Släktträff

 
 
 
 
 
 
Gårdagen blev en helt underbart rolig dag då det råkade bli en oplanerad släktträff hemma hos mig. Jag började dagen arbetsklädd med gräsklippning, duschade snabbt och dressade om innan tjugo personer sammanstrålade i mitt annars rymliga hus men som just då hade behövt minst hundra kvadratmeter till..
Några av småkusinerna träffades för första gången och leken var igång direkt, skrattig och ljudlig. Alla hade med sig fikabröd så det blev kaffe och saftkalas trots att jag själv bara hade två paket ballerinakex.
Att sammanstråla så många påminde mig om helgerna hemma i mitt barndomshem då vi ofta var lika många runt middagsbordet. Hela huset sjöd av prat och skratt och mamma och pappa var lyckliga trots alla bestyr det innebar. Det är kära minnen som ligger väl bevarade i mitt hjärtas innersta rum.
 
I dag har jag varit med min dotter, barnbarnet och barnbarnsbarnet till Haparnada och Torneå. Det blev några leksaksinköp innan vi styrde hemåt igen. Solen värmde gott och jag fyllde lilla badpoolen så att jag och Ines kunde bada tillsammans. Det var jättekul åtminstone för den lilla rackaren som tjöt av skratt när hon hällde vatten över hela mig. Av naturliga skäl blir det inga bikinibilder ... säger bara tack och lov för beskärningsfunktionen i fotoprogrammet.
 
 
 
 
Sedan blev det tårar då vi sa hej då, kramades och pussades om och om igen trots att jag vet att vi ses alldeles snart igen. 
 

Tisdagsmorgon

 
Regnet öser från en gråmulad himmel och så här i tidig morgontimme känns det lite kyligt inomhus.  Alla sover ännu förutom jag och katterna som står vid altandörren och tittar ut genom fönstret. Gissar att de funderar över vart altanen tagit vägen. De ska få komma ut och nosa runt så fort regnet upphör.
 
När altanen är färdigbyggd ska jag storstäda huset, det blir liksom en försenad vårstädning och en förtida höststädning. Jag har rensat skåp och lådor de senaste åren så pass rejält att jag nästan fått ångra mig men nu är det dags igen. Märkligt att det alltid finns kvar något som man aldrig använder och som förmodligen aldrig kommer att användas. Saker med nostalgiskt värde får dock ha kvar sin plats oavsett nytta eller användning.
 
Den senaste veckan har varit idel lycka beroende på mina kära som förgyller min tillvaro. Lilla barnbarnsbarnet leker rollekar, cyklar och ritar. Hon pratar långa meningar och sjunger mest hela tiden. Utvecklingen är ett mirakel varenda gång och jag önskar bara att vi bodde närmare varandra så att vi kunde träffas flera gånger i veckan. 
 
Snart drar dagens aktiviteter igång och jag måste börja med att åka och köpa diskmedel då det förutom diskandet tillverkats åtskilliga liter såpbubblor. Inser att jag behöver en diskmaskin.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen!

 
 
Har oroat mig för hur huset kommer att se ut utan det vita altanräcket som pappa svarvade till oss för fyrtiotre år sedan. Nu vet jag eftersom barnbarnets sambo rev altanen i morse och nu ska han och min son bygga ny i en lite annan form än tidigare. Ska inte ha något altanräcke men däremot en bit insynsskydd där bordet kommer att stå. Ska bli trevligt med en fin och funktionell altan där barn slipper få stickor i fötterna. Senast i morse hade vi ett stickuttagningsdrama som dock slutade lyckligt.
Eftersom jag är en nostalgisk person sparade jag fyra av de svarvade stolparna. Vem vet de kanske kommer till användning i något annat sammanhang.
 
 

Sol och trädoft

I morse vaknade jag precis i bästa tid när morgonsolen flödar och alla grannar fortfarande ligger och snarkar. Ljuvligt när allt är tyst förutom fågelkvittret plus känslan av att ha hela tillvaron för sig själv! Precis nu är naturen som vackrast och från täckbarken längs häcken kommer härlig trädoft. 
 
Min kropp är något ledbruten efter gårdagens jordbrukande men idag ska jag ta det lugnt och bara planera lite matinköp för veckan då barnbarnet och barnbarnsbarnet kommer hit. Har också försökt mig på att rita hur jag vill att min nya altan ska se ut och insåg kvickt att jag är fast i gamla former, men gissar att jag kommer att få bättre förslag av de snickarkunniga herrarna.
 

Min lördag

 
 
Märkligt nog har jag för tillfället ett skov av långa sovmorgnar och det är väl inte med någon större förtjusning eftersom jag missar de fågelkvittersjudande morgonarna medan omgivningen är alldeles tyst och orörd av dagens alla ljud.
I går klippte två av barnbarnen mina dryga tusen kvadratmeter gräsmatta plus trimmade alla kanter så hela tomten är sommarfin. De jobbade intensivt så att t-shirtarna var alldeles fuktiga av svett men inte ett enda gnäll kom över deras läppar. Det gillar jag.
Idag har jag jordbrukat hela dagen. Började med att köpa mer jord och täckbark. Allt som allt har jag burit hem drygt femtio jordsäckar hitintills denna sommar. Känner mig som starke Alfred vad gäller armmuskler. Häcken har fått ett lager täckbark för att behålla fukten bättre och kanten mot grannen har jämnats till med jord och gräsfrön är nedmyllade så nu är det bara att vattna och hoppas att allt växer som det ska. 
 
