Oförskämt nöjd!

 
 
I morse åkte syrran och jag iväg till lingonskogen med förhoppning att åtminstone skrapa ihop en tiolitershink vardera. Planen var att när det var gjort åka till bärförsäljare i närheten komplettera med tio liter till á 25 kronor kilot. Nu visade sig att vi inte behövde göra det då lingontuvorna formligen vällde mot oss och inom ett par timmar hade vi öst ihop massor av stora och härliga lingon. 
Vi hade med oss lite smått och gott och fick trots kallblåsten och min plastinpackade och ömmande stortå i sommarsandal en riktigt trevlig dag. Nu återstår rensning men det får bero till i morgon och sedan blir det syltkok och gammeldags rårörd lingondricka. Mmmm så gott!
 
Det är skitjobbigt att kröka rygg i bärskogen men samtidigt är den totala upplevelsen så välgörande och upplyftande för alla sinnen att det onda liksom förtas. Men jisses så nöjd jag är med den här dagen!
 
 

Inget speciellt

Ibland tar livet liksom ett långt andetag då det inte händer något speciellt och så har det nu varit i några dagar till i gårkväll då jag ställde till med bullbak och tappade en ugnsplåt på vänstra stortån. Idag är tån och området runt omkring blått och ömt. Kan röra tån så inget är krossat. 
 
Det finns hur mycket som helst att göra både utomhus och inomhus. Mina fönster är förfärligt skitiga men ska försöka stå ut till dess att löven fallit. Min stora blomrabatt ska grävas om och en del växter flyttas. Har till exempel en ljuvligt rosa pion och intill en massa knallorangefärgade liljor och de passar inte alls ihop och dessvärre blommar de samtidigt. Liljorna ska få flytta till en gulorange rabatt. Kanske börjar jag med rabatten redan idag om bara min onda stortå inte bråkar alltför mycket.
 
Borde också titta över skicket på tätningslisterna i mina fönster innan vinterns nordanvindar viner runt knuten. En ny postlåda ligger och väntar på att bli uppsatt. Den gamla är lagad med silverteip och håller inte tätt när det regnar. Har sågat till och målat en träställning som ska ner en bit i jorden och där tog det stopp. Ser framför mig hur ställningen lutar än hit och än dit. När jag börjar tänka på allt som ska göras inser jag att det återigen är dags för en att-göra-lista. Det brukar funka bra i det här huset.
 
 
 

Första frosten

 
Idag stannade jag upp för några ögonblick intill skottkärran som var fylld med blomster, tomatplantor och överblommade solrosor. Funderade på att hämta kameran och fotografera sommarens härligheter som nu hade gjort sitt. Det kändes vemodigt, ja rent av sorgligt, att köra iväg mot komposten nere i lillskogen. 
Planen var att spara de överblommade solrosorna med miljarders solrosfrön till vinterfåglarna men jag upptäckte att fröhusen hade börjat mögla på vissa så jag slängde allt. 
Växthuset är tömt så när på en blommande luktärt som doftar ljuvligt gott. Ett tjugotal frösådda sommardahlior som blev frostnypna föregående natt har fått komma upp ur jorden. Har tagit reda på knölarna som var riktigt stora och planen är få dem att klara vintern i garaget utan att ruttna eller mögla. 
Gubben Frost gjorde ett hastigt nattbesök i min trädgård, i och för sig inte oväntat men nog känns det lite tungt att det blir mörker och kyla som råder inom inte alltför många veckor. Funderar på att börja med D-vitaminer i hopp om att orka genom vintern utan alltför mycket vånda. 
 

Regn igen

Vaknade till en gråkall morgon med hällande regn. Enorm kontrast till gårdagens toppenväder. Började med städa toaletten som efter en sommar med fönstret på glänt var dammtäckt värre än någonsin. Gallrade samtidigt ur skåp och lådor så nu finns det andrum även där. Min toalett har varit utan tapeter i säkert mer än fem år och är husets värsta skamfläck. Den dag jag har pengar ska det åtgärdas fast just nu får allt ligga i träda. Bävar för kommande månader då elräkningen stiger mer och mer. Lär bli en svalkig vinter med sovmössa nattetid. I det mörkaste mörker finns alltid ett litet ljus och i det här fallet är det att man lär bränna mer fett när man fryser.
 
