Tankar

Egentligen tagit det väldigt lugnt hitintills idag, bara varit och köpt fem säckar jord och ny kattsand vilket inte är någon match för en kvinna med egna muskler.
 
Solen strålar från klarblå himmel och jag funderar på att åka och köpa en ny dammsugare. Min gamla för 299 kronor tjuter som ett reaplan och med sugförmågan är det lite si och så. Har lusläst tester och hittat en som fått högsta betyg i allt även på djurhår men när jag läste lite ordentligare så krävs det att man byter till ett roterande munstycke för att få upp djurhår och därmed sjönk priset flera tusen kronor till en annan testtoppare som just nu är på extrapris. Den får det bli!
 
Min förkylning vill inte riktigt släppa men de pigga stunderna blir allt fler och längre och däremellan svettas jag ymnigt. Kanske är det en kombo med pollenallergi. 
 
Idag tar en av mina svägerskor universitetsexamen i något som är ett typiskt manligt yrke. Jag beundrar henne från djupet av mitt hjärta som bytt från förskollärare till något helt annat. Vi kvinnor stannar alldeles för länge i yrken som utnyttjar oss, suger ur oss all ork och glädje och dessutom ger en skitlön vilket i förlängningen gör oss till fattigpensionärer. Om jag hade varit ung idag hade jag tänkt mer på arbetsvillkor och lön när jag valde utbildning. Vi har bara ett liv och så länge samhället inte tycker att det är viktigt att satsa på det viktigaste framtidskapitalet som finns, alltså barnen, så borde vi kvinnor inte finna oss i att bli behandlade som några arbetshjon som bara ska vara tacksamma för att vi råkat få ett jobb.
 

En strålande bra dag

Har fått gjort en del grovjobb idag även om förkylningen tvingat till täta pauser. Bland annat har hela högen med sten och fyllningsjord lastats och kärrats till den bortgärvda rabatten. Skönt att ha det gjort. Har tvättat och gjort bankärenden och som final spelat bilbingo i Risön. Ingen vinst, inte ens nära och det kändes lite surt men Maria och Lillemors goda fika i pausen satt bra. Vi fyra hade kul i bilen och höll på att surra bort ett och annat nummer.
I morgon ska jag försöka slutföra allt jobb som har med jord att göra plus slänga ut gräsfrön där det behövs. Därefter vidtar projekt altanrivning innan snickarna kommer och bygger mig en ny altan.
Klockan är nu 23:11 och jag och unge herrn har precis ätit en middag bestående av lövbiff, pommes och persiljesmör. Väldigt gott. Känner mig flotttig runt munnen. Säkert flera år sedan jag åt det senast. Nu mot diskhon.
 

Risig

 
Vaknade tidigt efter en natt som störts av ont i halsen och ideliga snytningar. Känner mig som en vandrande smitthärd. Skulle vilja spraya antibakteriell vätska på allt jag vidrört. Kanske är min klagan överdriven men det är sällan jag är så här pass förkyld och det är hiskeligt frustrerande. 
 
Bland många barndomsminnen poppade ett upp alldeles nyss som handlar om att mamma bäddade rent i min säng med manglat sänglinne så fort sjukdomskulmen var över. Minns att jag brukade ta ett bad och därefter kände jag mig som en ny människa. Jag minns också hur underbart skönt det var att krypa ner i renbäddad och sval säng och jag minns också att jag hade förstånd att uppskatta mammas omsorg. 
 
Numera får jag mamma mig själv så gott det går och rena sängkläder blir det idag men dessvärre varken manglade eller strukna. Har slutat med dylika kvinnokraftsslösande moment.
 
 

Förkylt

 
I gårkväll åkte jag till sagoskogen där myggor, Guckusko och liljekonvaljer frodas i fuktig grönska. Har känt mig orkeslös i några dagar och i natt slog förkylningen till med rinnsnuva, feber och ont i halsen. Glad i alla fall att jag inte valde bort skogsutflykten då upplevelsen ger betydligt mer lycka än att till exempel tröstshoppa en blus på rea. Kanske inte så bra jämförelse men det jag ville säga är att för mig är naturupplevelser i en klass för sig.
 
Som alltid bjuder livet på en baksida också och igår körde jag på och dödade en hare, helt oavsiktligt naturligtvis. Det är det första och förhoppningsvis sista jag liv jag avslutar med min bil. Som den djurvän jag är så vände jag bilen och körde tillbaka för att vara säker på att den var död och inte låg och plågades. En rådig kvinna med vana att hantera döda djur kom till min hjälp och förpassade haren till en värdigare plats där sommarens alla blommor bäddade in den. 
 
