Gubben Höst lurar bakom knuten

Det har blivit många shoppingresor den senaste tiden och fler är på gång fast jag har hållit ganska hårt i plånboken och bara unnat mig det nödvändigaste. Idag har jag tvingat på mig flera par supertajta stretchjeans och värre är att få av sig dom då bensluten är minimala. Svetten lackade och jag nådde knappt ner till foten för att dra av mig eländet så det blev inget köp idag. Däremot inhandlades material på Myrorna till dotterns och mitt vinterprojekt. Ska bli kul att väcka skapargenerna som jag borde ha fått i arv från föräldrarna och lyckas inte det får dottern delegera tydliga uppgifter.
 
Hemma igen har materialen tvättats, för säkerhets skull två gånger. Katterna har luftats och jag har mumsat på ljumma solmogna tomater. Märkligt nog mognar min jordgubbar först nu och är därför är de inte speciellt söta, bara vackert röda.  Det har varit en ljuvlig sensommardag även idag trots väderleksprognosernas olyckskorpar. Att hösten knackar på märks på gräsmattan som är gulprickig av björklöv som sakta dalar i en jämn ström. Gråter även om det är vackert med höstfärgerna. 

Rea på rea och second hand

Vilken dag! Evigheter sedan jag sist hade så svullna ben som idag. Nu var det i allra högsta grad självförvållat av olidligt het bilfärd, shopping, loppis och som final god middag hos dotterns familj. Gjorde flera fynd i rea på reastället och känner mig väldigt nöjd. Även loppisen gav många plagg för liten slant och allt passade perfekt. Alltså en väldans lyckad shoppingdag.
 
Egentligen har det inte hänt så mycket mer idag och i morgon blir det loppisöppet i mitt eget garage. Hoppas på många kunder för vi har mycket fint till billig penning. En del barnkläder är i nyskick och annat är helt och fräscht även om det är använt. Nya kläder innehåller en hel del giftiga ämnen av olika anledningar men i kläder som är tvättade är gifterna borttvättade och alltså hälsosammare att använda. Om jag vore småbarnsmamma skulle jag välja secondhandkläder till mina barn, kanske inte skor men allt annat för att minimera att de utsätts för giftiga ämnen. Numera köper jag även en hel del second hand till mig själv och har inget problem med att någon annat använt plagget före mig. 

Ut med skrotet

Har länge planerat den grundligaste förrådsrensningen som detta hus skådat. I morse var det dags. Kartong efter kartong gicks igenom och rensades från allt som jag kunde skiljas från. Resultatet blev två vändor till soptippen och många kartonger mindre i hyllorna. Skönt! Funderar på att ta ett varv till medan ångan är uppe. 
 
Rensningen avslutades med en överraskning när jag tog isär en broderad tavla föreställande en älg med missbildad bakdel. Under älgbroderiet fanns en oljemålning föreställande en ren vid en fjällbäck. Nu när jag tittat lite närmare på konstverket finns det även en varg som lurar i bakgrunden. Tavlan är signerad men namnet får inga klockor att klinga och nätet gav inte heller någon respons. Hur som helst är rentavlan inte ett konstverk i min smak så den lär inte hängas upp på mina väggar. Men en rolig överraskning var det i alla fall.
 
 

Mitt finaste pärlband

 
 
Vaknade tidigt för att vara redo eftersom våran garageloppis skulle öppnas redan klockan nio. Tänkte att det kunde locka någon morgonpigg. När jag slog upp garagedörrarna på vid gavel sökte sig morgonsolen in i garagets mörkaste vrå och morgonbrisen fick kläderna att fladdra lite lätt på klädställningen. Dottern dök upp tidigt och drack morgonkaffet tillsammans med mig ute på farstubron i härligaste morgonsol.
 
Loppiskunderna svek oss den här dagen men vi tar nya tag i morgon. Istället har vi haft gott om tid att planera kommande försäljningar senare i höst. Härlig känsla att släppa loss kreativiteten! Och speciellt när kreativiteten handlar om att tillvarata och skapa av det man redan har i sina gömmor. Det är med en speciell vördnad som jag känner för saker och ting som är förknippade med minnen av händelser och saker förknippade med  älskade nära som inte längre finns bland oss. 
När jag tittar på lapptäckskuddar och överkast som min mamma sydde till mig radar en hel kedja av händelser och personer upp sig i mina tankar. Ett oersättligt pärlband där varje pärla består av äkta kärlek och omtanke. 70-talsskjortan som min pappa hade på sig midsommaren då min dotter gjorde en underbart vacker midsommarkrans till hans huvud. Pappa var jätteglad och showade framför kameralinsen, vilket inte annars var hans grej. Mammas egensydda 60-talsklänning i vitt och svart efter mönster i Femina, syrrans orangeblommiga klänning eller min första mammaklänning á la kappklänning som var stort mode på 60-talet. Många kära minnen som värmer i hjärteroten. 
Nu ska det dykas i kartongerna och skapas allt vad vi förmår!