Vädret blev bättre under dagen men för min del fortsatte innejobbet med bullbak efter delvis nytt recept. Trots ovanligt lite jäst i degen var den väldans jäsvillig så bullarna blev i grovarbetarstorlek. Kardemummiga och goda till ett glas kall mjölk. 
 
 
 
 
 

Nostalgitripp

 
 
Strålande sensommarväder med höstens alla underbara färger i antågande. Syrran och jag åkte den årliga nostalgitrippen uppåt älven till våran kära mormors by. Mormor är borta sedan trettiofem år men i våra minnen lever hon.Vi syskon hade bara mormor, de andra mor- och farföräldrarna var redan borta då vi kom till världen. 
Den lilla byn verkade folktom, det var alldeles tyst och stilla förutom fågelkvitter och rasslande löv. En trollslända landade på den rödmålade timmerväggen. Vingarna glänste och vi tog fram kameran men den hann flyga iväg innan vi kom till skott. Vi gick som alltid en sväng både längs byavägen och längs skogstigen där blåbären var stora och söta och rallarrosens dun virvlade i luften.
Några meter från mormor ligger den sedan länge nedlagda affären med sitt stora skyltfönster där de lockande godisbehållarna tronade under min barndom. Blev förvånad idag då jag insåg att storleken på fönstret betydligt mindre än i mitt minne. 
 
Vi har tagit det ovanligt lugnt och ändå i lugn och ro besökt både mormors och morbrors gravar, fikat vid Polcirkeln och ätit gott på Brännvalls kafé i Bränna. Som final stannade vi till för ett sista fika nere vid stranden vid vårt barndomshem. Forsen brusade och vattnet glittrade i kvällssolens sken. Den gamla forsbåten blev med viss möda tömd på regnvatten. En bra dag i mitt liv.
 
 
 

Tristväder

Himlen är tröstlöst grå och regnet vräker ner som ett grått draperi utanför fönstret. Haft kaffegäster och pratat bort en stund. Glad att jag klippte och trimmade gräs igår. Har så smått börjat göra höst utomhus. Vattentunnan är tömd och rengjord och en del blomster som gjort sitt har plockats bort. Även om det känns trist att gå mot mörker och kyla så finns det liksom ett driv att förbereda sig så att allt i ordning när väl kung Bore klampar in med frostnätterna. Tomaterna mognar och de sent planterade luktärtsfröna står i doftande blom inne i växthuset och jag tror att de får stå kvar där. Står där inne ibland likt tjuren Ferdinand och sniffar på blomdoften. 
 
Började dagen med att ringa pensionsmyndigheten angående mitt bostadsbidrag. Nu när min enorma tjänstepension på tvåtusenfyrahundra kronor netto i månaden är slututbetald blir min ansträngda ekonomi ännu värre. Kollade och kunde konstatera att med nuvarande bostadsbidrag ligger jag inte bara under fattigdomsgränsen utan även under existensminimum. Förmodligen har jag rätt till socialbidrag fortsättningsvis. Jippi så här efter fyrtiofyra års heltidsjobb och trehundra högskolepoäng. Att utbilda sig till förskollärare med pedagogiska och psykologiska påbyggnader var en riktigt dålig investering. Avråder alla som drömmer om att en dag kunna leva på sin pension att ens tänka tanken på utbildningar inom traditionella kvinnoyrken. Skickar idag in en ny bostadsbidragsansökan med förhoppningar om en rejäl höjning dock är handläggningstiden cirka tre månader. Jippi igen. Ja så står jag på randen till nutidens ättestupa. 

