Åskovädersmorgon

Vaknade vid niosnåret av en rejäl smäll och trodde först att något hände inne i huset, men efter bara några sekunder hörde jag mullret och blixtar lyste upp sovrummet. Det var mörkt ute och regnade kopiöst mycket. Aldrig har jag varit med om att det blivit så mörk en tidig sommarmorgon. Åskan vandrade vidare och regnet likaså, men luftfuktigheten har varit ovanligt hög hela dagen. Solen kom och termometern visade på +25º.


På eftermiddagen var jag och fikade på Lyktan med en vän. Där var proppfullt med folk och det är trevligt med mötesplatser för ung och gammal. Vi hamnade vid ett utebord där det satt pratsamt folk med rötter i Gammelgården. Det visade sig att de hade minnen av min faster som bodde där men som gick bort när jag var i femårsåldern. Jag har tydliga minnen av henne som en väldigt snäll människa och det var också det här parets bild. Inte nog med det så visade det sig att min fd svåger är el/teve/datahustomte i deras hem. Ett givande och trevligt möte.
Ljummen kvällBlev glatt överraskad då jag gick ut med kissen i kväll. Värmen som slog emot påminde om semesterar vid medelhavet.  Termometern visade på +20° och då var klockan nästan elva.

Medelhavsvärme i all ära, fast konstigt nog tänkte jag på skoskav och drog mig till minnes fuktiga svullna barfotafötter i alldeles för trånga pums. Cerisrosa sprillans nya pums med alldeles för höga klackar. Det var i Italien där kvinnor, ung som gammal, går omkring i små smala pums.

Jag har varit lite trött idag och ändå är inte mina nattgäster några jobbiga barn, tvärtom är de riktigt snälla och trevliga små människor som vet hur man ska få farmor på riktigt gott humör. Vi tycker om dig, sa lillkillen spontant och tittade upp från teckningen där han hade ritat en stor båt med kulsprutor som enligt honom sköt godisklubbor och en jättestor chokladkaka till mig. Storasyster som trädde ett färggrant halsband höll med.

Det är en otrolig lycka att ha barnbarn som bor i närheten så att man kan umgås precis när man vill. För de som har barnbarn långt borta inbillar jag mig att Skype och Msn borde vara en bra uppfinning så att man kan se och prata med varandra och kanske till och med läsa en bok för sitt barnbarn via cyberrymden. Fast det är klart man kan inte ha dom i sin famn, kramas på riktigt och känna doften och de mjuka kinderna mot sin.

Nu väntar en renbäddad säng. 


Pigga nattgäster


Det sover en liten älskling i min säng och en till i gästsängen intill. Kvällen smög sig lugnt och sakta på och jag trodde i min enfald att efter min egenhändigt hopknopade John Blund saga skulle de slumra så sött, men ack så jag bedrog mig. De små benen sprattlade i luften, de låtsadessnarka för att störa varandra och gosedjuren ramlade ideligen ur sängarna och jag som låtsades sova, fullt påklädd, höll på att få värmeslag under täcket. Strax efter 22.00 blev det helt plötsligt tyst och stilla och jag kunde smyga upp och ta hand om middagsdisken. Mina små älsklingar sover nu så sött!

Dagen har gått i lugnets tecken. Planeringen infattade bara en enda sak, nämligen en konsert i kyrkan som tre av mina kulturskolekollegor bjöd på, men i samma stund som jag frågade barnbarnen om de ville komma till mig så var konserten utsuddad ur mitt minne. Oroväckande att jag kunde glömma för jag ville verkligen lyssna på dem.

Det blev pizza till middag och så bakade vi en Budapesttårta med grädde och hallon som fyllning. Väldigt gott och enkelt. Egentligen hade jag tänkt plocka åkerbär från rabatten, men det var så blött så jag avstod.

Om man får tro vädergudarna så ska det bli riktigt högsommarväder under veckan och det är klart att jag vill tro på det om inte annat så för målandets skull. Bara det är torrt väder så blir jag nöjd.

Nu väntar en stund vid teven innan det är dags för sköna sängen. Ja, inte min egen för jag lånar nog största barnbarnets säng i rummet intill denna natt så sover vi alla gott och ostört.
Majonäsburken och två koppar kaffe


När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar . Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken . Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken . Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras inne-håll i burken , vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.

Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

-----------------

Så sant, så sant! Nu ska här fikas, skrattas och må gott mellan golfbollar, småsten och sand.

Rötmånadsregn


Dagen har gått i trötthetens tecken, kanske beroende på vädret. Min plan att måla fönstrerna gick om intet och i skrivande stund vräker regner ner så det formoligen forsar ur stuprören. I och för sig behövs det vatten till växtligheten för det är snustorrt i jorden. Mina växter är lite bleka om nosen trots både idog vattning och gödsling.

När det inte blev av att måla satsade jag på att laga en god middag i stället. Det blev potatisgratäng och grillad fläskfilé. Det blev över så pass mycket att det precis räckte till barnbarnens lunchlådor i morgon. Det här med att fixa lunchlådor är inte min grej. När jag lagar mat blir det oftast ganska precis de portionsantal vi är personer. Kan kanske bero på att jag själv inte är förtjust i uppvärmd mat.


Det har blivit svårare och svårare att krysta fram något att skriva här i bloggen och egentligen borde jag ta en paus för att bespara mina läsare denna trista läsning. Faktiskt har planer på annat skrivande återuppväckts. Som den samhällskritiska person jag är har de tio senaste åren näst intill gett mer stoff än jag orkat bära och ta till mig. Jag har känt och känner fortfarande en enorm frustration, sorg och vanmakt över främst skolans enorma brist på ansvar, kunskap och engagemang. Tyvärr är det inte några enstaka brister utan vädligt generellt för både grundskolan och gymnasieskolan. Äldreomsorgen är också ett område som ligger nära mitt ♥. Mitt examensarbete i Skapande svenska B handlade om min Alzheimersjuke morbrors resa genom äldreomsorgen och inte minst om hans frus resa med honom.  Ingen idyll, kan jag lova. Våra lärare tyckte att jag skulle skicka manuset till några bokförlag, men det har jag inte gjort. Varför? Jo, för att jag kände att boken inte var färdig. I och för sig blir nog inte någon bok färdig, inte ens kända mästerverk, så det kanske är dags att damma av cd-skivan och göra lite finputs i texten när höstmörkret infinner sig. 

Lördagspyssel 

Började dagen med att skjutsa barnbarnet som jobbar även lördagar. Därefter morgonkaffe ute på farstubron i sällskap av kissen. Ringde min syster och fick veta att släkten utökats under natten med en liten Eddvin. Kul med en liten baby. Ansade spireorna som alltid får en kjol av nedfallna grenar som gör det svårt att klippa gräset. Därefter monterade jag ihop Billyhyllan från IKEA som legat i delar på garagegolvet. Till sist blev gräsmattan klippt, vilket var välbehövligt. Lagom till middagstid var min ork slut så i all hast beställdes kinamat som smakade utsökt gott. Egentligen var dagens plan att montera ner jalusiluckorna på övervåningen inför målningen, men av det blev inget så jag får väl ta tag i det i morgnbitti.

Unge herrn var sugen på en biltur och vännen/kollegan Lillemor lockade med jordgubbstårta och det kunde jag inte stå emot så vi åkte dit och njöt av den goda tårtan. En annan lockelse var deras elva veckor gamla kattunge som är en riktig söting.

Nu väntar en stunds tevetittande vilket inte händer varje vecka den här årstiden.

 


ÅboresaÅkte i söndags via grannlandet Suomi till en av Östersjöns pärlor, nämligen Åland. Under resan lyssnade vi på två cd-böcker om svensk historia av Herman Lindkvist vilket visade sig vara riktigt passande med tanke på resmålet. Vi var framme vid färjelägret i Åbo några timmar efter midnatt och hade beslutat oss för att vila i bilen till det var dags för att köra in på färjan. Jag somnade gott och vaknade till ett strålande morgonväder som höll i sig hela våran resa. När vi hade parkerat bilen på bildäck gick vi och åt frukostbuffé. De hade mina fettiga älsklingar crossianter så jag tuggade i mig flera och njöt tills det blev tvärstopp.  Efter frukosten satt vi ute på soldäck och njöt av det sköna vädret. Båtresan var en positiv upplevelse. Aldrig hade jag föreställt mig att Ålands skärgård bestod av små otroligt många små öar. Vackert, trevlig stämning och perfekt väder. Det fanns inget mer att önska.