Full rulle

De senaste dagarna har var lite pestigare än vanligt vad gäller värkeländet som börjat breda ut sig från höften mot ryggen, men när det gäller allt annat så har det varit hur bra som helst. Har unge herrn hemma i några dagar och då är det som alltid full rulle med kompisar och bilmekande. I kväll har de tonat rutorna på kompisens Mercedes. Oj oj vilken petnoga grej det är. Igår var vi till Luleå och i morgon funderar jag på Haparanda ... eller ska jag spara pengarna istället ... ja det är frågan.
 
 
Har haft kaffefrämmande och själv varit till byss och fått mig en trevlig pratstund runt kaffebordet. Den här årstiden är det alltid roligt att ge bort stora buketter blomster från rabatterna. Dagens bukett blev superfin med många astrar, rosenskäror och blad från vitstrimmig funkia. Just nu efter allt regnande är mina rabatter en bedrövlig syn. Valde rätt så höga blommor när jag köpte fröna och det var inte särskilt smart för nu har en del tunga stammar brutits av. De fina astrarna i ljuvliga pasteller är dessutom delvis dolda i buskigare växter. Måste tänka om inför nästa sommar.
 
 

En bra dag

 
Var ruskigt trött i morse efter bara några timmars sömn. Satte mig på  kökssoffan med fötterna på en stol, ena katten i famnen och kaffekoppen i handen. Då upptäckte jag att blombuketten på bordet liksom strålade av skönhet i morgonsolens underbara sken och vips var tröttheten ersatt av innerlig lycka över det vackra.
 
Dagen har innehållit en sväng till Luleå och en synnerligen besöksgles kvällsloppis här hemma i garaget. Vi har massor av fina och rejäla kläder och massor av annat, men vi är medvetna om att vi liksom ordnar loppis i elfte timmen och då i en tid då många barnfamiljer är luspanka efter semestern. Om jag hade en flicka i 6-årsåldern skulle jag direkt köpa den här röda klänningen med tillhörande kofta i bomull från Noa Noa. Supersöt! De hemstickade och broderade vantarna är ett kap. Liknande med mindre broderier kostar mer än dubbelt ute i affärerna. 
 
 
 
 Vi ska köra ytterligare en eller två loppisdagar men efter det börjar vi, alltså dottern och jag, att förbereda årets julprojekt. Känner mig laddad och sugen. Ja även äldsta barnbarnet är involverad i våra planer. 

Julprojektfunderingar

Vaknade till ljudet av porlande vatten i stuprören, gråmulen himmel och frisk vind från sydost. Två dagars loppisbestyr ute i garaget har satt sina spår i rygg och höft så det fick bli en dag i stillhet, tänkte jag. Sökte fram en veckotidning med ett wienerkaksrecept som även skulle innehålla röda vinbär. Det var inget märkvärdigt recept så snabbt var den degen gjord och vinbären snyggt placerade på den utkavlade kakan. Då upptäckte jag jästpaketet som låg orört på bänken. Snabbt karades vinbären bort från toppen och jästen arbetades in i degen. Nu är kakan gräddad och avsmakad och den är både syrlig och alldeles för god för att ha i närheten av mig.
 
Dottern och jag har nya affärsplaner inför julen så nu gäller det att få fart på sticknålar och symaskin för att inte nämna den kreativa fantasin. Men först ska vi köra några gargeloppiseftermiddagar och försöka bli av med lite barnkläder. Idag blir det en vända till soptippen med bilen fullt lastad av bra att ha saker. 
 
Nu kaffe och en wienerruta.

Garageloppis

Egentligen är det inte klokt att det ska vara så svårt att komma till skott, åtminstone för min egen del. Sedan två år tillbaka har jag funderat på att städa ur garaget och ha loppis på sådant som jag inte behöver men har i mina gömmor. Hips vips anmälde jag och dottern oss till en loppis i en av kustbyarna, men när vi kollade väderprognoserna insåg vi att det skulle bli en blöt tillställning så med gemensamma krafter förvandlade vi garaget till en klädbutik med trängsel á la Götamagasinet. Till och med lysrörsarmaturerna blev dagen till ära uppskruvade av svärsonen efter att dom har legat till sig i över ett år. 
 
 
Sonhustrun har också bidragit med grejor och nybakade rullrån. Det finns massor av flickkläder, både dam och herrkläder plus leksaker och lampor. Vi har mer att fylla på med men av utrymmesskäl får vi plocka fram eftersom när det blir ett hål någonstans.
 
