Vilken värme!

Pust stånk och stön! Jämmer och elände mellan varven. Slog på ac:n inomhus för första gången men bara en halvtimme. Ska absolut inte hända igen på grund av elförbrukningen. Katterna låg snabbt på plats och njöt av svalkan. Själv gick jag ut och åt glass och vinbär i kvällssolens varma sken. 
 
Idag har jag tagit det väldans lugnt. Esko bjöd på en åktur till Frevis med kaffe och glass. Hemma igen öppnade jag hårfärgningstuberna och kletade in hela kalufsen. Har nog aldrig grisat så mycket med färgen som idag plus att en av mina fyrbenta envisades med att stå mitt i alltihop. Blev en hyfsat naturlig brun färg men det börjar nog snart vara dags att låta de vita hårstråna ta över. 
Skvallrat med grannarna om nattens idioter som stulit en bil och sedan kvaddade den i kurvan nedanför mitt hus. Förmodligen drogade eftersom föraren avvek innan polisen var på plats. I och för sig tog det en och halv timme innan polisbilen svängde in på gatan. För att göra ett utlägg om åtgärder för att förebygga brottslighet väldigt kort säger jag bara: Satsa rejält på barnen redan i förskolan och de första åren i skolan så att de tar sig igenom skolan med självkänslan i behåll. Ja så klart alla skolår om det behövs.
 

Daggvått gräs mellan tårna

Natten verkar ha bjudit på några blöta droppar vilket är välkommet. Jorden är kruttorr, till och med daggrosen och riddarsporrarna visar tecken på torka. Det verkar bli en jättevarm dag. Mitt huvud varningsdunkar redan.
 
Började dagen på skuggsidan med daggvått gräs mellan tårna och färsk morgonrapport om nattens dramatik. En bil, säkerligen framförd av en ung hen har överskattat sin körförmåga eller kört med fördummat sinne och därmed missat nittiograderskurvan och hamnat långt in i skogen nedanför min grannes sovrumsfönster. Tack och lov verkar det inte ha blivit några personskador.
 
Idag ska jag ta det lugnt och bara planera inför kommande trevligheter. Kanske se över mina kläder och av åren tvunget färga håret. Har köpt två färgpaket. Det första modigt rött och det andra mesigt ljusbrunt. Modet svek så det blir den mesiga varianten. Det grå brer ut sig allt mer, eller egentligen är det helt kritvita hårstrån som dyker upp allt tätare i kalufsen.
 

Räkfrossa med vänner

 
 
I kväll hade det varit bra att ha en diskmaskin. Räkfrossedisk luktar urk. Fyllde diskstället med glas och resterande ligger fördiskat i bunken till i morgon. Jag brukar aldrig lämna disk till dagen efter men i kväll gör jag det. 
Kvällen var jätteskön så vi kunde sitta ute på altanen. När solen försvann blev det genast kyligare och då flyttade vi inomhus. Som alltid många skratt, prat om allt och ingenting och denna gång även planering inför en kommande resa. 
Dagen har varit jättevarm. Unnar sol- och värmedyrkarna de här dagarna men för min del är det för jobbigt. Blir fort yr och svimfärdig. Blodsockret har dykt många gånger de senaste veckorna och det tar på krafterna. Nu har jag ätit en extrabit av kvällens chokladtårta med punchgrädde för blodsockrets skull ...
 

Tisdag

Sommarens sista bilbingo gav ingen vinst fast egentligen är det största nöjet att umgås med vännerna inne i bilen. Vi hinner med både lite prat och skratt mellan utropen och sedan är det kaffepaus också då vi turas om att ta med godsaker. Sommarens vinstpengar ska förädlas till taxiresor på våran sommarresa till huvudstaden.
 