Vi bodde centralt i Mariehamn alldeles i närheten av centrum. Sängarna var sköna och badrummet nyrenoverat, men jag hade inte tackat nej tillaircondition. Som sagt var det lite väl varmt, men det är i alla fall bättre än tvärtom. Utetemperaturen låg mellan 25 och 35 grader dygnet runt. Vi har badat och njutit av vackra segelbåtar som passerat. Vi har ätit gott, promenerat och åkt runt på ön. Ålands historia är spännande och var faktiskt helt obekant för mig. Nu vet jag till exempel att de har en egen flagga och att de är svenska som gäller.


Hemresan gick via färja till Grisslehemn på svenska sidan. Vädret var lika strålande och mer än en gång välsignade vi bilens aircondition under resan norrut. Jag handlade lite presenter i taxfreebutiken på färjan. Innan vi lämnade Åland köpte vi med oss en påse av deras supergoda färskpotatis och en knippe nyskördad lök.


Under hemresan gjorde vi några småstopp bland annat på ett supermysigt ställe, faktiskt en riktig oas i skarp kontrast till Forsmarks kärnkraftverk några stenkast ifrån.

Natten smög sig på och temperaturen sjönk sakta medan vi körde norrut. Jag skäms att erkänna att av flera hundra mils bilkörning har jag bara suttit vid ratten under 15 mil mellan Umeå och Piteå.
Ledsagade av morgonsolen rullade vi in på gården vid halvfemsnåret och möttes av en spinnande kisse. Efter två timmars sömn var jag pigg som en mört och grejade på hela dagen, men vid sextiden på eftermiddagen slocknade jag obarmhärtigt tvärt och har sovit tretton timmar i sträck. Det är skönt med semester.


Vinstdrömmar

Första semesterveckan har passerat, men jag har fyra kvar så det känns väldigt skönt. En hel del har bivit gjort så jag är nöjd. Semesterjobbet består av lilla och stora projektet. Lilla innebär bodan och den är helklar. Allt rött, vitt och blått är målat enligt konstens alla regler. Nu efter några dagars riktig semesterledighet ska stora projektet inledas vilket innebär att södergaveln på huset ska få en nödvändig uppfräschning. Bävar för kostnaden, men på något sätt ska det väl lösa sig. En kollega berättade att hon hade en dröm om mig där jag hade vunnit en konsertbiljett till Kenth på kirunafestivalen, men jag vill tro att drömmen förutspår en större penningvinst. Håller tummarna.

Även om två ungdomar huserar i mitt hus så har helgen varit väldigt tyst och lugn. Den ena åkte iväg till Umeå och den andra har tillbringat sin tid skruvandes i ett garage. Han kom hem strax före tre i natt, svart som en sotare och tyvärr iförd sina nyaste kläder. Tack vare Yes diskmedel är de nu fräscha igen. Egentligen är jag glad att de gör något vettigt så oljiga kläder är ingen katastrof.

Ikväll tog jag tjuren vid hornen, eller rättare sagt min kisse i kopplet och klippte hans klor och klippte bort flera hårbollar som tovat ihop sig i hans långa päls. Min Emil gillar inte alls pälsvård och det är synd för han har en päls som kräver daglig skötsel.

Nä, nu ska jag ladda för en ny vecka. J Blund väntar.


Äntligen är de här, de lediga dagarna

Ja, ingen ska tro att jag ligger med näsan i vädret hela dagarna för här är fortsatt hur mycket som helst att ta tag i och det kan kanske verka trist, men faktum är att det känns väldans roligt. Speciellt roligt är det när en sak är fixad, till exempel är det en stor njutning att stå och titta på nymålade bodan eller gå in i den och känna linoljedoften. Gud så gott jag mår då!

Idag har varit lite av en mellandag i fixandet eftersom mina små kära barnbarn har sovit över på varsin madrass intill min säng. Totalt sussade fyra barnbarn i huset. En sann rikedom. Det blev lite si och så med min sömn då jag vaknade så fort de rörde sig. I morse började jag med feriejobbskjuts, sedan frukost med småttingarna och därefter bakade vi muffins som föräldrarna blev bjudna på när de kom och hämtade sina barn.

Här tog orden slut.


RSS 2.0