Ställer till med sommar

Nordanvind, sol och regnstänk, om vartannat, har präglat dagens uteväder. Vi har lappat och lagat växthuset så när som på en smal plastremsa som vi limmar dit i morgonbitti. Plantorna har fått flytta ut och tomaterna har fått näringsrik jord i stora krukor. Pallkragen är fylld med jord, jordgubbsplantor och några rader frön till ätbart grönt. Pust! men samtidigt känns det så himla skönt och äkta på något vis att jordbruka för näring och fägring.

Det är en gudagåva att ha karlakraft till hjälp och inte minst att jobba tillsammans med. Inser med visst vemod att jag inte är det mest tekniska geniet i universum. Nä, skämt åsido ... jag har alltid fixat, trixat och donat med de idéer, material, pengar och verktyg jag haft tillgång till, men det har inte alltid varit tillräckligt.
I morgon ska den skämmigt fula parabolantennen monteras ner från väggen eftersom jag sa adjö till cana digital för länge sedan. I natt avslutas även vänskapen med Telia Sonera för fast telefon och bredband. Ska hädanefter endast ha mobilt bredband typ Halebop. Håller som bäst på att testa teorin om låga utgifter som väg till rikedom.

Mest jobb

Vackervädret försvann och där stod jag med lång näsa och massor av blomplantor. Idag har det regnat och haglat om vartannat medan vi har kämpat som dårar med att laga Rusta-växthuset som inte höll för stormiga väder. Om vi hade tänkt oss för och kollat runt lite på olika växthuskonstruktioner hade vi nog lagt till en slant och köpt ett med stabilare stomme. Om det inte håller ihop nu blir det soptippen nästa och vi har lärt oss en dyr läxa. Basta!
Försöker dagligen att averka punkter på min agenda. I morse ringde jag en takläggare som förvånande nog kom på stört och fixade en plåt på garagetaket. Han ska också montera nya vindskivor av plåt på hustaket. Så skönt att få allt sånt gjort. Ja, och sedan så är det ju det här med fönstermålning ... Jag har en plan, men är ännu på laddning. Hips vips en dag så blixtrar det till och så blir det gjort och efteråt kommer jag att säga att inte alls var så jobbigt som jag hade trott.
Även om jag gnäller över allt jobb så är det ändå det jag gillar och det som är räknas till de betydelsefulla sakerna i mitt liv. Gnället beror nog på att min otrände vinterkropp blir lite väl sliten av grovjobb plus att allt ska ske under några ynka veckor. Tycker dock lite synd om min vän som fogligt anpassar sig till mitt arbetsläger, men jag är otroligt glad och tacksam över all den karlakraft han bistår med.
I morgon ska vi lyfta växthuset på plats och stoppa in alla plantor. Sedan ska pallkragen fyllas med jord och sedan ska sallads- och dillfrön och jordgubbsplantor stoppas ner i matjorden. Amen.

Tid för det jag vill

Idag medan nordanvinden svepte som värst flyttade vi växthuset till en mindre utsatt plats, både för vind och alltför het sol. Har också köpt en pallkrage för dill, sallad och några potatisar. Har planer fler, åtminstone en för några jordgubbsplantor. Egentligen var planen att köpa brädor och spika ihop kragarna själv men när jag råkade se ett extrapris på en färdig slog jag till.
Även om det blir gjort en del saker blir den stora och viktigaste punkten ständigt nedflyttad på min lista, nämligen att måla fönsterbågar. Alla i hela huset, plus kitta om där det behövs. För motivationens skull får jag tänka på hur fint det blir när det är klart. Tid har jag också numera så att det räcker till det jag vill göra och det är oändligt ljuvligt och skönt.

Mammornas dag

Idag på min 46:e morsdag hade jag den stora lyckan att träffa alla mina älskade barn och barnbarn. Blev uppvaktad med en stor och frodig hängjordgubbsampel som säkert kommer att bjuda på många solvarma och söta gubbar.
Opassande nog har det också varit en dag med ont i ryggen plus besvär med pollenallergi. Det är över ett år sedan som jag hade så här ont i ryggen och jag hoppas verkligen att det är snabbt övergående eftersom det här är årets roligaste och samtidigt mest hektiska tid.

Sommarvärme!

