under natten kom det massor med blötsnö och idag hade vi plusgrader. Det är verkligen stora temperaturskiftningar. Snöandet lär fortsätta enligt väderproffsen så det blir mer motion. 
 
Målandet i köket är nu i det närmaste slutfört. I kväll ska jag gå över med korpögon och bättra på om det behövs. I morgon ska jag hämta köksluckorna. Jippi! Alla gångjärn ska skruvas tillbaka och knoppar ska inköpas och sedan är det här projektet klart. Därefter hoppas jag på sol och fina dagar med blå himmel, fågelkvitter och porl i stuprännorna. 
 
 
 
 
 

Lyssnar

Det här med ljudböcker är verkligen bekvämt, speciellt när man har progressiva glasögon och inte kan ligga och läsa. Jag har Storytel och är jättenöjd. Har alltid en bok på gång som jag lyssnar på någon stund under dagen när jag gör tysta jobb och alltid när jag kryper ner under täcket. I morse avslutade jag femte delen i Milleniumserien, Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz. Bra och spännande. 
Egentligen föredrar jag historiska kvinnoskildringar med starka kvinnor som tagit plats trots andra kvinnors avudnsjuka och motståndet från den manliga överheten. De kvinnorna har oftast fått betala ett högt pris för sin frihet och det vete sjutton om det inte är så än idag. 

Greppat målarpenseln

Dagen har bjudit på riktigt kallt väder. I kväll visar min termometer minus tjugofem grader och det känns inomhus då luftvärmepumpen inte orkar pumpa så mycket varmluft när det blir så pass låga temperaturer.
 
Idag har jag kört bort all emballagekartong och äntligen grundmålat skåpstommarna. Jag kan inte begripa att jag bygger sådana jätteberg av allt som rör måleri då det bara tog en halvtimme att måla alltihop. I morgon SKA jag slipa lite lätt och måla ett till lager grundfärg. Sedan fattas bara två varv slutlack och att skruva tillbaka alla gångjärn.
 
Igår kom de nya köksmöblerna på plats och jag är supernöjd. Idag hämtades det gamla och jättetunga bordet av massiv björk av återvinningen. Det kostade en hundralapp men det var det värt. De gamla stolarna ska jag så småningom måla vita och klä om med nytt tyg på sitsarna. Säkert kommer till användning hos mig eller någon annan. 
 
 

Minnen

 
 
Nu när mina köksskåp är ordentligt städade kom jag på att min mormors gamla knappburk skulle passa som burk för kryddförvaring. Jag fick den blekta och skamfilade burken för väldigt länge sedan och har bara öppnat den några gånger av nostalgiska skäl. Idag tömde jag upp alltihop på bänken och rensade bort det som var trasigt eller förstört av tidens tand. Mormors måttband, fingerborg och ett antal trådrullar i brunt och svart plus en rulle i blekt ljuslila som jag tror var en av mormors favoritfärger utöver brunt. Mormor hörde till den lestadianska trosriktningen men besökte statskyrkan varenda söndag så länge hon orkade och hade tankarna i behåll.
 
Jag är otroligt rik på minnen i mitt hjärta efter min älskade mormor men vad gäller minnessaker har jag bara några få  men de är mig desto kärare. Hennes vigselring, ett silverfat som hon fick i femtioårspresent av min mamma, en vacker blus och den här blekta burken. Även om mormor var lestadian så använde hon brosch och rosenblommiga hucklen vilket säkert väckte anstöt hos vissa bybor. Blusen som jag har i mina gömmor har en smal och delvis genomskinlig spetsbård som hon har täckt på undersidan med ett tjockt icke genomskinligt bomullstyg. 
En av trådrullarna har en synål instucken och jag är ganska säker på att den sattes dit av mormor för närmare femtio år sedan.
 
Både min mamma, min syster och jag tilltalade mormor med Ni.
- Mormor vill Ni ha mer kaffe? Ska vi sjunga för Er? På den tiden duade man inte äldre människor. Mormor föddes 1895 och att dua henne hade varit ytterst respektlöst.  
 
