Mot årets slut

Idag åkte julgranen ut, eller rättare sagt, den lyftes varsamt ut på bodbron och står nu där i väntan på att bli fågelmatsträd. Årets julgran var ingen bamsing men otroligt vacker sedd med mina ögon.
 
Idag vände äntligen termometern mot rätt håll och i skrivande stund är det endast fem minusgrader. Visserligen grådisigt men ändå skönt. Förtröstansfullt är att från och med nu är solen uppe ungefär en timme längre för var vecka som går fram till midsommar och om några veckor dimper frökatalogerna ner i brevlådan. Då kommer en tid för ljuvligaste sommardrömmar. Längtar.
 
 
 
Så här på årets sista dagar dyker det upp den ena funderingen efter den andra. Inser med fasa att snart fyller jag 66 år och vad det i praktiken innebär. Om jag ska ge något nyårslöfte så finns det bara ett som är rimligt och det är att förvalta min tid mycket bättre medan tid är. Inte för att jag är missnöjd med något men säkert finns det drömmar som av ekonomiska skäl förpassats i bakgrunden till förmån för det som inte kostar någonting. Det är länge sedan jag insåg köpt lyckas låga värde så det är inget som hägrar. Jag har allt jag behöver i form av saker, men diverse nödvändiga husrenoveringar typ normalt underhåll skulle sitta bra. Att ständigt leva nära existensminimum är minsann inte kul på något sätt men samtidigt har jag blivit väldigt bra på att uppskatta allt som inte kostar någonting. Konstigt nog känner jag mig ändå rik på upplevelser och samvaro med nära och kära i familj och vänner som betyder oerhört mycket. 
 
 
 
 
 
 

Om en viktig bok

 
 
Har sparat mina barns böcker, allt från gamla klassiker till böcker från Kalle Ankas bokklubb. Favoriterna har varit alldeles sönderlästa, teipade och kluddriga. En favorit för de två äldsta barnbarnen har varit denna om den frusna pingvinen som på ett påhittigt sätt lyckades ta sig till en solig och varm söderhavsö där han sedan levde livets glada dagar. För kanske ett år sedan hade jag besök av någon med ett barn som absolut inte ville åka hem utan boken så jag lånade ut den för att hemfärden skulle ske utan gråt och skrik. Boken har inte kommit tillbaka och jag minns inte längre vem denna någon var. Jag har vänt ut och in på huset och sökt i alla kartonger men ingen bok. Boken är slutsåld på förlaget och då gjorde jag ett sista försök att få tag på den via en säljsida på nätet och fick två napp direkt till bra pris. Pust! Nu kommer även lilla Ines att få höra sagan om Pablo, den frusne pingvinen, som såg till att förändra sin tillvaro när livet var för kyligt. Livet bjuder på många slags kylor men det mesta går faktiskt att förändra om man vill och är beredd på att det kostar på ett eller annat sätt.
Just idag när termometern visar tjugo minusgrader önskar jag att jag hade gjort som Pablo och dragit iväg till sydligare nejder. 
 

Kylig lördagskväll

Dagarna går och hesheten består. Mindre ont i halsen, mer snuvig och irriterade och rinnande ögon. Ingen kul förkylning. Borde nog ha tagit influensasprutan som dessutom är gratis till pensionärer och riskgrupper. Och tyvärr hör jag väl till båda. Nåja, är nog snart fri eländet fast visst har det varit lite trist att det varken finns ork eller lämplighet att bjuda sina nära på julmiddag. Hur som helst är det skönt att julen är över. I morgon ska tomtarna få krypa ner i sina lådor och julgranen åker ut på måndag även om den är grön och grann. 
 
Min dator uppför sig konstigt. Ibland liksom flimrar en ruta fram och bort på en tiodels sekund. Har kört virusprogrammet men det hittar inga inkräktare. Känns osäkert att använda internetbanken ifall att det ändå finns någon som lurar i bakhåll. Ett tag trodde jag att det var ögonflimmer men nu vet jag helt säkert att det inte ärså.
 
I kväll har jag tittat på favoritserien Downton Abbey under en tjock yllefilt. Njuter av alla vackra kläder, frisyrer och inredningar plus att handlingen är intressant om man ser det i ett historiskt perspektiv. 
 

