Fest!

De senaste veckorna har varit intensiva vad gäller festligheter. Tvillingbröderna har fyllt 60 och yngste brorsan 50 plus middagar med vänner.
I fredags hade 50-åringen bjudit till rejält kalas ute på Hindersön med båtfärd bland annat med supersnabb ribboat, aktiviteter, jättegod mat och övernattning på vackra Jopikgården. Allt var toppenbra arrangerat. Jag är en som i vanliga fall är arbetsskadad vad gäller lek och spel men den här gången var allt jätteroligt och det grämde mig att jag inte vågade gå på lina på grund av höftinplantatet. Var så sugen på att testa. Och badat har vi också gjort. Jätteskönt med nästan 30 gradigt vatten. 
 
 
 
 
 

Snuba

 
Baciller, virus eller vad det nu är som fått övertaget i min kropp så att jag är skitdålig. Det är otroligt synd om mig för tillfället, nästan lika synd om som när en karl råkar bli förkyld. Hör till dem som sällan får förkylningar och dyligt men nu har jag alltså drabbats under sommarens värsta värmebölja. Har haft ryggläge i mörklagt sovrum mest hela dagen och bara varit upp för att fylla på med Alvedon och isthe. Iskallt isthe är verkligen läskande. Brukar koka upp en halv liter vatten och röra ner lite muscovadosocker eller annat råsocker och fyra matskedar the som får dra i fem minuter. Sedan silar jag det och blandar ut det med en och en halv liter kallt vatten plus en pressad citron och en pressad lime om man har det hemma. Några myntablad eller citronmeliss sätter piff plus naturligtvis rikligt med iskuber vid serveringen.
 

Varmaste dagen?

Sonen
 
Min kökstermometer visa +50°C och det är max vad den förmår. Visserligen är det på solsidan men ändå är det hetare än vad jag orkar med. Har förberett mig och vickat för persienner, startat takfläkten och vattnat blomstren. 
I går var jag på Överkalix marknad med sonen, dottern och äldsta barnbarnet och det var HETT. Trodde att jag skulle få hjärnblödning innan vi var tillbaka i bilens airconditionerade svalka. Kvällen tillbringades hos barnbarnets svärmor som bjöd på en utsökt middag med smak och doft av medelhavet. Helt otroligt gott men min förkylning sög liksom musten ur mig. Har sovit urdåligt på grund av feber och hosta och i morse smakade morgonkaffet som parfymerad tvål Tvi!

För varmt

 
Vaknade med halsont och lagom mör i kroppen men steg upp eftersom det skulle vara loppisöppet. Nåja, dagen har rullat på om än tungt. Äldsta barnbarnet har förgyllt min dag och när min loppis stängde åkte vi iväg och tittade på några andra loppisar. Köpte ingenting eftersom jag har totalt köpstopp förutom mat.
Barnbarnet har lånat en rakapparat och rakat bort tovor från katten Emils enormt tjocka päls. Tack och lov fanns det inga irritationer i huden. 
Herregud vad jag svettas. Har redan duschat två gånger idag och tror nog att det blir en tredje innan det är dags för sängen.
 

Bra dag

 
I morse kom äntligen en efterlängtad och välbehövlig regnskur. Igår såg jag att körsbärsträdet hade fått några bruna blad av torkan och värmen. Trädet ger inga bär i år heller men har däremot växt till sig rejält jämfört med föregående år. Nästa år, då kanske det blir bär.
Mitt förråd är överfullt trots många rensningar och ibland har jag misströstat och tänkt att kartongerna som tillhör mina äldsta barnbarn lär bli kvar här i evig tid, men idag har hon som har en liten bebis i magen börjat gå igenom sina saker och en kasse, om än liten, följde med henne ut i bilen. Det finns hopp!
Bland annat hittade vi en liten tavla som hon ritade då hon var 2 år och 8 månader. Den föreställde fina huvudfotingar med armar, ben, ögon, mun, öron och hår och hon hade ett glasklart minne av att jag var den som var ritad med lila penna. Alla hade olika färg. Underbart!
En annan gång då hon var lite låtsasirriterad på mig ritade hon av mig och så sa hon: Du ska få en orange kluddrig klänning och rufsigt hår. Hon visste att jag inte är någon orangeälskare. Tror att jag har kvar även den bilden. Det är underbart med fantasifulla och humoristiska barn.
Barnbarnet bläddrade även i sina gamla dagböcker och på en sida hade hon skrivit "Mormor har varit helt hopplös idag ....... ja ja undrar vad jag skrev i min dagbok den dagen.

Utejobbardag

Under några timmar mitt på dagen behagade en molnbank skymma den brännande solen och då passade jag på att klippa gräsmattan med kniven i högt läge. Nu är de gula förhatliga blomstren och höga grässtrån borta och jag är nöjd. Alla gräskanter är trimmade och blomrabatterna rensade. Yes!
I morse bakade jag några sverigekakor som blev ovanligt höga och fina. Det går åt en hel del gofika när det är sommar och semester. Idag har jag bara haft en kaffegäst och det var Göta som förser mig med dagstidningar. Jag har inte haft dagstidning på säkert 15 år och klarar mig förträffligt utan. Egentligen  är det otroligt lite som intresserar mig i dagstidningarna, tycker att det är mest sport och där har jag noll intresse. Försöker att åtminstone se ett nyhetsprogram på teven de kvällar jag alls slår på den. 
Käraste äldsta barnbarnet är på visit och i hennes mage växer ett efterlängtat barnbarnsbarn. Det är ännu overkligt men det ska bli jättejätteroligt att bli mormorsmor medan jag ännu är någotsånär redig å huvudets vägnar. Barnbarn ska skämmas bort och barnbarnsbarn ska skämmas bort ännu mer. Så ska det bli!
 
