Mitt i natten

 
 
Nattsömnen blev störd och nu sitter jag här vid tresnåret klarvaken med en rykande kopp kaffe intill men ska krypa ner under täcket igen om en stund och kommer säkert sova i några timmar till. Har drabbats av en allt tydligare tendens att somna i tevesoffan och det hände lite väl tidigt i gårkväll. Mycket skönt för knoppen men oskönt för kroppen.
 
Igår var syrran och jag på en tur till blomsterhandlare och jag blev så sjukt sugen på att köpa ett melonäppelträd men avstod med tanke på gropen som ska grävas och all jord som ska bäras hem för att fylla den. Mina händer är olämpligt nog i ett dåligt skov just nu. Jag köpte bara en gurkplanta och några blommande växter att ha på farstubron. Det är fortfarande risk för nattfrost. I skrivande stund är det bara 3,5 plusgrader. 
Framåt eftermiddagen ska vi åka till Guckuskoskogen med kamera och gummistövlar. Eftersom det är snustorrt i naturen lär det vara färre mygg än vanligt. Ibland har vi haft mygghattar på oss och ändå till sist rusat därifrån när händerna och kameralinsen blivit för hårt ansatta.
 
 

Efter stormen

 
Gårdagens stormvindar har lagt sig och idag ska jag plocka ihop allt torrskräp som blåst ner från träden. Stormen lyckades också slita lös en skiva från växthustaket men nu är den på plats igen med hjälp av silverteip.
Igår visade termometern +28°C i skuggan och idag verkar det också bli varmt. Måste försöka hitta en blomma som lockar till sig insekter för placering intill äppelträdet som har börjat slå ut i blom. Vill så gärna få åtminstone några äpplen framåt hösten. Visserligen brukar jag utföra konstgjord befruktning med hjälp av dammvippan de år det varit ont om insekter och det har också fungerat utmärkt.
Livet rullar på och jag försöker hänga med så gott det går även om både händer och fötter protesterar kännbart. Framåt kvällen tror jag att det är dags för en tur till orkidéskogen. Bäst att leta fram myggspray.
 
 
 

Svalkig morgon

 
 
Denna morgon har solen gömts bakom tunna molnskyar och vinden känns sval. Drack morgonkaffet ute på farstubron i godan ro innan grävmaskinen nere på gatan drog igång med dunk och skrap. I skrivande stund hastar en granne runt med gräsklipparen på sin maskrosodling och jag har precis avslutat morgongörat. Funderar på att starta nästa röjningsprojekt ute i garage och förråd. Jag har fortfarande onödiga saker ståendes lite här och där och de ska banne mig ut ur mitt hus. Inte kommer jag att till exempel använda högklackade vinterstövlar fortsättningsvis, nej absolut inte så ner i säcken med dom. Idag ska jag vara stenhård i bedömningarna spara eller kasta.
......... Ovanstående skrev jag igår och ambitionen att röja höll i sig och strax innan soptippen stängde åkte jag dit med fullproppad bil. Det blev många val mellan spara och kasta men tycker att jag var bra på att välja det senare den här gången. Det finns fortfarande kvar saker som befinner sig i gränslandet bland annat en brudkista som en släkting till min föredetta man har tillverkat. Jag har redan en likadan som min pappa gjorde till mig när jag var tonåring och den ska självklart vara kvar. I min ålder hjälper det nog inte att visa upp två brudkistor ...
 
 
 

Sommarskönt

 
 
 
 
 
Vädret är ljuvligt sommarvarmt och häggarna är vitklädda och intensivt doftande. I förgår följde jag min innerligt godhjärtade och trevlige granne till den sista vilan i skiraste grönska och smekande varma vindar. 
 
Igår skjutsade jag en vän till flyget som ska ut på äventyr med bland annat tågluffning som börjar med en veckas sol och bad i Bulgarien. Tufft och säkert rikt på upplevelser men för min del skulle jag inte klara av att promenera med en tung ryggsäck på ryggen. Jag och syrran har istället beställt varsin cykel. Tanken var att köpa en elcykel men vid närmare eftertanke insåg vi att vi inte lär ge oss ut på några längre turer så vi nöjer oss med en vanlig manuell.
 
Idag är det morsdag och syrran och jag har gjort morsdagsfint på våra käras gravar. På kyrkogården dallrade luften av värmen och vi satte oss i skuggan innan vi drog vidare mot Konsum för inköp av en stor strutglass. På hemvägen åkte vi ner till bardomshemmets strand där det fläktade skönt. Nära strandkanten simmade två lommar och en stenskvätta kvittrade oss välkomna. Det värmde i hjärtat. 
 
