Livet

Kämpar för tillfället som bäst med att orka med alla turer i livets berg- och dalbana. Själv har jag alltid tagit det säkra före det osäkra och garderat mig med både plåster och säkerhetsnålar och därmed säkerligen valt bort många trevliga upplevelser likaså misstag. Det senare har jag ändå haft nog av. Olika är bra för det mesta men det skulle inte skada om vissa tänkte sig för lite mer eller åtminstone blev lite visare av sina erfarenheter, men där är vi också olika. 
 
Under helgen som gick åkte jag och två av mina barnbarn till Umeå för att hälsa på mina kära som bor där. Som vanligt villade jag bort mig i en rondell och kom fram till destinationen tack vare att barnbarnet guidade mig via google. När jag väl kom fram råkade jag köra förbi deras hus vilket noterades med orden: ... och där körde gammelmormor förbi!!! Väl framme blev det idel roligheter för liten och stor och samtidigt lite vila från karusellåkandet. 
I lördags inhandlade jag en baddräkt och sedan åkte vi alla och badade i badhuset. Det var jätteskönt och roligt och dagen avsltuades med lördagsmys med film och godsaker. Snart är det dags för barnbarnsbarn nummer två att komma ut till världen. Spännande!
 
 

Höstrusk

 
 
Vaknade till regn och höstrusk. Sommarens blomster hänger tunga av vatten och jag inser med smärta att deras tid snart är över. Utekrukor ska tömmas på jord och återigen packas in i bodan. Visst njuter jag av fina höstdagar med hög och klar luft men det som kommer efter den tiden känns med åren allt tyngre. Vissa minutrar bävar jag för att i nästa stund glädjas åt allt jag ska göra inomhus när utomhusjobben är gjorda. Innertak ska målas vita och väggar ska tapetseras. Ett mastodontjobb som jag SKA göra även om det är jobbigt för mina ömmande muskler. Ser fram emot att styla om i vardagsrum och sovrum till lättstadat, ljust och funktionellt. För mig är det prio ett att dammsugaren med lätthet kommer åt under och bakom alla möbler. Har man två katter så är dammsugaren igång varje dag men för mig är det inget problem då det bara tar några minuter att svepa över alla golv plus en och annan katthårig sovplats. Städning är inget problem eftersom jag gillar att fixa till ordning och reda och den nya dammsugaren är en pärla. 
 
 
 
 
 
 

Bävar för mörkret

 
 
Morgonen bjuder på härligt solsken som avslöjar mina superskitiga fönster. Vindarna verkar komma från norr. Igår när tevemeterologen varnade för frost i inlandet blev jag näsan chockad när jag insåg att det faktiskt är höst med allt vad det kommer att innebära av mörker och kyla. Jag blev inte bara chockad utan fick även panik med allt som ska göras innan marken blir hårdfrusen. En handfull grävjobb återstår, rabarbern och några bärbuskar ska få nya bättre platser. En felplacerad perennrabatt längs garageväggen ska också bort då där är alldeles för torrt och soligt. Växterna ska få nytt ett hem på tomten men jag vet ännu inte riktigt var. 
 
Den här tidiga morgonen känns det tufft att tänka på grävjobb då jag har fördjävligt ont i några muskler på ena sidan bröstkorgen. Att röra armen eller bara att gå omkring i huset gör jätteont. Måste nog ringa en muskelknådare och försöka få hjälp och råd för hur jag ska få bort det här eländet. Det är värst på morgnarna för att bli bättre under dagen och när jag stannar av framåt kvällen kommer det tillbaka.
 
Igår kokade jag vinbärssaft av de röda och vita vinbären och det gick väldans snabbt med min nya saftkokare. Har alltid använt rengjorda petflaskor till mina safter men igår stank det bensin om flaskorna då en av dem tydligen hade innehållit bensin och då vågade jag inte använda dem. Istället åkte jag till lågprisaffären och köpte tjugo nya flaskor avsedda för infrysning. Eftersom jag lättsockrar saften och inte tillsätter konserveringsmedel måste de i frysen till det är dags att använda dem.
 
