Kalasdag

Sov gott och längde denna morgon. Finvädret lyste med sin frånvaro vilket gjorde att dammsugaren åkte fram och fick ett race på nedervåningen. Fattar inte att det kan bli så mycket katthårstussar från en enda katt. Visserligen är han av den långhårsfagra typen och då syns tussarna på golv, mattor och möbler tydligt. På ett sätt bra för då hamnar de i alla fall i dammsugarpåsen.

Därefter blev jag hämtad av en arbetskamrat och så åkte vi och grattade en gemensam arbetskamrat som fyller femtio. Det var ett kalas med stort K. Helt i min smak. Hemgjorda supergoda smörgåstårtor och därefter hembakt gofika med säkert 13 sorters kakor och tårta. Mycket gott och trevligt!

Dagens kyla kröp in i märgen så jag dressade om till yllesockor och långbyxor innan jag åkte iväg och sålde entrébiljetter till kvällens konsert. Det var inte lika mycket folk i kväll som igår och det är så synd när konserten var så bra.

Tro det eller ej, men kvällen har avslutats hos födelsedagsbarnet. Saken är den att vi är några som har diktat en sång och gjort ett collage tillsammans och den ena av oss kunde inte uppvakta under dagen på grund av någon sorts hundtävling. Det hade ju varit lite konstigt om hon hade behövt åka dit ensam och sjunga ... så jag åkte med och stämde upp. Ja, inte bara stämde upp utan det slank ner både ett och annat också.

Nu sängen.

Hooked on a feeling har fastnat i mitt huvud

En hektisk dag med möten och förberedelser inför kvällens konsert. Vädret har visat sig från en hyfsat bra sida vilket är uppskattat. Och konserten var superbra. Gillade speciellt låten Hooked on a feeling och naturligtvis andra aktens låtar från rockmusikalen Hair.

Efter konserten har Emil fått gå på långpromenad runt kvarteret. När han ökade takten såg jag min chans till välbehövlig motion och började springa, men då blev han så skräckslagen så det blev tvärstopp. Han är annars duktig på att gå i koppel och undersöker noga sin omvärld.

Nu väntar natten på mig.
Första klippet


Känslan just nu är något i stil med lugnet före stormen.
Fredag förmiddag två olika möten, ett med skolchefen och det andra handlar om ett dataprogram vi använder på gymnasiet.

Fredagseftermiddag blir det mat med jobbet på hotellet och därefter biljettförsäljning och lyssna på musiklinjens avslutningskonsert. Jag tror konserten blir superbra, inte minst med tanke på andra akten har titeln HAIR. Härliga 60-70-tals låtar som Aquarius och massor av love, peace and sex. Precis vad jag behöver.

Lördag går Lillemors 50-årskalas av stapeln och på något sätt måste jag trolla för jag har även lovat att sälja biljetter till konserten.

Söndag måste jag hinna med en del här hemma och  så är det morsdag och någonstans måste min jobbande syrra och jag hitta ett hål då vi hinner åka hemåt och sätta rosor på våra käras gravar. Det är heligt.

I kväll har jag klippt gräset för första gången denna sommar. H-vte vad halt och trött jag blev. Min högra höft vill inte alls det jag vill. Frustrerande. Snart ringer jag och bokar läkartid och tar den där hemska kortisonsprutan som jag föreställer mig ska göra jätteont.

Sängen väntar.

Handelsträdgårdsbesök


Motvilligt lovade jag Göta att följa med till handelsträdgården där det var 20% rabatt i kväll. Kände mig frusen och utmattad, svalde två Ipren och klädde mig ordentligt med fleccetröja, jacka och vantar och så bar det av. Växthusen var fyllda av mycket vackert i blomväg som jag gärna hade köpt, men av ekonomiska skäl blev det bara en rosa doftande buskros, Thérése Bugnet, som är av det tåliga och taggiga slaget. Min sommarplan innefattade att köpa en knäckpil och kanske en manchurisk valnöt, men den senare kostade 1300 kronor så den är redan förpassad till trädgården som jag aldrig kommer att gå omkring i annat än i fantasin. I och för sig är fantasiträdgårdar väldigt lättskötta. Knäckpilen var för lång för att få in i bilen så jag måste ha släpet när den ska köpas.