 
 
 
 
 

Bästa tiden

Häggen blommar och sprider väldoft. Äppelträden har stora blomknoppar och perennerna strävar uppåt med god fart. Den här årstiden innebär massor av utejobb vilket känns i mina händer men är ändå en fröjd för vintertrött kropp och själ. Egentligen har jag gjort alla jordbruksjobb förutom att plantera ettårsplantorna som får stå i växthuset ännu ett par veckor. Risken för nattfrost är inte över ännu. Nu går jag omkring och memorerar målarjobb som ska ske så fort som kroppen känns redo. Bland annat ska de blå ytterdörrarna målas vita. Fönster och lite annat ska också bättras på med kitt och färg. Därefter blir det dags för röd husfärg men då måste jag hyra en skylift för att komma åt gavelspetsen på norrsidan av huset. 
 
Dagarna innehåller skiftande glädjeämnen förutom det som årstiden bjuder på även pratstunder med vänner över en kopp kaffe. I förgår hämtade jag till exempel ett paket innehållande digitaliserade vhsinspelningar på barnbarn och alla kära och nära som inte längre finns bland oss. Första barnbarnet är rikt dokumenterat i alla möjliga situationer och även det andra barnbarnet finns med på inspelningar bland annat ett besök på Ponderosa som på den tiden hade massor av djur förutom ridhästar. 
Igår tittade ett av barnbarnen på några av inspelningarna och hon trodde knappt sina ögon när hon såg mig och speciellt sin farfar åka slalom i värsta proffsåkarstil ... ja, eller nåt åt det hållet .... 
 
 
 
 
 

Rolig helg

Inget jobb denna helg bara roat mig med vänner. Lördagmorgon åkte vi fyra kvnnor mot storstan för att umgås, shoppa och ha kul. Det kanske var tur i oturen med tanke på plånboken att alla affärer stängde klockan femton. Tre bluser till priset av två var min behållning. På hemvägen stannade vi till på Roadys i Töre och åt halstrad röding plus ett gott rosé därtill. 
Idag blev det utemiddag igen tillsammans med en vän i grannlandet på restaurang Mustapartta i Torneå. Där åt jag renskav med mos och lingonsylt. Även det mycket delikat. 
Hemma igen har jag hälsat på barnbarn en snabbis men mest helgat vilodagen i liggläge på tevesoffan. Mycket skönt. I morgon ska det rensas upp runt buskar, gödslas och jordförbättras, även det hör till det roliga i livet. Önskar mig en stunds nattligt regn för växtlighetens skull. 
 
 

Fredagsgöra

Idag kom äntligen det nya betalkortet och jag kunde fylla på mat i kylen. Det har varit en pärs att stå utan betalmöjligheter en hel vecka. Swish blev snabbt fullt utnyttjat. Tack och lov har syrran bistått med sitt betalkort. En dag fick hon komma och lösa ut mig från Ica sedan banken lovat mig att kortet skulle fungera om affären slog in hela den långa sifferkoden. Men icke, banken hade fel.
 
Nyss planterade jag om tomatplantan i näringsrik och därmed  hiskeligt dyr jord. Olyckligtvis råkade jag nästan bryta av stammen men jag tror att den ska självläka. Började dagen med att åka till Röda Korset med fyra stora ikeakassar som innehöll nya helt oanvända kläder som barnbarnet fick som ersättning för bärhjälp i en affärsflytt. Därefter lade jag ut några möbler till försäljning och de for direkt men är inte hämtade. Den ena swishade betalningen direkt. Nu hoppas jag att de hämtar snabbt så att jag kan börja med projekt golvmålning i garage och förråd. 
Det är ofattbart att jag har så mycket saker i mina gömmor och ändå röjer jag mest hela tiden men nu jäklar ska det rensas rejält. 
För en gångs skull är jag väldigt glad för att jag inte stressat på med fönsterputsningen då det dammar något förfärligt från ett grävjobb nere på gatan och det värsta är att till veckan kommer de att gräva nedanför min tomt. Tydligen nya avloppsledningar som är på gång.
 
