Min glädjekälla

Just nu har vi svettiga dagar med temperaturer uppåt tjugoåtta grader vilket är flera grader för mycket för att jag ska känna mig bekväm utomhus. Så är det och har alltid varit, men det finns tack och lov alltid skugga någonstans.
Blomrabatterna prunknar så gott de förmår, smultronen och åkerbären mognar i rask takt och smakar himmelskt gott. Sockerärtorna har varit sena men nu är produktionen i full gång. Tror inte att det finns bättre terapi än att tassa ut tidigt om morgonen i daggvått gräs och stoppa ett sockersött smultron i munnen och på återvägen stoppa näsan i en nyutslagen väldoftande hansaros. För att inte tala om luktärtornas milt förföriska doft eller de två meter höga riddarsporrarna som står i klarblå givakt utanför altanen. Idag skördades den första mogna tomaten och snart blir det många fler om vädret vill. Jordgubbarna däremot står för tätt och ger bara små missbildade gubbar i dunklet under alla blad. 
Just nu när rabatterna är rensade och gräsmattan är klippt är det en stor glädjekälla att vara med trädgård. 

I hetaste laget

Förstår semesterledigas glädje som längtat sig harmynta efter sol och värme och som nu äntligen får uppleva det. För min del +27°C alldeles för varmt. Har en pyrande huvudvärk och kan lätt föreställa mig poffen i skallen om jag skulle utsätta mig för värmen på altanen där det säkert är betydligt hetare. 
Nåväl, det finns alltid saker att pyssla med i skuggan och inomhus. Har till exempel tillagat en älgstek och gjort gräddsås. Snart väntar ett välbehövligt besök hos frissan och framåt kvällen blir det bilbingo tillsammans med goda vännerna.  
Något jag borde ta tag i är fönsterrenoveringarna men det tar emot så in i bomben. Vädret är perfekt men är tyvärr ingen person som gillar kladdet med kitt och färg. Måste måste måste och kitt och färg finns här hemma så det är bara att börja .. 
 

Nöjd med dagen

Känner mig helnöjd med den här dagen. Lagom varmt och soligt. Har mumsat i mig både åkerbär och smultron som växer lite här och där på tomten. Finns nog inget godare. Speciellt smultronen väcker många kärleksfulla barndomsminnen.
 
 
Har också haft många besökare idag och däribland så fina småbarn. Tursamt hade en av besökarna med sig nybakat fikabröd - till min och allas glädje. I kväll bjöds jag på hemlagad god pizza hos dottern och sedan hade jag energi nog för att rensa mina rabatter där vattuogräset höll på att ta överhanden. Skönt att ha det gjort.
 
I morse lämnade svalans sex ungar boet och satt sedan tätt tillsammans på en svajande gren i björken intill huset. Tre vuxna svalor har matat dem konstant under högljutt kvitter. Funderar på om det kan vara en hane som parat sig med två honor. I kväll flyger de alla runt huset i svindlande fart. Härligt att de överlevt så här pass länge och nu hoppas jag att alla nio kommer tillbaka nästa sommar.
 
 

Fest hela juli

Juli månad har verkligen varit en festmånad i många avseenden. Födelsedagskalas, hemmiddagar, kompismiddagar och bröllopsfest då systerdottern Anna gifte sig med sin Stefan. Nu blir några dagars vila innan det är dags för fyra dagars kalaserande tillsammans med kära vännerna.
 
Det har alltså blivit väldigt mycket tårta och det känns minsann trångt i byxlinnigen. Borde leva på salladsblad några dagar för att komma i favoritkläderna. Dessutom menade dottern och äldsta barnbarnet att jag borde skaffa en stadigare behå som lyfter upp behagen till sin ursprungliga plats ... ja ja jag förstår precis .. men har gett upp hoppet på mirakel. Dessutom är kampen mot den obarnhärtiga tyngdlagen fördjävligt smärtsam för axlarna. 
 
 

Festhelg

 
 
Efter många intensivt trevliga dagar i vänners sällskap blev den här dagen en välbehövlig städ- och handlingsdag. Min föredetta granne tittade förbi en stund på en kopp kaffe med prat och två barnbarn har varit här några timmar. Klockan var närmare ett innan jag lyckades komma ur pyjamasen, men grannarna är vana vid att se mig i den stassen både inom- och utomhus.Städning och gräsklippning är de två aktiviteter som får min höft att göra så in i h-vetes ont, men Axel offrade sig och kom och handlade med mig så nu är kylskåpet fyllt igen.
 
Nu ska inte kroppen ansträngas nåt mer innan morgondagens festligheter. Ska bli jättekul med bröllop! Ska göra en kroppsmakeover i kväll och njuta av att en trevlig helg står för dörren. 
 

