Fin dag

 
 
Dagen har bjudit på ljuvligt strålande solsken och fyrtio plusgrader i morgonsolhörnan. På eftermiddagen tog jag och Esko en promenad nere på isen och avslutade med att grilla falukorv här hemma på gården. Mycket folk var igång både på skidor och skoter och grilleldarna doftade vårglädje. Nu känns det riktigt hoppfullt med tanke på att våren måste rasa iväg illa kvickt om vi ska få sommar även detta år. Blomfröerna som jag sådde tidigare frodas ute i garagefönstret och behöver planteras om så fort jag införskaffat mer jord.
Solexponeringen stramar i ansiktet men vad gör man inte för att få bort den värsta vinterglåmigheten. Efter påsk är det dags att nyttja tävlingsvinsten som jag fick efter att ett av barnbarnen nominerat mig till en tävling som en av frisersalongerna hade runt alla helgons helg. Vinsten bestod av klippning, djupverkande hårinpackning och hårbottensmassage. Längtar! 
 
 
 

Både sol och regn

 
 
 
Här är det snabba kast. Det brukar sägas att efter regn kommer solsken, fast jag upplever att livet stundvis är väl så blött. Nåja jag har överlevt förr och ska förhoppningsvis göra det igen. Det är bara att skaka av sig på samma sätt som en blöt hund gör och gå vidare.
 
Igår åt vi i familjen fjärlilstårta för att fira en jubilar som var hos mig. Barnbarnen fick dekorera efter egen fantasi och efter vad karamellskåler erbjöd. 
 
Nu på morgonen strålar solen från en molnfri himmel och planen är att sitta ute med näsan mot solen. Eventuellt blir det en liten brasa och grillad falukorv för att fira att våren äntligen verkar vara här. 
 
 

Önskar alla en riktigt

 
Återigen påsk och tillfälle att njuta av finaste påskkärringarna Evelina och Sofia. 
Vädret verkar inte bli så strålande som jag har hoppats men senare idag tänker jag i alla fall tutta eld på en hög snustorra vedträn och grilla några korvskivor här hemma ute på gården. Grillkorvsdoften påminner om vår och uteliv och det är något som jag intensivt längtar efter. 
 

Tisdagshandling rena folkfesten

Åkte och handlade på Coop utan tanke på att det var tisdag och därmed fem procents rabatt på hela inköpet. Massor av pensionärer i alla åldrar stod och blockerade gångarna medan de umgicks med bekanta. Jag fick i princip fläckfeber bland alla slakhudade tills jag såg mig själv i reflekterande glasdörr på kylavdelningen. Insåg snabbt att jag var en av dem med den stora skillnaden att jag aldrig skulle drömma om att piffa upp mig och att åka på Coop för att vara social. Mina shoppingturer är av en annan karaktär, snabba och sker helst i en miniaffär. 
 
 
 

Sol

Idag fick både katterna och jag själv äntligen sitta ute med näsan mot solen. I kväll svider skinnet en aning och fräknarna lär ploppa upp lite varstans. Fräknarna har blivit blekare med åren med istället lite mer utflytande.
 
Det har varit mycket den senaste tiden både administrativt och annat som ska ordnas. En sak som jag krigat för i många långa år har äntligen som om ett trollspö svingats fått en bra lösning. Nu ser jag betydligt ljusare på framtiden även om det säkert ibland kommer att bli två steg bakåt och bara ett framåt. Den här kommunen är ingen bra kommun när det gäller att sätta in rätt insatser i ett tidigt skede för behövande barn och ungdomar. Förmodligen beror det både på inkompetens och brist på långsiktigt ansvar hos berörda instanser. Det tar för lång tid innan poletten trillar ner och då blir det bara dyrare och dyrare insatser som krävs plus att det skapar ett onödigt lidande och utanförskap för den som är i behov av samhällets insatser. 
 