Ljuset silas genom skiraste grönska, fleråriga blomster tittar upp lite överallt och vi har ätit grillmiddag ute på altanen för första gången den här sommaren. Helt underbart härligt!
Vi har haft besök av barn och flera barnbarn och kärste största barnbarnet kom på en snabbvisit och överraskade med en glittrande diamantring på fingret!
I morse åkte vännen och jag mot barndomsbyn och satte rosa rosenbuketter på mina käras gravar inför morsdag. Vi hade med oss både vas och vatten och det var tur eftersom kyrkan ännu inte slagit på vattnet på kyrkogården. Dåligt, kan jag väl tycka.
Nu längtar jag bara efter att flytta växthuset, plantera ut mina små lidande plantor i rabatterna, köpa några körsbärsträd och en pil ...

En bra dag

Här sitter jag och nattugglar efter en dag i både lättjan och flitens tecken. Började dagen med att fynda på Kupan tillsammans med dottern och ett av barnbarnen. Därefter unnade vi oss gofika på Lyktan ute i solskenet.
Fliten har bestått i en resa till soptippen med överfyllt släp. När jag närmade mig järnvägsövergången såg jag att bommarna var nedfällda så jag stannade en bra bit innan för säkerhets skull, och det var bra för bommarna förblev nedfällda, och jag insåg att det enda raka var att koppla lös släpet, vända bilen på vägen och sedan koppla på släpet igen. Detta med att riskera att behöva backa med släp gör mig kallsvettig och osäker. Usch! Problemen är tillräckligt stora att backa med bara bilen. Bättre tur hade jag däremot på tippen då jag inte behövde backa för att lämpa av min last. I kväll har jag fyllt igen de största stubbhålen och till och med kastat ut gräsfrön. Det är en så himla skön känsla att få gjort saker som stått på agendan i flera år.

Fullt upp

Ännu en solskensdag och min födelsedagskompis dopdag! Livet känns underbart och lätt när vintern äntligen är över. Nu gäller det att njuta av ljuset, värmen och den skira grönskan och ta för sig allt man kan medan tid är.

I morse åkte syrran och jag iväg till kyrkogården för att skrubba bort lav och mossa från våra käras gravstenar. Tyvärr funkade inte förra veckans antimossbesprutning speciellt bra. Bättre blev det, men inte helt bra.
Hemma igen kom grannen med traktorn och grävde upp stubbarna som jag ville ha bort. Efterarbetet med att rensa bort rötter och återställa gräsmattan var ett jädrans slitgöra och min ork tröt så nu har jag att göra i morgon också. Det är frustrerande att inte orka göra det man så gärna vill göra. Den elektriska sågen spökar ännu i mitt huvud. Nu när krafterna sviker förstår jag till fullo betydelsen av funktionella trädgårdsverktyg. Synd bara att de är kostar massor av pengar.
Efter en välbehövlig dusch kom en bekant som ville ha hjälp med att komma igång med sin första digitalkamera. Det är konstigt men i stort varenda dag sedan jag gick i pension har varit roliga och innehållsrika och varje morgon vaknar jag och känner glädje.

Sommar på G

Dagen har bjudit på strålande solsken och gräsmattan är helt plötsligt alldeles grön.
Idag tog jag sågen i ena handen och sekatören i den andra och gick lös på mina en gång så vackra syrener. Under många år var de ljuvliga, men efter en alltför hård vinter orkade de inte repa sig och har egentligen bara varit risiga, ojämna och allmänt eländiga de senaste åren. Jag har legat platt på marken, tagit i med alla krafter, svurit och förbannat mina dåliga redskap. När jag fick nog reste jag mig, stegade iväg med bestämda steg och sa till grannen i förbifarten:
- Nu åker jag och köper en elektrisk såg!
- Vi har köpt en sån, svarade snälla grannparet i 80-årsåldern och erbjöd sig att komma och premiärsåga hos mig.
Eftersom de inte är några pigga ungdomar vågade jag inte utsätta dem för alla mina röjningsprojekt, men nu har jag i alla fall en god början. Sedan återstår att få tag på en liten grävmaskin som kan gräva upp stubbar och rötter ... har sett att det går att hyra små grävmaskiner, fast det enklaste är nog att det följer med en proffsig förare.
Egentligen har det varit en händelserik dag med många kontakter för den började med att min skrivarkurskompis kom hit för att prata bokmanus. Ett spännande manus! Sedan var grannar och en annan bekant hit och drack kaffe. Allt dettta innebär att jag har fikat åtskilliga gånger denna dag.