 
Till Mormor,
Mormor min fina och älskade mormor, jag glömmer dig aldrig! 
Jag minns din mjuka famn. Jag minns pyjamasarna du sydde till mig och min syster. Du skänkte pyjamasarna till syföreningens auktion och ropade tillbaka dom. Sedan fick vi dom av tomten. Jag minns din bruna handväska av mjukt skinn som bland annat innhehöll en påse Franska päron och många små Plopp. Du visste vad jag sucktade efter. Jag fick ett silverkors av dig i konfirmationspresent som var det vackraste jag sett och helt täckt av glittrande markansiter. Den finns fortfarande kvar i mina gömmor. Jag minns dina löständer och hur du flätade ditt långa och kritvita hår. Jag minns dina kakor och bullar, jag minns doften av din hallonsaft, jag minns dina mjukkakor och köttbullar och jag minns dina rutiga tofflor när du satt vid vedspisen tidiga morgnar medan elden sprakade och tog fart. Jag minns hur du lågt nynnande på psalmen Si Jesus är ett tröstrikt namn medan du lät maskorna löpa mellan strumpstickorna. Jag minns hur du stod och vinkade vid vägkanten när vi kom för att besöka dig. Jag minns sista gången jag såg dig och jag ångrar så fruktansvärt att jag inte kramade om dig ordentligt. Jag minns natten när du lämnde jordelivet och att jag vaknade precis i den minuten av att luften var krispigt sval i rummet på ett sätt som bar med sig en visshet om vad som  hänt. 
 
 

Trött

Min planering håller inget vidare bra för tillfället. Idag skulle jag göra en massa saker men av det blev det nästan ingenting. Först åkte jag till tandläkaren så nu är garnityret fulltaligt om än lite ömmande vilket tandläkaren förutsåg. Därefter köpte jag ett trådbackspaket, en säck blomjord och som final hämtade jag ett barnbarn vid skolan. Barnbarnet läste inför ett prov och förklarade för mig vad som är basiskt och vad som är surt och vad det beror på. Jag låg i soffan och plötsligt zZzZZZZzzzzZZZZ jag. Blev klarvaken när jag insåg att det var dags för konståkning på teven. 

Vilodag

Även den här dagen har gått tungt med dunkande huvudvärk och trött kropp. Har röjt lite mer ute i garaget och däremellan legat under filten med värmedynan under axlar och nacke. Nu i kväll känns det bättre så jag hoppas på en pigg morgondag. Ska bland annat till tandläkaren.
Veckorna rullar på snabbt och snart är det dags att peta ner blomfröer i jord och även att plantera om inneblommorna. Ska försöka komma ihåg att köpa blomjord i morgon. Mina saintapaulior är först i tur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite seg

Ännu en innedag med ett snöskottningsavbrott medan snöflingor fluffiga och stora som lapphandskar dalade tätt ner från skyn. Därefter har jag varit ut på handlingstur med mina huvudmän, varit på en soptippstur plus grejat i köksskåpen. Rengjort grundligt och placerat om husgerådet på ett mer praktiskt sätt - hoppas jag. 
 
I morgon måste jag lägga på en rem och börja med grundmålningen som jag skulle ha börjat med i förgår. Är inte riktigt i form och har tagit det lugnt. Jag har ett stort motstånd mot att greppa penslar och jag vet inte riktigt varför men förutom att det lätt blir lite kladd här och där så oroar jag mig alltid för att det inte ska bli tillräckligt bra. Jag tror att min käre far som var målare i sin ungdom sitter på min axel och viskar goda råd i mitt öra. När jag har målat och nöjd begrundar resultatet brukar jag tänka på om pappa också hade varit nöjd. Jag är fortfarande och var alltid full av beundran för min pappa som var duktig på så många olika saker. 

Innedag

Har pysslat inomhus mest hela dagen. Började med att skruva loss de sista gångjärnen. Därefter tvättade jag och putsade dem bländande rena med mässingputs. Träet som ska målas i skåpstommar är rentvättade och slipade och redo för grundfärg. Det är alltid mer jobb än vad jag kalkylerat för och det tror jag beror på att jag på ett omedvetet plan försöker lura mig själv för att inte avskräckas. Nu är i alla fall allt igång och det tråkigaste är gjort.
 
Köksskåpen har varit utan dörrar i några dagar och jag har inte kunnat undgå att se saker som inte använts på flera år. Nu är de sakerna nerpackade i lådor och vips blev det mer utrymme för husgerådet på de lägre hyllorna vilket är ett plus med tanke på mina 160 centimeter. 
 
Städskåpet har aldrig fungerat bra och med åren har en del plastdetaljer gått sönder och jag har lappat och lagat men idag skruvade jag helt sonika lös all inredning och nu ska den till soptippen och skåpet ska få ny fungerande inredning. 
 
När den här renoveringsetappen är klar blir det paus fram till sommaren då jag bland annat MÅSTE fortsätta med fönsterrenoveringen. Jag drömmer om en solig och fin vårvinter, skidturer och promenader med näsan mot solen och fågelkvitter i öronen. 
 
