Dags för tandläkarbesök

 
 
(Bild från nätet)
 
Började morgonen hos tandläkaren som förklarade vilka ingrepp han ska göra och vad det kommer att kosta. Suck.Tyvärr åker jag även på en operation hos käkkirurgerna inom kort. Tycker det är konstigt att våra sociala försäkringarna inte täcker tänderna på samma sätt som övriga kroppen. Inte konstigt att allt fler, speciellt kvinnor, går omkring med gluggar och ser ut som gamla häxor i käften och det är så himla sorgligt.
 
I min enfald har jag trott att det går att montera in inplantat på alla människor, men så är inte fallet. Käkbenet måste vara minst 4 millimeter tjockt för att det ska gå att borra dit en skruv. På mig hade det inneburit att han hade varit tvungen att bygga på med ben inifrån bihålan och det lät alltför komplicerat för att jag ska ha nerver att klara av det.
När jag var på läkarbesök inför höftopertionen frågade de om de fick ta hand om ledkulan som de sågar av och mala ner den till benpulver och använda när de behöver bygga upp där det fattas ben på andra personer... fy vad äckligt ... tror inte att jag vill veta om den använt benpulver från någon annan person i min höft. 
 

Guldkorn

 
I morse drack jag kaffet ute på farstubron med bara vintervita ben underhållen av småfåglarnas grandiosa jubelkör. Helt underbart! I övrigt varmt och alldeles tyst och stilla.Guldkorn som hör till livets väsentligheter. Det är så mycket som är trist och kämpigt så det gäller att njuta av det lilla.
 
Vaknade efter en förskräcklig mardröm och steg upp långt före tuppen. Passade på att gå igenom min garderob och prova alla kläder ... en hel del plagg har krympt betänklig och är nu förpassade till soptunnan. I och för sig har jag påbörjat en straffdiet för att få ner blodsockernivåerna och det funkar riktigt bra än så länge och kanske försvinner vinterhullet på kuppen. Avhållsamhet från socker är ett måste med tanke på att minimera komplikationsriskerna vid den kommande operationen. 
 
Det är många känslor som vill rinna ut ur min hjärna längs armen och med fingrarnas hjälp på tangentbordet omformuleras till ord, känslosamma förlösande ord men för tillfället gäller läge laddning.
 
 
 

Trött

 
En sömnbefriad natt och sedan bil till grannlandet för ett givande möte trots omständigheterna. Bjöds på riktigt god kycklinglunch.
 
Det har varit en solig och grann dag med svinkalla vindar som trängde sig genom märg och ben. Trots att det känns så kallt försvinner snön allt mer och nu kan jag promenera omkring på hela tomten. I kväll fick de resterande utemöblerna och lilla pensékrukan komma fram i ljuset på altanen. Alltihop är lika skruttigt som själva altanen, men det får duga den här sommaren. Det blir tandläkarbesök istället för en ny altan. Förmodligen skulle en ny altan bli billigare än vad tandläkaren kommer att kosta.
 
Är så trött. Ansträngande för själ och hjärta att räta ut frågetecken.
 
 
 
 
 
 

Fotot i bordshörnan

 
Morgonen bjöd på skönt värmande sol medan jag drack morgonkaffet ute på farstubron. Ingenting störde småfåglarnas ivriga kvitterkör några meter bort. Katterna gick med viftande svansar medan de återupptäckte sommarmarkerna och jag vek upp morgonrocken och solade mina bara ben. Så ljuvligt skönt!
 
Jag må vara barnslig som skriver om min besvikelse här i bloggen men just nu får den fungera som en ventil för att jag inte ska explodera av allt som bubblar inom mig. Mitt liv består inte bara av blommor, katter och barnbarn. Jag må vara sedd av en del andra som snäll och mesig men när jag utsätts för oförätter förvandlas jag till ett rytande lejon. Grrrrr.
Informationen "Fotot i bordshörnan" var inte avsedd för mig men det har via ödets finger lett till givande kontakter kvinna till kvinna och vad som händer får framtiden utvisa. 
 
 

:* <3 <3

Just nu söker jag metaforer för att uttrycka den besvikelse jag känner. När jag lade fingrarna på tangenterna tänkte jag på Karin boye´s dikt Javisst gör det ont när knoppar brister men den är för lång för att skriva här.
Livet går tungt just nu och på samma gång är jag lättad över att ha fått svar på frågor som jag burit på ett längre tid. Redan tidigt förra hösten visste jag intuitivt vad som pågick och igår ordnade ödets finger det så att jag fick svart på vitt utan att jag själv behövde agera. Det var chockartat att se och gjorde ont att läsa. Nu är jag en erfarenhet rikare. Och rejält arg.
 