Barndomsminnen

Som den hönsfarmardotter jag är återupplever jag några av min barndoms underbara stunder nu när dottern lyckats att få kycklingar i sin egenhändigt byggda äggkläckningsapparat. En av hennes hönor har också på naturligt sätt ruvat fram en kyckling och fler lär det komma.
I kväll kunde jag inte motstå frestelsen att åka dit och se när en kyckling precis var på väg ut ur ägget. Fascinerande! Och härligt att mamma höna tar emot de apparatruvade som sina egna.
Dottern berättade om en bekant som hade tre hönor som alla trängdes i redet för att ruva ett enda ägg. När kycklingen väl kom och började springa omkring gick hönorna i samlad trupp med sina utbredda vingar till skydd för den lilla. Så annorlunda människovärlden skulle vara om vi hade den beskyddarinstinkten.

Solskensdag

Har haft en riktigt härlig dag med idel solsken, barn och barnbarn. För att inte glömma katterna, hunden, hönor och kycklingar och nu i kväll har vi avslutat med grillmiddag som blev osedvanligt lyckad.

I natt sov ett av mina barnbarn hos mig. Vi hade mysfredag och åt godis och popcorn medan vi såg Let´s dance. Vi tog också några danssteg, fast jag var lite för ringrostig i höften för några yvigare svängar. I morse bakade barnbarnet muffins iklädd mitt gamla egenhändigt sydda skolköksförkläde. För 50 år sedan var det obligatoriskt för flickor att sy skolköksmunderingen inför årskurs sju. Vi fick även sy en långärmad skolköksklänning. Min var av ljust lila systertyg, högsta mode det året.
I morse kom även näst äldsta barnbarnet hit och då åkte vi iväg till dottern som precis hade ringt och berättat att den första kycklingen kommit ut från sitt ägg. Det ägget har hönan själv ruvat, men inomhus i en egentillverkad äggkläckningsapparat var en till kyckling på väg ut. Det ägget fick flytta ut till mamma höna ute i hönsgården. Hon makade genast in ägget under sig, kycklingen inne i ägget pep som besatt och hon svarade med lugnt kackel. Nu i kväll har även den kycklingen tagit sig ut ur sitt skal. Livet är förunderligt stort även när det gäller höns.
Tuppen är en snäll kille som har full koll på sitt harem och han låter sig också kramas av barnbarnen.

En pengavinst skulle passa bra just nu

Vaknade av dripp dropp från sovrumstaket och rusade upp som skjuten ur en kanon. Det regnade ute och jag förstod att det fanns ett läkage någonstans där regnet hittade in. Ringde plåtslagaren som kom och hittade ett stort hål i en blyplåt. Nu är den  utbytt och hoppet står till att det inte behöver kostas på något mer för att få det tätt igen. Har också beställt nya underhållsfria vindskivor av plåt eftersom mina stora barnbarn förbjudit mig att gå upp på taket.
Underhåll blir det gott om denna vår, väntar bara att det ska bli torrt väder så att träet torkar. Förutom kittning, målning och annat renoveringsjobb har jag trädgårdsdrömmar att förverkliga. Önskar jag hade tillgång till en liten grävmaskin. Tänker ta bort mina risiga syrener som aldrig har återhämtat sig efter diverse frysningar och beskärningar. Men mest av allt önskar jag mig en hammock att sakta vaggas till ro under lata sommardagar ... ja, jag menar när allt underhåll är fixat och klart.

Flygardagen

Vaknade av en hård smäll någonstans i närheten vid halvtvåsnåret. Steg upp och kikade ut genom fönstret där allt var sig likt. Kröp sedan ner under täcket igen, men kunde inte somna. Det var ömsom för varmt eller för kallt. Vid halv tre insåg jag att blodsockret spökade. Kollade och siffrorna 2,2 visade sig på displayen. Upp igen, tuggade i mig en liten banan och några skedar honung, tillbaka under täcket och då somnade jag och har sovit lugnt och gott till ljudet av regndropp i stupröret utanför sovrummet. Smällen jag hörde var förmodligen kroppens eget unika alarmsystem för lågt blodsocker. Vanligtvis sover jag väldigt gott och gärna länge.
I går jobbade jag som besatt ute på tomten, rensade buskar, krattade och körde bort skräp. På kvällen sålde jag biljetter till musikalföreställningen RENT. Precis när föreställningen skulle börja kom tre tonårstjejer som inte hade några pengar men som gärna ville se föreställningen. Jag bestämde mig för dagens goda gärning x tre och skickade in dem. Efter föreställningen kom de alla tre och gav mig en kram som tack. Det värmde!


Sol!