Sommardag

 
 
Vaknade tidigt med bultande huvudvärk. Gissar att det är nacken som spökar. Låter som en gruskross när jag rör på huvudet. Morgonkaffet och två Ipren gjorde susen. Jättehärlig morgon med varma vindar. Katterna lät sig förtrollas av en väldans kraxig skatfamilj. Även jag förtrollades av skatmammans iver med sina ungar. Helt plötsligt hade hon alla ungar i trädet intill mina katter och alla kraxade samtidigt. Gissar att hon förklarade hur farliga katter kan vara. 
 
Efter många om och men lyckades jag komma igång med lite utejobb. De överblommade solrosorna blev nedskurna och placerade på tork förhoppningsvis till vinterfåglarnas glädje. Körde iväg flera skottkärror trädgårdsskräp till skogskomposten. Svetten lackade. Jättemysigt nere vid skogskomposten. Stannade en långs stund och såg mig omkring. Otroligt bördigt med manshöga brännässlor, jättebalsamin, slingrande växter och annat grönt som vi grannar burit dit genom åren. 
 
Har besök av ett barnbarn så idag stekte jag blodpudding till middagen. Så här dagarna före pension är det mat från frysen som gäller. I morgon äntligen dagen P.

Onsdagsmorgon

Vaknade till ihållande hundskall men faktiskt mindre strörande än när den stackars hunden gråter sig igenom dagen vilket inte heller är ovanligt. 
Himlen är mulen och det känns kylslaget inomhus. På övervåningen sover ett av mina kära barnbarn vilket känns skönt i mormorshjärtat. Det är märkligt men när jag har folk i huset slår en slags matsäkring till och jag planerar vilken mat jag ska laga. Det händer aldrig när jag är solokvist. Idag blir det hemlagade köttbullar som ligger och väntar i frysen. Så här dagarna före pensionsutbetalningen är det frysrensning som gäller. 
 
Sent i gårkväll parkerade jag vid busstationen i väntan på att kustbussen skulle anlända. Det har jag gjort många gånger tidigare men igårkväll kände jag mig rädd för första gången och låste in mig i bilen. Täta buskage i kombination med extremt dålig upplysning fick det att verka kusligt och en lämplig plats för ett rånöverfall. I och för sig är jag inte önskerånoffer då handväskan bara inhöll en ogiltig tjugokronorssedel. Hörde röster från buskagen men såg bara en person som vandrade av och an i mörkret. Jag funderade på om världen och därmed även Kalix har blivit farligare eller om jag bara är påverkad av alla negativa nyhetsrapporteringar om våld av alla de slag. 
 

Blött och grått

Trist gråväder även idag, dock uppehåll så att katterna fick äta gräs och nosa runt en stund. En söt liten igelkottsunge var dagens mest intressanta händelse. För min del var det vinbärsbuskarna som hägrade. Supergott med saftiga och söta vita och svarta vinbär. Så fort vädret blir torrt ska bären plockas och förvandlas till saft. Därefter ska buskarna flyttas för att ge plats till den planerade häcken. 
 
Började morgonen med att rensa och sortera i alla papper i mitt lilla kontorsrum. Trots att jag alltid slänger kuverten direkt breven öppnas och att vi lever i ett digitalt samhälle följer det med papper i varje brev med finstilt information. Nu är även dessa bortrensade. 
 
Sänglinnegarderoben står näst i tur. Har på känn att där finns en del utslitna favoritörngott som borde ha befriats från sin uppgift för länge sedan. Har en del överlakan och örngott med virkade spetsar och broderier som jag vårdar ömt. Bäddar ibland till mig själv på gammalt vis och somnar med ett leende på läpparna. Påslakan är ganska besvärliga att dra på och av, speciellt när man har ont i fingrarna. Önskar att det fanns att köpa moderna täcken i ceriserosa och petrolblått. Superfint till gammeldags spetsprytt överlakan. Jysk har täcken i färg men tyvärr vara blaskiga pasteller. Inte alls som förr i tiden. Minns när min mamma tillverkade täcken i härliga färger fyllda med vadd. En träställning i täckets storlek placerades i köket och tyget spändes fast och täcktes med vadd och ett övertyg. Sedan tråcklades det tätt och fint i olika mönster så att vadden skulle ligga kvar. Syrran och jag fick också vara med på ett hörn och tråckla en bit om vi ville. Ja, det var en annan tid när mammorna inte rusade iväg till gymmet eller något annat svammel. 
 