Ibland griper ödet in med lite uppmuntran och ord på vägen när man som bäst behöver det. I veckans nummer av den oerhört vetenskapliga veckotidningen Allers fanns följande horoskop att läsa för oss födda i fiskens tecken:
 
Känslor som har tryckts undan vill plötsligt komma upp till ytan igen. Du omvärderar något som har hänt och kan äntligen se det med positiva ögon. En stor lättnad.

Om kärlek: Månen gör din intuition stark och levande och nu kan du fatta bra beslut om det mesta, även i kärlek.
Utmaning: Tårarna.
Satsa på: Gå vidare.

Besviken

Huvudet känns tungt som betong och kroppen vill inte komma till ro fast timmen är alldeles för sen och snart är det morgon igen. 
Ibland har jag svårt att förstå vad folk säger, inte för att jag behöver hörapparat, utan mer för att jag har svårt att tolka tvetydliga budskap samtidigt jag är naiv nog att tro alltför positivt om det mesta. Att bli positivt överraskad när man trott tvärtom är fantastiskt roligt men tvärtom när man ramlar baklänges ner i besvikelsens och sorgens avgrund är mindre kul. 
Nyss kom jag att tänka på poeten Alf Henrikssons välbekanta rader.
 
Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker
Världen förändrar sig varje dag
men ibland blir den aldrig detsamma mer 
/Alf Henrikson
 
Kanske är raderna mest välbekanta i begravningssammanhang men jag tycker att de kan passa i många situationer  oavsett orsak. Just i denna stund försöker jag tolka in en ljus och fin framtid med många trevligheter som väntar.
 
 
 
 
 

Tankar om ett och annat

Varje år är det likadant när det gäller snösmältningen. Det går aldrig fort nog och alltid kommer det bakslag med snöfall, helmulet eller kalla nätter. Idag är en sådan dag. Urtrist gråväder och iskall blåst. Usch!
 
Tack och lov hänger inte hela mitt liv på att vara utomhus utan det finns alltid saker att pyssla med inne i stugvärmen. Konstigt nog är operation röjning en riktig långkörare som aldrig verkar ta slut. Funderar till exempel på spik- och skruvskåpet som innehåller en hel massa konstigheter som jag aldrig lär ha användning för. Allt från små pyttepyttiga nubb till jätteskruvar passade ett ånglokomotiv. Egentligen borde jag öppna garaget för försäljning av diverse krafs, kläder, blomplantor och ädelt hantverk. Tanken har funnits länge så det börjar bli dags att gå till verket. Därefter, när allt krafs är borta, skulle jag kunna inreda garaget funktionellt och överskådligt med rejäla verktyg som underlättar hemarbetet och kanske till och med pressa in bilen vintertid. Tanken lockar.
 
 
 

Vårvindar friska ..

Regnslokande penséer för några år sedan.
 
Idag har vi sydliga vindar som viner runt knuten och borrar sig genom märg och ben. Brr. Har inhandlat små blågula penséer och planterat dem i en kruka men den får gosa inne i växthuset en kall dag som denna för att inte blåsa sönder. Inne i växthuset är det nästan sommar med femton plusgrader och somrigt fuktig doft. Längtar tills jag kan bära ut alla blomplantor men det lär ta några veckor till.
 
Steg upp före sex för att vara på bilbesiktningen i god tid men det hade jag inget för eftersom internetbokningen inte hade fungerat. Det fanns fler bokningar än min som inte hade fungerat trots att de personerna till och med hade skrivit ut bokningen. Nåja, det löste sig i alla fall fast jag fick vänta en stund innan det blev en lucka. Bilen gick igenom och nu är det bara att vara glad och tuta och köra. Sanningen är att jag utan att veta om det har haft körförbud sedan den 13 januari ... slarvigt och oansvarigt av mig men det ska aldrig upprepas.
 
 
 

Stressfri helg

  
 
 
 
 
Har haft en skön och fin helg tillsammans med Esko. I går var vi på födelsedagskalas ute i skogen med alla hans barnbarn. Den yngsta fyllde två år. Vi grillade bland annat finska grillkorvar som är grova och håller att grilla utan att gå av och dessutom är de supergoda. 
 