Nu väntar sängen och en impulsinköpt veckotidning med massor av bakrecept.

Mellan regnen

Undrar om den här lille moderlösa krabaten övlevt vintern?


I kväll gick jag ut på den vanliga rundan med kissen och aldrig har jag upplevt häggblommornas doft så starkt. Kanske beroende på fukten i luften, men hur som helst helst en underbart ljuvlig doft. Önskar att det gick att doftdokumentera på samma sätt som fotografering. Det är så lätt att välja bort att ge sig själv tid för både inre och yttre upplevelser.

För övrigt har det varit en jättelång arbetsdag med både bra och irriterande saker. Efter lunch fick jag en fruktansvärd huvudvärk och var tvungen att för en stund inta ryggläge i personalrumssoffan. Mina axlar tål inte statisk belastning och det är så jäkla irriterande. Periodvis känns till och med kläderna tyngande, för att inte nämna bh-banden.

Brrr vart tog sommaren vägen?

Sex grader varmt är minsann inte varmt, snarare kallt. Jag sitter och huttrar i fleccejacka och fårskinnstofflor och uftvärmepumpen går på högsta effekt.

Enligt väderprognoserna ska sommarvärmen återvända i mitten av veckan. Jag håller tummarna och hoppas att det stämmer för så här ruggig tillvaro är inte trevligt. Måste nog bära in mina små blomplanteliv innan de får köldskador.

Tidigare i kväll klädde jag mig i regnställ och stövlar och kopplade kissen för utevistelse, men den vistelsen blev kort när katten själv fick bestämma. Nå, han fick i alla fall chansen till frisk luft och mitt samvete blev lite lättare.
Katten är bra på att få mig att göra som han vill. I och för sig behöver man inte vara katt för att lyckas med det. Jag minns en sak väldigt tydligt, och det kanske jag inte borde skriva om här, men för att göra en lång historia kort så fick jag det goda rådet att att säga nej till en sak som en person ville att jag skulle utföra. Jag sa nej, men efter några dagar ringde personen och undrade om jag gjort det jag lovat!!! Den här personen, en han så klart, hörde bara det svar han var van att få och registrerade aldrig mitt nej. Men jag hade bra stöd så jag upprepade mitt nej och höll fast vid det, trots skällandet i andra änden av luren. Jag minns att jag kände mig väldigt fri och nöjd när jag lade på luren. Det här hände för nästan tjugo år sedan och frigörelsen har sakta men säkert gått i positiv riktning. Numera har jag inte ens dåligt samvete när jag säger nej och behöver inte ens hitta på en massa ursäkter.

Dagen innebar även en luleåsväng och jag lyckade få ett kort stopp på Lindex och panikhandlade några saker bland annat en enkel men skön klänning till kommande kalas. Ett hasalinne och en ny mascara slank också ner i påsen.
.

LuleåresaMorgonen bjöd på hyfsat skönt väder om än lite väl kylig blåst. När unge herrn steg upp ville han åka till storstan för att lämna igen tändkablar från Biltema som inte passade min bil, trots att de borde ha gjort det. På Biltema fylldes korgen med Falu rödfärg, två grensågar och en välbehövlig utomhusknäpall. Sedan tog vi en sväng förbi Djurmagazinet, Rusta och Blomsterlandet. Den sistnämnda hade en del intressanta växter som jag gärna hade införskaffat, men tyvärr var jag alldeles för lättklädd för luleås kyliga vindar och fick snabbt fly tillbaka till värmen i bilen. Sedan blev det raka vägen hem utan att ha besökt en enda klädaffär.