Efter helgen får jag kärt besök av äldsta barnbarnet och lilla barnbarnsbarnet. Jag har redan ställt fram trehjulingen, trampbilen och lite andra leksaker som kanske roar lilla fröken. Längtar! 
 
 

Härlig morgon

Morgonen bjuder på strålande väder efter några dagars vinterjackeväder. Idag kommer två av barnbarnen hit för att göra en arbetsinsats med lön för mödan. Gräsmattan ska klippas, det ska trimmas runt kanter och kärras bort trädgårdsavfall. Funderar på vilken lunchmat jag ska bjuda på. 
 
I går var jag tillsammans med syrran mest hela dagen. Vi inhandlade förbrukningsvaror i storpack och stora och fina blomster som var nedsatta till typ tio kronor per planta. Den här förbrukninginköpsresan gör vi ungefär var tredje månad och då är min lilla bil proppfull  när vi åker hemåt. Vi avslutade med rödspättemiddag på Ikea och på vägen ut genom varuhuset följde även två grå kuddfodral med. 
 
Normalt vaknar jag glad och piggelin men i morse var handleder och fingrar ovanligt stela och motsträviga, kunde knappt hålla i kaffekoppen. Att sätta sig vid tangentbordet och låta tankarna rinna ut i fingrarna är effektivt botemedel så nu är jag redo för dagens arbete.
 

Bilbingo

Precis hemkommen från en kylig bilbingokväll tillsammans med vänner. Vi vann ingenting, ljudet var uselt och det var ruggigt kallt. Vi fick ha spetsade öron precis hela tiden och kunde inte ens småprata mellan nummerutropen eftersom de dessutom kom i rasande snabb takt. Det blir ingen mer gång på den grusplanen.
 
Idag har jag kostat på mig en välbehövlig hårmakeover plus gjort lite blonda slingor i ett av mina barnbarns hår. Hon var nöjd fast jag tyckte att det blev lite väl blont runt ansiktet. Nåja, hår växer ut så det blir nog bra med tiden. Därefter laddade vi med gofika från Lyktan inför planerade utejobb men regnet kom och då sköt vi på arbetet till en annan dag. Istället gjorde vi köttfärssås och pasta till middag och fånade oss i några busiga snapchatinspelningar (eller vad det nu heter). 
 
 
 
 
 

Kvällstur med syrran

 
I kväll när regnet hängde i luften efter en varm och solig dag åkte syrran och jag iväg till våra käras gravar. Som alltid hade vi ett och annat att förmedla. Blomstren på mammas och pappas grav var så fina som vi hade hoppats. På faster och Gustavs grav likaså men på våran farmor och farfars grav planterade vi nytt. Det var tur att vi åkte just idag eftersom den ena vattenbehållaren var helt tom. 
 
Idag har jag haft barnbarn på besök och de kommer hit i morgon också och gör några välkomna arbetspass med gräsklippning och buskrensning förutsatt att vädret är hyfsat torrt.
 
Just nu duggregnar det och jag funderar på att gå ut och slänga ut tjugofem kilo gräsmattegödning.
 
 

När sommaren är som bäst

 
 
Solen flödar från klarblå himmel och termometern på solsidan har gått i taket. Själv drack jag mitt morgonkaffe på skuggsidan där nattens svalka fanns kvar. Insåg att altanen behöver bli befriad från pollen så det blir dagens första projekt. Altanen är fyrtiotre år gammal och sjunger på sista versen  för om ett par veckor ska en ny altan se dagens ljus. Har en design i huvudet som jag måste försöka få ner på papper så att mina snickare kan göra en mer exakt planeringen inför jobbet. 
Planerar att åka och se om Coop rear äppelträd och körsbärsträd. Inte för att jag är grävsugen men gropen efter gamla äppelträdet finns kvar och det enda jag behöver göra är att gräva bort den gamla fluffiga jorden och köpa nya säckar näringsfull jord. Tror att jag till dags dato denna sommar kånkat på över trettio fyrtioliters jordsäckar och efter varje inköp har jag tänkt att det var de sista, men det dyker alltid upp något nytt projekt.  Igår köpte jag NPK och stensalt som var paketerade i säckar om tjugofem liter. Insåg brutalt att vid den vikten går min yttersta kraftgräns men jag fick hem dom och ut ur bilen och in i bodan. 
 
När jag skrev rubriken till det här inlägget tänkte jag skriva om något helt annat men de läsare som följt mig genom åren vet att jag skriver direkt ur livet i princip utan censur och idag blev det ovanstående som rann ner i mina fingrar. Hur som helst är det väl ändå det här med att kunna göra en massa utomhus som är det bästa med sommaren. 
 
 

Sommarmorgon

Morgonsolen strålar från klarblå himmel och utetermometern visar närapå grilltemperatur. Drack morgonkaffet ute på farstubron men det var alldeles för kvävande hett för min del. Om morgnarna behöver jag lite vederkvickande ilningar av det kyliga slaget för att vakna.
Nu ser jag ett slut på trädgårdsjobben förutsatt att jag inte hittar på något nytt. Nästa projekt blir äntligen att riva altanen. Det trista med att ständigt greja med utesaker är att jag alltid har smutsiga kläder och jord under naglarna. Jag har alltid haft enormt svårt för att avsluta dagen medan jag haft en gnutta ork kvar för att duscha och återställa kroppens energireserver. Nu blir det oftast så att jag duschar och stupar i säng utan att fixa håret och smörja in kroppen så nu sitter jag här vid datorn med en solblekt risbuske på huvudet. 

RSS 2.0