 

Till Ingvar K

Dagen har bjudit på usligt grått och blåsigt väder så jag och syrran passade på att åka till Ikea. Jag behövde förnya lådinredningen i köket och därutöver tittade vi på köksbord och stolar. Jag har bestämt mig för ett vitt bord och vita stolar men tog inte hem det idag då syrran har djävulskt ont i ena benet och därmed inte var lämpad som instuvningshjälp. På mitt gamla bord har ytfaneret börjat lossna så det är hög tid för förnyelse.
Hemma igen började jag skruva loss de trettiosju gångjärn som sitter i köksinredningens stommar. Varje del har tre pyttesmå skruvar. Halvvägs kom jag att tänka på att de skruvas tillbaka efter det att jag målat klart och då tog jag paus. I morgon ska jag slipa och grundmåla förutsatt att gångjärnen är bortskruvade. Nu blir det kaffe och teve och sedan ett litet skruvpass.
 
 

Målning på gång

Idag fick mina köksluckor och lådor åka iväg till en kille som ska sprutmåla dom vita och fina. Är förvånad över att alltihop fick plats i min lilla bil, med god marginal dessutom. 
 
 
 
När vi kom till vilken vitfärg jag ville ha blev det problems så jag åkte hem och har nu läst på nätet att den gamla standardfärgen vitt hade kod 0502-Y och kallas allt från stockholmsvit till antikvit. Den innehåller fem procent svärta och två procent gult och gult vill jag absolut inte ha. Den nya standardvita har kod 0500-N och innehåller bara fem procent svärta och blir alltså vit med en knappt märkbar dragning mot grått och den får det bli. Ska bli skönt att avsluta köksrenoveringen men först ska jag måla furun som syns på själva skåpstommarna. Det ska också bli skönt att med en neutral bas brassa på med precis vilka färger som helst.
 
Nu är alla mina skåp öppna för betraktan och det är ingen rolig syn. Alldeles för mycket porslin av alla de slag som jag aldrig använder. Har precis avslutat en första grovrensning av sådant som inte är emotionellt laddat. Jag varken kan eller vill slänga sådant som jag har fått efter någon av mina kära som inte längre finns bland oss. 
 
 
 
 
 

Dagen efter

 
Efter en supertrevlig fredagskväll i vänners sällskap känns lördagen mindre kul. Vädret är disigt och grått och huvudet känns tungt. Trodde att jag höll på att bli sjuk men den här huvudvärken är nog självförvållad.
Varit och skickat iväg ett paket till ett av barnbarnen men fick anlita min syster som chaufför då min bil vägrade att starta. Skäms i efterhand då syrran har svår värk för tillfället men det kom jag inte ihåg när jag ringde henne och bad om hjälp och snäll som hon är ställde hon upp utan att påminna mig. Inser att det är dags att åka till bilaffärer och börja kolla på en bil. Det är inte okey att jämt och ständigt vara beroende av andra plus att behöva besvära andra. Min ambition har alltid varit att vara självgående oavsett vad det än har gällt och så vill jag att det också ska vara fortsättningsvis.
 
 
 

Rosa morgon

 
 
Öppnade sovrumsfönstret tidigt i morse för vädring och in strömmade iskall luft. Solen höll precis på att gå upp och himlen bjöd på alla nyanser av rosa, lila och blått.Tittade på mina nya äppelträd som står väl nerbäddade i nära en meter tjockt snölager. Jag hoppas att det blir några blomklasar till sommaren och kanske ett par äpplen.
 
 
Längdskidorna är framtagna och står redo utanför dörren. Hela min urlakade vinterkropp längtar efter att glida iväg bland snöklädda träd och kanske en och annan ren. 

Trötterdag

Vaknade till en magiskt vacker morgon med stilla snöfall i krispigt dis och rimfrostklädd natur. Bestämde mig för att plocka fram skidorna.
 
I morgon kommer vänner på middag vilket jag ser enormt mycket fram emot. Det blir traditionell mat som vi alla gillar och som jag har tillagat många gånger tidigare. Vanligtvis tappar jag självförtroendet när jag planerar menyn och får för mig att det jag kan inte är bra nog och så söker jag fram recept på något helt nytt vilket aldrig varit bra men den här gången blir det gamla godingar.
Jag borde ha städat idag men det har jag inte gjort. Min kropp är sååååå himla trött och fingerlederna sååååå himla ömma. Däremot har jag handlat hem starka drycker och det matiga därtill. Nu ska jag fylla ispåsarna innan jag glömmer bort det.