Det är pingsafton och jag känner mig ovanligt rastlös och hungrig på något sliskigt gott. Har precis vattnat mina frösådda blomplantor som har mått gott av värmeböljan. Hoppas nu bara att det ska vara hyfsat varmt tills risken för nattfrost är över.

I morgonbitti ska jag försöka komma igång med målningsförjobb på bodan innan det är dags att förbereda middagen då sonen med familj kommer hit. Unge herrn har erbjudit sig att måla vilket jag är mycket tacksam för.

Våren och försommaren är en arbetssam tid, men samtidigt den roligaste tiden på året då allt väcks till liv igen. Inklusive mig själv. Faktiskt blir det roligare och roligare med åren.


Jag sågar och sågar ... tra la la la la laaa

Strålande väder även idag och lagom varmt framåt kvällen för att kunna jobba utomhus. Det måste ha varit en adrenalinkick eller något som slog till för jag har sågat ner alla stammar i två syrener och ansat de övriga. De ser ut fördjäkliga men det får jag leva med eller ta hit en grävmaskin som knuffar upp dem. Det senare kostar en slant så jag tror att jag avvaktar. Häggen är i alla fall i full blom och doften är underbar.

Det är pingsthelg. Känns konstigt och snopet att det bara är en vanlig helg. Funderar på att bjuda sonen med familj inklusive hans svärfar på middag i morgon. Är sugen på grillad lax och längtar efter barnbarnen.

Apropå gårdagens inlägg kan jag meddela att varken chefen eller jag blev bönhörda.

Nu en värktablett och sedan sängen. Fryser.

Väder och lite annat


Även denna dag bjöds vi på underbart högsommarväder, men kvällen är däremot sval med endast 15°C.
Häggen har börjat slå ut sina knoppar och jag gissar att i morgon är den klädd i vitaste brudutstyrsel. Doften är underbar och väcker kära minnen, eller kanske bara förnimmelser, för jag kan inte precisera något speciellt, men känslan är god, varm och behaglig.

Det har varit varmt och småstressigt på jobbet med diverse bråttomsaker som programblad och stipendietexter. Egentligen hade jag planerat att spendera kvällen på vårkonserten men det blev inte så då syrran ringde och föreslog att vi skulle åka och städa bort vintern på våra käras gravar. Nu känns det skönt att ha det gjort så att det bara är att skura bort lavan som så gärna vill bita sig in i gravstenen när vi åker dit på morsdag.
På hemvägen svängde vi förbi hemgården och gick ner till älven med brorsan och kollade vattenståndet som var som väntat högt och mäktigt. Doften av vatten, ljudet från forsen och utsikten är en himmelskt skön kombination. På tal om himmel så har jag lovat chefen att be till högre makter i kväll. Det handlar om en cd som måste komma senast i morgon från UBC som är ett ugandiskt tevebolag. Men Afrika är Afrika så vi får se om jag blir bönhörd.
Nä, nu väntar bönestund.Blomstertiden är näraSkir sommargrönska och vilken dag som helst blommar häggen i tomthörnan. Den togs från hemgården som liten planta och nu 35 år senare är den bred och stor med otroligt vackra långa hängade grenar som liksom bildar ett rum där min kisse älskar att nosa och klättra. Själv kan jag också stå där hur länge som helst och bara njuta av blomrikedomen som nalkas.

Mina småplantor växer så det knakar sedan de fick komma ut i värmen och ljuset. Hoppas att de hinner sätta knopp innan det är dags för uteplantering.
Jag borde börja gräva gropar för en röd vinbärsbuske, en knäckpil och en klematis som ska inköpas inom kort, men sviterna efter helgens sågaktiviteter begränsar.

Idag kom sonen med familj hem från söderut-trippen och jag var bara tvungen att åka dit en sväng och krama om ♥ barnbarnen ♥ innan det var läggdags.

Nu är det även dags för farmodern att krypa ner under täcket, men först en värktablett så att inte ont här och där stjäl nattsömnen.