I morse hade snön utanför växthuset tinat så pass mycket att det gick att öppna dörren. Det var ljuvligt att känna värmen och doften av sommar. Altanen har fått några större snöfria fläckar precis lagom för att två solstolar skulle få plats. Snötäcket ute på tomten har krympt från en meter till häften och trottaren längs gatan kan jag nog kratta i morgon. Ä n t l i g e n!
 

En innedag

 
Idag är det betydligt trevligare väder trots att nordanvinden började friska i rejält på eftermiddagen. Har inte varit utomhus nästan någonting idag av någon konstig anledning. På förmiddagen var jag till vetrinärstationen och vaccinerade min katter vilket gick hur bra som helst men resan på fem minuter dit och hem var en pärs. Två katter i varsin bur som jamade ihållande det mest hjärtskärande som tänkas kan. Det är nästan omöjligt att som förare koncentrera sig på trafiken. Kanske för att jamandet låter ungefär som en nyfödd babys gråt ja faktiskt är det nästan så att brösten började kännas mjölkstinna. 
Vaccineringen innebär att mina fyrfota uppfyller kraven på att vistas på kattpensionat om jag skulle komma på tanken att åka på en liten semestertripp.
 
Eftermiddagen blev bullbak och besök av dotter och ett barnbarn. Snart kommer Esko och då ska vi äta middag. Fick order av diabetssköterskan att intensivkolla blodsockret i några dagar och resultaten är riktigt bra när jag äter frukost, lunch och middag, Nu funderar jag på hur jag ska orka hålla i den vanan utan att falla tillbaka till smörgås och fildieten åtminstone till dess att jag är opererad och allt de skurit och sågat i är läkt. 
Nu helg!

Vintern rasar iväg

Dagen började med strålande morgonsol och slutar med regn och rusk mot fönsterrutorna.
Längtar efter att se de himmelsblåa scillorna titta upp längs garageväggen, kratta gräsmattan, inreda växthuset och skura altanen. 
 
Inomhus är jag i alla fall nöjd med att tvättstugan tillika groventrén är stylad och klar. På fönsterbrädan strålar två solgula hibiskusar och på golvet ligger en ny och jädrans snygg gångmatta i svart och natur.
 
Någonting, kanske vädret, har idag dränerat mig på ork och energi fast jag har ändå fått gjort flera saker med hjälp av ren och skär tjurighet. Bland annat hjälpt till med att montera en möbel hos mina uppdragsgivare, städat garaget och varit till soptippen en sväng.
 
Nu är det kväll och i morgon är det en ny dag med nya möjligheter. 

Oj vad åren har gått fort

Dimma, dis och regn dagen lång och snön sjunker ihop allt mer till glädje för oss alla som längtar efter gröna gräsmattor, lövade träd och blomster i rabatterna.
 
 
Idag fyller mitt lillbarn 42 år och det är med bestörtning jag inser hur fort alla dessa år har runnit iväg. Nu har han själv en tioåring tjej och en snart sjuårig kille plus fru, hus och hund. 
 
Ibland liksom hopar sig saker och just sådant är tidsbeställningar som lättast hopar sig för mig. Avskyr att ringa till automatiska röster som ber en knappa in allt möjligt. Idag fick jag gjort tre olika beställningar och på kuppen tvungen att göra ett schema för blodsockertester inför det förestående höftbytet. Måste försöka skära ner på sockerintaget så att kroppen läker snabbt och bra, men det är lättare sagt än gjort. 
 
 

Tekniska brister

 
Grådisigt och blött väder men det är en fröjd att titta ut på morgnarna och se att snödrivorna krympt under natten. Började morgonen med att skruva tillbaka alla attiraljer i tvättstugan. Fy vad jag avskyr dåliga verktyg, eller om det är min teknik som är kass eftersom jag lyckas förstöra nästan alla skruvhuvuden. 
 
Även om jag tror att jag för min ålder är hyfsat tekniskt fingerfärdig finns det stora kunskapsbrister. Till exempel har jag köpt otaliga fönsterhakar som inte passat i hålet på den lilla metallbrickan som sitter fast i själva fönsterbågen. Till sist var det en vänlig människa som visade på två olika typer av skruvanordning och då passade skruv och hål ihop. Det här med träskruv, metallskruv och borrar för olika ändamål är inte heller lätt att förstå sig på. Häromdagen till exempel borrade jag i trä med elborren på högsta hastighet och då rök det och luktade bränt ur borrhålet. Säkert hade jag fel typ av borr, men det blev det hål jag behövde och ingen eldsvåda uppstod.
 