 
Dagen bjöd verkligen på riktigt blött höstrusk men det kom ändå en del folk som handlade några saker vardera. Det har även varit kul att träffa och prata med folk. I morgon fortsätter loppisen. Hoppas på många köpsugna besökare. Känns bra att de saker man inte längre behöver kommer till användning för någon annan.
 
 

Kämpa kämpa

 
 
Hujedamej vill inte ha fler sådana här dagar. Höften varit värre än någonsin trots flera doser medikament. Trots allt har det blivit gjort några småsaker utomhus med en sovpaus då det inte lägre ens gick att stå på högerbenet. Nu i kväll har blomstren fått vatten direkt från slangen men det var på knasen att det gick att slutföra. Skottkärran står lastad med blomrens som ska ner i skogen men vågar inte gå iväg till ojämn terräng med tanke på risken att ramla i brännässlesnåret. Oerhört frustrerande! En höftled där allt brosk är bortnött är minsann ingen höjdare. En sådan här dag är inte ens ryggbedövning och ljudet av ortopedkirurgens elsåg avskräckande.
 
 Hibiskus Erotica ... en fröjd att skåda
 
Men som alltid är det mesta ändå bra. Har haft trevliga besök av min dotter och av författarkollegan Agneta som putsar på sitt bokmanus "Jag finns där du är". Surrat med grannfruarna och mumsat varma välmogna svarta vinbär och smultron. Vädret har varit underbart. Inga räkningar i brevlådan och nästa stockholmsresa med vännerna är bokad och betald.
Trots frustrationen runt värkeländet tippar dagens våg markant över till vågskålen där allt bra, roligt, skönt och spännande finns. Fruktansvärt om det vore tvärtom.
 
 
 
 

Härlig dag

Började med provtagning på Hälsocentralen inför ett rutinbesök. Efter gastric bypassoperationen är det viktigt att kolla järn och B12, men allt känns okey så de värdena är nog som de ska vara. En sak var mindre kul och det var att ställa sig på vågen.
Därefter gick jag lös på köksskåpen. Rensade rejält. Skönt att ha det gjort. Tanken var att börja putsa fönster men som alltid när det gäller min planering lever den sitt eget liv för helt plötsligt haltade jag runt med gräsklipparen och rensade i rabatterna. För en del blomster är blomningen över medan andra är i sin fulla prakt.
 
 
 
Denna sommar har verkligen varit skön och våren var också solig och fin, men det konstiga är att många jag pratat med tycker att det har varit en riktig skitsommar. Fattar inte hur det är möjligt att missa alla underbara dagar som vädrets makter bjudit på. Solen, värmen och regnet har gjort att skogens bär har mognat tidigare än någonsin och aldrig har jag väl plockat in vinbären så tidigt som i år. Till och med tomaterna har mognat osedvanligt tidigt så det blir nog inga brickor med gröna tomater när höstkylan slår till.
 
Om jag ska vara missnöjd med något så handlar det om min oföretagsamhet att göra saker utanför hemmet. Under hela arbetslivet har jag drömt om att få vara hemma och pyssla i godan ro och det gör jag nu. Just nu är det lyxkantad livskvalitet.
 
 
 
 

Det kostar på

 
Orken har återvänt och det är bara så himmelens skönt. Fattar inte att jag kan bli så totalt urlakad på kraft, lust och ork. Förmodligen höfteländet som suger. Det kostar på att vara igång. 
Det kanske var gårkvällens båttur med sonens familj som gav den nödvändiga energikicken som behövdes för att komma igång.
I morse bakade jag bullar och redan innan första plåten var ute ur ugnen kom en kaffegäst och en stund därefter kom dottern förbi och fick nybakt. På eftermiddagen ställde jag i ordning middag till sonens familj som varit på fotbollscup hela dagen. Det blev älgstek med gräddsås och smörstekta kantareller plus sallad från egen odling bestående av sallad, tomater, gurka och sockerärtor. Däremellan fick blomrabatterna lite omvårdnad så jag är värre nöjd med den här dagen. Jippiiii!!!

Småpysseldag

Trots gårdagens eftermiddagsslummer på 4 timmar har jag sovit väldigt gott och som vanligt vaknat på strålande morgonhumör. Morgonkaffet ute på farstubron och glada katter på morgonluftning.
 
Dagens väder bjuder på åskkänningar, men det kanske inte brakar lös förrän framåt kvällen. Har varit utomhus hela förmiddagen och bland annat monterat ner fontänen eftersom det blev kortslutning i den kvällen innan jag åkte till Stockholm. Det var samma säkring som till frysboxen men upptäckte det i tid innan något hunnit börja tina.
 
Inget målarväder idag ... vilken otur!!! Herregud hur ska jag lyckas komma igång. Avskyr att måla. Istället blev det en snabbis till barndomstrakterna tillsammans med syrra och systerdotter. Tittade till våra käras gravar och köpte en glass på GK:s innan vi åkte hemåt igen. 
 