Ett sjuklinghus

 
Kylan knakar i knutarna och på ett av mina fönster har vintern ritat vackraste rimfrosten. Tycker att det liknar en skock vinterfåglar. På förmiddagen var himlen ljust blå och tallarna utanför mitt fönster lystes upp av solen. Äntligen är vi ute ur mörkertunneln, eller åtminstone mer än halvvägs. Nu blir det bara bättre och bättre för var dag som går. 
 
 
Natten blev sen och väldans kort då käraste barnbarnet vaknade i ottan av spysjuka. Fy attan så trist. Själv mår jag hyfst än så länge och ska enligt uppgift inte kunna få magsjuka när jag inte har någon magsäck, men man vet aldrig. Är fortfarande hes och har dunk i skallen lite av och till. Förmodligen bihålorna som spökar. Nåja, men magsjuka är värre så nu är huset sanerat vad gäller handtag, kranar, dörrknoppar, handdukar och så vidare. Ska försöka få i honom lite Samarin men först måste det inhandlas. Bilen är på uppvärmning.
 

Juldagsmorgon

 
När juldagsmorgon glimmar med rosafärgad sky jag strosar runt i fleecen som är mjuk och go. På övervåningen sover käraste barnbarnet i lugnaste ro och jag mitt ogudaktiga stycke har lyssnat på skön julottemusik. Juldagen är nog en av årets skönaste dagar. Lugnet efter stormen. Eftertankens dag. 
Julaftonen firades hemma hos dotterns familj med mycket smaklig julmat, skratt och prat. Ingen tomte detta år och som vanligt alldeles för många julklappar till barnen. Kanske är det ett åldertecken hos mig att oroas över överflödet som översvämmar våra barn. Inser med viss sorg att min barndoms julafton är förbi sedan länge men glädjen över de få paket tomten överräckte skapade glädjeminnen som fortfarande finns kvar i kroppen. Kanske är jag ett nostalgiskt våp, men som jag ser det kan dagens barn kan inte vara annat än förlorare i denna kommersialismens tidevarv. Inte många mormödrar idag som stickar yllesockar med kärlek i varje maska till sina barnbarn. Tyvärr hör jag till dem som aldrig lyckats presetera något stickat till mina barnbarn. Min dotter däremot har redan stickat flera fina saker till sitt två veckor gamla barnbarn. Det gläder mig.
En av mina fastrar gav alltid mjuka paket med något hon stickat, sytt eller virkat, men sista julen hon levde fick jag och syrran en stor burk med hempakade pariserbröd. En kärlekshandling från hennes sida då hon visste att det var våra favoriter. Jag åt dem med andakt och njöt.

Jul, jul strålande jul

 
Den förbaskade förkylningen har sinkat mig i julförberedelserna. Blev totalt utmattad bara av att åka och tända ljus på våra käras gravar. Tur att syrran körde och stannade vid Konsum så att jag fick handla några saker som fattas i kylskåpet. Min bil har problem med att behålla glykolen. Mekanikerbarnbarnet som kommit i kväll ska få ta sig an min kära bil.
Har i alla fall bakat en chokladkaka och en punchrulltårta plus gjort köttbullar och en löjromstårta. Nu är det bara kvar att öppna spännande paket fast det blir så klart först i morgon.
Snart väntar sängen. Ska bli skönt att sova förhoppningsvis utan hostattacker.
 

Jul i mitt hus

 
Igårkväll när mörkret var tillräckligt döljande tog jag såg och ficklampa med mig och gick ut i skogen för att hitta en liten julegran. Tanken var egentligen bordsgran men den som efter en snabb stöt kom hem med mig var lite för stor så det blev en pluttig golvgran istället. Nu är den pyntad med mina gamla glasfåglar och glitterdroppar och en ljusslinga som lyser väl starkt.Tanken var less is more men det blev för mycket less så det åker nog fram lite röda eller guldiga kulor innan dagen är slut.
Det här med att hitta en fin julgran är ett äventyr i sig. Otaliga gånger har jag varit på egen skogsmark, gått och gått och när granen väl varit kapad insett att den nog stod på grannens mark. Förhoppningsvis jämnar det ut sig när grannen hittar sin gran på min mark.
 