 
Idag har gräsmattan blivit klippt. Svettigt som alltid. De femton kilona gödsel som jag slängde ut har verkligen resulterat i en hel del motionerande med gräsklipparen. Dessutom har gräsmattan blivit grön och tät. Ska slänga ut ännu mer nästa sommar. Äppelträdet som varit min tomts stolthet har sakta men säkert grönskat lite grann så det finns hopp inför nästa sommar. Gissar att det var försommarens kalla nätter med tio minusgrader som tog blad- och blomnopparna som hade börjat spricka ut. 
Jag är inte speciellt nöjd med sommarens blomrabatter. Nästan ingenting har blivit som jag tänkte. Mina solrosor blommar visserligen fint men är rejält malplacerade där de tronar mitt i rabatter mellan pioner och dahlior. Om jag orkar i höst ska jag försöka gräva upp en del av mina perenner och placera om dem i rätt sällskap. Ögat störs av kombinationen ljuvligt rosa pioner och starkt organgefärgade liljor. Dessutom blommar de alltid samtidigt alldeles intill varandra. 
 
 

Mulen morgon

 
 
Morgonkaffet smakade utsökt gott, himlen är mulen och utetempen därmed uthärdlig. En regnskur skulle inte vara helt fel för vår vattentörstande natur. 
 
Blåbären lär vara mogna på soliga ställen så om vädret vill kanske det blir en skogstur. Ett kilo färdigrensade hjortron ligger i frysen i väntan på speciella tillfällen. Köpta av värmetålig och björnorädd plockerska. Åkerbären här hemma under busken mognar allt eftersom. Godast att stoppa direkt i munnen. De vita vinbären är också delvis mogna. Också godast att äta direkt från busken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I varmaste laget

 
Det blev en ännu varmare dag idag så jag har mestadels hållit mig inomhus. Vill verkligen inte få gårdagens huvudvärk i repris. Min kropp har svårt att klara av sådan här värme. Var ute en liten stund och försökte mig på blomfotografering men det var alldeles för stark sol.
 
I kväll hämtade syrran mig till en simtur i Bjumis. Ahhhhh så skönt det var att flyta runt i svalkande vatten medan kroppstempen återgick till det normala. Vi plaskade runt en lång stund. Blev till och med lite småfrusen. En härlig känsla. Känner mig som en ny människa. 
 
Katterna har fått sin kvällsluftning och jag försökte mig på kattfotografering med mindre lyckat resultat. Ingen av mina fyrbentingar gillar att fotograferas. 
 
 
 
 
 
 

Morgontankar

 
Vaknade supertidigt och drack kaffet ute på skuggsidan där grräset fortfarande var daggvått. Skönt för mina värkande fötter och vederkvickande för min sega hjärna. De flesta grannar är på vift så jag är nästan i eget majestät. Mycket skönt, måste jag tillstå. Att bo i ett villaområde har sitt pris även om det är jättefina grannar i min närhet. 
Annat var det för tjugofyra år sedan då jag satt strandsatt efter ett tjugonio år långt förhållande. Hela tillvaron ekade tomt. Grannarna var ute i sina skärgårdsstugor, husvagnar eller båtar och jag kände mig otroligt ensam och övergiven. Halva jag var borta. Sjukskriven på grund av diskbråck, vansinnig värk och kunde knappt gå, inga pengar och ingen bil. Idag är jag glad att jag orkade ta mig vidare genom sorg, saknad och elände, växa och inte minst att förlåta. Sedan länge har jag ett underbart, rikt och lyckligt liv förutom på det ekonomiska planet. 

Svalkande simtur

 
 
Supervarm dag. Insåg tidigt i morse att det skulle bli en innedag för min del. Alldeles för varmt. Började med att röja upp i förrådet så nu står tre proppfulla plastsäckar och väntar på vidare transport till slutdestinationen. Dagens plan var att åka och gratulera min yngste bror som fyller år idag. Gruvade mig då min lilla svarta bil har trasig ac vilket innebär att man minst måste ha en isklamp fastknuten på huvudet för att inte få värmeslag. Hade dock tur att sonen kom och hämtade mig med sin bil plus att han bjöd mig på kinamat när vi kom hem igen. 
Lillbrorsan och hans sambo bjöd på supergoda tårtor och en liten drink. Efteråt gick vi ner till älven i barndomens badvik och kastade oss i svalkande skönt vatten. Jag kunde inte låta bli att hoppa i en andra gång och simma runt bland näckrosor och gammelgäddor. Helt fantastiskt skönt. Hjärnan klarnade och fortfarande i skrivande stund flera timmar senare är kroppen behagligt sval. Den här dagen slutade på bästa tänkbara sätt.
 