 
 
 
 
 
 

En dimmig dag

Började dagen med att tvätta mattor. Inte för att det används speciellt många mattor i detta hus sedan mitt hem utökades med katterna. Egentligen har jag bara fyra mattor i hela huset plus två små dörrmattor. Från början kändes det kalt och kallt om fötterna men nu har jag vant mig och fördelen är att det är väldigt lättstädat.
 
Därefter var det dags för en av de två årliga ögonbottensfotograferingarna. Inte alls trevligt med de pupillvidgande dropparna som får en att likna en missbrukare på väg in i döden. Direkt efteråt var det dags för tandläkaren och naturligtvis var det en dimmig figur i det ljusa väntrummet som hejade glatt när jag stegade in . De mörka solglasögonen åkte på och figuren blev igenkänd.
 
Dagens planer blev det ingenting av på grund av ljuskänsligheten som var ovanligt påfrestande i det starka solljuset. Vickade istället för persiennerna och lade mig för att lyssna på en ny cd-bok. Det gick som det gick och nu har jag råkat sova i fyra !!! timmar. Dimsynen är väck och det går att vara utomhus i ljuset igen.

Sommarsysslor

 
 
Den här dagen började sommarskönt med lagom värme och halvmulet. Jag strövade som vanligt omkring på tomten iförd pyjamas och mumsade i mig solvarma söta smultron och vinbär som frukost. Plockade de vita vinbären och tänkte avsluta och förbereda målarjobb men fortsatte istället med de svarta vinbären. Det blev nästan tio kilo saftiga bär. Inte alls illa då buskarna är förhållandevis små. Nu är bären i frysen i väntan på att bli vitaminstinn saft lite senare i höst. 
 
Fick syn på gräsklipparen och helt plötsligt var jag igång med gräsklippning. Inte alls planerat men välbehövligt. Nu sitter jag här vid datorn nyduschad men med en höft som värker som attan. Trots värken är jag väldigt nöjd med dagen. En sak är säker och det är att det är ruskigt frustrerande att ha denna förbannade värk.
 
Nu väntar sista kapitlen i en spännande cd-bok.
 
 

Varmt

 
Alldeles för varmt idag för att min hjärna och kropp ska må gott. Blir att söka skugga eller hålla sig inomhus. Även om det låter väldans pessimistiskt så finns det gott om små lyckostunder en dag som denna till exempel att mumsa solvarma svarta och vita vinbär direkt från buskarna. Så gott och säkert sprängfyllda med nyttigheter. Smultron, jordgubbar och sockerärtor bjuder också frikostigt. 
Gurkor och tomater mognar i rask takt och inte en endaste lus i sikte i växthuset denna sommar.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommarresan

 
 
Känner mig en aning utslagen och i behov av vila efter fyra väldans roliga dagar i huvudstadens vimmel tillsammans med kära vännerna.
Det har blivit många slags upplevelser förutom väldans god mat och dryck. En hel dag gick åt till Allsången på Skansen där vi bänkade oss strax efter tio på morgonen och satt kvar till nio om aftonen. Maria hade gjort världens godaste mackor och vi njöt även av medhavd dryck.
 
Marias supergoda macka 
Två tunna brödskivor typ ciabatta
Bred dem med philadelfiaost naturell
Lägg på rökta laxskivor och salladsblad och dofta över lite citronpeppar
Lägg på ett lager tunt skivad rödlök som fått ligga i vatten i några timmar.
Lägg ihop bröden till en dubbelmacka.
Njut!
 
Allsångsdagen började härligt varmt och skönt mulet men på eftermiddagen öppnades himlens portar och vi blev dyblöta trots stora regncaper. Och jag menar verkligen totalt genomblöta.
När hattarna blev blöta hängde de som trasor på våra huvuden och den svarta fjäderboan runt min liknade mest en död kråka. MEN vi kom med i teverutan, ja faktiskt vid sju tillfällen och blev till och med inzoomade när Måns höll mikrofonen intill Maria. 
 
 
 
In i dimman ...
 
Vi har också hunnit med att luncha med våran gulliga taxichaufför plus en båttur ut till Fjäderholmarna och en promenad bland Tantolundens kolonistugor. Shoppingen inskränkte sig till fem kilo kantareller vardera, ja faktiskt köpte en av oss hela sju kilo. Fattar inte hur jag kunde köpa så mycket och det var minsann ett drygt jobb att ta hand om alltihop i natt vid hemkomsten. Nu är de i alla fall i frysen och lär bli uppskattat i såser och på mackor under mörka vinterdagar då nordanvinden viner runt knuten.
 
Det är en stor lycka att ha goda vänner som man kan prata med om precis allt. Vi har verkligen skrattat hjärtligt och befriande gott. En oas i tillvaron.

RSS 2.0