 

Blomsterfröjd

 
 
 
Piondoft och luktärtsdoft är lycka för mig.

Loppisdag

I morse slog jag äntligen upp dörrarna till loppisen ute i garaget. Kunderna har inte precis strömmat in men de som kom handlade desto mer. Det blir inga jätteförtjänster men jag är hjärtans glad för det lilla. Bättre i alla fall än att kasta på soptippen. Inser att det nog är dags att annonsera lite bättre inför nästa tillfälle som planeras till söndag.
 
Dagen har varit jättefin med sköna svalkande vindar. I kväll åkte jag med syrran och dottern till våra käras gravar och fyllde på vatten. Därefter svängde vi in till hemgården där våra tre bröder firar semester. Som nästan alltid måste jag gå en sväng ner till älvkanten för att insupa forsens brus, se vattenglittret, höra fåglarna och se grönskans rikedom. Hemgården ligger på en så ofantligt vacker plats och jag är och har alltid varit lycklig över att ha fått växa upp i en sådan naturskön omgivning.  

Skuggsidan

 
 
Idag har det varit den hitintills varmaste dagen denna sommar. Alldeles för hett för min hjärna men kvällen har varit jätteskön. Har tagit det lugnt och bara småpysslat inomhus och på skuggsidan plus vattnat blomstren ute i rabatter och krukor. I kväll var det bilbingo med kompisarna som gällde. Förutom roligt surr och gofika så vann vi faktiskt ettusen kronor som gick direkt in i våran gemensamma reskassa. 
 
 

Högsommarvärme

Idag håller jag mig inomhus eller på husets skuggsida. Visserligen efterlängtad värme men några grader för varmt för min del. Jag är ingen som ligger och pressar. Aldrig någonsin faktiskt.
Inomhus på nedervåningen är det svalt och skönt och på bänken står en matbrödsdeg på jäsning. Både frys och brödskåp är gapar tomma men jag hade både mjöl och jäst. I dessa tider handlar allt om att leva så billigt som möjligt och helst ska det inte kosta någonting alls. 
Ska öppna garageloppisen, kanske redan i morgon och hoppas att kunderna hittar hit. Har tillverkat några usliga skyltar av material som fanns och de blev väl inte riktigt bra men får duga så länge. Även om det inte säljs så mycket som jag skulle önska så är det kul att träffa nya människor. Hitintills har alla varit trevliga och vissa dagar har det blivit överraskande bra förtjänst.
 
 

Blomstertid

 
Ny och namnlös skönhet i min trädgård.
 
 
Även åldrandet bjuder på skönhet.
 
 
 

Tillökning i familjen

 
 
Framåt jul blir det tillökning i familjen då miitt älskade barnbarn och hennes sambo ska bli föräldrar. Det ska verkligen bli jättekul. Trist bara att de bor trettio mil bort, men i och för sig tar det bara några timmar att svischa iväg dit. Då blir jag mormorsmor medan jag ännu är "ung"och vital och kan krypa omkring på golvet och hitta på bus. Längtar!
 
Dagens väder är blött och grått men ändå ganska skönt. Han varit ute en hel del och ser att växtligheten har mått gått av regnet som kommit det senaste dygnen. Äppelkarten sväller raskt och nu väntar jag bara på att tomaterna ska börja rodna. Den gammeldagsa luktärten har en obeskrivligt skön doft och riddarsporrarna har sträckt sig högre än min längd. 
 
I kväll silades och sockrades rabarberdrickan som stått och gottat sig i tre dygn. Använde ingen citron till denna sats och tycker nog att den blev godare utan. 
 
I går medan regnet vräkte ner som mest passade jag på att rensa bland alla papper i pärmar och lådor. Om regnandet fortsätter blir det de sista garderobernas tur, men blir det soligt och fint är det utejobb som gäller. Det finns alltid något att fixa med och för mig är utejobb rena rama må gott terapi av behagligaste slag. 
 
 
 
 

Sommaren är tillbaka

 
Egentligen är de flesta av mina dagar den andra lik och rätt sällan händer det speciellt uppsendeväckande saker. Jag trivs ypperligt i mitt hem och med tanke på min usla konkursmässiga ekonomi är det en herrans tur att jag har förmågan att glädjas över det lilla som inte kostar någonting. Därav blir det glest med jättespännande inlägg på min blogg. Kanske duger det att skriva till exempel om de små glädjorna som att oreganon, min fjärilsmagnet, har blivit jättefin och är full i blomknoppar. Den magnifika orientaliska vallmom blommar och den vackert djuprosa pionen ståtar och doftar ljuvligt. Nyss längtade jag efter lite regn för växtlighetens skull och blev bönhörd direkt. Vädrets makter hörde tydligen inte att önskan innehöll ordet nattetid. Nåja, istället gjorde jag en liten bulldeg och snart är det dags för skjuts in i ugnen. Nu mot kaffebryggaren.
 
 
 

RSS 2.0