En sticka i fingret

Kvällen skulle ägnas åt att tevetittande, men istället blev det stickutdragning under stark lampa. Skulle bara vattna mina små blomsterliv som spirar i sina kuvöser när en lång sticka från en avbruten bambupinne sökte sig in i min tumme. Aj, så jag har fått pillra innan den rackaren behagade bli greppvänlig, men nu är den tack och lov väck.

Det har varit ytterligare en underskön dag med temperaturer runt 25º. Naturen har formligen exploderat och fåglarna kvittrar högre och intensivare än någonsin tidigare. Klockan är i skrivande stund mitt i natten och vi har 18° varmt!

Idag har unge herrn klippt av sitt lockburr till en kort manlig frisyr. Han blev fin och jag blev nöjd. Ja, han blev också nöjd. Jag har köpt nya skor och i morgon blir det klippning även för mig.

Gårdagens aktivitet med trädsågning känns i hela kroppen inklusive knoppen så efter jobbet i dag har jag vilat och samlat nya krafter. Funderar på att inhandla en elsåg.


Sänder tankar till min vän vars älskade vovve nu är i hundhimlen.Sommarvärme!
Det är näst intill ofattbart hur ljuvligt skön tillvaron kan bli över en natt. Från minusgrader nattetid till plus tjugo bara så där hips vips. Livet på våra breddgrader kan minsann testa vårt tålamod månad efter månad, men så får vi ibland denna upplevelse. Måhända är det en belöning. Hur som helst har livet återvänt både i min själ och mitt hjärta precis som hos alla kvittrande småfåglar som ogenerat under ivrigt kvittrande utför sin parningsakt bland mina träd och buskar. För mig gäller förstås inte parningsaktdelen, men jag är kvittrande glad ändå.

Idag är det bara 23°C och det är några grader lägre än föregående dagar vilket jag tycker är väldigt skönt. Sommarens första åska fick vi i fredagskväll och idag mullrade det några gånger, men jag anar att det kan komma mer blixt och dunder framåt kvällen.

I skrivande stund sitter jag på jobbet och skriver eftersom vi varken har fungerande telefon eller internet i vårat kvarter av någon anledning. Mest troligt grävjobbet i kvarteret intill. Trist! Var tvungen att åka och försöka fixa över lite pengar så att vi åtminstone kan köpa oss lite svalkande glass. 

Nu ska jag åka hemåt och försöka såga bort lite grenar i träd och buskar som pekar fel eller helt enkelt är döda. I övrigt har jag gjort allt utejobb som kan göras innan frostrisken anses vara över. Naturen har verkligen exploderat under de här dagarna och det sticker upp en del överraskningar som jag planterade i fjol. Min stora hägg slår ut vilken dag som helst. Måste vara rekordtidigt.


Stoppad av polisen

Dagen gick i rasande fart medan jag gjorde mitt bästa för att hänga med. Hade i ett svagt ögonblick lovat musiklinjen att skapa underlag till konsertbiljetter och det var minsann inte så lätt som jag trodde. Stötte på än det ena och än det andra tekniska problemet, men till sist var de med tvekan godkända.

Åkte hem och började med dagens nyttiga middag som bestod av laxsoppa. Unge herrn åkte iväg till en kompis fast han borde ha stannat hemma och pluggat teori inför provet i morgon.

Gardenparty i Portland på fasters 70-årsdag
Syrran kom hit och vi gick igenom flera kartonger med gamla gardiner, dukar och broderat sänglinne som våran handarbetsmänniska till faster har tillverkat. Det är märkligt vilka goda minnen tyger och mönster kan väcka. Lådorna innehöll mycket stormönstrat och färgglatt 70-tal varvat med stilfullt 40-tal. Faster skulle ha fyllt 101 år i morgon om hon hade levat. För 31 år sedan, precis vid denna tidpunkt, satt jag på ett plan med henne vid min sida på väg till släktingar i USA. Det var en bra resa med många fina upplevelser, men som jag längtade hem till mina barn.