 

Jobbardag

I natt tog nordanvinden i så att huset skakade och vid halv fyratiden var jag tvungen att gå ut och kolla att växthuset stod kvar. Idag strålade solen men vinden kylde rejält i utsatta lägen. Jag passade på att städa och ställa om bodan till sommarläge. Alla stora blomlådor är utställda på sina platser, visserligen tomma än så länge. Gräsklipparen har bytt plats med snöslungan och blev servad av sonen. Det blev även ett lass onödigheter till soptippen. Syrran och jag har varit och inhandlat trädgårdsgödsel, mest med tanke på gräsmattan. 
Ute i perennrabatten verkar alla växter ha överlevt vintern och i växthuset frodas pysslingkragar, roliga astrar i pastellfärger och en annan blomma som får en boll av blårosa blommor. Känner mig nöjd så här långt och ser fram emot att få se mina små äppelträd blommar rikligt för första gången. Förhoppningsvis blir det även några äpplen. Saknar mitt gamla stora äppelträd som tyvärr inte gick att rädda då barken nere vid förädlignsstället blivit skadat av gnagskyddet.
 

Sommarvärme

Dagen lär bli betydligt svalare än gårdagen vilket passar min agenda utmärkt bra. Tomtkrattningen är på sista fjärdedelen och sedan ska alla säckar köras till soptippen. Därefter är tomten redo för sommaren. De senaste dagarnas värme har fått snön att försvinna rekordsnabbt och naturen att explodera. Löven har börjat spricka ut och vilken dag som helst blommar häggen. Ute i växthuset har mina stackars plantor växt till sig och jag bara njuter av årstidens dofter och ögonfröjd.
 
 
 
För min del var gårdagen i hetaste laget men syrran och jag passade på att plocka bort det som varit fastfruset på gravarna och på hemvägen stanna till vid barndomshemmets strand för att fika. Vattenståndet var det högsta som jag kan minnas. Skogsbacken doftade varm sommar och vinden fläktade skönt. 
 
 
 

Underbar årstid

 
 
Det sägs att underbart är kort men när det gäller vädret så har vi fått fler dagar med högsommarvärme än jag i min vildaste fantasi kunde drömma om. Hoppas att det fortsätter och fortsätter i flera månader framöver. I och för sig är jag ingen värmediggare utan håller mig helst i skuggan men vilken befriande frihet att krypa ur vintermunderingen och ta på sig linne och korta sommarshorts.
Dagen började med en timmes välgörande massage för mina onda axlar och nacken. Fick också lära mig några bra rörelser för att tänja ut muskler så jag ser fram emot att bli som ny igen. Hemma igen har jag mest småpysslat för att inte fördärva behandlingen. Blomrabatten blev i alla fall rensad och uppluckrad. Nu fattas bara några säckar bra jord och gödsel. 
Som alltid när vårgörat drar igång har grannarna också tinat fram vilket resulterar i många glada pratstunder vid tomtgränserna. Jag är så glad över att ha de grannar jag har.
 

På jakt

 
Syrran och jag hoppades på att få uppleva och fota tjäderspel och många tjädrar såg vi men inget spel och ingen stor svart tupp. Däremot fick vi uppleva en sagolikt vacker solnedgång.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Toppenhelg

Helgen har bjudit på två festkvällar i enbart glada kvinnors sällskap. I går firades sonhustrun som fyllde fyrtio. Allt, ja till och med vädret var perfekt. Det känns i kroppen att helgen bjudit på energi i form av många glada skratt och rolig samvaro. 
 
 
Sonen och barnbarnen flydde festligheterna och har sovit över hos mig. Idag åkte vi på utflykt i finvädret och hamande i vid Kukkolaforsens brusande vatten. På hemvägen stannade vi till vid Tavolagården för gofika och gott var det. Allt hembakat och därtill nybakat.
 
I kväll hade jag energi nog för att greppa krattan medan katterna fick sin dagliga luftning. Snösmältningen har gått i raketfart sedan sommarvärmen slog till och nu finns det bara kvar en liten hög i skuggan bakom husväggen. Nu börjar vårbruket, jobbigt för vinterotränad kropp men superkul. Det verkar som att alla perenner klarat vintern med bravur för de sticker redan upp ur myllan. Härliga härliga sommar så underbart att den framför sig!
 

Festkväll

Vaknade frisk och sugen på att röja upp i förödelsen efter några dagars städuppehåll och då mest katthår som rullade runt likt stora sorkar. Bar även ut alla sommarblomster till växthuset. Därefter var orken slut men jag lade mig nöjd för en stunds vila inför kvällens festligheter tillsammans med kära vänner.
 
