Uppe före tuppen

En lång, intensiv och bra dag lider mot sitt slut. Steg upp halv fem och och agerade flygtaxi till Kallax redan halvsex. Hemma igen före åtta och sedan har allt gått i ett. Har gjort arbetsekg på lassa för att utesluta kärlkramp eller något annat otrevligt vilket jag gruvade mig för då jag trodde att jag har världens uslaste kondis. Svävade ut från lassa med besked om att kondisen är betydligt bättre än medelvärdet för min åldersgrupp. Jippi!
Nästa jippi och halleluja var när jag körde iväg från bilprovningen med ett helt blankt papper. Inte ens en kommentar. Två år i rad har då min väl inkörda dieselkärra klarat sig felfritt. Inte illa efter nästan 40.000 mil. 
Med en euforisk känsla bakade jag sedan äppelpaj med äpplen från egna trädet och stekte fläskfilé och gjorde en supergod pepparsås som bjöds till grabbarna Axel, Robin och Esko.
Nu är det bara disken kvar och euforin har lagt sig men jag är sjukt nöjd med dagen.

Min tisdag

 
Vaknade supertidigt av någon konstig anledning. Trots det grådassiga vädret gick jag ut en stund och tömde klart rabatten jag började med igår. Redan före tio var syrran och jag på väg mot våra käras gravar för höstplantering. Igår köpte vi jättefina ljung i både klassiskt mörkrosa och små flerfärgade i lime, vitt och rosa, vit prydnadskål och en liten limegrön tuija. Det blev jättefint och positivt annorlunda än planteringar tidigare år. Ljuslyktorna är också på plats och små ljus fladdrar rofyllt i kvällsmörkret. Vi konstaterade att det idag är precis 9 år sedan pappa lämnade oss en månad före sin nittioårsdag. 
Har också hunnit med en sväng till vårt grannland i öster tillsammans med Esko för att bland annat köpa kattmat på Lidel som är drygt tjugo kronor billigare per förpackning jämfört med Coop här hemma. Alltså exakt samma sort.
Vid gränsen fanns massor av poliser som kontrollerade alla bilar dock inte våran då vi säkerligen sorterades som trista svenskar. Det är djupt sorgligt att människor som flyr krig och elände inte är välkomna utan möts av demonstrationer, poliser och militärer. Usch! Jag undrar vad de som flydde från kriget i Finland till Sverige för runt 70 år sedan tycker om sitt hemlands agerande. Många av dem som kom till oss i Sverige finns inte längre i livet men deras barn och barnbarn bär förhoppningsvis deras historia vidare i generationer framöver. 
 
 

Söndag

 
Idag var jag på storkalas hos Göta trots att åren var ojämna. Många glada människor, lax och löjromstårta, hembakade wienerbröd, kolakakor och chokladtårta. Åhhhh så gott! Svettades efteråt av sockerkoma.
Även om dagen bjöd på glädje så känner jag sorg över hur människor som flyr för sina liv från krig och elände tas emot med demonstrationer, taggtråd och tårgas. Konstigt att vi aldrig lär av historien. Att den alltid ska upprepas. Människor är inte så smarta som vi inbillar oss. 

Lördagstankar

Började denna dag lugn i sinnet eftersom pensionen äntligen finns på mitt konto. Tre veckor utan pengar är över för den här gången fast tyvärr lär det bli en lång följetong. Oerhört frustrerande. Idag plockade jag in äppelskörden och nu finns många burkar gott mos i frysen. Bara en ynka deciliter strösocker till flera liter mos så jag kan frukostfrossa utan dåligt samvete. Har också gjort storkok av min specialkålpudding som bara består av brynt köttfärs med massor av lök och kål. Kryddas med soja, salt, sambal olek och peppar. Idag blev det även en gräddskvätt eftersom jag råkade ha det. Sedan in i ugnen för att smakerna ska koka ihop. Supergott.  I morgon kanske det blir något annat som hamnar i frysen till de dagar då hungern är stor men pengarna slut. Kanske en soppa nu när rotsakerna är som billigast.
Har börjat tömma rabatter och kärra bort allt eftersom men det går lite tungt efter förkylningen som fortfarande har grepp om min bröstkorg. Tror att muskelfästen fått sig en omgång av av alla nysningar. 
Som den bortskämda hemmamänniska jag är har dagen bjudit på både kaffegäster och ett barnbarn med kompis som önskade sig plättar med drottningssylt till lunch. När det gäller vänner och familj är jag riktigt rik och det är det som är långt mer värdefullt än sådant som pengar kan åstadkomma. 
 

