Livet när det är som bäst

Den ljuva tornedalsrosen blommar just nu, visserligen lite frostnypen i bladen men vacker ändå.
 
I
 
Strax före sex i morse var vi ute katterna och jag. Vädret var underbart, alldeles tyst och stilla och riktigt varmt för en gångs skull. Katterna undersökte nattens spår och lurpassade på vaksamma småfåglar och jag njöt av morgonkaffet ute på farstubron. 
 
 
 

Livet är vad man gör det till

 
Sovit extra lyckligt gott i natt i ett såpdoftande sovrum där allt, precis varenda pinal är dammad eller rengjord. Gårdagens soliga och blåsiga väder torkade tvätten rekordsnabbt, till och med täcket hann bli torrt trots att det var det sista som hängdes ut på tvättlinan. Nu är det bara de övriga rummen kvar men tänker ta ett i sänder allt efter lust och väder som bjuds.
 
Näst äldsta barnbarnet som kom i går förgyller min tillvaro. Vi har några saker på programmet som ska göras men däremellan hoppas jag att vi kan hitta på lite trevligheter. 
 
Häromdagen fick jag hjälp av sonen och yngsta barnbarnet med att smälta ihop listen under bildörren som fick sig en rejäl skada då jag körde på en isklimp i höstas. Otroligt att alla barnbarn börjar vara stora och själv känner jag mig ung och vital som om jag vore 20. En av barnbarnets kompisar så apropå att jobba när man är pensionär: Ja, men du som är frisk och ungdomlig ... Visst, tänkte jag och solade mig tyst i glansen utan att nämna den välfyllda medicindosetten i skåpet. 
 
I kväll är det vänner som gäller för min del. Hoppas på tur!
 

Längtar efter sommarvärmen

Börjar kännas en aning krystat att försöka vara positiv i detta kylslagna väder. Gick ut i morse nästan vinterklädd för att rensa bort ogräs som frodats mer än mina planterade blomster. Vädret sinkar målandet och det är inte heller något läge för storstädning med fönsterputsning eller vädring av soffkuddar och sängkläder. Känner mig både stressad och sysslolös även om det finns massor av skrymslen i huset som behöver en rensning. Blir trött och matt av att bara se eländet. Värst är mitt datarum och förrådet. En rejäl sup kanske skulle få igång min motor. Det är ju trixet för att få igång min gräsklippare och då jädrans startar den så att det ryker vida omkring. 
 
 
 
 
 
 
 

Besöksdag

 
I natt var det nära nollgradigt, men morgonen bjöd på molnfri himmel och strålande sol. Sedan har molnen bullat upp sig och det har ömsom haglat, regnat eller varit riktigt varmt och skönt. Mina blomster och gräsmattan har stannat i växten. Till och med maskrosodlingen går på lågvarv, till stor glädje från min sida.
 
Mobiltäckningen har varit usel idag, inte bara hos mig, utan även hos grannarna. Grannarna har gäster söderifrån och de har också sprungit runt på tomten med sina mobiler. Jag vet av erfarenhet att det inte hjälper. Lika bra att ha mobiltystnad för att slippa irrritera sig.
 
Idag har jag haft besök av mina vänner som saknar bil och därmed mycket annat som vi bilburna har möjlighet att uppleva. Vi började med att dricka kaffe och äta egengjord choklad- och hallonbakelse. Sedan åkte vi iväg till skogen och tittade på Guckuskon och plockade liljekonvaljer och midsommarblomster. 
 
Farbror Åskar mullrar på avstånd och jag hoppas att han drar iväg ut på havet och drar med sig ishavsluften så att vi får sommarvärme igen. Var alldeles nyss ute och vattnade mina stackars blommor medan haglet piskade. Stackars blomster.
 
 
 
 

Midsommar

Ellinors vackra och glada midsommardukning.
 
 
 Det blev ett nyktert och trevligt midsommarfirande för min del. I och för sig brukar jag inte vara onykter förutom en gång då en av mina bröder bjöd på mojito. De drinkarna/groggarna var förädiskt goda men nu är jag några år äldre och därmed betydligt klokare...
 
 
 
 
 
Vädret visar sig inte från sin bästa sida denna midsommar men faktiskt, om man ser det positivt, verkar molntäcket vilja spricka upp just nu. Långtidsprognoserna visar uruselt väder så långt man kan se men man kan bara hoppas att prognoserna har fel. Tänker passa på att fixa med lite inomhusjobb tills det åter är väder för fortsatt fönsterkittning och målning. Det går lite tungt på renoveringssidan. Hittar hela tiden på annat att göra som är lite roligare.
 