 
Vi bjöds på trerätters som inleddes med rökta räkor, saffransaioli, vitlöksbröd och därefter blev det grillade revbensspjäll, majs, sötpotatisstrips, picklad lök, härlig sallad ... och många fler goda tillbehör. Som final en supergod dröm i höga glas bestående av nötter, lemoncurd, grädde och färska hallon ... åhhh allt sååå gott men oj nu höll jag på att glömma den somrigt fräscha välkomstdrinken och vinet till maten. Länge sedan jag ätit så gott och haft så trevligt och vi hann även med lite planering inför sommarens Stockholmsresa.
 
Goda vänner kan inte nog uppskattas det är då helt säkert.
 
 

Blåsippor och sol

 
Utomhus strålar solen varmt och skönt och vindarna som är lite kyliga verkar komma från sydost. Lilla blåsippeplantan blommar redan och två enormt stora humlor hade lyckats komma in i mitt hus. Fick ut dom innan katterna hunnit riva ner blommorna från fönsterbrädan. 
Dagens form kunde vara bättre med med hjälp av Alvedon har jag i alla fall orkat ta ut katterna på sin dagliga luftning. Det är en fröjd att se hur de njuter av sol och barmark. 
 
 
När orken återvänder är det dags för krattning av tomten. Glad att jag krattade ordentligt i höstas.
 

Inte i form

 
Igår eftermiddag åkte syrran och jag till hemgården för att titta på islossningen. Forsen brusade, det knakade och brakade och isflak hävde sig som stora valar ute i forsrännan. En svan låg lugnt ute på udden och tittade på oss. En magnifik idyll. Vi hade med oss fika men jag tyckte att kladdkakemuffisen smakade konstigt så jag nöjde mig med en tugga. Hemma igen fick jag feberfrossa, fruktansvärd huvudvärk och ont i nacke, axlar och armar. Frampå natten kom kväljningarna och svetten droppade från pannan. Jag tyckte fruktansvärt synd om mig själv men frampå morgonsidan lättade det mesta utom värken. Bestämde mig för att försöka hitta en massagetid och hade tur att det fanns en på 30 minuter. Efteråt känns värken bara lite dovt och jag har fått i mig några tuggor mat. När det gäller sjukdomar som förkylningar och dyligt är jag lyckligt förunnad att inte ha drabbats på väldigt många år. 
I morgon och tre dagar framöver väntar trevligheter med vänner och då hoppas jag verkligen att formen är bättre och att orken återvänt.
 

Dagen efter

Har sovit som medvetslös och vaknade till strålande sol och vigulant som en grovyxad allmogebyrå. Nu har himlen mulat igen och jag ömsom ligger på värmedynan eller släpar mig runt i huset. Innan kvällen känns det säkert bättre.
Funderar på att köra igång växthuset och bära ut mina blomster. Kupévärmaren får hålla tempen nattetid på rätt sida om nollstrecket. Det här är den bästa av årstider då alllt vaknar och det bästa ligger framför helt orört. Vilken dag som helst blir det varmt nog för att inta morgonkaffet ute på farstubron och om en vecka är det nog dags att kratta gräsmattan. Sedan är det bara att njuta av sommarens intåg med allt vad det medför av ljuvligheter.

Nöjd!

 
Idag blev det äntligen dags för klåddbaket som vi planerat länge och väl. Redan klockan sex i morse styrde vi mot bagarstugan och drog igång direkt med eld och deg då alla ingredienser var på plats. Forsen brusade utanför knuten och underbara dofter kom från ugnen. Syrran och jag har kavlat runt trehundra klåddor och systerdottern har stått för hela gräddningen. Brännblåsor på armen aj aj inte roligt men hon har inte klagat.
 
 
Vid lunchtid dök många av våra nära och kära upp bjöds på halstrad saltströmming och korv till det nybakta. De som ville fick prova på att baka. Det var så himla kul att så många kom och förgyllde dagen. Det här ska vi göra om men kanske då i en bagarstuga med rinnande vatten.
När den sista klåddan var gräddad var det dags för städningen, mjöl överallt ... inte det roligaste att skrapa alla träredskap rena från degrester, diska, torka och skura överallt. 
Gammelkroppen har fått en chock av fjorton timmar vid bakbordet och i skrivande stund känns det ungefär som att knäskålarna har glidit av från underbenen och fingrarna fastnat i ett kloliknande läge. Blir säkert bättre, eller kanske värre, till i morgon. 
 