I vänners sällskap

 
Gårkvällen gick i festens tecken med trevligt sällskap och jätteod mat hemma hos Anna-Carin. En mycket god överraskning var citrondressingen med pistagenötter. Förutom mat och många glada skratt fick vi kela med ragdollkattungar som var 6 veckor. Helt underbara små godingar. Självklart är jag jättesugen ...
 
 
Idag åkte vi tillsammans till marknaden i Överkalix. Vädret bidrog inte till värmeslag vilket jag tyckte var skönt. Vi unnade oss sockerpimpat fika på anrika kaféet och senare middag på Vippabacken.
 
I kväll är det skymning som om hösten,knappt tio grader och regn. Slog på luftvärmepumpen för en stund sedan och nu sprider den välbehövlig och skön värme. Hemskt att behöva slå på värmen mitt i högsommaren.  
 
 
 
 
 
 
 
 

Bullbak

 
 
Dagen började hyfsat skönt med frukost ute på farstubron men sedan tilltog vinden och himlen blev alltmer grå. Någa ynka regndroppar har fallit men det får gärna passa på att regna lite mer till natten för växternas skull. 
 
För min del blev det bullbak så nu finns det runt 80 bullar i frysen. Min ♥mamma♥ bakade bullar varje vecka. Bullar fyllda med villkorslös kärlek. Det fanns alltid färskt vetebröd i brödlådan till oss barn, fast min bullkonsumtion försökte mina föräldrar begränsa eftersom jag alltför ofta ratade middagsmaten. Ingenting har förändrats på bullfronten under mina 64 år, fast idag åt jag faktiskt först lasagne tillsammans med näst äldsta barnbarnet och hans kompis. Sedan slank det ner tre bullar i rask följd tillsammans med ett glas kall mjölk och då var jag i himmelriket här på jorden. Känslan efteråt är inte lika himmelskt skön med tanke på de fettbildande och blodsockerhöjande egenskaperna.
 
Idag fyller mina tvillingbröder 59 år och igår hade jag besök av kusinens tvillingpojkar som fyller 2 år inom kort. Minns som om det vore igår när pappa, syrran och jag åkte taxi till Bodens BB för att hämta hem mamma och våra tvillingbröder. Minns fortfarande lyckokänslan.
 
 
 
 
 

En festdag

 
Har haft den skönaste sommarkänsla denna dag även om himlen var gråmulen på förmiddagen. Just nu är nog sommaren klädd i sin finaste prakt. Det är med en speciell vördnad jag går omkring bland blomster och buskar och njuter. Det mesta blommar och doftar, fågelungar kvittrar och i växthuset produceras gurkor på löpande band. De små gyllenbruna ekorrungarna skuttar omkring i cembratallen. Så underbart söta.
Mitt på dagen hade jag besök av mina jättefina uppdragsgivare och vi fick en härlig kaffestund ute på altanen då det varken var för varmt eller för kallt. Härligt! Därefter blev jag och barnbarn bjudna på halstrad saltströmming, färskpottisar och tunnbröd hemma hos dotterns familj. Det var så fruktansvärt grymt gott, en rätt man aldrig kan föräta sig på. Som final blev det söta och goda jordgubbar med glass .. 
 
 
 

Lite surr

Vädret är något som de flesta pratar om och ofta hoppas vi på att det ska bli bättre. En bekant var för några år sedan riktig missnöjd med vädret men jag som inte gillar alltför hot inflikade att det nog ändå hade varit ganska bra, men då klämde hen i med att det inte hade varit någon riktig medelhavsvärme den sommaren ...
Men den här sommaren upplever jag som riktigt bra och oftast lagom varm så att man orkar vara ute och småpyssla i solskenet. Det gäller att tanka D-vitaminer medan tid är. 
 
I kväll kom näst äldsta barnbarnet hit på sin livs första semester sedan han började jobba och den äldsta drog samtidigt iväg till sin pojkväns föräldrahem. Kommande dagar blir ovanligt aktiva med besök, knytis, bingo och sedan vankas det bröllopsfest när syrrans yngsta dotter gifter sig. Ska bli kul!

Minnesvärd dag

Ännu en skön sommardag att spara till vintern då stormen viner runt knuten. Har gått runt på tomten och sniffat på rosor, pioner och doftschersmin. Underbara dofter som jag önskar gick att spara i en burk.
Har äran att ha äldsta barnbarnet hos mig i några dagar och i morgon kommer även näst äldsta. I kväll har jag varit med kompisarna på bilbingo men vi fick åka hem utan vinst trots att det var spännande nära vid flera tillfällen. Känner mig helt slut nu så det blir raka vägen till sängen för min del. God natt!

