Isbjörnsvindar

Brrr vinden drar genom märg och ben hur mycket kläder man än byltar på sig. Glad att hela tomten är vårstädad.
I morse gick jag som vanligt ut för att dricka morgonkaffet medan katterna fick sin dagliga luftning och fick nästan en chock av kylan som slog emot mig. Lillkatten Ida fick nog också sin livs största chock då hon händelsevis reagerade blixtsnabbt och fångade en råtta eller kanske var det en mus. Med råttan/musen i mun gick hon till storkatten Emil och morrade varnande dovt. Han vågade sig ens i närheten av henne. Ida jonglerade med det döda djuret en liten stund men sedan plockade jag bort det. Tack och lov att hon inte började slaska och äta av den. 
 
 
Idag köpte jag en stor burk vitlökspulver som nu är strösslat ner i sorkhålet på min infart. Hoppas att sorken skyr lukten så pass mycket att flyttlasset går snarast. 
 
Har varit till kyrkogården i hembyn tillsammans med syrran och rensat bort ljus som tinat fram. Vi blev så glada när vi såg att påskliljekrukan vi satte dit till påsk fortfarande stod i praktfull blom och fler knoppar var på väg att slå ut. 
 
 

Utejobb

Helt fantastiskt otroligt skönt att hela tomten är krattad och redo för sommaren. Har till och med lurvat om lite i rabatterna så att det ska se ut lite finare när vårlökarna börjar förgylla tillvaron. Det roligaste är att min kropp inte har protesterat mot krattningsrörelserna som förr om åren. Nacke och axlar klarar av statiska rörelser igen utan att direkt gå i baklås och det går att böja sig ner utan att höften skriker sig hes. Pensionärslivet må vara fördjävligt fattigt men att må bra och orka njuta av livet är mer än guld värt. Jag har tack och lov inga behov av att glassa med en exklusiv yta utan tycker att jag duger gott som jag är. 
 
Idag tog jag sats och gick lös på bodan vilket var en otäck nödvändighet efter vinterns råttbesökare. Solrosskal och råttskit precis överallt. Äckligt som bara den men använde näs- och munskydd för säkerhets skull. Passade samtidigt på att rensa bort massor av bra att ha prylar som legat och skräpat på hyllorna. Nu när jag avslutat och duschat grundligt kom jag på att det finns fler saker som inte ska vara kvar men det får jag ta i morgon.
 
 

Skönväder

Otroligt härligt väder för utejobb. Har bara en liten plätt kvar att räfsa plus halva slänten ner mot vägen som kanske tar en halvtimme totalt och då är även alla högar upptagna och placerade på släpet. S K Ö N T! All snö är borta från tomten. Jippi! Pioneras röda stjälkar tittar redan upp ur myllan och lövträden har musöron. Fåglarna kvittrar och drillar i högan sky och jag bara älskar den här underbara tiden då den ljuvliga sommaren står för dörren.
 
Mindre kul ...
Under vintern har objudna gäster flyttat in på min tomt vilket uppenbarade sig igår då jag trampade sönder deras tak och närpå bröt mitt ben. Ännu har jag inte sett de nya gästerna men jag smider planer på ett arrangerat möte genom stålgaller, ättika och glödande kol. Förmodligen sork, fy attan, hoppas det går att få bort dem.
 
 
 
 
 

Vårvindar friska

Ägnat dagen åt att ställa i ordning våran garageloppis. Packat upp, vikt och prissatt. Den här gången har vi verkligen satt låga priser bara för att bli av med det vi själva inte längre behöver. I kväll kom en mamma och en pappa och handlade massor av jeans, blusar och tröjor för en ringa slant. De här föräldrarna berättade att de köper det mesta på second hand för att slippa klä sitt barn i giftiga kläder. Kloka föräldrar! 
 
Vårvindarna har friskat i rejält idag men jag har ändå försökt kratta där snön försvunnit. Tror inte att jag någonsin varit med om att snön är nästan helt borta från tomten så här tidigt. Tack och lov krattade jag jätteordentligt i höstas med god hjälp av mina snälla åldriga grannar så det är mest grenar, kottar och barr plus lite nyårsraketer, varifrån de nu kom för jag har inte skjutit några. 
 