 
 
 

Morgonstund

Somnade framför teven och vaknade till en uppgående sol som målar himlen i guld och underbara rosa nyanser. Älskar tidiga morgnar medan omgivningen är helt stilla och tyst. När grannen drar upp rullgardinen är förtrollningen bruten och dagen tar vid.
Idag ska jag bara ta det lugnt. Om solen behagar förgylla tillvaron under dagen ska jag sitta ute med näsan mot ljuset och bara njuta. I morgon väntar flera möten bland annat diabetessköterskan. Ska begära att få ett nytt modernt insulin istället för de två jag har nu. 
 

Vår i luften

Utetermometern visar noll grader och himlen är än så länge helt gråmulad men blå gluggar är på gång. Förhoppningsvis kommer solen framåt dagen. Vaknade supertidigt och bestämde mig för att röja upp i utebodan. Ekorrarna har kalasat på solrosfrön inne i bodan och lämnat efter sig både små bajskorvar och fröskal.
 
Igår var en jobbig dag efter att grannen dog uppe på hustaket. Idag känns det bättre men omskakande och skickar varningssignaler till oss alla grannar som är i högre åldrar. Jag ska i alla fall försöka undvika alltför tunga arbetsmoment i fortsättningen. 
 
 
 
 

Chockad

I morse satt jag i godan ro på kökssoffan med nybryggt kaffe koppen då jag noterade att det stod en, ja faktiskt två brandbilar ute på gatan. En bit bort snurrade ambulansens blåljus ovanför snödrivan. Trodde först att brann någonstans men såg i samma stund att det var gulvästklädd räddningspersonal på grannens hustak. De höll på med hjärtmassage i säkert en halvtimme men grannens liv gick inte att rädda. Kom på mig själv med att högt säga "Kom igen, kom igen ..".  Jag försökte att låta bli att vara nyfiken men råkade se när de rullade in båren i ambulansen med filten över hela kroppen. Det är fasansfullt att inse att det bara är ett enda andetag som skiljer mellan liv och död. 
 
Jag har i alla år själv skottat tak och tagit ut mig totalt men i förgår ringde jag en servicekille och bad honom komma och skotta bort det värsta från hustaket. Han var här i gårkväll och kommer tillbaka på måndag och gör färdigt. Själv är jag nästan invalid i axlar, nacke och armar bara av att slunga bort all snö. Min lilla snöslunga segade fram som en liten myra och jag fick putta på och ta spjärn med alla krafter. Hädanefter ska jag ta det lugnt och inte utsätta mig för risker i onödan. Hoppas bara att jag kommer ihåg det när ivrigheten slår till. Jag har ärvt min pappas målmedvetenhet och ivrighet när det gäller att ta sig an saker som SKA göras. Tillfredsställelsen när jag gjort det jag föresatt mig är extremt upplyftande men nu jäklar ska jag ägna mig åt mer åldersanpassade aktiviteter. Första projekt handlar om en fotobok av de tre senaste årens foton. Har redan påbörjat urvalsprocessen. Har också några lådor nyplanterade blomsterfrön som kräver lite pyssel.

Musik som väcker känslor i en gammal kropp

Gårkvällen tillbringades framför teven med godispåsar och chips tillsammans med två barnbarn. Melodifestivalfinal för hela slanten fast enligt min bedömning var det återigen en bedrövelse som jag aldrig skulle välja att slösa min tid på om jag var ensam hemma. Nutidens musik berör mig inte på något sätt som ger mersmak  När det gäller musik är jag glad att jag har varit med på 60 och 70-talet då ny revolutionerande musik flödade från alla håll. Känner mig lyckligt förunnad som fått uppleva så många musikgiganter som redan har tjocka kapitel i musikhistoriska böcker.
 
Häromdagen var det en fbvän som lade ut en musikvideo med Dr Hook med en låt som jag älskar. Jag lyssnade och klickade vidare i gamla låtlistor, njöt och grät. Så många känslofyllda minnen förknippade med låtar från gamla tider. För i tiden innan videoinspelningar var lättillgängliga gick intrycken via örat men igår när jag tittade på videor från 70-talet var det läge att blunda då mina favoriter allt som oftast var som en samling skrattande höghus på scen men ändå märkligt nog mer än superbra speciellt Dennis Locorriere ... 
 
