Det finns ett djup också


Idag var himlen äntligen blå och den underbara solen spred sin glans över vår snötäckta tillvaro. Kissen och jag har varit ute en stund. Han var väldigt intresserad av småfåglarna som kvittrade i björkarna intill huset. Min fina julgran står numera utanför köksfönstret fylld med talgbollar. Min tanke var att kissen skulle kunna ligga på varma fönsterbrädan och liksom ha en livefilm utanför fönstret.

Just nu har jag två små gryn som ligger i varsin säng i mitt sovrum. De verkar inte det minsta trötta. Vi har sett Bolibompa och jag blev trött, men inte dom. Nåja, de lär kurka när som helst. Katten är instängd i toan för barnbarnen är rädda för honom. Han jamar och vill ut för han vill vara med i händelsernas centrum.

Jag har skrivit så mycket om ålder och utseende och jag är helt på det klara med att jag lider av en grav åldersnoja.
Det är frustrerande att inse att loppet är kört. Att inte kunna göra något åt det. Det jag skriver här i bloggen blir mest ytliga tankar, men det finns djup även i mig. Mitt liv innehåller djup sorg, besvikelse, förtvivlan och längtan och om det inte innebar att utelämna andra personer så skulle jag skriva hur mycket som helst om det som får mitt hjärta att blöda. Förmodligen skulle jag också skriva ännu mer om glädjen och lyckan som tack och lov finns i mitt liv. Men så är det väl för oss alla.

Det är mörkast före gryningen

Tandläkarskräck och vårlängtan

Idag tog jag mod och ringde till Folktandvården för att få lagat min avbrutna tand. Fick komma på stört till en tandläkare jag känner privat och jag måste säga att det var lyckosamt. Han bedövade ordentligt utan att det gjorde ont. Han borrade och grejade utan att det kändes. När han började vara klar med borrandet darrade min haka okontrollerat. Jag var så otroligt lättad att jag till och med tyckte att 745 kronor var billigt. Jag vet att han är specialutbildad för att ta hand om patienter med tandläkarskräck.

Just nu är jag inne i en desperat uppfräschningsperiod fast i bakhuvudet störs jag av ett svagt "För sent, för sent ....."  Det är märkligt att ens inre inte falnar i samma takt som utsidan. Eller tvärtom att ens yttre inte bibehålls i takt med det inre åldrandet. Det senare vore bäst för jag tror att de flesta människor känner sig runt 20 år i sitt inre.
Fotot är 42 år gammalt.  Jag var 18 år, nybliven mamma och hade fått "gå till kungs" för att få gifta mig. Jag var inte nöjd med mitt utseende. Näsan var för stor, ett öra stod ut, brösten var för små och så var jag skelögd och det är jag fortfarande.
Förutom föryngringshudkrämen jag köpte förra veckan har jag köpt Pepsodents nyaste tandkräm som utlovar vitare tänder redan efter första borstningen. Också kliniska lovord.
Om jag orkar blir det en halvtimme i solariet under helgen. Ska höra med syrran om hon är sugen på lite färg.

Jag längtar så intensivt efter klarblå himmel och strålande sol. Fåglar som kvittrar, glittrande istappar och takdropp. Det är visserligen bara några kallgrader just nu, men vad hjälper det när det är gråväder varendaste dag. Jag vill fotografera vackra vyer och rosiga barnkinder. Det är länge sedan jag använde kameran. I morgon kommer barnbarnen och sover över. Hoppas att min rygg är i bättre form då så att jag kan "passa upp" som jag vill.

På måndag börjar PIM-utbildning på jobbet. Alltså praktisk it- och mediakompetens. En del kan jag redan halvdant men det ska bli jättekul att lära sig göra små filmer, bildspel med berättarröst osv.

Nog tjorv nu. Sköna sängen väntar. Natti natti alla mina kära vänner. Vad trist livet vore utan er.

Inställt bad

Idag blev min ryggrad fotograferad med över tusen foton inom några minuter. Nu är det bara att vänta till nästa onsdag då farbror doktorn ska meddela resultatet. Förmodligen kommer han att säga att det är åldersförändringar .... och att det inte går att göra något.

Dammtussarna rullar fortfarande runt mina fötter. Tycker mig se att de växt till sig ganska rejält. I morgon måste jag ta itu med städningen. Ska köpa en gummerad matta till hallen som ligger stilla. Kissen kasar ihop alla mattor när han kommer i rallyfart genom huset.

Idag var det nära att solen kom fram. När molnen upplöstes rusade jag ut och städade bilen och sopade bort lite snö runt broarna för att få insupa ljuset som jag längtat efter så länge. Nu ska jag besöka solariet och färga ögonbrynen. Om en månad ska jag göra Luleå med tjejerna. Men orkar jag vänta till dess med att inhandla lite vårnytt? Nä, tror inte det.

Det har varit lite tufft här hemma några dagar. Mr x rökavvänjning har förpestat stämningen i huset. Irritationen dallrade i luften. Inte alls kul. I kväll gick det inte lägre. Efter en cigarett var allt som vanligt igen. Pust! Skönt att jag åtminstone aldrig rökt.

Hade precis ställt i ordning badkassen när Maria ringde och sa att hon inte orkade komma. Inte konstigt alls för hon tränar hårt till revyn som har premiär i dagarna. Jag hade kunnat åka och simma själv men så klart tog jag chansen att lata mig. Skjutsade mr x till UH och har sedan tagit det lugnt.