Vaknade till strålande solsken, visserligen frisk vind, men det viktiga är ändå att det är soligt så att det känns gott att stöka runt ute på tomten.
Eftersom det var för blåsigt för krattning tog jag mig an växthuset ... oj oj så korta skruvar och så pluttiga muttrar ... men liggandes på marken, med stort tålamod,upppallningar och ihärdiga försök satt de till sist där de skulle så nu lär inte växthuset braka ihop de närmsta dagarna. Vännen hade en idé hur vi skulle gå tillväga för att reparera det utan att behöva demontera hela kalaset.
I mitten av 70-talet planterade jag en påse Krokuslökar framför altanen och fortfarande överraskar de varje vår. Vissa år är de små och eländiga, men denna vår är de stora och skira som aldrig förr - riktigt ögongodis. Jag är oändligt tacksam.

I tankar

Dagens väder har varit värsta tänkbara med regn, vind och rusk som på senhösten. Trots det usla vädret åkte syrran och jag till våra käras gravar för att plocka bort ljusrester efter vinterns små ljuslågor och samtidigt passa på att spraya antimossmedel på gravstenarna. Syrran hade planterat en liten kruka med klart blå penséer som nu pryder våra föräldrars grav fram till dess att det är dags för andra sommarblomster. För oss, precis som det var för våra föräldrar, är det ett hedersuppdrag att vårda våra käras gravar. Som liten flicka cyklade jag ofta med någon av mina kompisar till kyrkogården för att med en glestandad kratta skapa fina mönster i sanden på våra familjegravar. På den tiden var det sand som ytlager istället för nutidens gräsmatta. Det var rofyllda stunder som jag idag kan tycka liknar känslan av andlighet som eftersträvas i japansk trädgårdskonst.


Här hemma, i min egen trädgård, skulle jag vilja skapa något avskilt och rofyllt som innehåller de fyra grundelementen plus en skön och vacker bänk för att sitta i stilla begrundan. En glestandad kratta skulle finnas inom räckhåll för att allt efter humör skapa vackra svindlande linjer eller kanske strama mönsterkombinationer.
Ja, det finns mycket att drömma om ...

Vårvindar

Efter några dagar med allmänt sviktande ork och värk i hela kroppen är jag åter i form och redo för vårjobben ute på tomten. En del av tomten är krattad och klar och det som återstår blir en lätt match. Idag blåste det dock lite för mycket för krattning. Vännen har hjälpt mig rensa lite mer i rönnbeståndet och grannen har lovat komma med traktorn och putta upp några stubbar efter höstens avverkning.
Allt rullar på och nu är äntligen all snö borta från tomten. De små ekplantorna från Göteborg verkar inte ha överlevt vintern, men däremot grönskar fjolårets stockrosor som jag fick av dottern. Stockrosorna hann aldrig blomma förra sommaren så nu ser jag fram emot riklig blomning.
Idag åkte vännen iväg till sitt och jag och näst äldsta barnbarnet har ätit Sias glassbåtar tillsammans med några av de yngre barnbarnen. Vi har genomlyst hönsägg som ligger i kläckningsmaskin och njutit av att se lyckliga höns sprätta runt utomhus efter en lång vinter inomhus i ett litet hönshus. Älvens vatten glittrar blått och trädens knoppar sväller. Det är härligt att leva nu!


Ingen arbetsbrist

Idag verkar det bli en innedag då det är alltför grått och blött utomhus. Det passar mig bra då gårdagens krattning ledde till huvudvärk, förmodligen nacken som spökar. Eller så är det några irriterande pollen i luften.

Gårkvällen tillbringades på ett väldans trevligt 65-årskalas där det förutom trevlig samvaro med många skratt bjöds på godsaker som kött och kålfyllda piroger, sallad, pesto, oliver, torkade skinkor och gott vin. Som avslutning bjöds det på en zuleikatårta och en nötig chokladtårta med hallonsås. Naturligtvis åt jag mer än min bortskurna mage hade plats för och mådde sedan som jag förtjänade. Natten gjorde underverk och idag är jag i prima form igen.
Igår när jag krattade konstaterade jag att min gräsmatta till största delen består av mossa. Det fanns en tid då jag strödde ut säckvis med kalk och intensivkörde med mossrivare för att få bort den förhatliga mossan. Numera ser jag fördelarna. Mossan är mjuk att gå på och ständigt frodigt grön. Konstaterade också att de vita smultronplantorna som jag fick i Göteborg överlevt vintern. Vinröda pionstjälkar tittar upp ur frusen jord, vallmon vid husväggen ståtar redan med fräscht bladverk och de taggiga hansarosorna har mängder med röda ögon. Härliga tider!
Medan jag skriver detta inlägg verkar himlen lite ljusare och grannens flaggvimpel tyder på sydlig vind med lite vridning mot väster. Kanske tar jag ett allergipiller, går ut och sågar ner några fler rönnstammar medan de ännu är i hanterlig dimension.