Sedan blev det dags att hämta hem unge herrn som hade bråttom till sina teoritester. Jag körde iväg i godan ro och noterade att det var polisbilar i farten. När jag hade kört en mil hade jag plötsligt en polisbil bredvid mig och jag tyckte att polisen vinkade till mig så jag vinkade tillbaka. Då slog han på blåljusen och jag insåg att han ville att jag skulle stanna. Nåja, det var inte så farligt för jag hade bara "glömt" att ta bort övningskörningsskylten i bakrutan.
I morgon hoppas jag på att få kasta skylten i soporna.

Nu väntar sängen

En trevlig dagÄr precis hemkommen efter en lång dag som började på jobbet och slutade med en Luleåresa med bästa kompisarna.

Eftersom kontot är väldigt luftigt inhandlades inte mer än hårtoning á 64,50 fast jag åkte inte till Luleå för att shoppa utan för att det är så himla kul att umgås, titta på kläder och äta gott. Vi började med fika på Olssons och avslutade med kryddiga kycklingvingar, aioli, guacamole och grillat bröd på Allstar. Mmmmm så himla gott, men kladdigt så man kände sig som en liten gris.

Lillemor letade efter en finklänning till ett bröllop och Maria och jag hjälpte till i letandet. Lillemor hade ett annat ärende i stan så jag och Maria spatserade på egen hand en liten stund. När vi var på väg ut ur en klädaffär såg vi en klänning som var precis vad vi trodde Lillemor ville ha. Jag försökte ringa och tipsa henne, men hon svarade inte. När Lillemor åter anslöt till oss hade hon hittat vad hon sökte och det var just den klänningen!

Vi var också förbi till Lillemors dotter och tittade på fem veckogamla bedårande söta kattungar. Funderar på att eventuellt ....

I morse åkte isen iväg mot havet. Jag hade tippat på i morgon. Alltså en dag för tidigt och ingen vinst för min del.

Nu längtar mina trötta ben att få räta ut sig i obäddade sängen. Natti natti

Iskallt vin och annat viktigtEn hyfsat bra dag på jobbet, jag har fixat min deklaration och unge herrn har fixat halva sitt körkort. Nu återstår bara teorin. Egentligen har det varit en toppendag för jag får för första gången på säkert tio år tillbaka på skatten. Jippi!

Idag fick jag tidskriften "Pedagogiska magasinet" och som vanligt var den utomordentligt intressant. Jag intog ryggläge på kökssoffan och skummade igenom den och då vällde den gamla välbekanta ilskan upp mot den f-b grundskolan. Det jag av egen erfarenhet har påstått är nu vetenskapliga rön. Om skolan är bra på något så är det att lära vissa elever att de inte har den minsta chans att lyckas. Det borde vara tvärtom.
Förra veckan pratade jag med en lärare om individuellt stöd och denne lärare är den förste att ha hjärnceller nog att inse att han behövde mer kunskaper för att förstå hur han ska förhålla sig till sin elev och vad som krävs för att eleven ska lyckas med skolarbetet. Han var intresserad! Genom åren har jag pratat med en ansenlig mängd lärare och alla har minsann kunnat och vetat och inte har de heller behövt mer kunskap om till exempel olika funktionsnedsättningar. Bla ha .... De flesta lärare är väl normalbegåvade, eller näst intill, men nog har jag ibland undrat om vissa har lite väl litet utrymme under frisyren.

Chefen antydde att det kan bli beslutas om besparingskrav i våran verksamhet och då tänkte jag direkt att tänk om kommunen kunde lösa ut mig med en fet avgångsersättning så att jag kan gå i pension på stubben. Så härligt det vore, speciellt nu när det är så mycket roligt att pyssla med utomhus. Idag har jag krattat slänten och pillrat ut massor av fjolårslöv från syrenbuskarna. Egentligen är det bara mittplätten på tomten som är okrattad men där är ännu för blött.