Jag har chattat med ♥ och nu väntar sängen. Är jättetrött i kväll. Natti natti alla mina kära vänner.

Seg och slö

Halleluja för halvtidsjobb. Gud så skönt det är att orka med något annat än jobbet. Att ha lite eget liv. Nu har jag börjat känna att jag lever. Fast idag blev det alldeles fel. Åkte och handlade och när jag packat in varorna här hemma gick jag och vilade, vilket resulterade i att jag vaknade tre timmar senare. Seg och allmänt motvillig i både psyke och kropp. Lusten att laga fisk med vitvinssås var som bortblåst och jag stoppade tillbaka fisken i kylskåpet. Nåväl, till sist vid åttatiden tog jag itu med middagen och den blev god och nu är jag pigg och alert igen. Snart kommer mr x och hans kompis och äter. Hoppas att den faller dom i smaken. Ska ändå gå och lägga mig senast elva. Tanten börjar bli gammal.

I morgon ska jag på dt-röntgen. Min eländiga rygg ska särskådas med modern teknik. Hoppas att det finns någon metod som kan lindra värken. Läkaren hade idéer om vad som kunde göras. Hoppas att han har rätt, fast i bakhuvudet hör jag honom säga att allt är uppnött. Att det är mitt eget fel för att jag är för fet.
Jag nyser oavbrutet i kväll. Kanske är det dammråttorna som rullar runt mina fötter som är orsaken. Det här med att ha ♥-vän tar sin tid och jag som är van att städa under helgerna måste nog prioritera om lite i min agenda så att både och hinns med.

Idag fyller lilla Evve 22 år. Jag har fyllt på hennes konto med några slantar och skickat blommor, men nog hade jag velat ge en henne en stor grattiskram också.  Ringde och grattade tidigt i morse. Då hade kompisarna redan överraskat henne med blommor och en egengjord film av årens eskapader. Den blir spännande att se. Det är så roligt när ungdomarna har det bra.

Idag basunerade media ut att hälften av ortens 8:e klassare hade ett eller flera icke godkända betyg i julbetyget. Förvånande? Nej, verkligen inte. En död ödla hade hade kunnat förutspå det. Efter ha fört en mångårig kamp med skolan för att få de att ge det stöd en elev har rätt till enligt lagen för att få godkända betyg har jag insett att det inte finns något intresse från lärarhåll att följa lagen. Inte heller från rektorshåll. Min upptäckt är att lärare har stora kunskapsluckor när det gäller pedagogiska konsekvenser vid olika problem.  Dessutom tror väldigt många att eleverna är till för dom och det värsta är att den missuppfattningen får fortgå. Därför har våra undomar de betyg de har. Ja, det är min personliga teori. Jag är samhällskritisk och det borde fler vara. Det är ju våra skattepengar som inte förvaltas väl när det går så här tokigt. Det blir dyrt för både den enskilda människan och samhället på lång sikt.

Nu när jag fått kräka ur mig lite skolhat så väntar  en skön dusch och ett gonattsamtal till min ♥-vän.
Natti natti!

Tankedag

Jobbet gick som en dans. Lugnt och fridfullt. Det är så skönt att bara jobba fyra timmar per dag. Gick och lade mig under täcket när jag kom hem och sov några timmar. Sedan har jag tagit tag i diverse förtretligheter med en viss ung herre. Det är inte lätt att vara tonåring, men för den skull måste man ändå lära sig hyfs och fason.
Lagade en nyttig rotsaksgratäng som blev hyfsat smaklig. Simningen tar rejält på mina otränade muskler. Är öm i hela kroppen. Till och med i händerna.


I morgon fyller lilla stumpan 22 år. Fattar inte att tiden rullat på så snabbt. Kom precis på att jag varit mormor i 22 år. Nästan en tredjedel av mitt liv. Mormorsrollen och farmorsrollen är tacksam. Något helt annat än att vara mamma. Nu har väl min mormorsroll blivit mer som en mammaroll och det gynnar ingen. Tyvärr blir inte livet alltid som man önskar, men det kan bli bra ändå. Riktigt bra till och med.

Hur som helst önskar jag att jag hade kunnat ringa på och gratta 22-åringen tidigt i morgonbitti med en stor blombukett och ett litet paket innehållande något som en mormor anser nödvändigt .... i hushållet. Jag vet vad hon önskar sig och det är definitivt inte hushållsgrejor. Numera står det inte heller HÄST överst på önskelistan.


Nu ska jag göra några nödvändiga transaktioner innan det är dags att stänga internet och göra kväll i det här nattmänniskohuset.


Sim sala bim

I förgår köpte jag en ny hudkräm som påstods vara vetenskapligt testad på 12 kvinnor. Den utlovade tydligt föryngrat utseende på tre veckor. Nu väntar jag med spänning på sim sala bim. För säkerhets skull smörjer jag lite extra under extrahakan.


I eftermiddags har jag och Maria varit och simmat.  Det känns bra när man märker att orken ökar och bubbel och bastu efteråt är bara så ljuvligt skönt.
Idag har jag hämtat ut mina nya fina Gudrun Sjödénstövlar. De passar perfekt. Mitt nya visakort har också kommit så nu är det bara att dra iväg mot klädaffärerna i Luleå. Fast först kanske jag bör betala räkningarna. Suck!