 
Efter en jobbig natt är jag flitig besökare i Alvedonpaketet och har snart klippt halva gräsmattan. The show must go on hur det än är när man lever singelliv. Jag tycker absolut inte synd om mig själv för jag stortrivs med livet fast visst vore det bra med snickare, en trädgårdsarbetare, en elektriker, en målare, en mattläggare och alla andra hantverkare som kan behövas. 

Regntunga skyar

 
Vardag igen men inget utejobb för min del. I stället blev det en shoppingfärd österut tillsammans med Maria och Lillemor. Vi lunchade på kinarestaurang för att sedan i rask takt avverka inköpslistorna. Hemma igen var tanken att slänga ut gräsfrön men jag intog istället ryggläge med boken i örat och somnade gott medan regnet droppade i stupröret utanför sovrumsväggen. Jag känner mig otroligt sliten och det är en känsla som jag verkligen avskyr men i morgon är en ny dag och då banne mig ska jag göra klart jordbruksarbetet som jag har påbörjat. När naturen torkat upp efter allt regnande är det dags för en tur till sagoskogen där myggen frodas och Guckuskon blommar som bäst. 
 
När livet är som värst kan det bara bli bättre ...

Orkeslös

På förmiddagen gjorde jag ett ryck utomhus. Grävde upp en hink av de förhatliga maskrosorna som invaderar från grannens odling och klippte en bit gräsmatta. Sedan fyllde jag jord på några småplättar där grävmaskin och traktor orsakat lite skavanker. Därefter var orken slut. Gick in och tankade mackor och kaffe och klädde mig arbetsklädd igen men fick retirera och ta av allt igen. Orken var helt slut. Satte mig i bastuvärmen och kände hur mina ömma muskler slappnade av allt eftersom. Som final somnade jag i sängen med ny bok i örat. Har inte ens vaknat av telefonsignaler.
Nu regnar det och jag känner mig slö och godissugen.

Sydliga vindar

 
Vaknade till många grader varmare väder även om himlen fortfarande är mulen och vinden lite väl fartfylld men solen verkar vara på gång att bryta igenom och då lär det bli ännu fler plusgrader till alla oss midsommarfirares stora glädje. 
Midsommaraftonen firades med sonens familj och som alltid blev det massor av god mat. Kronan på verket var en supergod jordgubbstårta som var fylld med bland annat Nutella. Vi tillbringade kvällen inne i den inglasade verandan med strålande infravärme som fick oss att glömma de få graderna som bjöds utanför glaset. Jättemysigt! Min lagvigde föredetta make var där också och det är otroligt skönt att kunna umgås utan bitterhet. Faktiskt har jag kunnat lämna all sorg och besvikelse bakom mig och det trodde jag inte skulle vara möjligt för tjugofem år sedan. Förmodligen är det nog så att andra tragedier i familjen fått en sorglig skilsmässa att blekna och försvinna bort i tomma intet. För barnbarnens skull är det bra att både farmor och farfar kan glädjas och umgås och dela händelser i deras liv. 
 
Jag har ett bra liv, är självgående, vet vad som är viktigt i livet och står precis nu framme i det flödande ljuset som jag skådat från tunnelns mörker. 
 

Jag har lånat några rader från en klok väns blogg där hon citerar Meryl Streeps manifest när hon nådde " no bullshitåldern ", alltså den förnämliga åldern jag själv befinner mig i.

Jag har inte längre tålamod med vissa saker, inte för att jag är arrogant, utan helt enkelt för att jag nått den punkt i mitt liv då jag inte längre vill slösa tid på sådant som jag ogillar eller som gör ont. Jag tål inte cynism, överdriven kritik eller krav av alla slag. Jag har förlorat viljan att behaga dem som inte tycker om mig, älska dem som inte älskar mig och le mot dem som inte ler mot mig. Jag ägnar inte en minut åt dem som ljuger eller vill manipulera mig. Jag har bestämt mig för att inte samexistera med undanflykter, hyckleri, oärlighet och billigt beröm, jag anpassar mig inte heller till skvaller. Jag hatar tjafs och jämförelser. Jag tror på en värld av motsägelser och därför undviker jag rigida och oflexibla människor. Jag väljer bort vänner som inte är lojala eller sviker. Överdrifter tråkar ut mig. Och ovanpå allt det här har jag inget tålamod för någon som inte förtjänar mitt tålamod."