 
 
 
 
Mitt hem är inte utrustat med någon ljudanläggning förutom datorhögtalarna och en kasettradio från 90-talet men igår skurvade jag upp ljudet rejält och dansade loss till musiken. Katterna kom rusande och satt i trappan och tittade på mig med stora runda ögon. Kunde inte hålla mig för skratt.
 
Jag hade lyckan (och olyckan) att vara tillsammans med en musiker i hela tjugonio år och blev genom åren serverad högklassig musik utan att själv lyfta ett finger. Det är jag tacksam för idag även om jag fick åtskilliga nervsammanbrott när han inte kunde låta bli att slå på musik när jag låg spyende med dunkande migrän av värsta sort i rummet intill. Det var hemskt plågsamt men idag är han förlåten även för detta. 
 
 

Längtar efter blå himmel

 
Ja jag vet vad jag tycker när det gäller den här vinterns jäkla idoga helvetessnöande. I morse gick luften liksom ur mig och det enda jag orkade var att baxa in tre välfyllda sopsäckar i bagaget och köra iväg dom till soptippen. Mer skräp finns ute i förrådet men måste samla ihop det först. Nu hoppas jag innerligt att jag snart blir av med en massa kartonger innehållande saker för att utrusta en mindre lägenhet. 
 Som om någon styrde mig vidare satt jag helt plötsligt vid symaskinen och fållade upp två gardinlängder, strök och hängde dom på plats. Pust! skönt att ha det gjort. Därefter föll jag på knä och skruvade fast de sista bitarna i golvlisten MEN innan knäböjande sågade jag bort en centimeter då listen tycktes ha växt men det skulle jag inte ha gjort för nu har jag en glipa på en centimeter. I efterhand är det lätt att inse att jag borde ha använt hjärnan istället för sågen. Märkligt nog precis när jag satte sågtänderna i listen tänkte jag på Alfons Åbergs pappa som sa: Aja baja inte sågen!
Därefter har jag tagit det lugnt, ätit flytande och lyssnat på spännande ljudbok. 

Klagovisa

Vaknade till gråväder och mer snö utanför fönstret. Gårdagen var tung då jag drabbats av någon slags bacill eller virus som satt sig i kroppen. Det känns lite bättre idag men benen är tunga som blöta stockar från flottningen och huvudet känns svullet och trångt. Febern är dock borta så det finns hopp om snar bättring. Dessutom åt jag en portion ärtsoppa i förgår vilket resulterade i fruktansvärt ont i magen plus gaser från alla håll. Aldrig mer ärtsoppa hur gott jag än tycker att det är. 
 
Den här vintern har och är fortfarande en prövning utan dess like. Den värsta i mitt liv. Jag pillar i mig vitaminer och mineralar och försöker hålla mig igång och se ljusglimtarna bland all snö men det är banne mig inte helt lätt. Snart ska snöslungan dras igång och det positiva är väl att bensindunken är fulltankad. 
 
Ida
 
Emil
 
Mina katter är fortfarande "ovänner" eller vad man ska kalla det. Emil huserar på övervåningen och vågar sig inte ner där Ida huserar. Numera bär jag ner Emil på kvällen till mitt sovrum så att han sover med mig och det verkar han uppskatta att döma av hans höga och intensiva spinn. Sovrumsdörren ordentligt stängd förstås. Så här på internationella kvinnodagen tänker jag att Ida nog har tagit över makten och att det har gjort Emil livrädd trots att han är dubbelt så stor som hon är. Hur det än är så hoppas jag att de blir vänner igen, leker och rengör varandras öron.
 
 
 