Sol hela dagen!

Har varit utomhus, krattat, städat bodan och fyllt släpet med diverse skrot. Konstigt att skrotet liksom aldrig tar slut. Har också äntligen beställt plåtslagare till ett gammalt takproblem. Plåtslagaren kom, tittade, tog fram tumstocken, antecknade och lovade åtgärder inom några dagar.
Mina armar och nacken mår inte gott av krattandet, men med täta pauser går det sakta framåt. Gick ut hårt tidigt i morse när jag krattade grusinfarten. Gruset har en tendens att under vintern flytta på sig mot sidorna. På hösten krattar jag alla gräsytor ordentligt, även om jag vet att löven borde få ligga kvar och "tuggas" sönder av diverse mikroorganismer. På hösten är jag oftast i prima form med ork i musklerna, annat är det om våren. Ett tag kändes det riktigt tungt och jag hade lust att halta in och ringa och beställa flera ortopediska ingrepp.

Äntligen!

Igår eftermiddag kom den äntligen, den kära solen, som med sina värmande strålar smälter snö och is och smeker bleka människokinder. Puuust! Den senaste tiden har varit tuff och lördagens snöfall var droppen som nästan fick mig att promenera rakt in i en djup depression. Istället tog jag våren i egna händer och startade snöslungan som hade några bensindroppar kvar i tanken så nu är tomten så gott som snöfri.
Idag har sommarplantorna varit ut på en första sväng i dagsljuset. Tycker att de vekaste redan har rätat på sig. Önskar att växthuset var intakt, men det är det inte ännu. Vi har en del jobb med att återställa det höstvindarna ställde till med.
Det är massor att fixa den här årstiden, jobbigt men samtidigt kul och livsgivande. Det blir ett hattande mellan innejobb och utejobb, och jag stortrivs. Eftersom jag är van att fixa och besluta är jag tyvärr inte den mest lyhörda för andras förslag. Åtskilliga gånger har jag fått erfara att andra faktiskt kan ha riktigt bra förslag. En väldans nyttig erfarenhet. Ibland behövs det fler än två händer och det mesta är roligare att göra tillsammans med någon. Delad glädje är dubbel glädje.

Punkt för punkt

Vaknade tidigt och gick direkt efter morgonkaffet lös på måleriet som väntade. Nu är kaklet ovanför diskbänken bländande vitt och även fläkten och bänkbelysningen fick en välbehövlig makeover. Nu är det bara resten kvar ... när en sak blir fräsch lyser allt annat ännu mer ofräscht. Money, money kom till mitt konto så att jag kan renovera det nödvändigaste på absolut billigaste sätt. Amen.
Köksfönstren är putsade på alla fyra sidor och gardintyget som legat till sig i garderoben i minst tre år ligger redo för sömnad.
Idag hämtade jag två barnbarnsflickor och väl hemma laddade vi med smarriga wienerbröd från Lyktan innan vi gick ut beväpnade med vasstandade sågar. En av tjejerna, 10 år, sågade av hjärtans lust tills kinderna glödde och svetten lackade. Hon fällde av egen kraft de rönnstammar som behövde gallras bort. Jag är imponerad.
Det är många punkter på min att göralista så det gäller att ligga i en tid framöver. Tyvärr en hel del målarjobb och jag gillar inte att måla. Alldeles för lätt att det blir kladd överallt.

Morgonstund har guld i mund

Vaknade, eller väcktes, redan vid fyrasnåret och nu sitter jag här i arla morgonstund när klockan visar 05.27 och har redan druckit morgonkaffet och rullat ut soptunnan till vägkanten. Den klara solen är på uppgående och det ser ut att bli en klar dag. En katt ligger på stolsryggen bakom mitt huvud och den andra vid mina fötter.
Valborgshelgen bjöd på alltför kyliga nordanvindar så vi skippade brasor och 1:a majtåg. Däremot hade vi grillmiddag med vännens barn och barnbarn plus några av mina. Barnbarnsgrabbarna lekte tjuv och polis i rasande fart utan problem trots viss språkförbistring. En av dem pratade holländska, en finska och en svenska. Härligt!
Idag ska jag försöka ta tag i en del småpyssel och skriva ihop en inköpslista och en att göralista. Våren är hektiskt och arbetskrävande, men samtidigt himla kul och upplivande. En som livar upp, men som samtidigt ger lite kluvna känslor är amaryllisen som sent omsider behagar stå i sin fullaste blomprakt.

RSS 2.0