Snö snö snö

 
Känner mig himla trött efter det stora förlamande mörkret, får liksom med motvillig kropp tvinga mig ut i friska luften för att andas och tanka ljus. Idag fick katterna följa med men de ville in nästan direkt. Själv finputsade jag snökarmarna och tömde bilen på godispapper ytterligare en stund. Funderar på att ta fram skidorna. Brukar ta en tur ner på älven och ibland blir det bara ner till älvkanten. Skoterspåret ner till älven är en sakral upplevelse med snötyngda björkar som böjt sig likt en allé. Vid sådana tillfällen njuter jag och uppskattar vår snörika tillvaro. Idag gick jag nedanför huset och fotograferade dagens snöläge. Verkligen inte uppmuntrande. Har för första gången anlitat en som skottat garagetaket men det är snart dags att göra det en gång till och då fixar jag det själv. Stosarna på huset är också framskottade. 

Morgontankar

Ännu är det mörkt utanför fönstret fast klockan är nästan åtta. Längtar efter tiden då jag vaknar till sol och fågelkvitter. Våren är en underbar tid då snön smälter och naturen vaknar fylld av ljud, färg och rörelse. Jag är lika förundrad varje vår över hur snabbt naturen lever upp och vi människor med den, åtminstone gör jag det. 
 
Mina planer för den här vintern är delvis avklarade vad gäller renovering men kvar är att en sista gång gå igenom min bok och skicka den för tryckning. Det har hänt mycket sorgligt och mycket glädjefyllt i min familj genom åren. Mina upplevelser är ur mitt perspektiv och ett bidrag för att skingra dimridåerna för de som är intresserade av att få klarhet. Det finns de som borde skämmas ögonen ur sina hålor och de som jag är skyldig stort tack för allt stöd, all lycka och glädje de tillfört. Jag är fullständigt övertygad om att dom det gäller själva vet vilket "läger" de tillhör. Det finns både goda och onda människor och allt däremellan. Ingenting är helt vitt eller svart utan det mesta hamnar i livets gråzon. Jag har passerat alla stadier av givande och tärande livshändelser med livet och förståndet i ganska behåll. Det i sig är en stor lycka även om jag är lite kantstött här och där. 

Monteringsproblem

 
 
 
Ljusblå himmel och solsken i talltopparna höjde rejält mitt humör så att jag glad i hågen började att montera ihop de nya tevebänkarna. Allt gick bra till dess att dörrarna skulle justeras på den första bänken. Passande nog dök sonen och ett barnbarn upp per skoter. Jag bjöd på kaffe och sonen fixade dörrarna. När de hade åkt iväg gick jag lös på bänk nummer två och allt gick bra till dess att jag kom till dörren och lådan. Har läst bruksanvisningen bak och fram och upp och ner men fattar inte hur bruksanvisningsförattaren har tänkt. Nåja hur som helst har jag en hel påse smågrejor över teven står på sin nya plats och bänken är i övrigt till full belåtenhet.
Teve visade Nyårskonsert från Wien, ett underbart program med skönaste musik och vackraste balett, det senare är något jag gillar jättemycket. Hämtade ett glas kallt vin och slog mig ner i soffan och bara njöt av härligheten.
 

Ännu mer snö

 
 
Vaknade till ett flera decimeter tjockt lager nysnö och ladorna där ovan verkar inte vara tomma ännu så det lär bli mer skottning framåt kvällen. Glad att sonen kunde laga snöslungan med några kraftiga slag. Karlakraft är inte att förakta men i allt övrigt är vi kvinnor överlägsna det manliga könet förutom några få undantag. 
Som sagt har jag varit ute och snöröjt men inte hela infarten då traktor kommer så småningom och samtidigt bär den iväg snön så att jag slipper få ett snöberg på min infart. 
 
Jag har inte haft energi idag för tevebänksmontering och nu är det kväll så det får bli i morgon istället. Börjar nästan ångra att jag tog en så pass låg bänk. Borde kanske ha tagit en högre, Nåja det går alltid att ångra sig och byta till den högre om jag låter bli att öppna förpackningarna. 
 
 

Happisfärd

Natten som gick bjöd på väldigt få sovtimmar beroende på att min nattgäst stördes av vissa konstiga ljud från farmodern. Vid halvfemsnåret tog jag kudde och täcke och kröp ner i tevesoffan och då somnade jag snarkande gott till nya ljudboken och barnbarnet somnade också när det blev tyst i sovrummet.
Dagens plan var en luleåresa men på grund av för lite sömn blev den planen reviderad till en happisresa istället. Trots snö och snörök gick det bra då vi hade turen att hamna i ganska gles trafik. Kom hem med 2,4 meter tevebänk av serien Bestå med delar i totalt tolv kartonger. Hade återigen tur att få in kartongerna i bilen på millimetern. Det var dock inte lätt att få ut de här hemma. I morgon ska det monteras.
Vi åkte också över gränsen till stora varuhuset där bilen blev avisad i varmt parkeringshus och vi hittade några klädesplagg på rean. Jag höll på att svettas ihjäl i täckbyxor och tjock vinterjacka. Fattar inte varför jag klädde mig som för en skoterfärd. Som final stannade vi på barnbarnets önskemål till på Candy World. Jag köpte en lakritspipa som jag åt upp direkt.
 

