Söndagsgöra

Idag strålande sol på klarblå himmel och skönt när man höll sig i lä för de sydvästliga vindarna. Gick en promenad med min stora kisse och njöt av alla vackra höstfärger.
Jag har under många år tänkt att jag borde helga vilodagen för att samla ork inför vardagarna men det blir liksom aldrig av. I morse krängde jag på den nytvättade soffklädseln. Inte alls bra för mina värkande fingrar men nu är det gjort och voltarensalvan är rikligt insmord på händerna. 
Har egentligen inte gjort så mycket mer än handlat hem lite mat och utöver det legat och lyssnat på ljudbok nr 16 i Sagan om isfolket. 
 
 
 
 

Höstblåst

 
 
Idag bjuds vi på väldans friska vindar, blött och helmulet. Löven flyger vågrätt över till närmsta grannen, dock eller tack och lov till den granne som jag brukar räfsa ihop med så jag får nog vackert ta hand om dem själv.
 
Blev bjuden på förmiddagskaffe med dopp och trevlig pratstund hos en av grannarna. Tvättmaskinen snurrar med tevesoffans vita klädsel som var långt ifrån vita. Skulle verkligen behöva en ny soffa men hittar ingen som faller mig i smaken och som dessutom har tvättbar klädsel.
 
Alldeles nyss tog jag ut två kaneldoftande äppelpajer ur ugnen och snart kommer sonens familj hit. Därefter ska jag åka och hämta månadens räkningar hos mina huvudmän. Det är konstigt att man som pensionär har fullt upp hela tiden. Jag behöver verkligen inte nöta ut virknålar eller stå på Coop i timtal för att umgås med människor. Funderar och liksom rekognoserar inför vinterns målningsprojekt. Ljusslukande furudörrar och de oomålade furutaken ska bli vita plus lite annat som är mindre i omfattning. Planering är en sak och vad som verkligen blir gjort är en annan har jag lärt av erfarenhet.
 
 
 
 
 
 
 

Kusinträff

 
 
 
Började gårdagen med dundrande huvudvärk men intog medikament och tog tjuren i hornen och drog iväg tillsammans med syrran för att göra höst på våra käras gravar. Huvudvärken avtog och vi fortsatte att köra längs landsvägen norrut. Solen strålade och likaså alla glödande höstfärger som förgyllde färden. När vi nådde Överkalix stannade vi till på anrikt kafe och intog lunch och godbit. Mycket delikat! Därefter åkte vi några mil längre norrut och tittade till mormor och morfars grav.
 
 
På tillbakavägen svängde vi förbi min födelseby och där hade vi den stora turen att få träffa tre av våra kusiner som kommit söderifrån för att delta i älgjakt. Vi hade så mycket att prata om och titta på och timmarna rusade iväg. Jag fick till exempel se en teckning som  jag gjorde som sexåring. Jag hade ritat våran gungställning, en speldosa och något annat som jag inte riktigt kunde tyda. Vi ventilerade både roliga och sorgliga saker som har hänt i våra familjer sedan vi sist träffades. Besöket avslutades med en nostalgisk rundtur i "mormors hus" och uthusen. Det fanns till och med kvar helt oanvända yllevantar som mormor hade stickat för cirka femtio år sedan av den typ skogsarbetarna hade i sina läderhandskar. 
När det hade börjat skymma stannade vi till och gjorde höst på våra käras gravar i Morjärv. Precis när vi var klara kom regnet och snabbt blev det svart och besvärligt att köra bil för mig som är näst intill nattblind men vi kom oss hem synnerligen nöjda och lyckliga. 
 