 
 

Lördagstankar

 
 
 
Inget önskeväder idag när man planerat för en tur till hallonljungen. Istället röjde jag upp här hemma och paketerade den billiga stinkande kattsanden dofttätt för vidare transport till soptippen. Den dyra Ever clean är utan tvekan bäst. Kattpissdoften är vedervärdig och omöjlig att dölja.
 
Känner mig en aning missmodig när jag ser allt som behöver göras i mitt hus förutom den vanliga städningen. Ingenting av det jag hade planerat för sommaren har blivit gjort i brist på pengar. Bara en utefärgburk kostar tusen kronor. Nästa sommar hoppas jag ha lite slantar på kontot om inte annat får jag väl börja prostitutiera mig på något sätt. Vikariat i grundskolan lockar inte alls, blir bara ledsen av att se alla barn som far illa i stora grupper med för få vuxna. Ingen vuxen skulle orka med det dagens barn får stå ut med. Inte nog med en stökig skoldag utan sedan ska de orka med fritids i ännu större grupper med andra trötta barn till dess att föräldrarna slutar sina jobb. Sedan väntar middag, fritidsaktiviteter och läxor. Barnmisshandel är ett lindrigt ord i sammanhanget. Föräldrarna har det inte heller lätt med allt de ska hinna med förutom jobb, barn, motion och nu ska de dessutom springa runt och jaga pokémonmonster. 
 
När regnet öste ner som mest gjorde jag en stor bulldeg. Nu ligger åttio småbullar och två längder färdiggräddade, allt annat än snygga då degen var otroligt jäsvillig. Disken är borta och bara paketering kvarstår. Snart kommer kaffegäster så det blir en trevlig avslutning på den här regniga dagen.
 
 
 
 
 
 

Inte beredd på höst

 
i morse vaknade jag till regnets smattrande mot glasrutan och hela huset kändes utkylt och ogästvänligt. Gick missmodigt omkring i fleecejacka och morgonrock utanpå kläderna innan jag bestämde mig för att trotsa regnet och åka och köpa färdigrensade blåbär hos en flitig plockerska. 40 kronor per kilo är billigt med tanke på att man ska köra bil, plocka, rensa och paketera. 
Hemma igen slog jag på både luftvärmepump och ugn och bakade en stor blåbärspaj så nu har jag blålila tänder. Funderar på att koka några liter blåbärssaft att ta fram mörka vinterkvällar när stormen viner runt knuten. Saftkok är dock lite grisiga och speciellt blåbär har en tendens att bita sig fast i både bänkar och på kläder. 
 
Ute i växthuset är det massor av gröna tomater och paprikor. Några tomater har blivit röda och de har jag slukat direkt. Gurkorna likaså. Men det behövs sol för att tomaterna ska hinna bli klara innan gubben höst klampar in.
 
Nu i kväll har regnet upphört och himlen är hög och uppklarnande. Min bön till vädergudarna: Sommar kom tillbaka. Amen.
 

Åter till vardagen

 
 
Började dagen med att röja upp i kattlådan, dammsuga kattsand och hårtussar som spritt sig i hela huset medan jag varit i huvudstaden. Hämtade skurhink och borste och vred på kranen. Inte en droppe vatten så det var bara att gilla läget och ställa tillbaka hinken.
Knack, knack på dörren och där stod Göta med en kasse gamla dagstidningar och en bunt veckotidningar. Gick sedan ut och röjde upp blomstren som lagt sig för stormvindarna. Dahliorna är strålande vackra och fulla  av knoppar.
Fick sedan besök av syrran med dotter och tre glada barnbarn som fick varsin gurka från växthuset och sedan fick de jaga jättesåpbubblor som stormvindarna blåste all världens väg. 
Därefter drog jag igång gräsklipparen och kämpade runt en stund tills tanken var tom. Mer än hälften återstår till en annan dag. Vattnet kom tillbaka så nu är golven avtorkade och tvätmaskinen tömd på många tvättar.  I morgon väntar tandläkarbesök och andra trevligheter. 
 

