Snärjig dag

Vaknade långt före tuppen beroende på att jag skulle lämna bilen på verkstaden strax före sju. Därefter åkte dottern och jag iväg österut för lite babyshopping. Lite folk i affärerna vilket betyder att man har chans att få bra hjälp. Handlade en present och några vackra smycken inför vännernas bröllop till helgen. Jag är mycket svag för glittrande strass och det fanns hur mycket som helst. 
Hemma igen blev det köttbullsrullning och stekning och nu ser jag fram emot några roliga dagar tillsammans med mina käraste. 

Baksöndag

 
Varje gång som mitt hus är nystädat blir jag baksugen och så blev det också i morse. Tanken var att baka saffransbröd men tyvärr hade jag bara ett kuvert saffran och det räcker inte långt. Bakar jag så bakar jag en rejäl sats så att det blir några bullpåsar att stoppa i frysen. Istället vispade jag ihop sockerkakor typ sverigekakan men med silivaglasyr och kokos på toppen. Mycket gott, enkelt och idiotsäkert recept.
 
Sockerkakan
3 ägg
3 dl strösocker
vispas fluffigt
Sikta sedan ner
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
och
1 dl kokande vatten
och vispa ihop försiktigt.
Häll i smord och bröad form och grädda mitt i ugnen på 175° ca 45 minuter.
 
Silivaglasyr
75 g smör smältes
Tillsätt 1 dl strösocker och 2 tsk vanilinsocker samt en äggula.
Vispa lite lätt tills sockerkristallerna smält ihop med det övriga och krämen känns tjock.
Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos.
 
I morgon blir det saffransbullbak efter "Gokvälls" recept om lusten finns kvar till dess. Men först ska adventstjärnorna tas fram och hängas på plats redo inför första advent. Veckan som kommer är fulltecknad med roliga saker bland annat ett bröllop. Goda vänner gifter sig och jag fick äran att beställa brudbuketten. 
 
 

Pigg

 
Oj så pigg jag blev när kroppen fått några påfyllningar av järn. Tre doser till via dropp ska det bli de närmaste dagarna och jag vågar inte tänka på alla stordåd som ska uträttas när depåerna återigen är välfyllda. Idag har alla överskåp blivit dammfria och alla smycken sorterade och putsade. Dessutom rev jag ner resterande tapeter i badrummet med siktet inställt på målning men det blir inget av det då jag insåg att golvbeläggningen är alltför dålig. Som final skruvade jag fast en stänganordning i sovrumsfönstret. Anordningen har legat till sig i ett par år, men nu är det gjort. Jippi! 
Barnbarnet Axels gamla novemberkaktus blommar som alltid punktligt efter att ha stått utomhus hela sommaren. Stor och svårplacerad men vacker de dagar den bjuder på ögonfröjd i rikligt mängd. 
 

Fejardag

Emil inspekterar det tömda skåpet och gamla fläkten.
 
Sonen kom tidigt på förmiddagen och monterade upp min nya köksfläkt. Sedan skruvade han fast en väggskiva ute i förrådet som lyst med sin frånvaro i alldeles för många år. Känner mig väldigt nöjd! Bara kvar att spackla och måla och det ska jag göra i morgon.
När skräpet var instuvat i bilen för vidare transport till återvinningen torkades köksluckorna och köksgardinerna byttes till sprillans nya mörkt julröda med små broderade hjärtan i vitt. Röda julmattan är också på plats.
Typiskt mig att städa innan julbaket. Borde göra tvärtom. Det här året ska jag inte baka så många sorter av den enkla anledningen att det är jag själv som står för det mesta ätandet. Saffransbröd, mazariner, drömrulltårta och chokladkakor. Punkt slut. Fast det lockar alltid att baka mammas favoriter. Känns varmt i hjärtat när jag gjort det.
Det är mycket på agendan de närmaste veckorna så det känns skönt att ligga i framkant vad gäller juleriet. Bland annat järntankning två gånger per vecka. Hoppas på att bli riktigt pigg och alert lagom till huvudstadstrippen med vännerna. 

Snövitt igen

 
Vaknade till en vintervit värld. Ljust och vackert och lätt att sopa bort det fjunlätta snölagret runt farstubron.
Dagen har ägnats åt julshopping och en ny köksfläkt vilket var extremt välbehövligt då den 40 år gamla sedan länge varit lagad med silverteip. Känner mig helnöjd med dagens inköp där de viktigaste sakerna var prisnedsatta och dessutom fick man ytterligare rabatt när man handlade över en viss summa. 
För en gångs skull har jag börjat fixa julklapparna i god tid för att slippa vansinneshetsen de sista dagarna. Vill inte heller slösa bort kommande stockholmsdagar med vännerna på julklappshandling. Det här året ska det bli en fridfull jul i väntan på lilla efterlängtade barnbarnsbarnet. En ny era i mitt liv att bli mormorsmor. Ska bli roligt att återigen få fylla en kökslåda med spännande saker att leka med varje gång den lilla älskligen kommer på besök till gammelmormor.
 
 

Lyckodag

I morse blev det en helt oplanerad tur till storstan tillsammans med dottern vilket passade perfekt då jag hade ett klädplagg som skulle i retur på grund av fel storlek. 
Har också fått glädjebesked från läkaren att både ansiktsskelett och hjärnröntgen var utan anmärkning förutom rejält svällda slemhinnor i de bakre bihålorna. Kortisonspray ska nu inköpas och användas någon vecka framöver med förhoppningar att det förlorade luktsinnet återkommer. I nuläget känner jag absolut inga dofter förutom att jag ibland har upplevt en otäck röklukt i näsan som röken av en survedsbrasa. Inbillning eller feltolkning i hjärnkontoret. För att känna mig säker är gamla brandvarnare riggade med nya batterier och utplacerade lite här och där i huset. Spisplattor och brödrosten kollas extra noga. Upptäckte att det är annorlunda att till exempel steka kött med tanke på om det börjar lukta bränt eller är perfekt stektemperatur. Nåja, det löser sig nog och för övrigt mår jag förträffligt bra och det i sig är en stor lycka.
 

Åter till vardagen

 
Både Alla Helgons helg och halloween är över. För min del är fokus på det förstnämnda och det senare innebär enbart att ha en fylld godisskål med tanke på godissugna småspöken som plingar på min dörr.
I fredags var syrran och jag till våra käras gravar och tände ljus med många dygns brinntid. Det är så ofantligt sorgligt att både mamma och pappa är borta. 
 
Idag har sonens familj varit hos mig och ätit middag. Det blev ungsbakad lax med örttäcke, västerbottensostsås, potatisrosor, köttbullar och ägghalvor med räkröra. Efterrätten bestod av glass, hallon, maränger och grädde ... Mätta och belåtna blev det selfiebus innan de åkte hemåt och jag besteg glad och nöjd det stora diskberget.
 
 

RSS 2.0