 
 
 
 
 
 
 

En ny dag

 
 
Har sovit hårt och vaknade till en ännu en dag med regntunga skyar. Min och syrrans plan för dagen var att åka och plocka mer hallon och kanske lite blåbär men det lär inte gå så bra då jag har fått tillbaka muskelsträckningen på högra sidan av bröstkorgen. Har ont och kan knappt röra armen. Funderar på att beställa tid hos en muskelknådare.
 
Igår var jag med ett av barnbarnen till tandläkaren i storstan. Vi kollade igenom sminkavdelningar och naturligtvis klädavdelningar på de stora klädaffärerna men själv kom jag bara hem med nio bomullstrosor som var på extrapris. 
 
 
Vi har inte precis samma smak men hon provade snällt mina förslag ... 
 
 

Bärplockardag

 
 
Idag trotsade syrran och jag både vind och regn och drog iväg för att plocka vinbär och hallon. Inga mygg besvärade däremot var brännässlorna inte lätta att undvika. I skrivande stund svider mina händer men vad gör det då tio liter röda vinbär och fem liter hallon följde med hem. Hallonen är jättefina i år och nästan helt maskfria. På hemvägen stannade vi till vid ett stort hallonställe och vi måste nog åka dit igen kanske redan i morgon eftermiddag. Hallonen är rensade och nerstoppade i frysen i väntan på festliga tillfällen. I morgon ska jag koka vinbärsaft och om några dagar är det dags för de svarta vinbären att plockas och förvandlas till saft och sylt.
 
Min rygg tog stryk idag men vid nästa bärplockartillfälle ska den förbehandlas med Voltaren för att inte förstöra plcokarglädjen. Älskar att plocka bär nu när jag har tid och ork. Dessutom känns det lyxigt att ha tillgång till egentillverkad saft utan konserveringsmedel eftersom jag fryser all saft i plastflaskor och tar fram eftersom.

Vilodagen ...

Natten bjöd på skvalande regn och i det närmaste storm men jag har som vanligt sovit gott med boken i örat. Har övergått från böcker på cd-skivor till Storytel vilket är bekvämt och dessutom finns det ett enormt utbud. En extra bra finess är att man kan ställa in hur länge man vill att boken ska prata. 
 
 
Igår tillbringade jag eftermiddagen med ett av barnbarnen. Vi åt middag på restaurang och därefter frossade vi som dessert i lösgodishyllorna på Snurran. Medan vi stoppade i oss godsaker planerade vi en trerättersmiddag som vi ska tillaga tillsammans för en familjesammankomst som ska gå av stapeln inom kort.
 
 
Idag är det så pass blåsigt att björkarna bockar rejält och solen tittar fram lite då och då mellan framrusande moln. Jag har plockat in de vita vinbären medan katterna fick sin morgonluftning. Busken lever lite trångt så det blev bara  dryga fyra liter bär som ska bli saft tillsammans med några andra bär. Den svarta vinbärsbusken är desto mer rikbärande men de bären ska få några dagar till på sig att mogna.
 
Två av mina grannar helgar vilodagen, är helgdagsklädda och medan de var pigga i benen gick de alltid långrpromenader och kom hem rosiga och glada. Många gånger har jag planerat att ta efter och unna mig en vilodag då jag inte gör någonting men jag får aldrig till det. I morse klockan åtta var jag klädd i arbetskläder och gick ut och planterade rabarber och mer smultronplantor. Ja och sedan blev det vinbärsplockning. Nu funderar jag på hallonplockning. I och för sig är mitt jordbrukande en lightvariant som är mer som meditation. Jag mår i alla fall himmelens gott av att pyssla med växter av alla de slag. 
 
 
 

Lördagsmorgon

Himlen är mulen och regnet hänger i luften. Småfåglarna trippar ivrigt runt på gräsmattan på jakt efter frukostmaskar och jag har precis druckit det välsignade morgonkaffet som sätter igång mina livsandar. Till att börja med ska jag svinga skurborsten över mina fläckiga golv och därefter blir det en tur till apoteket för att fylla på medicinlådan med lite bra att ha medikament.
Igår klippte jag hela gräsmattan inklusive slänten som är ett elände längst ned då fibergrävarfirman lämnat massor av hål och stenar. Har börjat med en del höstjobb. Om  det torkar upp idag ska jag plocka in de vita vinbären och kanske försöka gräva upp busken för flytt till annan plats. Dumt nog planterade jag den alldeles för nära svartvinbärsbusken så nu många år senare har de växt in i varandra. Blåbärsbuskarna ska också flyttas till en bättre plats men de är ännu små så det blir nog en enkel match. Det tyngsta är att gräva de nya hålen i den här steniga backen plus att få hem all jord som går åt. Min lilla trädgård betyder mycket för mig och ger så mycket glädje, lugn och ro plus otaliga styrketräningspass. I går efter gräsklippningen belönade jag mig själv med solmogna åkerbär och smultron. 