Höstgöra

 
 
Igår strålade solen och flygplan ritade stora cirklar på en klarblå himmel.Svanar flög lågt och ropade hej då och jag fick gjort en del utejobb. Idag är det grått och regnigt. Min stora cembratall släpper ifrån sig enorma mängder långa barr som inte är alldeles lätta att kratta ihop. Ännu har lövträden kvar sina löv men snart lär de också dala ner. Kvar av höstgörat är nu "bara" att kratta löv och klippa gräsmattan en sista gång innan kung Bore tar över.  Därefter får snöslungan och gräsklipparen byta plats. Funderar på att stoppa ner några vårlökar innan jorden fryser ihop. 
 
 
 
 

Nytvättat

Vaknade till strålande sol i en nytvättad värld. Vattendroppar glittrar i gräsmattan grannens flaggvimplel fladdrar av svag vind från nordväst och katterna sitter på fönsterbrädan och vill ut. Själv har jag precis druckit första koppen kaffe. Känner mig nöjd och glad och fylld med lite mer energi än de senaste dagarna. Gissar att det är dags igen för järnpåfyllning. Gårkvällen tillbringades tillsammans med gamla vänner vilket var riktigt trevligt. Det är märkligt att det efter många års uppehåll i umgänget ändå känns som att man bara tar vid där man slutade. Det finns mycket att dela med sig av och mycket att skratta åt som vi har upplevt tillsammans. Att vara "spelarfru" innebar att vi fruar tog i stort sett allt ansvar för hem och barn eftersom våra gubbar jobbade heltid på sitt ordinarie jobb plus att de periodvis åkte iväg på spelningar onsdag, fredag och lördag. Alla är sig lika och vi har alla genom livet bjudits på allehanda utmaningar. Den äldsta av oss är änka sedan en tid och den näst äldsta lever med en dement make. Ett människoliv är alldeles för kort men i sinnet är vi fortfarande unga. 
Idag ska jag försöka samla ihop mig och putsa det sista fönstret på övervåningen. Har burit fram stegen och tagit fram alla attiraljer. 

Onsdag igen

 
 
Strax före midnatt brakade åskan loss i ett förfärligt enda brak som nästan skrämde ihjäl mig. Jag låg och lyssnade på en ljudbok i allsköns ro och trodde nästan att det var jordens undergång eller en våldsam bilkrock. Nåja när hjärtats slag lugnat ner sig somnade jag gott till ljudet av ösregnet som slog mot taket.
 
Började morgonen med att småstäda efter gårdagens middag med sonens familj. Idag ska jag ta det lugnt då mina leder värker och orken är skral. Behöver ladda batterierna och det ska jag göra senare idag då det blir träff med gamla vänner. Vi var alla "spelarfru" för länge sedan när våra karlar spelade i samma orkester. Vi har många gemensamma upplevelser av alla de slag.
 
 
 

Drömmare

Tidigare under livet har mina nätter varit berikade med drömmar av alla de slag och tack och lov sällan av mardrömmar. Förr i tiden, alltså medan jag dubbeljobbade, var jag alltid sjukt trött och säkerligen därför som jag drömde så mycket. I natt drömde jag med min pappa i huvudrollen. Handligen utspelade sig på kanarieöarna där jag och en väninna var på semester. Av en händelse fick jag se min pappa stå vid en gatubar och beställa lite tilltugg. Han var superglad, skrattade så att alla tänder blänkte i solen. Dessutom sa han glatt och högt "Gud så full jag är!!!" Jag blev verkligen förvånad med tanke på att pappa var så nära absolutist man kan komma. Min kompis och jag gick dit för att följa honom till hans hotell. Tänkte på hur lätt han skulle kunna bli rånad av någon illvillig fast det kändes samtidigt lite synd att bryta hans glada stund. Nu på morgonen känns det som att jag fick träffa pappa som lämnade jordelivet för tolv år sedan. 
 