Stekhett

 
 
Kanske årets varmaste dag. Varit utomhus mest hela dagen. Rensat upp under buskar och kört en massa skräp till återvinningen. Hela tomten doftar av schersminen som är en enda vit blomkaskad. 
Dagens goda gärning handlar om något så simpelt som ett glas kall rabarbersaft som jag sprang över med till min 77-åriga granne som körde gräsklippare utan avbrott i flera timmar. Hon är verkligen en krutgumma med mycket sisu och dessutom otroligt snäll och trevlig. Jag har aldrig hört henne gnälla trots att hon numera får sköta allt då maken är sjuklig.
 
Vi människor är verkligen olika, vissa sprider mer ljus än andra. 

En dag

 
 
Gick ut hårt i snabbt tempo med gräsklipparen och klippte hela gräsmattan. Gissar att det handlar om nästan 1500 kvadratmeter inklusive slänt och trottoarkanter. Känner mig mycket nöjd främst över att jag fortfarande orkar och så klart mest över att det är fint med nyklippt gräsmatta. Har också börjat rensa upp runt buskar och i rabatterna. Har skjutit på det och nu när jag äntligen fått tummen ur det berömda hålet så går det ju betydligt lättare och snabbare än förväntat. Typiskt mig att bygga upp ett berg av motstånd. Det här jädra motståndandet är inte kul, faktiskt jäkligt irriterande. 
 
Dagen har också innehållet en biltur tillsammans med syrran till våra käras gravar som var i skriande stort behov av vatten och upprensning av överblommat. Tyvärr har vi någon snäll person som inte har förstått att vi har självvattnande lådor och den personen vattnar uppifrån och på det viset dränks våra blomster. Självvattnande funkar perfekt förutsatt att man vid behov fyller på i bunken under själva planteringslådan. På hemvägen passade vi på att njuta av forsens brus som väckte ljuva barndomsminnen och som final blev det en hjortronrekognoseringstur. 

Som vanligt igen

 
Nu är det bara jag och katterna som tassar runt i huset. Känns tomt utan ljudet av snabba småfötter, skratt och bus. Mina älsklingar åkte hem i gårmorse och jag grät så klart när de åkte iväg.
Gammelmormorsordningen är återställd och tvättmaskinen snurrar i samma takt som vinden torkar föregående tvättomgång. Katterna har vågat sig fram ur sina skrymslen och jag måste ut och klippa gräsmattan som växt mer än vad som är bra på en och en halv vecka. Klippte ett varv i går med höjd nivå och idag blir det ett till varv med normal nivå. Blomrabatterna behöver också bli rensande på ogräs. Den här sommaren har jag inte skött om mina blomster som jag brukar fast ute i växthuset är massor av gröna små tomater och saftiga minigurkor.

Full fart

Underbaraste och käraste lillskruttan håller igång mig, det ska gudarna veta. Spring i benen och mellan varven jagas katterna eller kokas kaffe som serveras i lekservisen för att en stund senare lyssna på böcker i mammas famn med tutten i mun. Eebiil kom, ropar hon nerifrån trappan. I kväll vågade äntligen Emil stanna och låta henne ge honom några kattgodisar. Ida har legat tryggt i trappan bakom grinden och kollat in men håller sig ännu på behörigt avstånd. 
Gammelmorfar Staffan kom också på besök för att träffa våran kära lillskrutta. 
 
 
Och hur trappgrinden öppnas var en enkel match att räkna ut för den här lilla damen.
 