Regn hos mig

Just nu en timme före midnatt öser regnet ner och det är kolsvart utanför fönstret. Regnet behövs då jorden är snustorr. Min ena vinbärsbuske har börjat få gula blad av torkan och den nyplanterade häcken har fått bladmögel vilket sägs vara ett tecken på torka.  Jag har vattnat men tydligen inte tillräckligt.
 
Idag har jag varit på shoppingtur österut tillsammans med syrran. Mitt huvudsakliga ärende var kattmat från Lidl i Torneå. Exakt samma kattmat som här hemma kostar 34 i Torneå och 54 kronor här hemma. Utöver detta handlade jag bara servetter och lite fikabröd på Ikea. Inga klädaffärer denna dag. Nästa inköp blir en vinterjacka men den ska vara skön och funktionell utan att prassla eller vara tung och klumpig. Gissar att jag lär få leta mig igenom många affärer.
 
 
 
 

Styrketräningspass

Idag fick jag gjort massor och nu när dagen är nästan slut är jag också slut, åtminstone i kroppen. Började med åka till Granngården och köpa tolv säckar jord. Lyfta säckarna på kärran, lyfta in i bilen, lyfta ut ur bilen, lyfta från skottkärran och som sista lyft tömma ut innehållet. Råkade bita mig i tungan i ett av lyften så nu har jag ont även där. Därefter åkte jag till BDX och fyllde 140 liter grus i hinkar. Lyfta in i bilen och ut ur bilen och upp från skottkärran för att tömma ut längs husväggen i garagehörnan. Jisses vilket styrketräningspass jag har haft och nu är det bara kvar att slänga ut gräsfrön och vattna. Lär vakna som invalid i morgonbitti men konstaterar att jag är enormt nöjd med det jag fått gjort idag. Tyvärr har jag en egenhet att gå på som en tok när jag väl fått upp farten bara för att det är så himla kul att få gjort det jag planerat. Om nu någon av mina läsare tycker att jag är skrytig så kan jag meddela att det inte är avsikten för det här är mitt stora intresse och jag är bara lyckligt glad. 
Jag vill förverkliga så många drömmar som möjligt och då får det kosta lite blod, svett och tårar.

Höst i luften

Idag känns det tydligt att hösten är på väg. Det är friska nordvästliga vindar och solen strålar från en molnprydd himmel. Igår tvingade jag mig själv att gräva upp en jättegrop och plantera det nya äppelträdet innan det dör av näringsbrist. Trädet heter Tsarsköld och är av en härdig sort typ sommaräpple som ska vara sött och gott. Var otroligt nöjd när det var klart och trädet stod hyfsat rakt. Idag ska jag styrketräna genom att åka och köpa tio säckar jord. Det lär inte räcka men är en bra början. Min nyplanterade häck ska också klippas ner till en tredjedel av sin längd. Inte kul men ett måste om den ska bli tät och fin på sikt.
Jag vill så otroligt mycket och vill inte ens tänka på att jag närmar mig sjuttio och då är det banne mig inte mycket kvar av ett normallångt liv. Nåja man lever medan man lever och kanske är det bäst att agera som om man lever för evigt. Det är så jag fångar mina dagar och ger dem för mig betydlesefullt innehåll. 
 

Mot höst

 
 
Det har varit bråda dagar i några veckor och jag upplever att tiden liksom inte räcker till allt jag vill göra. Igår var jag på en utflykt tillsammans med vänner och på kvällen var jag bjuden på god grillmiddag hos en blomsterintresserad vän. 
Mitt nya äppeltråd av sorten Tsarsköld ropar att det vill komma ner i jord och det är prio ett just idag men först måste jag kärra bort några tunga kärror sten och det är anledningen till att grävandet inte blivit av. Min skadade pektå har inte gillat alltför mycket gående men igår blev det en vändning så i gårkväll promenerade jag hem från middagen men jisses så dålig kondis jag har just nu. 
 