Blomplantorna spirar så sakteliga ute i garagesvalkan och verkar buska till sig istället för att dra iväg på höjden. Håller tummarna för att det fortsätter i den stilen tills det är dags för uteplantering. Längtar!
 

Tänderna - en klassfråga i dagens Sverige

Har precis avslutat en lång rekonstruerande tandbehandling hos en ny tandläkare. Mycket kostsamt, men i allra högsta grad nödvändigt inte minst för självkänslans skull.
Det som känns rent ut sagt fördjävligt är att min förre tandläkare alldeles för lättvindigt föreslog utdragning istället för att försöka rädda en tand. Vissa tänder gick förvisso inte att rädda då det var spiralfrakturer ända ner i roten, men någon tand hade säkert gått att rotfylla istället för att dra. Jag har genom åren lagt ut massor av pengar på mina tänder och alltid varit supernoga med tandborstningen och ändå kom jag till den punkt när jag skamset fick tugga all mat med framtänderna eftersom det var för många luckor på sidorna. Tandimplantat tänkte jag, men så enkelt var det inte eftersom mitt tandben visade sig vara för tunt för att hålla för fastskruvade tänder. Min nye tandläkare föreslog fast tandbro och nu finns det inte längre några luckor i mina tandrader. Nu kan jag tugga ordentligt och vågar skratta utan att hålla en hand framför munnen. De nya tänderna ser ut som de gamla och känns precis som om de alltid suttit där så nu hoppas jag bara att de ska funka perfekt i många år.
Det här med att dra ut tänder, och då tänker jag främst på kvinnors tänder, är ytterligare en kvinnofälla då många kvinnor av ekonomiska skäl tvingas dra tänder eftersom de inte har råd med dyra tandbehandlingar. Numera uppmanar jag alla kvinnor att hellre göra besvärliga och dyra rotfyllningar än att dra. Att dra en tand långt bak i munnen är väl ingen större katastrof men mitt råd är att rädda det som räddas kan. Om inte annat så för självkänslans skull. Det är viktigt att kunna gapskratta av hjärtans lust utan att hålla igen för skämmig tandlöshet. Kroppens övriga förfall i kombination med tandlöshet är föga uppmuntrande.

Äntligen sol!

Vaknade till en underbart solig vårdag och drack morgonkaffet ute på farstubron medan katterna rekognoserade så långt deras linor räckte. Emil har säkert minst 25 meters lina men Ida som med förkärlek snurrar in sig i allt tänkbart har lite kortare. Emil verkar förstå att han ska gå tillbaka åt samma håll för att komma loss medan Ida bara tar ett varv till så att hon sitter fast ännu hårdare. Katter är inte så olika oss människor som vi tror. Vissa lär av misstagen medan andra upprepar samma om och om igen.
Kråkorna bygger bo i grannens stortall till hans fasa men mig kvittar det. Svala eller kråka, alla är lika välkomna.
 
Idag krattade jag trottoaren som har sett ut fördjävlig sedan snöröjningen även skalat av matjordslagret och lämnat fula högar lite här och där. Det blev två proppfulla skottkärror med gräs, jord och sten.
 
Efter kraftansträngningen med krattan satt jag med näsan mot solen och lät fräknarna ploppa upp som flugskitar i hela ansiktet. Med åren blir jag allt fräknigare. Konstigt.
 
Energin har även räckt till chiabattabak, wienerrutsbak och två tårtbottnar. Påskbaket därmed klart bara matinköpen kvar.
 
Är väldans nöjd med dagen. Känns som att livet återvänt och höften funkar perfekt även om det småmolar lite när jag lyfter tyngre saker.
 

Sköna söndag

 
Hade en jättetrevlig lördagskväll i goda vänners sällskap där det också bjöds på förträffligt god och hemlagad mat. Förrätten bestod av smörstekt bröd med smarrans god räkröra och löjromstopping. Varmrätten bestod av en mycket god laxsoppa (med massor av purjolök och vin och ett spad som var otroligt gott) med tillhörande aioli och vitlöksbröd. Som kronan på verket bjöds det på fluffig nötmarängrulltårta som smälte i munnen .... och så naturligtvis massor av gott vin. Har sovit ljuvligt gott och vaknade av solstrålarna som kittlade mina fötter. 
Började med att stäcka ut mig ordentligt i full prakt så att det knakade i alla gammelleder. Sedan fortsatte jag att lyssna på boken Saga från Valhalla. Har även lyssnat på de två tidigare böckerna Freja sagan om Valhalla och Idun. Älskar böcker som handlar om starka kvinnors livsöden. 
 