 
 
 
 
 
 

Regntunga moln

 
Det har varit en gråvädersdag med regntunga moln som släppt ifrån sig några droppar lite då och då. Solen har visat sig någon minut åt gången men inte så länge att den lyckats locka ut mig någon längre stund. Istället har jag målat klart i tvättstugan eller entrén som det dumt nog också är. Nu har jag i alla fall vackert vita väggar.
 
Både dottern och sonen har varit förbi och i måleripausen hämtade jag två damer på skolan. Den ena hade haft hemkunskap och hade mig sig egenhändigt bakad pizza plus äppelpaj. Mums.
 
Snön rasade ihop en del under natten och äntligen syns altangolvet närmast husväggen. Funderar på att köpa en hammock för vaggande stunder sköna sommarkvällar. Ett nytt bord behövs också, men stolarna får duga trots utbredda rostangrepp så länge de håller att sitta på. Mina blomplantor har toppats noggrant av fyrbenta vänner så de lär buska till sig rejält. Längtar efter sommaren.
 
 
 
 
 

Det är vår!

Har haft en underbar helg tillsammans med min gamle vän och värmen har dessutom också kommit så det finns anledning att vara glad och nöjd. Snön tinar i frasande fart, vännen och jag har hackat is och det tvättas bilar runt omkring i grannhusen. Fåglarna kvittrar och mina katter kan äntligen hitta en snöfri gräsplätt att kissa på. 
Och alldeles snart slipper jag in i växthuset och kan slå mig ner i utemöblerna som förvarats där över vintern. En plats för sommardrömmar. Mina små blomplantor på övervåningen växer fint och är tack och lov ännu ohyresfria. Längtar efter sommarens ljus, värme, färger och dofter. 

Helgkänsla

Fortfarande sol om än lätta skyar och några grader varmare än tidigare dagar. Vaknade tidigt som vanligt och det är bara så himmelens härligt att vakna utsövd och pigg vilket måste vara den bästa bonusen efter ett långt arbetsliv.
Redan före sju var huset dammsuget och därefter gick jag lös på måleriet tills färgen tog slut. Nu är klockan halv elva på förmiddagen och jag har gjort helg. Kylskåpet gapar heltomt så det är dags att skriva en inköpslista. Högst upp ska det stå dammsugarpåsar och så har jag nog gjort mig förtjänt av en maffig chokladkaka.

Ett problem fattigare

Nu är pärlan såld och jag ett problem fattigare. Naturligtvis rök den rejält och spred otäck oljelukt när köparen trampade på gasen så jag fick gott släppa den för i princip skrotningsvärdet. Köparen sysslar med att repa gammalbilar så han lär så småningom kunna sälja den för de tusenlappar jag hade hoppats få. Den enes död den andres bröd....
En sak är säker och det är att jag är en usel försäljerska.
 
Gårdagen ägnades åt tvättstugan tillika grovingången vars väggar nu är grundade med vit färg. Genast kändes rummet större och taket högre vilket verkligen uppskattas. Ännu ett problem fattigare. I dag fortsätter jag med nästa varv och hoppas att två varv räcker för att täcka den gamla nougatbruna färgen. Min tanke om att göra om bastun till tvättstuga får jag hålla vilande tills vidare eftersom tvättmaskinen är bredare än dörröppningen till bastun. Visst går det att ta bort dörren med karm och allt men det kostar pengar så det får bero tills vidare. Det finns annat som har högre prioritet till exempel badrumsväggarna som ger mig ångest varendaste dag.
 
Solen skiner på en klarblå himmel och enligt väderleksrapporterna lär värmen snart komma och det behövs sannerligen med tanke på all snö som ska hinna smälta bort innan midsommar.
 
 
 
 
 

På G

 
Vaknade med betongkänsla i huvudet och befarade att det skulle bli en tunggungdag, men icke för efter ett par koppar starkt kaffe iförd solglasögon ute i morgonsolens sken kändes det gott igen. 
 
Idag har jag tagit tag i projekt uppfräschning tvättstuga. Alla pinaler är borta från väggarna, skruvhål igenspacklade och väggarna tvättade och klara för målning. Nu när allt är rent syns det alltför väl hur otroligt skamfilad golvmattan är, men tyvärr där sätter en begränsad ekonomi stopp. Kan inte ens tänka på att lägga in nya mattor eftersom det är superdyrt så fort det är rörgenomföringar i golvet där det måste göras muffar. 
 