Även om jag inte vill inse att hösten är i antågande så är den det och därmed de traditionella höstjobben som i år utökats med häckklippning. Min nysatta häck ska klippas ner två tredjedelar för att bli tät och fin. Ännu är det enkelt att klippa den men på sikt lär en elektrisk häcksax ingå i verktygslådan.
De senaste åren har jag försökt göra mina rabatter självgående med mestadels tåliga perenner men allt har inte blvit som jag tänkte så om några veckor blir det lite ommöbleringar. Har också fått en låda smultronplantor och en stor tuva rabarber från barndomshemmet som ska ner i jord. Är såååå sugen på att köpa ett lass matjord och anlägga ett köksland där det ryms några fåror potatis, morötter, lök och andra godsaker.
 
Mina vinbärsbuskar dignar av bär som precis börjar bli ätbara. Igår köpte jag en rostfri saftmaja i Finland så snart är det dags för ångande och goddoftande saftkok. Jag lättsockrar och tillsätter inga konserveringsmedel så det är frysförvaring som gäller.

Ur minnets skafferi

 
Den nostalgiska resan häromdagen tillbaka i tiden väckte många tankar och då mest förstås av det roliga slaget. Syrran och jag skrattade gott, ibland var det hon som kom ihåg episoder som jag helt missat och ibland var det jag som stod för episoder ur minnets skafferi.
Den stora skillnaden mellan hemma i byn där vi bodde och byn där mormor bodde var att jag upplevde så mycket äkta glädje och att vi välkomnandes hjärtligt av byfolket när vi besökte mormor. Vi längtade också och var jätteglada att träffa alla oavsett om de hörde till släkten eller var grannar. Skratten och pratet på överkalixmålet klingar fortfarande i mina öron. Hemma i vår egen by fanns ett tydligt stråk av avundsjuka och tyvärr även av elakhet hos vissa bybor vilket åtminstone jag och syrran fick uppleva. Jag har tydliga minnen redan från femårsåldern när jag av vuxna människor ombads att förmedla elaka budskap antingen till mina föräldrar eller till min faster eller mina farbröder. En granne uttryckte sig så här när vi hade fått tvillingbröder"Ja det är väl ingen konst att skaffa barn när man har råd". Som barn uppfattade jag den glädjedödande och sarkastiska undertonen. Jag tror inte att jag någonsin framförde något budskap. Jag förstod syftet med elakheterna trots att jag bara var ett litet barn. Mitt hem var en normalstor bondgård med arbetsamma och sparsamma vuxna som såg till att vi hade det vi behövde och så var inte fallet i alla gårdar men jag tyckte redan då att det var lågvattenmärke av vissa bybor att utnyttja småbarn för att spy ut sin besvikelse över sina egna tillkortakommanden. I mormors by var det helt annorlunda, visst fanns det säkert någon familj som hade det bättre ställt än andra men det var ändå ett helt annat tillåtande och öppet klimat än hemma i våran egen by. 
Mamma hade alltid symaskinen redo och sydde alla våra kläder efter senaste mode. Hon köpte Femina modetidning som hade ett stort mönsterark i mitten och de mönstren ritade hon av och förvandlade småstuvar från tygaffären i skogen till moderiktiga plagg. Detta var också en källa till avundsjuka hos vissa i byn. Vilka det handlade om lärde vi oss tidigt.
Hemma hos oss tog först pappa och en farbror körkort i början av femtiotalet och bara några år senare skaffade mamma och faster körkort som första kvinnor i byn. Hemma på gården hängde de med i tidens förändringar och ansträngde sig för att vi skulle ha ett gott liv och det är jag tacksam för, men som sagt det sågs inte med blida ögon av vissa i byn.
 I gårkväll läste jag ett inlägg på hembyns hemsida som handlade om precis detta med avundsjukan som tydligen fortfarande lever kvar trots att det knappt finns några bofasta kvar i byn. I skribentens fall handlade det om att någon försökter sabotera hennes loppis genom att ta bort skyltarna hon sätter upp för att locka besökare. Märkligt!