Alltså, egentligen har det mesta varit bra idag. I morse hade vi en hel delegation yngre kineser på besök. Jag fixade fika och de åt av hjärtans lust. Jag fick prata lite engelska och de var trevliga. Efter jobbet var jag på ett möte som också var bra. Sedan fick jag veta att den myndighet vi anmält till tillsynsmyndigheten fått allvarlig kritik för sitt agerande och åläggande om utbildning för all personal. Det vi varit med om har varit jobbigt, och nu hoppas jag att ingen annan ska behöva uppleva samma elände. Fast det känns skönt att ha blivit trodd och att vi hade rätt.

Det som inte är bra är att mr x köpt några nya högtalare som får porslinet att skallra inne i skåpen och min hjärna att dallra. Vid ett tillfälle hotad jag att slå av strömmen om han inte sänkte (o)ljudet. Just nu är det tyst i huset för han är ute och åker epa med sin kompis.

Jag saknar ♥ ....

Söndagsfunderingar

Steg upp 09.30 och fixade frukost. Nu sitter jag här och är så trött. Ögonlocken håller på att ramla igen och det är bara tidig kväll. Min ♥-vän åkte hemåt mitt på dagen. Vi har haft en lugn och mysig helg. I går var vi en sväng till Happis och Torneå. Jag köpte bara några burkar laktosfri youghurt. Just laktosfria mejeriprodukter finns det stort urval av i Finland. Mycket större än i Sverige. Jag var inte på köphumör och dessutom har inte mitt visakort kommit ännu så jag hade lite ont om kontanter.

Nu går jag och väntar på att läderstövlarna jag skickat efter från Gudrun Sjödén ska komma och hoppas så klart att de passar mina breda nedtrampade fötter.
Jag skulle vilja ha en ny vinterjacka som är lätt och bekväm. Gärna i en glad färg. Just nu är jag så trött på svart. Ändå köpte jag en svart tunika  i fredags. Likadan som på bilden  ...
Nåja, snart ska jag med tjejerna på en Luleåtripp och då jäklar ska jag köpa jacka och nåt annat nytt i glada färger. Skulle också vilja hitta ett par ljusa långbyxor. Bäst att se till att kontot är välfyllt.

I kväll har min svärdotter och ett av barnbarnen varit och hälsat på. De hade med sig lyxig delikatessglass. Barnbarnet har busat med katten i en slags skräckblandad förtjusning. Hon fixade även ny frisyr på farmor. Jag är väldigt snygg nu med allt hår framåtkammat....

I morgon ska jag gå och köpa present till största barnbarnet som fyller 22 om några dagar. Vart har åren tagit vägen? Jag glömmer aldrig första gången jag såg henne några timmar gammal.  En kopia av sin mor som baby. Det var djup och innerlig kärlek vid första ögonkastet. Klick!
Att barnbarn är livets efterrätt är så sant det kan bli. Nu känner jag sorgligt nog inte alla mina barnbarn men det kommer en dag då vi lär känna varandra. Allihop finns alltid i mina tankar.Tvättat bilen och hoppat över simmet

Idag var det en varmgrad och jag passade på att tvätta av bilen utvändigt. Egentligen gjorde jag nog det mest för att ha något att göra medan jag var ute i dagsljuset. Som vanligt blötte jag ner mig själv också. I morgon måste jag fylla på spolarvätska. Ska åka till Luleå i morgon kväll och hämta på Kallax. Sedan tror jag att vi går ut och äter på något trevligt ställe.

Har småplockat här hemma och kastat ihop mattorna men inte orkat dammsuga och damma av dom. Känner mig orkeslös och nyser så det sliter i min ömma rygg. Just nu i skrivande stund borde jag vara med Maria på badhuset, men jag orkade inte. Jag har fått mer ont i ryggen sedan jag började simma. Men det kanske är övergående.
Det har varit lite småtjafs här hemma på eftermiddagen. Det är frustrerande med dessa ändlösa och låsta tonårsdiskussioner. I och för sig kan det inte vara lätt att vara sexton år och diskutera med en sextioåring. Våra livsfaser ligger en bra bit från varandra. I och för sig känner jag mig fortfarande som tjugo inombords.

Just nu doftar det vitlök i hela huset. Mr x har gjort nudlar till kvällsmat. Idag värmde jag en pajbit till mig själv och mr x fick en stor hamburgare. En hambis mättar inte lång stund när man är sexton år, så jag förstår att han behöver påfyllning nu.

Snart fyller lilla Evve år. Måste fundera ut en present. Undrar om hon kan behöva money efter fjällresan ....Godkänd!

Idag fick min bil äntligen godkänt på bilprovningen. Fast det var med nöd och näppe. Handbromsen tar dåligt på högra sidan. PUST! Jag känner mig som ett hjälplöst offer när det är bilproblem eftersom jag inte kan göra något åt det själv. Nu skrev jag fel. Klart jag kan om jag ville lära mig att meka.

Efter jobbet körde jag bort snön som kom i natt. Det var skönt att vara ute i ljuset och friska luften. Vantarna jag hade på mig släppte färg så nu har jag dödsblåa händer.

Just nu håller vi på att sluta röka. Inte jag för jag har aldrig rökt. Men mr x. Jag har laddat upp med plåster och sprayer. Hoppas att det lyckas.

Hälsoläget är inte helt ok. Känner mig trött och frusen. Hoppas att det inte är förkylning på gång. Var en sväng till syrran i kväll. Hon hade den ärvda godisskålen välfyllt och jag åt så klart mer än jag borde. Just nu känns det som att jag borde borsta tänderna. Sött och äckligt.