Mina lyckor

Vaknade till en strålande vacker och varm morgon. Som vanligt blev det kaffe ute på farstubron medan katterna sökte sig till sina favoritställen under buskarna eller i långgräset vid tallstubben. Skatorna kraxade och skrek som galna när vi kom ut, förmodligen någon unge på marken i närheten. I sovrummet snusade två barnbarn i renbäddade sängar efter en väldigt sen kväll i farmors sällskap. Lycka! Och inte spelar det någon roll att lillgrabben låg på tvären i dubbelsängen så att hans fötter nuddade mitt ansikte mest hela natten. 
 
I eftermiddags kom föredetta svägerskan till mig. Vi åt laxrosor i västerbottensostsås och sedan åkte vi färja ut till Vassholmen för att se årets sommarteater som är en Elvismusikal. Den var riktigt bra och rolig, faktiskt den bästa sommarteatern hitintills, även om sångförmågan hos de medverkande varierade kraftigt. Som alltid är det roligt att bege sig ut i folkvimlet vilket för min del händer alltför sällan. Ska försöka ta kontroll över latmasken och börja ta för mig av det som bjuds.
 
Nu ska jag fortsätta lyssna på boken Röd måne av Elisabet Nemert. Jättebra! Är lycklig över att få låna så många bra böcker av vännen Lillemor som är en storkonsument av böcker och vet vad jag gillar.
 
 

Någon hann före

 
 
I förmiddags åkte dottern och jag iväg till "våran" hjortronmyr med varsin lillhink och varsin storhink i reserv. Förgårkvällens rekognoseringstur var oerhört positiv och vi såg fram emot att fylla våra hinkar på en myr som glänste som guld. Men icke! någon hade hunnit före oss och rensat den rejält. Förhoppningsfulla körde vi vidare till nästa myr och döm om vår besvikelse när den också var noggrant rensad. Nåja, vi fick i alla fall smaka på skogens guld som för övrigt är riktiga bamsingar den här sommaren. I morgon gör vi ett nytt försök och då ska myggmedel finnas i jackfickan. 
 
För min höft är bärplockning en högst olämplig sysselsättning men det finns ju tursamt nog medikament att ta som stillar det värsta. Nästa år kanske jag inte alls kan plocka bär, beroende på när höftoperationen blir av. Egentligen skulle den ha skett för en månad sedan enligt vad som sades på läkarbesöket, men jag har inte hört ett jota från sjukhuset därefter och är på sätt och vis glad för det. Bäst för mig är att opereras när allt grovjobb inför vintern är bortgjort. Det är med viss bävan varenda gång som jag tömmer brevlådan.
 
 

Uppröjning

Dagen har gått åt till gräsklippning och uppröjning efter gårdagens blås- och regnoväder så nu haltar jag omkring oböjbar och med tärande värk. Tack och lov har de tvåmetershöga riddarsporrarna klarat sig tack vare stödet jag satte dit för någon dag sedan. Värre var det med de honungsdoftande slidebuskarna som till hälften låg med knäckta grenar på marken. Hängjordgubben bjöd på den allra första hemodlade gubben idag. Delikat! 
 
 
 
 

Regn och rusk

 
Inget kul väder alls idag. I och för sig är det +18 grader, men alldeles för dunkelt, blött och blåsigt. Mina växter får visserligen vatten men flera känsliga sorter lägger sig platt på marken i sådant här väder och den orientaliska vallmon som började blomma precis när regnet kom har regnat sönder. Snyft!
 
Under ett av dagens regnuppehåll var dottern och jag ut och rekognoserade i bärskogen och kunde konstatera att det blir bär i frysen även denna höst. Har börjat samla på mig 33 centilitersplatsflaskor att frysa in saft i. Det är en lycka att ta fram ljuvligt sommardoftande svartvinbärssaft till julbordet och för den delen hela vintern och våren. Nu håller jag bara tummarna för att höften ska hålla sig lugn och att björnarna håller sig långt borta så blir nog allt bra. 
 
 
 

Vädervärk

Survädret framkallar huvudvärk och ömma ögon så nu håller jag tummarna för klart och stabilt väder. Känner mig groggy och har liksom ett tungt och alldeles för stort huvud. Av livslång erfarenhet vet jag att det blir så här när vädret svänger kraftigt och går över när vädret blir stabilt igen. 
Idag var jag med dotter och ett barnbarn till en öde badstrand, visserligen mulet men termometern visade  +25 så det var riktigt skönt och helt vindstilla. Bäst av allt var att det inte fanns några irriterande flygfän.
Hemma igen gick färden till klädrean där jag fyndade en supermjuk blus i milda nyanser som påminde om sand och hav. 
Hönsgödseln jag hämtade igår är spridd runt buskarna men gräsmatteklippning får vänta till torrare väder, annars hade den här dagen passat perfekt för gräsklippning eftersom höften varit ovanligt smärtfri. 

RSS 2.0