Lite förkylt

Det har gått lite tungt idag på grund av att jag invaderats av en förkylning som krävt Alvedon med jämna mellanrum. Har ett barnbarn på övernattning och i morgon är planen att vi ska åka och köpa en tevebänk eftersom min teve hitintills har fått stå på vardagsrumsbordet.
Dagen har varit grå och temperaturen har sjunkit strax under minus femton grader brrrr. Min son har lyckats fixa till min snöslunga så nu hoppas jag att den ska fungera och att jag inte klantar mig någon mer gång. I morgon ska det tydligen komma mer snö .. suck 
 
 

Ljuslängtan

Idag var solen uppe i hela tre och en halv timme och för en stund var himlen ljust vinterblå och solen kysste talltopparna utanför mitt hus. Energi strömmade till och mungiporna drogs uppåt alltmedan jag trampade iväg i djupsnön mot växthuset som fick taket avskottat innan det rasade in. Även brotaket fick en välbehövlig snöbefrielse. Har också haft en byggjobbare här som kollat mina takstosar eftersom jag har haft dripp dropp från badrumstaket. Lite snö har tydligen lyckats blåsa in och därefter smälta och rinna ner men till våren när taket är fritt från snö ska nya och moderna takstosar beställas.
 
I morgon kommer ett av barnbarnen till mig och då kanske vi åker en sväng till Ikea för att köpa moduler till en lång tevebänk som rymmer lite mer än en teve. Har faktiskt inte en enda hylla eller yta där jag kan ställa en prydnad eller blomma förutom på fönsterkarmen. 
 
Det går lite tungt just nu i sviterna av det stora mörkret men redan om tjugoåtta dagar är solen uppe sex och en halv timme per dag och då vet jag att jag livsas till ordentligt. 

Ut med julen

 
Idag har katterna och jag dansat ut granen och det känns redan som att dagen blev mycket ljusare. Att få ner graneländet i sin låda var dessvärre inte det lättaste trots att jag kämpade till dess att håret klibbade och svetten rann. Skam den som ger sig så jag tar nya tag endera dagen.
Passade samtidigt på att göra en ordentlig städning vilket resulterade i att dammsugaren gick för varm när jag skulle dammsuga inuti ett element med egengjort  lite väl smalt munstycke. Nåja till min stora glädje drog den igång en dryg timme senare. Snöslungan är dock obrukbar för tillfället då jag råkade köra in en nylonlina som krökte en viktig del. Ska försöka få iväg den till verkstaden men tills vidare är det handkraft som gäller. 
 
 

Nyårsfirandet

 
Kom hem i kväll efter fyra dagar i fjällvärlden i mina käras sällskap med familj och vänner.
Jäckvik bjöd på mulet väder och mer snö men det var ändå både skönt och sagoboksvackert med alldeles vit och snötyngd natur. Vi åkte skoter upp på Pieljekaise där vi grillade korv och njöt av naturens stillhet. Vi promenerade också runt i Jäckvik där jag var på ungdomsläger för si så där femtiosju år sedan. Ingenting var sig likt! Då fanns det små hus som var omålade och nu finns det flera områden med lyxiga fritidshus. Deras fritidshus var i ett sådant område men det är i själva verket en jättefin villa med alla bekvämligheter och underbar utsikt över Hornavan med fjäll i bakgrunden.
Jag har bjudits på supergod mat av idel norrbottniska delikatesser, många skratt och gos med barnbarnsbarn och många fina hundar. Nyårsafton sände vi likt många andra upp rispapperslyktor istället för fyrverkerier. Vackert när många lyktor seglar över himlavalvet allt högre upp till dess att de bara syns som en liten prick.
 
 
 
 
 
När vi åkte upp var det uruselt väder med spårig väg, snörök och isbarka plus flera renhjordar som inte verkade ha några planer på att låta oss passera. Tycker synd om de stackarna som säkert har det jobbigt i djupsnön. Hemresan gick jättebra i betydligt bättre väder och allt som allt såg vi tre renar på vägbanan.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0