Nu ger jag upp och drar mig mot teven och yllepläden.

En historisk dagSom så många miljoner människor gläds jag idag och känner ett spirande hopp för världsfreden. Det är så ofantligt stort att USA har fått en färgad president som verkar synnerligen klok och ödmjuk och som dessutom har rötter i tredje världen. Det är lätt att förstå att det är stor fest på många håll i världen.

Förutom de historiska vingslagen och en trevlig lunch med Maria har det varit en ganska gråtrist dag. På eftermiddagen har jag tagit det lugnt, fixat lite papper och varit till sonen och fått lite hjälp med en lampa i bilen. Barnbarnen är friska från kräksjukan. Storasyster kom hem från skidskolan med röda kinder och glittrande ögon. Lillebror förevisade sin nya brandbilsinstallation i sitt rum och hans plastkrokodil var nära att äta upp mig. Hunden kryp upp och la sitt huvud i mitt knä. Och i öppenspisen värmde en brasa så skönt.

Väl hemma igen kom mr x hem och startade med att steka en rejäl hög plättar. Nu har jag städat bort i köket och han är mätt och nöjd. Ska snart dra mig mot sovrummet. Känner mig trött och har begynnande huvudvärk.

Natti natti alla vänner!

Soft belysning

Vad ska jag skriva om idag då? Vädret är grått och bilrutorna isar igen på nolltid och isskrapan har försvunnit. Det är halt i kurvorna och jag glömde åka och ombesikta bilen. Måste göra det i morgon.

Efter jobbet var jag och simmade med Maria. Precis när jag skulle åka iväg mot badhuset skulle mr x iväg och köpa en gasvajer till sin gammelmoppe. Det gjorde att jag blev sen och inte simmade lika länge som vanligt. Men det är bättre än ingenting.
På badhuset var det samtidigt vattengympa med tanter modell äldre. När jag stod där i duschen och skämdes för mina vällande former upptäckte jag att även de smala tanternas figurer hängde och slängde. En del hade muttor som stod ut, ungefär som en tratt. På en del hade rumpan halkat ner ordentligt. Usch så fula vi blir. Duschrummen borde ha supersoft belysning istället för sånt ljus som förstärker våra skvanker.

Efter badet hade mr x återbesök på lassa. Därefter åkte vi hem och åt kotletter i god sky och broccoli. Har planer på att övergå till en sorts GI mat och tyckte att jag åt en väldigt rejäl portion. Tydligen var det ändå för lite ingredienser som omvandlades till socker för därefter har jag ätit hela kvällen. En stor kaka, en munk och en smörgås. Kolhydrater så långt ögat når. Varför finns det inte sockerplåster på samma sätt som det finns nikotinplåster?

I går skickade jag efter nya läderstövlar från Gudrun Sjödén. Har tittat på dom hela hösten och nu var de på rea. Hoppas att de kommer snabbt.

Nu väntar tevesängen och en kopp kaffe.
Natti natti mina kära vänner!

Pariserbröd/Pariservåffla?

Sov gott i natt också, men vaknade med en diffus illamåendekänsla. Jäklar, nu är det kräksjuka på G, tänkte jag och förbannade att jag inte köpt hem hälsofil med de nyttiga antimagsjukabakterierna. Efter ett par timmar vågade jag äta frukost och då skedde undret. Illamåendet försann.

På eftermiddagen åkte jag och hälsade på Lillemor, Tore, hundarna och katterna. Det var trevligt och väldigt gott med gofika. Hon bjöd på Pariserbröd som är mina älsklingskakor. Pariserbröd, eller kanske de heter Pariservåfflor, är för alltid förknippade med min faster Mia. Sista julen hon levde hade hon trots sjukdom och sviktande krafter bakat dem och gav mig en stor burk. Jag börjar nästan gråta när jag tänker på vilken ansträngning det måste ha varit för henne. Hon visste att jag skulle bli glad över dom. Sånt kallas kärlek.
Jag och mina syskon hade turen att växa upp med många vuxna runt oss á la gammeldags bondgård.  Det var inte helt okomplicerat och jag lovar att om det var idag så skulle jag inte stå ut en enda dag med svägerskor och svågrar som la sig i det de inte har att göra med. Oj, oj, jag säger inte mer om den saken.

I kväll har jag städat garaget och till och med torkat bort oljefläckar från alla dörrar. Upptäckte att jag har hur många målarfärgsburkar som helst. Misstänker att ett antal har torkat ihop och borde slängas. Till sommaren väntar massor med målarjobb förutom allt annat som måste göras.


Helgerna går alldeles för fort.

Natti natti alla mina kära vänner!

Skum affär

Vaknade på gott humör efter en hel natts sömn. Planerna att röja upp i garaget gick i stöpet direkt. Mr x hade hittat en mobil på nätet och skulle prompt ha mig med till för att köpa den. Efter flera timmars "gnäll" gav jag efter och vi drog iväg med mr x vid ratten och grön övningskörningsskylt på bagageluckan. Väl framme visade det sig att försäljaren med kvinnligt sällskap inte verkade helt opåverkade. De hade orginalkartong och alla tillbehör intakt och sade sig ha köpt den på Tradera, så jag uteslöt att den var stulen. Jag skrev snabbt ett kvitto som killen fick underteckna med namn  och telefonnummer. Om nu något av dem är rätt, vill säga. Fast det stämmer med numret mr x ringde när vi skulle träffas. Nu är det bara att hoppas att allt är ok. Mr x är i alla fall nöjd med sitt fynd.