 
 

Rariteter i trollskogen

 
 
 
 
Idag när vinden lugnat sig en smula och solen strålade som bäst passade vi på att åka till myggrika trollskogen för att titta på Guckuskon. Det känns som en ynnest att få se denna bedårande skönhet på riktigt i sin naturliga växtmiljö. Syrran har visat mig platsen och jag har berättat om den för min morbrors fru och hon har i sin tur försökt hitta platsen på egen hand men misslyckats. Idag råkade hon helt oplanerat hamna i bilen bakom oss och nu fick hon äntligen se blommorna på riktigt. Delad glädje är dubbel glädje!
 

Både glad och arg

Satt dyrt i telefonkö men fick som plåster på såren ett ekonomiskt besked av det glädjande slaget. Nu kan jag andas ut för ett tag, men funderar i alla fall på att börja jobba lite smått.
 
Att som kvinna skaffa sig en dyr utbildning inom skola, vård eller omsorg lönar sig inte i dagens Sverige och höjer absolut inte pensionen över normen för existensminimum. Sorgligt men tyvärr alldeles för sant. Vi kvinnor lönesätts utifrån kön av arbetsgivare som har en kvinnosyn i klass med tallibanerna. Det spelar ingen roll hur vidareutbildad och kompetent man än är då kvinnors arbete inte värderas på samma sätt som mäns. 
 
Tidigare var pensionärer en köpstark grupp som reste ut i världen och kunde unna sig lite lyx på ålderns höst men så blir det inte för de flesta kvinnor som är dagens pensionärer. Jag är av nöden tvungen att göra inköp i grannorternas lågprisvaruhus för att till exempel kunna köpa skor och kläder. Butikerna här på orten har tyvärr för dyra saker för min och många andra kvinnors plånböcker. Man behöver inte ha så många hjärnceller för att förstå vad det på sikt leder till för affärerna här på orten.
 
Nu i valrörelsetider har Fi:s framgångar rört om i grytan så att flera partier hastigt och lustigt fått plocka fram material om bland annat de oacceptabla löneskillnader mellan könen och för mig i nuläget det mest intressanta pensionsskillnaderna mellan könen. Vad som händer efter valet? Tyvärr ...
 
Det är nästan så att jag blir lite glad över att läsa alla rapporter om brist på lärare och vårdpersonal. Förhoppningsvis har unga kvinnor fått upp ögonen och inte låter sig luras in i välfärdens kvinnofällor. Egentligen är det ju vi kvinnor som får betala dyrast för den välfärd som Sverige har haft. Oj plötsligt kom jag att tänka på slaveri ... ett slags modernt slaveri passande ett välfärdsland.
 
Att som kvinna jobba heltid, föda och ta hand om barn, hem och familj plus sig själv är banne mig ett konststycke som sliter ihjäl alldels för många hälsor och äktenskap. Att sedan när barnen blivit stora och ålderskrämporna infinner sig förväntas ta hand om gamla och sjuka föräldrar är nästa utmaning. Det förväntas inte samma saker av en karl. Männen jobbar förvisso men har oftast bättre betalt och bättre arbetsvillkor i stort, de tvättar bilen och grillar någon flitastek sommartid. Ibland är de barnvakt till sina egna barn och tar föräldraledigt när det OS eller älgjakt men i övrigt har de rätt mycket tid för vila och återhämtning..........
 
 

Arbetssam

Hela gräsmattan blev kortklippt som ett salsgolv och alla kanter trimmade denna soliga dag med lagom temperatur för utejobb. Nu i kväll är tomten i perfekt skick, inte ens en maskros så långt ögat når. Jag njuter trots att kroppen är mör och fötterna spränvärker. Äppelträdet blommar fortfarande trots ohyran som krullar ihop blad, pionerna har stora knoppar och den ljuslila bondsyrenen doftar underbart. 
 
Även om jag njuter och är tillfreds med det livet bjuder gratis är min ekonomiska situation så pass allvarlig att jag måste börja jobba igen trots att jag är ålderspensionär. Väntar fortfarande på beslut om bostadstillägg ... och vågar inte vänta längre med risk för att hamna hos kronofogden. 
 