 
 
 

Redo

 
 
Bakugnen är eldad i två dagar och redo för morgondagens klåddbak. Alla som behövs är på plats, till och med fasters gamla förkläde hänger på en krok för att inte nämna stödstrumporna och de fotriktiga skorna som också ligger redo ... Nu hoppas vi bara att den stora degblandaren fungerar så att vi slipper gå manuellt till väga genom använda händerna som degkrokar som vi gjorde förr i tiden. 
Jag är himla glad att ha haft förmånen att växa upp på en stor bondgård med allt vad det innebar av sysslor, hantverk, djur, natur och och många vuxna personer som ville mig väl. Även om det ibland fanns tråkigheter så övervägde med råge det lyckliga, glada och underbara. 
 
 
 
 

Klåddbak

 
 
Igår började syrran och jag att ställa i ordning för storbak i en hyrd bagarstuga. Bakugnen har inte eldats på en tid så vi har börjat med att försiktigt värma upp den med måttliga vedbrasor. Idag ska de sista ingredienserna bäras in i stugan och ugnen ska få några rejälare brasor inför morgondagen då vi drar igång tidigt i ottan. Längtar!
 
Bara att känna doften från elden i bakugnen triggade igång massor av minnen från den tid då syrran och jag bakade tillsammans med vår mamma och vår faster Mia hemma på Larsarons. I morgon lär vi vara lika trötta som de blev i slutet av bakdagen. Det var flera kvinnor från byn som bakade hos oss. De samarbetade och hjälpte varandra att fylla tunnbrödsförråden. Bakdagarna präglades av högt i tak och glad och hjärtlig kvinnlig samvaro. Min roll i bakningen har oftast varit grädderska och syrran har kavlat. Kavlingen är ett tungt jobb när det handlar om degmängder av femtio kilo mjöl. Gräddningen är värmemässigt så nära helvetet man kan komma med livet i behåll men det är värt vartenda värmeslag dubbelt upp. I morgon blir vi tre bagerskor så vi lär turas om med sysslorna och ta många kaffepauser.
 
Vi har laddat med saltströmming och falukorv för att bjuda nära och kära som vi hoppas hälsar på under dagen. När vi bakade på hemgården halstrade vi även fläskskivor och islandssill. Enormt gott. Ljuden och de underbara dofterna finns fortfarande kvar i minnet. 
 
 
 

Gråväderstankar

I morse beställde jag en kartong från Familjefilm för att skicka in och omvandla mina gamla vhsfilmer till digitalt och redigerbart format. Bäst att passa på innan banden blir helt avmagnetiserade. Första barnbarnet är flitigt dokumenterat och det blir säkert kul för hennes familj att se både henne själv som liten och alla kära familjemedlemmar som inte längre finns med oss här i livet. Fina och innerligt kära minnen från en underbar tid som var.
 
Jag har haft en lång paus från skrivandet men i huvudet har jag skrivit desto mer och nu kliar det rejält i fingrarna och speciellt när det är så här trist väder. Det känns som att hela högerarmen är proppfull med oskrivna ord och nu nästan spränger de sig helt otyglat ut i det fria. Skrivandet är mestadels en fröjd men det finns även händelser som  är svåra att sätta på pränt. Det har hänt mycket sorgligt som har skadat både familj och släkt. 
 
 

Äntligen!

 
Efter flera veckor med död dator har jag åter kontakt med omvärlden på ett ltie enklare sätt än med min lilla mobiltelefon. Min käre bror ska ha stor ära för den insatsen.
 
Vintern rasar rätt så snabbt men ännu är det ett tjockt lager snö på en stor del av min tomt. Krokusarna jag planerade i höstar tittar upp, fler och fler för var dag som går. Mina fyrbenta är synbart lyckliga över alla gräsfläckar och njuter av solens värmande strålar. Detsamma gäller även mig.
 
Idag har brorsan med sambo plus sonens familj ätit middag hos mig. Bjöd på sjömansbiff enligt min mammas recept och den blev som alltid god. Till efterrätt blev det choklad och vaniljpannacotta med hallon, hjortron och färska jordgubbar. Trevligt och roligt.
 
Tidigt i morgonbitti ska jag iväg till verkstaden med min bil för att byta krängningshämmare eller vad det nu var men det går på garatin likaså en lånebil de timmar det tar att fixa det.
 

RSS 2.0