Efter köpet svängde förbi Ica Maxi på Storheden och köpte en smörgåstårta som vi tog med till lillbrorsan i Luleå. Han hade fått riktigt mysigt i sin nya lägenhet. Jag blir så sugen på nya möbler när jag ser nya och fräscha saker.

Nu är vi nyss hemkomna och jag har druckit ett glas Samarin för att dämpa den uppkörda känslan jag fick efter smörgåstårtan. Jag mår inte gott av mjölkprodukter. Borde skaffa en laktospillerburk till handväskan så att de alltid är med när de behövs.

I morgon kanske jag åker och hälsar på Lillemor. Men först ska garaget städas.

Nu väntar tevesängen. Natti natti alla kära vänner!
Inget mys denna helg

I morse var det lite lite lättare att stiga upp. Kände mig som en ansvarsfull vuxen som minsann ser till att sova sina åtta timmar. Nja, det blev väl åtminstone sex. Alltså timmar.
Dagen har gått i bilkörandets tecken. Mr x har haft åtskilliga ärenden. Verktyg skulle lånas, tändstift och tändhattar skulle köpas. Nu får vi hoppas att vespaköparen från Boden dyker upp och tar med sig eländet. För ett elände har det varit. Jag har levt med en konstant rädsla för att det trimmade eländet skulle orsaka olyckor, böter och annat elände.

Min käre groda jobbar i helgen så det blir inga varma kramar för min del. Nåja, jag har en del att göra här hemma så jag lär få upp värmen ändå.
 

I morse var det  -23°C och nu är det sju. Jippi! så skönt. Var ute en stund i eftermiddags med kissen. Han verkade förskräckt över kylan och rörde sig knappt ur fläcken. Jag hängde upp massor av talgbollar till fåglarna i min fina julgran som numera står i snön utanför köksfönstret. En annan tanke var att kissen skulle ha något att titta på när han ligger på fönsterbrädan. Hoppas nu bara att fåglarna hittar maten.

Vespaköparen kom sent omsider och nu är den såld. Gud så skönt!

Natti natti alla mina vänner!


Badbrudar och hängpattar

Vi kom vi i säng enligt utsatt tid, fast jag låg länge och snurrade och sneglade på cd-spelaren och den nya ljudboken.
Att det ska vara så svårt att vända tillbaka dygnet.

Kylan kärvar ihop mina leder och allt jag gör går trögt. Nu är det drygt tjugo minusgrader och grinig blåst. Fryser till och med om näsan fast jag är inomhus. En sådan här kväll önskar jag att det hade funnits en eld att varma sig framför. Om jag vinner pengar ska jag förverkliga drömmar. Ett vedeldad kamin är en av dom. En resa till Rio är en annan. Fast ibland när livet var riktigt besvärligt har jag undrat var mina drömmar tagit vägen. Långa sträckor har det bara handlat om att överleva, men så är det kanske för de flesta. Jag kanske gnäller i onödan.

Tre gånger denna vecka  har jag varit och simmat. Känner mig nöjd med mig själv och det är roligt för oftast är det tvärtom. I kväll var det bara en handfull personer i hela bassängen. Härlig musik och levande ljus runt bassängkanten samt trevligt sällskap med Maria och Anna-Karin. Stämningen är som en balsam för själen. Såna här kvällar inser man vilket ansvar man har för att fylla sitt liv med bra upplevelser. Vi pratade om det också.

När jag höll på att klä av mig kom en liten gosse och ställde sig framför mig. Han tittade noga och frågade
- Har du två?
- Menar du de här?, svarade jag och höll mina händer mot brösten. Då vickade han lite på sina smala armar och sa
- Nej, såna här!"
- Jaha, sa jag. Jo, jag har två armar.
- Varför har du det? fortsatte han.
- Jo, för att jag ska kunna krama mina barn och laga mat, svarade jag. Då kom hans mamma och bad honom komma. Alltså, jag tror att han trodde att mina bröst var armar. Men sååååå långa är dom inte. Jäkla ungar!

Nu väntar sängen. Min sover nog nu många mil härifrån.
Natti natti alla mina vänner.

Brrrr ... kyla och kalla vindar

I morse tackade jag min lyckliga stjärna för att jag satt i kupévärmaren redan i går kväll. Det var nästan 20 minusgrader och isande kalla vindar. Vägarna hala och skrovliga och mr x ville så klart köra fast han med nöd och näppe var vaken.
Natten hann bli morgon innan det var lugnt i huset även denna natt. Var så trött, så trött i morse. Till viss del på grund av att jag inte kunde slita mig från avslutningen på cd-boken. Ett stort tack till Lillemor för alla bra cd-böcker hon lånat mig.
Nu när jag bara jobbar halvtid går tiden fort och det var skönt att komma hem och slänga sig på sängen. Senare på eftermiddagen var det dax för badhuset. Det kändes motigt för både mig och Maria idag, men jag är så glad att vi åkte iväg.  Idag var det lätt att simma. Det gjorde mig glad. Avslutet i varma bubbelpoolen och bastun var underbar. Efter badet åkte jag och mr x och storhandlade på Coop. Han är i nudelåldern så vi bunkrade rejält.
Kvällen har varit lugn och nu ligger min gosse i sängen. Kors i taket! Jag ser fram emot åtminstone sex timmars sömn, men först ska jag börja lyssna på en ny bok. Lär somna gott efter inledande kapitlen.Hårda bandage