 

Vilodag

Gårdagens insats i demokratins tjänst dränerade min kropp på all kraft och energi. Mina fingrar är ömma och tjocka som fläskkorvar. Vaknade visserligen tidigt i morse men därefter har jag mest legat på soffan och småslumrat. Tidigt i kväll vaknade jag mitt i en doftande dröm som fick smaklökarna att rinna till. Jag drömde att jag precis hade en kåldolmsmiddag färdig och inväntade min mans hemkomst från jobbet. Det tog några sekunder innan jag insåg att jag varken hade kåldolmar på bordet eller ens en äkta make. Snopet, men jag steg upp och värmde istället två Bullens varmkorvar som jag avnjöt med enbart stark och söt senap. 
 
I morgon är en ny dag och då ska väl energidepåerna återigen vara intakta. 

Hedersuppdrag i demokratins tjänst

 
 
Vaknade med tuppen trots att jag kom först efter midnatt då mitt uppdrag som röstmottagare var slutfört. Det är många moment i röstmottagningsproceduren och ytterst noggrant räknande innan allt är klart. Jag jobbade tillsammans med trevliga personer i alla åldrar som jag inte känner sedan tidigare.  Valdeltagandet i mitt område var glädjande nog nära nittio procent. 
 
Idag är fingrarna otrivsamt ömma och svullna och nacken värker men det är delvis övergående och brukar lätta lite när jag kommer igång med dagens arbete. Planen var att putsa de sista fönstren men vädret verkar bjuda på regn så jag håller mig nog inomhus. Garaget kräver en insats då det återigen är helt belamrat med allehanda ting. Fattar inte hur jag bär mig åt. 
 
 
 

Höstgöra

 
 
Sitter här i arla morgonstund precis när solen kysser de högsta trädtopparna. Ser ut att bli en fin dag även idag. För min del ska fönsterputsning fortsätta med sidan av huset som är solfri på tidig förmiddag. Vägbyggnationerna under hela sommaren alldeles nedanför mitt hus har lagt ett gruslager på fönstren så det krävs rejält med vatten för att få dom blänkande rena. Jag brukar inte använda putsmedel men denna gång avslutar jag tvättandet med ett litet sprut och luddfritt hushållspapper. Hos mig har det alltid varit randigt och luddigt vilken teknik jag än har använt. 
 
Även om det fortfarande är skönt utomhus har jag börjat göra höst i rabatterna men tidigare i eftermiddags gick luften ur mig totalt och jag stapplade in på ömma fötter i riktning mot druvsockerförpackningen för att snabbt höja blodsockernivån. Fötter och fingrar är min akilleshäl. För tillfället är det två fingrar som liksom låser sig och är högst ovilliga att böja sig. Ont är det också men jag ger inte upp om jag så måste krypa runt på tomten. 
 
Nu har jag tagit helg, duschat och är på väg för att köpa en hamburgare och därefter ska jag ladda inför morgondagens valarbete. 

Sköna fredag

Idag strålar solen och fönsterputsarvädret är perfekt. Oturligt nog har jag tvingats putsa om några av mina fönster då torkpappret luddade av sig. Idag inköptes luddfritt så nu är föhoppningsvis sikten klar. Har målat tredje varvet runt köksfönstret och alldeles strax ska gardinsnuttnarna hängas upp. 
 
Igår var jag på regionsmusikens utbudsdag och nästan varenda presentation var helt magiskt bra. Känner mig fortfarande glad och upplyft. Lunchen var vegatarisk och superdupergod, speciellt grönsaksbiffarna och den marinerade svampen. Att den långa dagen var i bästa Marias sällskap förgyllde dagen ytterligare.
 
I morse fixade jag till frisyr och anlete och drog iväg för att fixa ett nytt körkortsfoto innan det gamla körkortet går ur tiden. Sanningen är brutal men faktiskt blev det här fotot mindre likt björnligans mormor. 
 
 

Ett rött hjärta

Häromdagen var jag och förtidsröstade tillsammans med syrran och mina två huvudmän. På valdagen ska jag jobba som röstmottagare från tidig morgon till sena natten och därför känns det skönt att ha gjort bort sin egen medborgeliga plikt. Det lär bli en rysare innan valresultatet är klart. Jag bävar.
 