Resan tillbaka

Började dagen hos tandläkaren med rotrensning inför rotfyllning och krona. Min gamla tandläkare går i pension och min nya som är lika superbra tar över så jag känner mig trygg när jag sätter mig i tandläkarstolen. 
Direkt efteråt åkte syrran och jag på sommarresan till Överkalix. Stannade till och sa hej till våran morbror som vilar i minneslunden högt belägen med vacker utsikt. Som alltid åt vi supergod och vackert serverad laxpaj på ortens kafé och därefter en hallonfylld budapestbakelse. Sååå gott!
 
 
Resan gick vidare till mormor och morfars grav i Lansjärv. Därefter åkte vi till mormors hus där jag såg dagens ljus en kylig februaridag. Gården är numera i våra kusiners ägo men allt ser likadant ut som förr förutom att hallonsnåren kommer allt närmare husen. Vi gick en nostalgisk skogspromenad, kissade bakom ett snår och fotograferade som varje år de vackra gröna dörrarna, gården sett från byavägen, brudtistlarna på gamla potatislandet och oss två på bagarstugans trappa. Att åka och besöka mormor var en absolut höjdpunkt i vår barndom. 
 
 
 
 
 

I tidig morgonstund

Gårdagen bjöd på en energidip utan dess like. Låg mestadels i ryggläge förutom en fikaträff med vänner i Gallerian men därifrån åkte jag raka vägen hem och somnade direkt. Nu är jag klarvaken och klockan är strax efter tre på morgonen. Allt är tyst och stilla och katterna tassar förvånat omkring då jag tydligen rubbat deras matklocka. De är vana att få sin blötmat direkt när jag vaknar och det har de också fått men de har mest nosat på den än så länge.
 
Livet har bjudit på många energikrävande tråkigheter med allt från oförlåtliga svek av grövsta sort till intrigerande av märkligt slag. Det mesta har jag överlevt och lärt mig hantera men det som rör mina käraste gör mig fortfarande till en rasande tiger. Visserligen en 68-årig tiger men dess krafter är inte att förakta.
 
Idag ska jag åka till en handelsträdgård som rear ut buskar och träd. Min förhoppning är att hitta ett fint äppelträd eller körsbärsträd plus några syrener. Just nu känns tanken på att gräva stora gropar och bära hem massor av jordsäckar jättejobbig men av erfarenhet vet jag att när jag väl börjar så brukar det gå bra. Skam den som ger sig!
 
 
 
 
 

Hjortronplockning

 
I morse begav syrran och jag oss ut på hjortronmyrarna och kom hem några timmar senare med härligt gyllengula och fullmogna bär som blir lyxig efterrätt när nordanvinden viner runt knuten i vintermörkret. Jag älskar den friska doften av pors och andra myrväxter. På grund av min björnfobi stod bilen parkerad med olåsta dörrar inom synhåll.
 
 
Livet är lite upp och ner just nu och det tär på orken men jag ser en ljusning och tänker strida som aldrig förr. För dem man älskar är viktigast av allt. Att samhällets skyddsnät har enorma revor är uppenbart, fast det visste jag redan. Att det sitter fel personer på vissa tjänster visste jag också, men det är så förbaskat frustrerande. När jag läser inlägg och kommentarer på ortens fbsida kan jag inte sluta förvånas över att folk inte fattar att vi har det samhälle vi förtjänar, varken bättre eller sämre. 

Min oas

 
 
 
Efter fem roliga dagar tillsammans med vännerna i huvudstadens vimmel är det skönt att vara hemma igen. Jag välkomnades av utslagna och doftande pioner, schersmin, riddarsporrar och alla möjliga blomster som var i knopp när jag åkte iväg. Min nya altan är klar och livet bjuder som alltid på allehanda prövningar.
Enligt tradition tillbringade vi hela tisdagen på Allsång på Skansen. I år hade vi turkosa hattar á la drottning Elisabeth och enligt många som såg direktsändningen var vi väl synliga åtskilliga gånger. Vi blev intervjuade och filmade vid fyra tillfällen under dagen av svt som höll på att göra en årskrönika som ska sändas i slutet av december. Vi hade precis druckit och ätit gott och jag var lite väl talför ... de bad oss om ett sångprov på favoritallsången och vi sjöng av hjärtans lust Jag vill vara din Margareta ... Jisses jisses hoppas de klipper rejält om vi kommer med i allsångskrönikan.
 

RSS 2.0