 
 

Farmordag

Två sommarlovslediga barnbarn kom i morse och förgyllde min dag. Vi har bakat chiabattabröd och gjort köttbullar plus varit och tittat på studentutsläppet. Vi räknade ut att det är deras tur om åtta respektive tio år. Sedan åkte vi hem och stortjejen fick prova en tjusig balklänning som äldsta barnbarnet har haft på bal. Med smink, strassörhängen och mina höga platåskor stassade hon runt och drömde sig åtta år framåt i tiden. Nyss var hon en liten baby och nu är hon längre än mig och har samma skostorlek. Tiden går alldeles för snabbt.
 
 

Kreativ

 
Började dagen med att koka saft av fjolårets röda och vita vinbär. Därefter blev det rabarberdrickans tur. Massor av rabarber och citroner får ligga och gotta sig några dygn i vatten och vinsyra. När den därefter är silad och sockrad blir det den somrigaste dryck som tänkas kan. Helt ljuvlig att ta fram ur frysen en kall vinterdag när nordanvinden tjuter runt knuten. Åhhh vinter -  hemska tanke.
 
 

Sallad och pengar i en salig blandning

Högsommarväder igen efter några regntunga, men dock välbehövliga, dagar. Maskrosodlingen frodas i rasande takt så idag tog jag helt sonika och körde gräsklipparen över eländet trots att gräset egentligen klarar sig några dagar till innan det är återigen är dags. Naturligtvis används uppsamlaren. 
 
Besökte diabetssköterskan i morse. Långsockerapparaten visade inga roliga siffror. Måste äta mer mat och färre bullar. Idag blev det nyttig lunch bestående av sex sorters egenodlad sallad, fetaost och rökt oxkött med pepparrot. Älskar pepparrotsvisp till rökta pålägg. Roligt var att vågen visade på nedgång. Jippi!
 
Egentligen borde jag börja städa inomhus för här ser ut som en rövarkula. Beslutat att vänta till dess att värsta pollentiden är över. I morse var hela världen här utanför täckt att gyllengult tallpollen så jag är glad över att fönstren ännu är oputsade.
 
Dagen började i glad ton då jag hade drömt att besked kommit att jag får 3500 kronor i bostadsstillägg per månad och retroaktivt från och med februari. Nu hoppas jag på att sanndrömmar existerar. Livet skulle bli betydigt enklare om det fanns tillräckligt med pengar till det nödvändigaste som till exempel medicinerna. För min del är inte pengar detsamma som lycka eftersom jag inte behöver köpa mig lycka. Mina lyckor finns i familj och vänner och är alldeles gratis.
 

Efter regn kommer solsken

 
Vaknade denna morgon till regntunga skyar efter många dagar med högsommarvärme och en exploderande grönska. Min kropp har mått gott av lite vila från utejobben och växtligheten behövde vatten, men i morgon får det gärna bli soligt och varmt igen.
Vad gäller utejobben är det bara kvar att gräva ner en rosa klängros och naturligtvis täta gräsklippningar för att hålla maskrosodlingen kort. Nu är det alltså tid att sitta på parkett och njuta av blommor och bin.
 
Det har varit festligheter nere på samhället men jag har inte dumt nog tagit del av utbudet på grund av ett bråkigt knä som inte alls gillar att bli ansträngt. Att pyssla på här hemma går bra men inte att gå längre sträckor. Däremot var jag ut och glidigt med sonen och barnbarnen i deras rariet Opel Commondore från 60-talet. Mina föräldrar hade en likadan fast vackert metallic blå. Väcker kära minnen.
 
 
 
 

Sommarlycka

I morse vaknade jag jättetidigt med hjälp av en hungrig liten kattfröken som inte ger upp sina väckningskonster förrän jag står upp på golvet. Tack vare henne låg jag ute och rensade under buskarna redan strax efter klockan sex i morse. Det var alldeles tyst förutom fåglarnas härliga kvitter och morgonsolen värmde så skönt.Känner mig otroligt lyckligt gynnad som har en tomt där jag kan meditera i godan ro under arbetets gång. Just nu är tomten väldigt välskött, ansad och rensad. Många dagars arbetsglädje ligger så klart bakom. Vinbärsbuskarna är överfulla av limegröna blommor och äppelträdet verkar ha ställt till med massor av blommor. Blombänkarna är fyllda av perenner som aldrig någonsin vuxit sig så här stora redan till de första dagarna i juni. Håller tummar och tår för att sommaren fortsätter med sol och värme. I morgon planterar jag nog ut mina frösådda blomster eftersom vädret verkar bli superbra framöver om man får tro väderdamerna i teven.

RSS 2.0