Jag drog ur internetkabeln klockan 24.00 och beordrade mr x i säng så att han skulle orka upp till skolan. Han skulle minsann se en film, trodde han. Julledighetens dygnsvändning sitter fortfarande i. Då kände jag att nu får det vara nog och slog av strömmen i huset. Det var så tyst när inga elapparater surrade och knäppte. Det var bara mitt eget blodtryck som pulserade i öronen. Klockan fyra slog jag på elen igen. Helt naturligt blev dagen tung. Åkte hem vid halvtolvtiden och somnade direkt. Halv två åkte jag och handlade till jobbets persomöte. Strax efter fem var jag hemma igen. Har sedan legat och lyssnat på cd-boken. Den är hemsk och verkligen ingenting för mörkrädda person.
Min bantning går inget vidare. Har nyss stoppat i mig bulla och mjölk. Däremot är jag stolt över att jag kommit igång med simmandet. Det ena kanske ger det andra.
Idag provade jag att ligga på Lillemors spikmatta. Det gjorde ont, det erkänner jag, men smärtan avtog ganska snabbt. Jag kan tänka mig att det produceras massor av endorfiner som gör att man mår gott efteråt.
Nu ska jag börja göra kväll. Är jättetrött.
Natti natti alla mina vänner!


Tid för motion

Idag var det premiär för fyra timmars arbetstid två månader framöver. Så skönt det ska bli. Visserligen är jag skyldig jobbet ett antal timmar för julmellandagarna. Hade slut semester men ville vara ledig ändå. Nu blir det lätt att jobba igen dom.Jag behöver timmarna för att hinna/orka med att hjälpa till med läxläsning och mitt eget motionerande.
Idag har Maria och jag varit och simmat. Vi simmade några hundra meter och belönade oss med en skön stund i bubbelpoolen. Bastun efteråt var ovanligt skön tack vare en trevlig tjej som öste på rejält. Känner mig nu både mör och avslappnad. En skön känsla. Tack Maria för att du tar mig med till badhuset.
Här är mitt nya gympaprogram.......


Vädret är piss. Grått, plusgrader, blött och smutsigt. Tack vare det milda vädret fick jag upp bagageluckan och kunde köra iväg till återvinningen med allt papper och plast som jag irriterat mig på i snart en månad.
Nu väntar jag på  en decimeter vit nysnö, några kallgrader och strålande sol. Alltså vinter när den är som bäst.
Kärlek är en resa utan kompass i ett väglöst land. Ett äventyr / Anne Swärd
En hektisk men skön helg

Har precis ätit en macka med varm potatismos toppad med en stekt sillfilé och massor av lök. MUMS, så gott det var. Kan rekommenderas.

Som rubriken antyder så har jag hunnit med både det ena och det andra under helgen.
Fredagkväll var jag först ut och åt gott på Vikingen i trevligt sällskap med Lillemor och Maria. Därifrån tog jag även hem mat till ♥ som kom lite senare. I går, lördag, var jag farmor några timmar medan föräldrarna var och handlade ny köksinredning. När barnen blivit hämtade åkte jag och ♥  till Ikea och även över gränsen till Torneå där vi handlade lite finskt rågbröd. Väl hemma igen stekte jag sill och massor av lök. Kanske inte en passande lördagsmiddag, men gott var det. Kvällen avslutades med att jag åkte och hämtade mr x på UH iförd pyjamas. I och för hör det inte till ovanligheterna, men det skulle vara pinsamt om jag blev stoppad och tvungen att stiga ur bilen.

Nu till den sköna delen av helgen. Jag har fått massage på mina onda axlar och blivit ordentligt ompysslad. Livet är med andra ord ganska gott just nu. Ledbrutenheten är inte allra värst idag. Fick däremot huvudvärk och blev tvungen att ta två donatabletter innan det släppte.

När min vän åkte hemåt  och huvudet lugnat sig for jag, mr x samt hans kompis till Ikea. Mr x övningskörde så klart. Målet var att köpa en skönt arbetsstol till honom. Naturligtvis blev det lite andra småsaker också som slank ner i korgen. Direkt vi kom hem satte mr x som är familjens monteringsexpert igång och satte ihop stolen. Nu sitter han skönt framför dat .... jag menar när han ska göra sina läxor.
Kollade lämpliga mattor till hans rum. Det fanns flera tänkbara och nu har jag svårt att välja. Vill ha en av ylle eftersom det är smutsavvisande och ganska stor så att den dämpar ljudet då hans rum är ovanför mitt sovrum.

Eller också väljer jag en enfärgad matta och satsar på färgstarka textilier. Han vill själv ha svarta väggar och en röd matta. Svarta väggar får han inte, men en röd matta är ok. Nåja, han får väl säga sista ordet i mattvalet även om smaken inte är delad.

När jag går runt på Ikea får jag lust att slänga ut allt jag har och börja om från början. Ja, om jag fick börja om från början skulle jag börja med att bygga en liten enplansvilla på en tomt där man ser vatten. Huset skulle vara luftigt och lättskött och ha en tjäljstenskamil som jag kunde sitta och meditera framför i eldskenet. Jag hoppas på en storvinst i Postkodlotteriet.