Förkylt

 
Igår kom skogskillarna och avverkade flera stora träd hos grannen plus en björk och en av stammarna i häggen hos mig. Mina snälla grannar har alltid helgat söndagar av religiösa skäl så de blev lite olyckliga när det skulle jobbas på deras tomt en söndag. Ofta har jag önskat att jag också hade vilat, umgåtts och kanske bara tagit en promenad i friska luften precis som de alltid har gjort. Mitt liv har inte sett ut riktigt som deras så jag har minsann fått gno på för att göra det som måste göras oavsett vilken dag det har varit.
 
I gårkväll blev jag kanonförklyld med feber och allt obehagligt som hör till förkylningar. Har knappt sovit något och redan vid sju kom lastbilen som skulle hämta allt timmer så det var bara att gå ut och hjälpa snälla grannfrun som snart är åttio fast det kan man inte tro som hon jobbar och sliter. Hon sköter allt själv plus två sommarställen. Hennes man har drabbats av sjukdom och kan inte längre delta i fysiska aktiviteter. Vilken kvinna! Jag svettades som en gris och fick vila flera gånger men så bestämde jag tvärt att använda gräsklipparen med uppsamlare för att få upp löv, spån, barr, kottar och torra smågrenar. Det small i klipparen och kottar sprättade vida omkring men rent och fint blev det och nu står sex proppfulla säckar med diverse och väntar på förpassning till komposten nere i skogen. 
 
Själv är jag nyduschad och i pyjamas fast klockan inte ens är fyra. Snart blir det the och ägg+kaviarmackor. Dricker endast the när jag är lite krasslig och för tillfället är kaffeburken nästan tom så även penningkontot så det gäller att spara de få skopor kaffepulver som finns kvar till viktiga morgonkaffet. Tre dagar till dagen P som i pensionsutbetalning. 

Sommardag

Denna dag som är förknippad med så många tråkigheter ute i världen och här hemma har idag bjudit på strålande sommarväder. Jag har varit utomhus hela dagen. Snälla och trevliga grannarna Joel och Lea har bjudit på kaffe med gofika och därefter hade jag energi nog för att rengöra och städa bort fontängrejorna. Gurkplantorna fick också flytta till komposten. Sedan skrapade jag bort lös färg på garagegaveln och målade grundfärg. Inte precis rätt tid på året men shit jag har inte fått gjort det tidigare och panelen måste hur som helst bytas inom något år. Skönt att de lite mer kontrollantbenägna grannarna var bortresta.
 
Nu ska jag ladda för morgondagens hedersuppdrag nämligen att vara barnvakt till barnbarnsbarnet. Älskad och underbar liten dam med bra krypfart och stor undersökarlust.
 
 

Vikarie

Idag har jag jobbat fyra dramapass med jättegulliga lågstadiebarn. Min insats som något rostangripen pedagog är nog inte jättelysande men jag gör så gott jag kan. De första två passen ägde rum i ett vanligt klassrum där jag fick baxa ihop bänkarna och lyfta fram stolarna. De sista lektionerna hamnade jag i ett nyuppfräschat klassrum med ljuddämpande heltäckningsmatta, funktionella och fina möbler plus en färgglad halvcirkelformad soffa perfekt placerad. Upplevde positiv skillnad på barnen vad gällde ljud och oro. Jag har alltid hävdat att klassrumsmiljön är en minst lika viktig pedagog som läraren själv. Barn ska ha det bästa. 
Själv har jag genom åren deltagit i otala utbildningsdagar av varierande kvalitet. Ibland har innehållet varit skit och ibland har lokalen varit sunkig på gränsen till kränkande och liksom kvävt positiva möten mellan anställda. För mig har utbildningsmiljön alltid varit minst lika viktig som själva fortbildningen. 
 