 

Kärt besök i faggorna

 
Hela huset städat och skurat och sovrummet renbäddat med bästa sänglinne inför allra käraste besök. Själv ska jag sova i gästrummet. Tillverkat en trappgrind av två kompostgaller så att lillhjärtat inte ska råka klättra och trilla i trappan. Katterna verkar konfunderade. De satte sig självmant bakom gallret och tittade frågande på mig. Leksakerna framtagna och sköra eller farliga saker bortplockade. Tanten själv är nyduschad och redo för helgen. 
 
 

Dripp dropp dagen lång

Regnet har droppat stundvis men syrran och jag lyckades pricka in regnfritt då vi var till våra käras gravar och planterade nya fräscha plantor. Får hoppas att de inte regnar sönder. Svängde förbi hemgården och träffade ena brorsan som precis blivit morfar till en fin gosse. 
Kvällen har tillbringats på bilbingo tillsammans med kompisar. Ingen vinst denna kväll men trevligt ändå som vanligt. I pausen fikade vi gott och Maria och jag virkade på våra sommarhattar. Min är nu klar men tror att jag ska riva upp några varv på brättet då jag tycker att det blev lite väl mycket av den varan. Helt otroligt att jag har haft uthållighet att göra klar hattskrället. Mamma ler nog i sin himmel. Hon trodde nog aldrig att hennes virknålar skulle komma till användning i min ägo. Kanske fortsätter jag med att virka fina och tjocka pannlappar i färger passande mitt kök. Det har varit glest med handarbeten de senaste trettio åren. Dessförinnan handarbetade jag med lite av varje precis som de flesta kvinnor gjorde på den tiden. 
 

Onsdagsgöra

 
 
Äntligen regnfritt och skön temp utomhus. Varit med syrran och inhandlat en del nya blomster till gravarna då rosorna som är där nu har drabbats av bladmögel. I morgon ska vi plantera nytt. Rosor är vackrast men också kinkigast. 
Hemma igen drog jag igång gräsklipparen och har klippt allt utom slänten mot vägen. Var sjöblöt i svett, både hår och kläder droppade. Myggmedel rann ner i munnen och smakade pest.De femton kilo gräsmattegödsel som jag slängde ut för några veckor sedan lär hålla mig i trim den här sommaren. Tog en kort paus för att sälja en gammal cykel och ett cykelställ som jag aldrig mer lär behöva. Förhoppningsvis. 
 
I gårkväll drog jag igång virkprojektet "Sommarhatt" och har nu avancerat dryga trettio varv. Det krävs inga förkunskaper. Väldigt enkelt men tar sin lilla tid innan den är klar och mitt tålamod är av det kortare slaget. Symaskin däremot går bra, gasen i botten wroooom så är det klart.
 
 

Regn och åska

 
Insåg direkt jag vaknade att det skulle bli en innedag. Bakade mjukkakor och en ugnsplåt av favorittårtan med marängtopp. Allt hamnade i frysen i väntan på att mitt kära barnbarn och barnsbarnsbarn kommer om några dagar. Längtar intensivt. 
 
 
Farbror Åska har mullrat av och till och regnet har öst ner även idag. Nu i kväll mörkt som om hösten. 
För min del spelar det ingen större roll att vädret är trist. Det finns alltid inomhusjobb som väntar. I kväll har jag till exempel greppat virknålen, hör och häpna, och nästan virkat upp första nystanet. Säkert fyrtio år sedan jag virkade senast. Virkprojektet ska bli en cerisrosa sommarhatt med blommor och blad. Missade några maskökningar och har ett halvnummer för grov virknål men det blir nog en hatt ändå. Kanske en piffig liten hatt för nästa sommars Allsång på Skansen. Den här sommaren blir det ingen allsång för mig och mina kompisar. På ett sätt saknar jag den upplevelsen. Man har inte roligare än man gör det, och roligt har vi haft och har. 
 
 
 
 

Efter regn kommer solsken

 
Himlen portar måste ha fastnat i vidöppet läge för stundvis öser regnet ner och det blir så grått att det känns dags att tända belysning. Just för tillfället är det uppehåll, solen skiner och stora moln rusar iväg över himlavalvet. Varit ute en stund med de fyrbenta men kände inte för att vara myggamat någon längre stund.
 