Hemma igen

 
 
Hemma igen efter fem toppendagar i huvudstadens vimmel tillsammans med mina tre kompisar. Som alltid är det underbart skönt att komma hem igen. Vi har som vanligt bott i den pyttelilla ettan i Huvudsta, praktiskt, billigt och med en kaosartad tonåringsordning som denna gång var värre än någonsin tidigare. Denna gång var lägenheten uppfräschad och en del nya möbler inhandlade - av en man - och så klart var bäddsofforna så smala att han säkert tänkt att man ska tvingas ligga ovanpå varandra. Madrasserna var så tunna och mjuka att man rullade mot varandra. Insåg direkt att det inte var något för oss. Dessutom fanns det ingenstans att rymma resväskor och bord när sofforna var utbäddade. Ja kanske i badkaret om vi hade fått in det dit. Vi köpte helt sonika två luftmadrasser modell eluppblåsning till två av oss och de andra två låg hopkrupna på de 160 cm långa sofforna. 
 
 
Ena natten höll jag på att skrämma ihjäl mina resekompisar genom att prata högt i drömmen. Alla tre väcktes abrupt när jag med exorsistisk hög röst hade jag sagt " Och du din förbannande djävul ...."  De väckte mig och jag sa tack. Drömde en hemsk dröm om en karl som misshandlade en kvinna. Det kanske var min luftmadrassesovande kropp som gjorde sig hörd.
 
Vi har unnat oss supergod mat och dryck och varit nöjda med det mesta. Bästa maten serverades på Wedholms fisk där vi varit flera gånger tidigare. Sämst var den girllade skaldjursmiddagen på Griffins. Snålt tilltaget med den minsta pilgrimsmussla jag någonsin sett plus att till och med den gratinerade tomaten var iskall. En av oss fick dessutom in en rätt hon inte beställt. Det löste sig dock så att hon slapp betala men trist när smaklökarna flödar och rödingen blev torsk som man inte ens gillar.
 
Som alltid har våran Niklas hämtat och kört oss tillbaka till Arlanda. Ja vi hann även ta en lunchöl och pizza tillsammans med honom innan vi packade upp.
 
Naturligtvis har vi shoppat loss men kanske mest med ögonen. I söndags åkte vi till Vaxholm och bara tog det lugnt och njöt av det fina vädret.
 
 
 
 
 
 

Sommar på burk

 
Det är ett riktigt bärår i år och hallonen är nästan maskfria. Kokade sylt igår av smultron och hallon. Doften var ljuvlig. Den sylten ska bara tas fram till väldigt speciella tillfällen som till exempel smällkalla och mörka vinterdagar när längtan efter sol, sommardoft och värme är som starkast.
Har haft en bra dag med god mat, jättetrevliga besökare och viktiga samtal. Kvällen blev lite hektisk men nu har lugnet lagt sig och allt är i ordning. Känner att John Blund är på ingång.
 

En kula i skallen

 
Häromdagen bjöds jag på en händelse av det bedrövliga slaget. Alldeles för många år av tassande runt en besvärlig problematik. För min del är tasseriet över och mitt ställningstagande är glasklart och självklart för allas bästa, vilket det också alltid har varit. Jag har alldeles för mycket livserfarenhet och insikter för att låta mig styras av andras irritation och dåliga humör. Allra bäst för alla berörda är att orädd och tydlig klampa fram i irritationsområdet så att det hörs och se till att aldrig begränsas mer än vad sund och frisk hänsyn kräver. Att vända kappan efter vinden har aldrig varit min grej. Åtminstone inte när det gäller viktiga saker.
 
 

RSS 2.0