Våffelfest

Jag hade så många planer för den här dagen och började stort med att kliva på skidorna, inte för någon längre tur utan bara för att flytta och fylla på fågelmatsautomaterna. Tog samtidigt ner lite snö från hustaket och växthustaket men sedan var orken slut. Låg i flera timmar halvklädd i linne, trosor och stora yllesockar på kökssoffan till dess att ett av barnbarnen ringde och aviserade familjens ankomst. Hips vips vispade jag ihop våffelsmet, kokade hjortronsylt och hallonsylt. De kom och vi smaskade i oss. Sonhustrun var den som hade krafter i händerna att dra på det nytvättade sofföverdraget. För mig var det stört omöjligt då fingrarna inte lyder och nu är det ont ont ont i varenda fingerled. Måste nog beställa tid hos läkare för att se om det finns något att göra åt eländet.
Apropå vafflor så gjorde min gamle far de godaste och knäckigt knapriga våfflor som jag någonsin smakat men smeten kräver ett våffeljärn som blir rejält varmt och det är inte lätt att hitta numera. Pappas våffelsmet innehöll jäst och fick stå och gotta till sig i ett par timmar innan han började grädda. Fina dagar vid den här tiden på vårvintern brukade han ringa och be oss komma på våffelfest och vi var verkligen inte nödbedda. Det, bland många andra fina stunder, finns i minnets skafferi att ta fram och njuta av oändlig kärlek.
 
 
 
 

Sommardrömmar

 
 
Den här dagen har inte varit så himla kul, mest på grund av gråväder och mer snö. Blev dock utbjuden på kafé och det var en trevlig stund. När klockan närmade sig middagstid  insåg jag att det var många dagar sedan jag hade ätit mat i lagad form så jag begav mig till affären där en bit nygrillad, och ännu varm laxbit följde med hem. Gjorde en rejäl tunnbrödsmacka med lax ovanpå och lite extra salt och njööööt. Så himla gott! Jag fick liksom sommarkänsla och drömmar om ljuvliga grillkvällar. 

Fredag

Dagen bjöd på en ikearesa tillsammans med syrran. För en gångs skull hade jag en inköpslista och följde den slaviskt. En bautaflaska flytande tvättmedel på extrapris, fyra tavelramar, två orkidéer och fyra vita blomkrukor, åtta kastelhelmiglas från Ittala (halva priset) plus lite godis. Det var allt. Det var mest en ren nöjesresa i allsköns ro utan tärande stress och krav. 
Dagens väder var ingen höjdare förutom att det bara var några grader kallt. Förra månadens elräkning var ingen rolig summa. Jag längtar så otroligt mycket efter sommar, sol och värme. Alldeles snart ska jag stoppa ner några olika sorters blomfrön i jord. Kan inte låta bli. Det är underbart att se fröna gro och sedan växa och sätta knopp. 
I fantasin är sommarens blomrabatter i full blom och i växthuset växer små gurkor och tomaterna rodnar i rasande fart. Hoppas att jordgubbsplantorna överlevt vintern och att min häck växer sig hög som ett törnrosasnår.

Svammel som tär

I eftermiddags sinade min ork så till den grad att jag varken orkade hålla mig på benen eller vaken. Hjärnan stängde ner helt och hållet. Efter en liten lur i tevesoffan blev jag människa igen.
Började dagen med att städa upp ute i garaget där allt möjligt kastats in i en enda stor röra. Körde sedan iväg allt till soptippen och återvinningen och därefter kändes det som att jag lättade femton kilo (vilket tyvärr inte hände).
Det som suger ur mig all energi är myndigheter som inte gör det de ska trots att lagen är tydlig vad var och en har i uppdrag och ändå händer ingenting. För mig känns det irriterande att kväll efter kväll höra media rapportera om hur just de här myndigheterna har vidtagit åtgärder för än det ena och än det andra ska ge bättre resultat men utifrån mina erfarenheter är det bara skrivbordsåtgärder på chefsnivå som inte är förankrade i verkligheten. Usch så less jag är på allt jävla svammel. Alltså jag svamlar inte när jag skriver att handläggarna som enligt lag ska göra vissa saker inte har gjort det de ska och nu är det väldans bråttom. 
 
 

Tulpantid

 
Tulpaner har alltid gett mig en känsla av att ljus och värme väntar runt hörnet. Jag älskar den frasigt krispiga känslan och det verkar även mina katter gilla fast de gnager på bladen medan jag nöjer mig med att se, känna och njuta av blomsterprakten.
För några år sedan besökte Esko och jag Keukenhof i Holland som är världens största blomsterträdgård. Det var en fantastisk upplevelse som inte kan återges med foton utan måste upplevas. Miljontals tulpaner i ljuvligaste färger men även många andra blommande lökväxter i ett överflöd i färger. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0