I kväll har syrran och jag varit till kyrkogården. Vi blev ganska förvånade då vi kom fram och såg att snön låg kvar. Hur som helst planterade vi en kruka små violliknande penséer på mammas och pappas grav. De lyste så fint bredvid lilla stenpippin som vaktat troget hela långa vintern.

Nu sitter jag här med ett glas iskallt supergott vitt vin och snart måste jag gå och bädda rent i min nyvädrade säng.Äntligen sol!Snart!

Morgonsolen strålade på sitt allra bästa humör denna måndagsmorgon och jag åkte till jobbet och satte mig i mitt rum som vätter mot norr. Inte det minsta kul. Allra helst hade jag velat tillbringa dagen ute på tomten med krattan i handen och med kissen intill spejandes på retfulla småfåglar. Här vimlar av kvittrande bofinkar, gråsparvar, gula och gröna småfåglar och till och med en förhatlig hackspett som är lite väl sugen på mitt ruttnande brotak.

Efter arbetsdagens slut åkte jag och köpte två mårbackapelargonior och sedan raka spåret hem och snabbt ut och grabba krattan. Ljuvligt underbart härligt och roligt dessutom. Emil är så nyfiken och undersöker noga alla doftspår som finns i buskarna runt huset.


Det blev hemgjord palt till middag. Riktigt god dessutom och som vanligt kokade jag så mycket så det hade räckt till en tiopersonersfamilj.

Nu är jag trött. God Natt!


Valborgshelgen är över


Denna helg om någon, väl värd att hissa flaggan för, satte vädrets makter stopp för fladdrande blågula fanor. Självaste valborgsmäss var det regnuppehåll åtminstone medan vi besökte en brasa där lågorna stod höga och korveldarna värmde och glödde vackert. Mina små barnbarn var där och några av vännens släktingar likaså. De senare bjöd mig att smaka Sima, en finsk valborgsmässodryck som man gör själv av vatten, farinsocker, citron, jäst och russin och naturligtvis helt alkoholfri om man gör rätt.

Första maj blev det inget tågande, men däremot lyssnade vi på manlig körsång i gallerian på gränsen. Visserligen på finska, men vintern rasat kändes i alla fall välbekant. Vi inhandlade ett finskt valborgsmässobakverk som påminde lite om struvor, men istället för att fritera smeten på ett sturvjärn var degen ringlad som ett oredigt skatbo och sedan friterat. Gott med minimal sötma.

Regnet har i alla fall fört med sig att snösmältningen haft rätt så god fart trots minusgrader nattetid. Jag har gissat att älven ska gå den 7 maj kl. 13.36 så nu håller jag tummarna för ett ekonomiskt tillskott. Knopparna sväller i träd och buskar och nyper man lite försiktigt i vinbärsbuskens knopp doftar det underbart av svarta vinbär. Snart är sommaren här!

Veckan som gick bjöd på flera ekonomiska dilemman av den art jag verkligen hatar. Till att börja med avbokade jag ett besök hos ögonläkaren i Sunderbyn dit jag var kallad och sedan avbokade jag tandläkaren. Det är hemskt att inse, men jag har helt enkelt inte råd. Det sorgliga är att vi är alltför många i dagens Sverige som får göra omöjliga prioriteringar. Vissa roffar åt sig och andra utarmas, men det finns livsvärden som är långt mycket värdefullare än pengar och utan dessa, min familj och mina vänner, skulle inte livet vara värt att levas.

Idag var goda vänner på besök och sedan var jag och åt middag på kinarestaurangen med sonens familj. Därefter åkte vi hem till mig och drack kaffe och därtill glass med hjortron och chokladkolasås. Mums filibabba!
Mellan dessa aktiviteter hann jag med att skura altanräcket med alla besvärliga rundsvarvade stolpar. Jag var välklädd i regnställ så det gjorde ingenting att regnet föll så jag mådde bara gott av att vara ute i friska luften.

I morgon är det måndag .. igen ...

RSS 2.0