I morse var jag ut en sväng med katterna och pulsade runt i nysnön. Rösten är hes och halsen öm men i övrigt hyfsat pigg. Jag brukar ha massor av fågelmat utsatt men förra vinterns råttinvasion avskräckte. Det gick åt massor av fågelfrön och jag kände mig verkligen som en god fe som värnade om de små fjäderprydda men när snön smälte på våren kom det fram otaliga matupplag som råttorna gnetat ihop. 

Förkylt

Hes och sårig hals är ett faktum. Tack och lov är alla julklappar inslagna. Huset hyfsat ytstädat och alla julattiraljer förutom en liten gran är på plats. 
I gårkväll föll härligt vit julsnö så nu är det juligt även utomhus. Har skottat gården och sedan varit en sväng ut i lovlig skog men hittade ingen liten gran så nu blir det att bege sig ut med sågen till olovlig skog när mörkret faller.
Min bil krånglade idag. Motorn blir för varm och det kommer ingen varmluft in i kupén. Undrar om det är termostatfel, för lite kylarvatten eller något elfel???? Oläglig tid att få bilproblems men mekanikerbarnbarnet anländer på tisdagkväll så det löser sig säkert.

Köpt julklappar

I morse åkte syrran och jag österut för att köpa julklappar till våra nära och kära. Båda hade långa listor och tro det eller ej men allt blev avbockat så vi åkte hemåt trötta men nöjda. Väl hemma slog jag in allt och dekorerade paketen efter bästa förmåga. Så skönt att ha det gjort. I morgon blir det middag och en liten julklappsutdelning till barnbarnen som åker söderut till sin mormor och morfar. Varannat år där och vartannat år här hemma. Det är en riktigt stor dag i morgon för då får jag också för första gången se och hålla i mitt lilla barnbarnsbarn. Längtar! 
 

Mormorsmor!

 
 
Nu är hon här lilla sötnosen Ines Gunilla som gett mig hederstiteln mormorsmor. Det är ännu smått ofattbart att jag får lyckan att uppleva ett barnbarnsbarn. Gissar att det blir många umeåresor framöver. Längtar nu bara efter att få se henne på riktigt och hålla henne i min famn. 
 

Julklappstankar

 
 
Det är som alltid bråda dagar så här sista veckorna före jul. Alltid tillkommer måsten som stör. I morgon är det uppföljningsträff för goda vänner som jag hjälper med lite av varje. I kväll slog jag in några julklappar och insåg att det fattas en hel del. Det har blivit allt svårare att komma på bra julklappar. Annat var det förr när jag var barn. Som jag minns det fick vi presenter då vi fyllde år och julklappar på julafton. Absolut ingenting däremellan och så var det nog för de flesta barn på den tiden. Som jag längtade efter julaftonen! Och så glad jag var för hemsydda pyjamasen från mormor eller broderisaxen jag fick i tioårsåldern av min kusin. Saxen ligger fortfarande i min låda. Minns så väl hur mamma satt och sydde julklänningar till mig och min syster sent om kvällen för att överraska oss på julaftonsmorgonen. En jul fick vi vackert blå klänningar med stråveck och små vackra knappar på livet och vita kragar. Älskade mamma var så himla duktig och ansträngde sig verkligen för oss barn.
 

Adventsloppis

 
I morse slog jag upp dörrarna för årets julloppis ute i garaget. Först på plats var en trogen kund, en thailändsk mamma med sin dotter. De handlar alltid flera fulla kassar och det känns jättebra att någon annan har användning för sakerna istället för att kasta fullt funktionsdugliga grejor.
Stora ljusdekorationen i form av en tomte fick också ett nytt hem.
 
 
Skamligt nog glömde jag att ta fram resterna av fjolårets hantverkande i form av kuddar, mössor och vantar.
Handstickat, tovat och broderat med yllegarn.
 
(Kuddens baksida)

Znark

Efter ett par timmars nattsömn var min kropp på benen och röjde upp efter nattens killbesök. Kvart över tre i natt var nya värmepumpen igång och monteringskillarna backade ut från infarten. Upptäckte att de glömt att lämna vägghänget till den gamla pumpen plus att de bara monterat vanliga vibrationsdämpare på utedelen och inte de överenskomna fjäderdämparna som tydligen ska vara bättre ur vibrationssynpunkt. Åh, vad jag hatar när det inte ens blir rätt fast det finns en skriftlig överenskommelse. Nu får jag vänta till i januari innan den gamla pumpen sätts upp i garagedelen. Trist. 
Nåja, det blåser i alla fall varma vindar inne i huset och utetermometern visar noll grader så jag lider inte precis någon nöd.
Funderar på att åka och handla något salt fast kroppen vill helst inta liggläge. Kanske blir det en kompromiss med kaviarmacka och cd-bok i sovrummet.
 