 
Natten var inte den bästa. Låg vaken till framåt fyrasnåret. Fattar inte varför jag ett par gånger per år inte somnar som alla andra 363 dagarna. Drippdroppet i stupröret utanför sovrummet lät till slut som explosioner fast jag andra nätter inte ens hör droppet. Jag somnade i alla fall och fick mig några timmar så dagen lär flyta på om än lite segt. Egentligen borde jag inte klaga då jag hör till de lyckligt lottade med osedvanligt goda sömnförmågor.
 
I morse medan regnet öste ner tog jag äntligen tag i dammtrasan och traskade upp på övervåningen. En del sysslor har en tendens att väljas bort. Jag är ingen som springer med dammtrasan varje vecka, ja inte ens varje månad men däremot dammsuger jag varje vecka på fönsterbrädor, i besticklådor och andra skrymslen där damm och småskräp kan bli liggandes. Allt eftersom rensar jag mitt hem på onödiga saker som bara ligger och skräpar. I morse blev det en låda färgpennor med några år på nacken som jag med glädje kastade i soporna.
 
 
 

Regndag

 
Vaknade frampå morgontimmarna av att regnet piskade hårt mot mina nyputsade fönsterrutor. Somnade om och sov gott tills tuppen gol. De vanliga morgonrutinerna följde med kattmat, kaffe, diskning, bäddning, tömning av kattlådan, ut med soporna och som final dammsugning. Samma varje morgon året runt. Tar bara en halvtimme så är det ordning och reda i stugan.
Åkte sedan ner på stan för att hämta jättesåpbubblemix och sedan hem för att ställa i ordning en leksakshörna till dess att barnbarnsbarnet kommer om några dagar. Hann en snabbis till syrran som har två små barnbarn hos sig och lät de fascineras av jättebubblorna ute i duggregnet fast egentligen är det nog jag själv som är ivrigast. Att ha lite barnasinne i behåll, skratta och vara glad är superbra för kropp och själ. 
 
Just nu vräker regnet ner från en helgrå himmel och det är 18 grader varmt. Känns nästan som att farbror Åskar kan komma klampande när som helst. Funderar på att bege mig en trappa upp med dammtrasa och skräpkorg. Åh jisses vad det regnar. Nu ska jag gå ut en snabbis och se hur mina avvattningsdiken fungerar.
 
 

Fredag igen

Nu blommar daggrosen.
 
Så fint väder även idag med lite svalkande vindar. Min rikliga gräsmattegödsling lär hålla mig i trim denna sommar. Kört ett race även idag. Försökte mig på ogräsrensning men knott och mygg åtrår verkligen mitt kött och blod. Bakade istället en morotskaka i långpanna men den ska förpassas direkt till soporna eftersom jag fick en klump bakpulver i munnen när jag provsmakade. Blä så vedervärdig smak. Vispade tydlingen inte tillräckligt bra. Ja ja även solen har fläckar.
 
 För mig blir det bara fil och havregryn under juli månad. Oförutsedda utgifter har orsakat ett rejält slukhål på mitt konto. Så trist. När räkningarna var betalda hade jag 242 kronor kvar av pensionen. Bara 18 dagar kvar till nästa pension. Blir så besviken och frustrerad varenda gång pensionen landar på kontot. Det känns som att jag blivit lurad att jobba, utbilda mig och slita ut kroppen och mitt liv för i princip ingenting. 
Hade besök av en dam, dryga tio år äldre än jag, och hon har flera tusen mer i pension än vad jag har trots att hon gick i pension vid 58 och har jobbat deltid under många år i ett låglöneyrke. Hon har inte haft något privat sparande så det är bara den allmänna och tjänstepensionen. Jag säger bara, stackars nästa generation som ska ta hand om alla oss med usligt låga pensioner. Lär bli forna tiders åldringsförvaring med tolv sängar i varje rum plus robotövervakning. 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0