 
 

Sol och katthår

Härlig sol på vårblå himmel och hyfsat skönt utomhus. Har såpskurat farstubron och lagt dit randiga sommartrasmattan. På trappsteget står en vit kruka med pyttesmå lilagula penséer inbäddade i fluffig sisal.Tyvärr verkar de små blomstren ha haft det lite väl kyligt under natten men penséer är en tacksam sort som brukar hämta sig snabbt. Håller i alla fall tummarna för det.
 
Hela huset är dammsuget vilket var mer än mycket välbehövligt. Emil är en hårfager kisse som släpper otroligt mycket hår och ändå både kammas och borstas han varendaste dag. Just nu är det den värsta perioden på året och katthåret är precis överallt till och med i locket till smörbyttan för att inte nämna hur trappan till övervåningen ser ut efter bara en dag. Har heltäckningsmatta på trappstegen och tydligen blir den statisk på något sätt så katthåret liksom suger sig fast. Ingen som inte med egna ögon har sett hur mycket som fastnar på sammetsmunstycket skulle tro mig om jag berättade. Jag älskar mina katter men vissst är det stundom frustrerande med allt hår för att inte nämna kattsanden som sprids i huset. Idag drog till och med själva dammsugarhöljet och slangen åt sig katthår. Herregud!
Eftersom mitt badrum/toalett är jättestor finns det gott om plats för att ha både kattlåda och kattmat där inne utan att det ens är i närheten av varandra. Kattlucka finns i toadörren men mina fyrbenta vägrar gå in i toan genom luckan, däremot hoppar de glatt ut genom den. Går just nu och klurar på en fiffig anordning över kattlådan som på något sätt fångar upp sanden. 
 
 
 

Pappersjobb

Har ägnat dagen till att starta upp det ekonomiska för en ny uppdragsgivare plus att ordna upp några transaktioner för en annan uppdragsgivare där landstingets nya ekonomisystem tjorvat till det. Kände mig väldigt nöjd när allt var uppklarat och pengar på väg tillbaka till kontot. 
Mobiltäckningen i det här området är riktigt usel. Otroligt irriterande när viktiga samtal bryts eller när man ska ringa något viktigt och det kommer upp en ruta som säger att mobiltäckning saknas. Dagens köande till alla myndigheter är riktiga adrenalinframkallare när samtalet bryts precis när man äntligen står på köplats ett. 
Har också skickat in bostadstilläggsansökan för egen del för första gången i mitt liv. Massor av papper skulle bifogas ansökan. Pust. Faktiskt kränkande att man efter ett över 40 år långt heltidsarbetande yrkesliv har en otroligt fjuttig pension. 
 
Idag lyfte jag fram utegrillen. Längtar efter grillad lax med sås av creme fraiche, finhackad rödlök, lite citron, dill och löjrom. Så gott att det vattnas i munnen av bara tanken. 
 
 

Vårutflykt

Hemmakatten har varit ut och vårluftat sig under helgen, nämligen en tur till käraste barnbarnen i Umeå. Näst äldsta fyllde 22 i söndags.
 
Lördagen ägnades till shopping och stylingen jag fick i present då jag fyllde ålderspensionär. Nu har jag en uppsättning nytt och fräscht i garderoben. Jättekul plus att det var härligt varmt vårväder hela helgen.
 
Lördagskvällen var en upplevelse utöver det vanliga då vi var på soulkonsert med bland annat Samuel Jungbladh som gästartist. Min dotter var med i tvåhundrapersonerskören och även publiken blev kör under Samuels ledning. Helt otroligt sväng och tryck om än lite gudeligt av och till fast det står till och med jag ut med när musikglädjen står högt i tak och det gjorde den verkligen denna kväll. HIttar inget på youtube från den speciella kvällen men här är en en länk från teveprogrammet "så ska det låta: http://www.youtube.com/watch?v=hkTI632svf0
 
Fick också mysa med nytillskottet Aslan, en ljuvlig liten gosse som går bra ihop med storasyster Molly. Mycket bus och kel.
 
 
 

RSS 2.0