Höstgöra

 
Idag har jag kärrat en massa kruksommarfägring till komposthögen nere i skogen. Vissa blomster fortfarande i blom medan andra sett sina bästa dagar. Varje höst känns det lika vemodigt och barbariskt att klippa av stjälkarna på de ännu levande som skänkt så mycket glädje sommaren lång. Rabatternas blomster får förgylla ännu en tid till dess att gubben Frosts nyptag syns rejält.
 
I utebodan ligger nu allt bortstädat på rätt plats redo för vinter. Ordning och reda för att allt ska rymmas. Snart är det bara snöslungan som behöver få ny olja inför vintern. Har för första gången någonsin beställt traktor för snöskottning av helvetesplogkarmen som brukar hamna på min infart. 
 
Har jobbat som dramalärare några timmar och fler blir det. Fick planeringshjälp av snälla Maria som övertog mitt jobb när jag gick i pension. Livet rullar på och just nu är det bra även om mina fingerleder och tumleder bråkar med mig.
 
 
 

Spöregn

Idag har det kommit många droppar regn, ja faktiskt har himlens kranar varit vidöppna. Min planerade bärplockartur inställdes och istället blev det bullbak på de ingredienser skafferiet kunde erbjuda. Strösockret slut. Pärlsockret slut. Bullformar  slut. Istället blev det farinsocker och hackad mandel plus jättemuffinsformar. När de alltför jäsvilliga bullarna skulle in i ugnen fastnade ungsluckan och gick inte att stänga. Dessutom hade ugnslampan gått sönder så jag brände nästan alla bullar. De blev inte vackra men goda. Sonens familj kom lämpligt och fixade ugnsluckan och sedan fikade vi direkt första plåten kom ut ur ugnen. 
 
Är engagerad som taxi i kväll så nu hoppas jag att telefonen snart plingar så att jag kan hoppa i pyjamasen och mysa en stund framför teven innan John Blund kallar.
 
 

Lite sliten

Igår var jag på regionmusikens utbudsdag i Luleå och idag har jag också varit till Luleå. Ingen shopping då jag lider av tom peng pung. I kväll var jag bjuden på bio för att se filmen Så ock på jorden. Tyckte om den och speciellt Frida Hallgrens som spelar sin roll med underbar inlevelse. Nu nära midnatt känner jag mig väldans trött och ser fram emot en skön helg.

Seg dag

 
 
 
I natt innan jag kröp ner under täcket visade utetermometern endast +2 grader. Ve och fasa! Fick en desperat känsla i kroppen och det tog många timmar innan jag somnade under yllefilt och täcke.
Idag har kroppen varit lite trött men jag har i alla fall bakat en banankaka och just nu står två platar med surdegsbröd på sista jäsningen. Bra att ha hembakat i frysen när kassan är skral. 
 
Har rensat lite i en rabatt som eventuellt ska bort men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Nötkråkan, ekorren, talgoxen och lilla musen samsades i cembratallen om nötterna i de stora superkådiga kottarna. Satt en lång stund och bara iakttog hur väl de samsades alltmedan ekorrens skalande strilade ner mot marken som ett stilla regn.
 
I morgon väntar trevligheter. Längtar.
 

Höst i luften

 
I morse kändes det att gubben Frost har börjat sin vandring till våra trakter. Inte mig emot eftersom jag gillar den höga och klara luften om hösten. När vinden ruskade lite i björkarna singlade gulnade löv ner över mig och katterna. Idag lade jag mig platt på marken och sågade bort grenar i vinbärsbuskarna i föryngrande syfte. Därefter greppades spaden och två rejäla gropar grävdes till blåbärstrybuskarna jag har fått av Esko. Nu står de på solig och torr plats enligt planteringsdirektiven. Passade också på att kärra bort en massa trädgårdsavfall men hujja så trött jag blev. Den här årstiden brukar jag vara i toppform men den här konstiga sommaren har inte direkt inbjudit till de vanliga utejobben som kräver att man tar i lite.
I kväll har det kokats svartvinbärssaft som sötats med en blandning av strösocker och Stevia. Eftersom jag fryser saften i plastflaskor sätter jag lite mindre socker än recepten och aldrig några konserveringsmedel.
 
 
 

RSS 2.0