För mig är det ofattbart att kanske någon i min bekantskapskrets kan tänka sig att rösta på partierna som ligger längst ut på högerkanten som sd och moderaterna. Helt ofattbart speciellt vad gäller kvinnofientliga sverigedemokraterna som enligt mig är ett nazistparti. Det verkar som att många har glömt att Hitler kom till makten via ett demokratiskt val och vad som hände sedan vet vi alla. Historien kan upprepa sig. Ve och fasa.  Mina erfarenheter av de personer som lyfter fram sd som något bra är att de har en sak gemensamt och det är att de hatar invandrare och att de lägger all skuld för sveriges problem på invandringen och vad den kostar oss just nu. Jag tycker också¨att det är konstigt att så få talar om de rikaste svenskarna som fifflar och smiter undan skatt och placerar sina pengar i skatteparadis. De personerna är riktigt otäcka parasiter och den skatt de smiter undan med uppgår till betydligt mer än vad invandringen kostar. Ja usch det går att skriva hur mycket som helst om de olika partiernas för och nackdelar men för mig är solidariet något väldigt fint så det var lätt att välja röstsedlar.
 
 
 

Lite tungt

 
Jag vet inte om det är höstens intåg, alltså årstidsskiftningen, som tär på mina krafter. De senaste dagarna har jag somnat både på kökssoffan och i tevesoffan och ändå somnat tidigt i min egen säng. Fingrarna på mina händer är svullna och värkande och mitt vänstra knä pinvärker på insidan av benet. Förmodligen är jag inne i ett sämre skov men skam den som ger sig för jag har jobb att göra innan vintern är här. Om dagen blir regnfri ska jag måla fronten på garaget men först ska ett årsbesök hos diabetesläkaren avklaras. Växthuset är tömt och trädgårdssaker ställs allt eftersom in i bodan. Asterfröna jag planterade tidigt i våras blommar rikligt i rosa och lila nyanser och har resulterat i många vackra och hållbara buketter. 
 
 
 
 
 

Roligt hela veckan!

 
Hela förra veckan var underbart rolig. Först kom barnbarnets familj med de små barnbarnsbarnen och då blev mitt hus och liv fyllt av skratt, lek och fantasi. Minstinge som fyller ett år om några dagar har precis lärt sig gå för egen maskin till hennes egen och allas förtjusning. Jag är så himla glad för att treåringen har förmågan att leka och fantasiera med stor inlevelse. Hon behöver ingen vuxen lekare utan tar för sig av egen kraft och involverar allra helst alla runt omkring. Jag har varit patient och fått stora sprutor för att i nästa lek köpa en kopp kaffe för 78 kronor dekorerat med vita vinbär och blomblad. Jag har hamnat i fängelse och smitit ut och vi har varit till småstaden och den fina lekparken intill. Jätteroligt som sagt och emellanåt rätt så svettigt för en gammalmormor.
 
Skohornet blev vattenrutchbana för liten docka och det blå fatet bassäng. Lillasyster ser och lär.
 
Bro över krokodilgropen.
 
Välkomna mina damer och herrar nu kommer dansprinsessorna!
 
 
Klättertornet intill småstaden.
 
Ett av mina barnbarn som är en jätteduktig musiker gick med fyra guldbiljetter vidare i Idoltävlingen. Det var första gången i programmets historia som någon fick guldbiljetter av samtliga i juryn. Jätteroligt för henne och förhoppningsvis öppnas spännande musikdörrar och chanser som en följd av deltagandet. Håller tummar och tår!
 
 
 
Nu har mina kära åkt hem till sitt och här är alldeles tyst och stilla förutom katternas tassande. Inser att jag måste bli bättre på att fylla bensintanken och dra iväg de trettiofem milen för att hälsa på. Är tyvärr alldeles för hemmakär.
 
 
 

RSS 2.0