Nu ska en viktig del i min hjärna få övertaget och tvinga min kropp att  gå ut i garaget och hämta maskeringsteip plus ställa i ordning alla målargrejor och sedan greppa pensel och roller. Det är idag det händer! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orosmoln och sånt

Ofattbart att det strålande vårvintervädret fortsätter dag efter dag till glädje för de flesta. Nackdelen är att nattkylan bromsar töandet men i gengäld har vi sluppit slask och plask hitintills. Inte en enda blöt sko än så länge. 
 

Det går inte så bra att sälja min gamla bil. Många har ringt och mailat men alla vill pruta ner den ännu mer än jag redan har gjort. Nåja, den står bra där den står och hips vips kommer det någon som köper den. I går tvättade jag och polerade båda bilarna så nu blänker de förföriskt i solskenet.
 
Känner mig pigg och alert men något splittrad i tankarna. Allt är föränderligt och ibland gör förändringarna tvärkast omöjliga att förutse. Ibland blir det bättre och ibland blir det sämre. Tror att jag befinner mig precis på mittpunkten mellan de polerna. Om känslan jag har skulle stå skriven i min panna skulle det nog vara ett frågetecken i fetskrift. I och för sig är livet mångfasetterat och det mesta rullar på i tryggt i glädjens tecken. Solen skiner och inga orosmoln i sikte vad jag vet. Allt kan bli ännu bättre.
 
 
 
 
 

Ensamvarg med panik

En sak har jag lärt mig om mig själv och det är att ingenting kan ge mig panik på samma sätt som feber kan ge, även om febern inte är hög. Vet egentligen inte varför men kanske beror det på ett tillfälle då jag var precis nyskild och fick både halsfluss med hög feber och ihållande kräksjuka samtidigt. Den gången kände jag mig livsfarligt ensam. Förmodligen är det ensamheten som skrämmer vettet ur mig när den kombineras med sjukdom. I friskt tillstånd är det tyvärr mer ensamvarg i mig än vad som är nyttigt. Inte så att jag riskerar att hamna i något eremitstadium men det skulle inte skada om jag sökte mig utåt lite mer än jag gör nu när jag är fri att göra allt som faller mig in. 
 
 
 

Trött

Känner mig inte riktigt bekväm med min nya frisyr. Funderar på att köpa något naturmedel som påskyndar hårväxt, men då växer det säkert så det knakar på benen eller något annat ställe där man inte vill ha mer hår. 
 
Idag blev det ytterligare en shoppingdag och nu har jag avverkat min handlingslista plus en oplanerad hallonröd kofta som var på halva reapriset. Nu gäller köpstopp en tid framöver. 
 
Oj oj så trött jag är, shopping tar på krafterna ... orkar inte skriva mer.
 
 
 
 
 
 

Shoppingdag

Som alltid är det jättetrevligt att åka på shoppingresa med bästisarna Maria och Lillemor. Jag hade med mig en lång lista på nödvändigheter och fick en del av dessa med mig hem. Har bland annat köpt lite vårnytt i klädväg med bra stylistråd från Maria. Hon ser vad som passar så jag är jättenöjd. Vi har ätit gott på O´learys och som sista anhalt blev det matinköp, men då var jag så mätt att det bara hamnade blomstergödning och hårfärg i shoppingvagnen. Däremot gjorde jag en vansklig sak och det var att klippa mig på ett dropinställe ......lite väl sent insåg jag att det var en herrfrisering ..... men klippning blev precis som jag ville ha det förutom att nacken blev väl så kort och herrigt rak. Nåja, mitt hår växer snabbt och direkt jag kom hem hällde jag på den köpta färgen så nu är jag åter mellanbrunett utan ett endaste grått hårstrå. 
Livet rullar vidare ...

Vårljud

Det är nästan så att det känns overkligt med allt detta vackerväder, men man kanske får det väder man förtjänar, som en vän till mig brukar säga. Vaknade tidigt och tog morgonkaffet ute i solhörnan medan barnbarnet småtrallande grävde en grotta i snökarmen. Fåglarna kvittrade och på avstånd hördes hammarslag och om jag inte tog alldeles fel så hördes måsar, svanar eller någon annan sjöfågel högt högt upp i skyn.
 
 
Efter många timmar ute i solen gick jag in och tog tag i projekt ta bort hörnet i hörnsoffan plus baxa uttjänta storteven nedför trappan. Insåg i sista sekunden att min plan med en planka och en glidandeteve var livsfarlig men hade tur att sonen råkade dyka upp i precis rätt tid. 
Av bara farten blev annat också åtgärdat och nu är jag i stadiet gravt rörelsehindrad, åtminstone för resten av den här dagen. 
 
 

RSS 2.0