Betyg och lite annat svammelDet känns nästan förvånande att jag tar mig och upp och iväg till jobbet. Låg och lyssnade på cd-boken "Inte ens det förflutna" till efter klockan 02.00. Till och med mr x tog sig upp utan att mitt adrenalin behövde pumpa på högvarv.
 
Det var egentligen lika kallt idag som igår, men jag kände att mildare luft var på väg. Just i skrivande stund är det bara -3°C. Det blev alltså ingen päls idag. Känner på mig att den är för trång i ärmarna av någon konstig anledning. Jag som tyckte att faster var en väldigt stor kvinna. Då var jag var ung och smal. Nu är jag större än vad hon någonsin var. Det trodde jag inte var möjligt.

Förmiddagen rullade på som vanligt. På eftermiddagen var jag på ett möte på gymnasiet. Faktiskt känner jag mig förvånad över att de lyckats strukturera skolsituationen betydligt mycket mer än jag någonsin vågade hoppas. Mycket positivt. Nu är det bara att hoppas att det ska fungera bra.
Skolans ledare och lärare har mycket att lära innan alla barn får den skolsituation de enligt lag har rätt till. Vad enkelt det skulle vara om alla var lika. Det är ju så det funkar idag. De som inte hänger med får hamna på efterkälken och får skadad självbild. Jag är dålig. Det fick jag erfara redan i första klass när min högt älskade fröken gav mig B? i sång. Alltså med tvekan godkänd. Jag som tycket det var så kul att sjunga. Följande skolår mimade jag mig tappert genom musiklektionerna. Fast i årskurs nio blev jag inröstad i luciatåget och då fick vi en riktig musikfröken. I mitt slutbetyg har jag AB, vilket innebär med beröm godkänd. Så kul det var. Och som jag sjöng! Det var så häftigt att kunna läsa sig till om man skulle sjunga starkt eller svagt. "Gläns över sjö och strand" är fortfarande mitt paradnummer. Fast numera ber mr x mig vara tyst. Han uppskattar inte min sångförmåga.

Betygskalan på min tid:
A = Berömlig
a = Med utmärk beröm godkänd
AB = Med beröm godkänd
Ba=  Icke utan beröm godkänd
B = Godkänd
BC = Icke fullt godkänd
C = Otillräcklig

Det varken jag eller någon annan elev kände till var att en viss procent i klassen skulle ha de olika betygen. Som kvinnokön fick jag säkert ett sämre betyg om det stod och vägde mellan mig och en pojke. Kanske kände jag på mig den orättvisa fördelningen för jag har alltid hatat skolan. HATAT!  Jag fick faktiskt ganska bra avgångsbetyg på grund av att min killes föräldrar umgicks i lärarkretsen →→ positv uppmärsamhet → → min motivation ökade markant → → jag fick stipendium för flit och framsteg i studier.

I kväll har jag varit och simmat med bland annat Maria. Jag är så glad över mina vänner. Både ♥ och alla andra vänner. Vad fattigt livet vore utan dem. Det var jättehärligt i badet. Bara levande ljus runt bassängen och musik i högtalarna. Därefter sjönk jag ner i varma bubbelpolen.

Nu väntar en natt skön sömn.

Pälsfunderingar

Vaknade som planerat 06.30. Så långt allt bra. Termometern visade på -20°C och jag såg till att vara på jobbet i god tid före åtta för att vara säker på att få en motorvärmare alldeles intill dörren. Kände direkt att det var kylslaget inomhus och mycket riktigt gick det inte lång tid innan jag började frysa. Till sist tog jag på mig yllejackan. Det blev inte mycket gjort för fingrarna var som isbitar. Dessutom fungerade inte det dataprogram som jag använder mest. Nåja, IT-enheten installerade om det så nu är det ok.

I morgon ska jag ta på mig ärvda minkpälsen. OM jag kommer i den. Och OM jag vågar för eventuella djurrättsaktivister. Jag håller med om att vi människor inte får hålla djur i plågsam fångenskap bara för att få fina lyxiga pälsar. Min päls är 40 år gammal. Fick den av min faster innan hon dog. Jag anser att det bästa jag kan göra för att hedra alla de stackars minkar som fick sätta livet till för att det skulle bli en päls är att jag använder den. Så tycker jag. Kanske tänker jag fel??

Efter lunch åkte jag och Maria till badhuset. Den första kvarten var vi helt ensamma i bassängen. Underbart. Vi simmade och gympade och avslutade med att sjunka ner i en härligt varm bubbelpool. Därefter åkte vi till Repa och jag ska inte berätta vad vi inhandlade där. Nåja, vi hade gjort rätt för en belöning.

Därefter hade jag välbehövlig klipptid hos frissan. Det är alltid ångestfyllt att klippa sig precis när håret går att sätta upp med en klämma. Nåja, min kalufs växer snabbt.
Bokade en ny tid dagarna innan min födelsedag. Inte för att jag ska ha något kalas men det skadar ju inte att känna sig lite fin de många åren till trots. Fast i och för sig är det väl inte ofta man är nöjd när man kommer från frissan. Inte jag i alla fall.

Har chattat en stund och i kväll kunde jag faktiskt hålla mig från skratt när jag såg mig själv i bild. Dubbelhakorna är minsann ingen munter syn.

Nu väntar cd-boken och sköna sängen. Lindar nog in mig i en yllefilt under duntäcket. Brrrr, hoppas det blir mildare väder snart.