 
 

Nattuggleri

 
Klockan är 01.42, alltså mitt i natten, och luftvärmepumpskillarna håller på att montera nya luftvärmepumpen. Undrar om grannarna störs av hammarslagen ... Killarna ringde idag och frågade om de fick komma och göra monteringen i natt istället för i morgon så att de kan resa hem till huvudstaden lite tidigare. För min del gick det bra eftersom mitt nattuggleri fortfarande är så gott som oförändrat förutom att jag numera ofta ligger och lyssnar på cd-böcker istället för att städa och småpyssla. Tyvärr har monteringskillarna inte fått hela den överenskomna ordern om att den gamla pumpen ska nedmonteras och även uppmonteras i garaget så den installationen blir senare. Nåja, det är väl inte hela världen även om det blir efter jul.
 
 

Dramatisk dag

Idag har jag jobbat som dramalärare i två klasser. Den första klassen funkade hur bra som helst och jag genomförde planerad aktivitet som tog exakt de 40 minuter jag hade på mig. Den andra klassen har enligt min åsikt ingenting att göra i en ekande dramsal utan behöver betydligt stramare ramar för att funka bättre. Med lite planeringsjusteringar genomfördes även aktiviteten i den klassen. Känner mig nöjd. Gav faktiskt mersmak om inte annat för plånboken.
Kvällen har tillbringats på lärarförbundets julgottekväll med julmat och stora godisskålar. Mycket folk, gott och trevligt. Blev för mycket godis så det blev spystopp på hemvägen. Herregud 65 år och proppar i mig som om jag vore 3 år.
För övrigt är jag bedrövad över det politiska läget i vårt land. Mitt förakt för borgarpartierna och även naturligtvis för rasistpartiet har minsann inte minskat. Tvärtom.

Ombyte förnöjer

I kväll fick jag erbjudande om att vikariera några timmar som dramalärare och jag nappade direkt. Det är många år sedan jag planerade en lektion men efter viss vånda är planeringen klar. Det blir en spännande bok med verklighetsanknytning och värdefull rekvisita i en jutesäck. Hoppas nu bara att barnen inte hört den här berättelsen förut. 
Den här dagen har gått i lugnets tecken. Hjälpte en vän att lägga ut en plastgran till försäljning på nätet och den blev såld nästan direkt. Sedan var jag en sväng ner på stan och köpte en Made in Kalix present till "våran" gulliga taxichaffis i huvudstaden. Däremellan några kaffegäster och lite dammjakt. På fredag kommer folk hit och installerar nya värmepumpen och därefter tänker jag ha loppisöppet hela helgen ute i garaget där allt finns uppställt sedan tidigare. Livet rullar på och den ena dagen är inte den andra lik. Så sant att ombyte förnöjer.
 

Åter till lugna vardagen

I mitten av förra veckan åkte dottern och jag till Umeå för att hälsa på barnbarn och klappa lilla magen där barnbarnsbarnet växer till sig innnan det är dags att titta ut lagom till juletid.
Min lilla bil var fullproppad med saker bland annat en gungstol och några kartonger babykläder och mjukisdjur.
Vi åkte tidigt på morgonen och tanken var att köra i dagsljus men det första som hände var ett verkstadsbesök eftersom vi tappade ljuddämparen. Därefter några shopping- och matstopp så vi var framme först halv sex på kvällen. Som vi skrattade när barnbarnen ringde och undrade var vi höll hus! Fantasin hade inga gränser och skrattårarna sprutade.
 
Väl hemma igen efter några intensiva dagar var det dags för goda vänners bröllop. Hämtade brudbukett och målade brudens naglar silvrigt vita och sedan iväg till smink och fotografering. Riggade filmkamera framme vid altaret så hela vigselakten finns förevigad. De var så fina och strålade av lycka. Och jag grät några glädjetårar när de lyckligt leende kom längs altargången. 
Efter en liten bröllopsfest var det dags att vara farmor i några timmar medan sonen med fru var på fest. Det blev barnvakt i liggläge men vi hade kul ändå.
  
  
 

RSS 2.0