Julen är bortstädad

Vaknade först klockan tolv av att Göta ringde på dörren. Vi drack kaffe och åt holländsk ost. Därefter tog jag itu med julbortstädningen. Granen åkte ut och de röda julgardinerna åkte ner och ut på luftning på broräcket. Alla tomtar blev nerpackade i julsakslådorna. Därefter dammsög jag och torkade av alla golv. Nu hänger ljusa gardiner i köket och en vetegul löpare ligger på köksbordet. Holländska vita presenthyacinten blommar med tre stänglar och en fjärde är på väg. Den doftar underbart.

I kväll var mr x och jag till Göta eftersom hon glömt sin mobiltelefon hos mig. Hon bjöd som vanligt på gott fika i sin fina och juliga lägenhet. Herregud så många fina och roliga tomar hon har.
Väl hemma igen har jag chattat en stund med webkameran påslagen. Jag bara skrattar hela tiden. Det känns så pinsamt att se sig själv.
När klockan närmade sig 23.00 började mr x steka plättar. Nu har jag provsmakat hans frasiga plättar med strösocker på. Alldeles för gott och kanske inte helt lämpligt precis före sänggåendet.

I morgon är det uppstigning 06.30 och 08.00 ska jag vara på jobbet. Hemskt.

Natti natti alla mina vänner!

Kafébesök och lite av varje

Vaknade i hyfsad tid. Åkte förbi jobbet. Där var heldött.  Åkte därefter och köpte kattsand av rätt märke så att Emil inte ska börja kissa på fel ställe. Han har aldrig gjort sina behov på fel ställe. Duktig kisse!

Mitt på dagen hade jag trevlig träff med Maria och Lillemor på kafé Lyktan. Åt en ansjovismacka och en godbit. Det är synd att man inte går ut oftare, för det är jättetrevligt att umgås i Lyktans mysiga miljö.
På onsdag börjar min vattenmotion tillsammans med Maria. Känner mig ganska motiverad för en gångs skull. Kanske är det bubbelpolen som hägrar som en välförtjänt belöning när jag simmat mina längder.
När jag kom hem slog jag på bastun. Axlar, nacke och huvud värkte som bara den. Utsatte sedan min plågade mage för en värktablett och i skrivande stund känns det hyfsat igen. På två veckor ska jag på dt-röntgen. Läkaren hade en idé om hur han skulle kunna hjälpa mig. Eventuellt med en ny operationsmetod. Jag hoppas i alla fall på att få mindre ont i ryggpartiet.

Idag var det ganska skönt ute. Var ute med kissen i friska luften en stund och passade samtidigt på att städa bilen lite lätt. Emil vill ut, men när han väl kommer ut vill han snabbt in igen. Han verkar frysa om tassarna.
Det är så skönt att dagarna äntligen börjar bli lite ljusare. Nu känns det hoppfullt igen. Jag längtar efter vit vårvinter med glittrande solbelyst snö och kvittret från småfåglarna i skogsdungen intill mitt hus.Nu kom mr x glädjande nog hem. Blir nog en lika skön kväll som i går. (Skön förutom bashögtalaren som dunkar på övervåningen.) Dygnsomvändningen går lättare än jag trodde. I morgon ska jag upp senast 08.00. Han får väl sova någon timme längre. På onsdag börjar allvaret. Det har verkligen varit härligt att vara ledig 14 hela dagar i ett sträck.

Nu väntar sköna sängen och nya cd-boken.
Natti natti!
Lugn dag


Vaknade efter hela nio timmars sömn. Sov så gott mellan rosenknoppsprydda satinpåslakan. Kände mig som en prinsessa när jag vaknade. Kissen sov på sin vanliga plats intill min kudde. Säkert glad att platsen återigen var ledig.
Trots att nyårshelgen var riktigt fin och mysig så är jag trött. När någonting har varit jättebra borde man bli pigg och alert istället.

Dagen har gått i lugnets tecken. Som vanligt har jag jagat dammråttor, putsat blommor och plockat bort en och annan julpryl. Nu är det bara gran och ljusstakar kvar.

I kväll var jag och hälsade på barnbarnen som kommit hem från julfirandet söderöver. De är så glada och fina min små goungar.

Just nu är jag proppmätt. Har ätit goda ostar och kex. Nu väntar dusch och sedan sängen. Det är så härligt att mr x är hemma i kväll. Inga nattliga bilfärder väntar mig. Skönt.
Natti natti   och alla mina vänner.


Så har vi ett nytt år

och med det nya möjligheter. Jippii!
Min vän har varit hos mig under nyårshelgen. Med sig hade han bland annat massor av goda ostar från Goudaostens hemland. Brännässleost, chiliost, senapsfröost och en lagrad rackare som också var väldigt delikat. Förutom två nyår, ett Torneå och ett här hemma har det blivit en hel del god mat, glada skratt och mys.
Idag har mr x och jag skjutsat min vän till Kallax. Därefter åkte vi och handlade lite bilgrejs. Nya bilmattor, navkapslar och massagedynor till sätena. På hemvägen tog vi en sväng förbi hemgården och hälsade på lillbrorsan.
Väl hemma igen satte jag igång tomtebortstädning och lyckades få ut dom till kartongen i förrådet. Sedan var mina krafter SLUT. Känner mig som en urvriden disktrasa just nu. Är orolig för att kräksjukan är på gång.
Ska försöka orka se på teve en stund innan jag kroknar i min säng som för dagen är renbäddad med nyinköpt sänglinne.
Natti natti alla mina kära vänner!


RSS 2.0