 

Midsommar

Nu är häcken på plats och jag är nöjd även om det blev betydligt jobbigare än jag förutsett. Kroppen ömmar både här och där men nu stundar midsommarhelgen och då ska jag försöka låta bli allt som man blir jordig av.
Idag har det duggregnat och temperaturen har knappt nått upp till tio grader. Slog på luftvärmepumpen för att inte frysa inomhus. Lusten för att skutta som små grodor runt midsommarstången lyser med sin frånvaro. Eventuellt plockar jag en bukett syrener som precis slagit ut i blom. 
Det kalla och ruggiga vädret är däremot bra för mina häckplantor som får gratisvatten från ovan. Regnet sköljer också bort allt pollen som ligger som en gul matta på hela tomten. 
Nu är jag supertrött. Ljudboken ligger redo vid sängen. God natt!
 

Flyt

Full rulle varenda dag och då trivs jag som fisken i vattnet. Jag har tyvärr en tendens att överivra mig tömma kroppen på allt vad energi heter. Fördelen är att jag sover gott och djupt.
Började dagen med att åka till Granåns handelsträdgård för att hämta häckplantorna och naturligtvis råkade det följa med några ljuvliga sommarblommor och kryddor däribland marockansk mynta till sommardrinken. Hemma igen hamnade allt i jorden och därefter åkte jag och handla en massa mat. Det var alltså pensionsutbetalning idag så nu leker livet i några dagar till dess att räkningarna är betalade. 
I kväll har jag städat eftersom jag väntar besök i morgon. Ska baka en sommartårta i morgonbitti som ska fyllas med jordgubbar. 

Äntligen!

 
 
Började dagen i lugnets tecken och njöt av grönskan och sommarvärmen. Som vanligt vaknade jag tidigt och redan före klockan åtta var jag till affären och handlade kaffe och bröd. Efter en frukostmacka lade jag mig på sängen för att lyssna på boken och vips verkade jag ha somnat för jag vaknade av att Esko knackade på dörren och då var klockan elva! 
 
Grävmaskinen kom på eftermiddagen så nu är diket till häcken redo för jord och gödsel, men det blev en massa fyllningsjord som en traktor ska köra bort. Började att själv kärra bort jord och sten men insåg att mängden var mig övermäktig. I morgon ska jag hämta häckplantorna och trots att det är ett stort jobb innan allt är klart är jag jublande lycklig över att äntligen få häcken som vi planerade när huset byggdes för 43 år sedan. 
 
Kvällen bjöd på ett magiskt solregn och dessutom regnbåge över hela himlavalvet. 

Full fart

 
Vaknade tidigt och när klockan var halv åtta drog jag igång gräsklipparen trots att de flesta grannar förmodligen fortfarande låg i snarkofagen. Överblommade häggblommor dansade i luften och jag blev vit i håret. Vid halvett var hela gräsmattan klippt och halv tre hade jag trimmat runt allt som finns på tomten. Supernöjd! och fint blev det. Esko kom med svalkande glass vilket sannerligen behövdes då det var kvavt och temperaturen närmade sig trettio grader. På eftermiddagen drog molnen ihop sig och det kom en rejäl regnskur med åska i fjärran. I morgon kommer grävmaskinen hit som ska gräva häckdiket. I går bestämde jag mig för att sluta med en tablett som ger mig muskelvärk och även orklöshet. Idag har jag känt mig alert som en nyoljad kulspruta. Underbart att vara sig själv igen. 
 
 
 
 

Den bästa tiden

 
 
Önskar att jag hade mer ork för att göra allt jag drömmer om. Just nu handlar det mesta om huset och tomten. Har börjat tömma altanrabatten på perenner vilket förde med sig att jag fick gräva en ny rabatt intill farstubron där två löjtanshjärtan nu har fått sin nya plats. Ska komplettera med några lavendelplantor för doftens skull. På söndag kommer en grävmaskin hit och gräver diket där häggmispelhäcken ska planteras. När huset byggdes för 43 år sedan var planen att vi skulle ha en häck mot grannen ovanför men det har aldrig blivit av olika anledningar men skam den som ger upp. Det har blivit en massa skottande och kärrande av jord och fyllningsmassor. Har fått pumpa skottekärrans däck flera gånger eftersom jag har en tendens att överlasta.
Det är så otroligt vackra kvällar med flödande sol och ljuvliga dofter från häggen som står i full blom. Älskar den här tiden!
 

Solsken och doftande hägg

Ännu en dag som bjuder på strålande sol och knappt några vindar. Lär bli utomhus hela dagen men rivstartade morgonen med att putsa alla sidor i två fönster. Nu är bara resterande femton kvar men det brukar gå fort när jag väl får upp ångan.  
I går grävde jag en ny rabatt för löjtnantshjärtana som måste flytta från altanrabatten eftersom den ska avvecklas. Blev en del krångel med kantstenarna som jag inte lyckades få till på ett snyggt sätt. Bestämde mig för att istället satsa på formbar kant av metall som finns att köpa på rulle. Jag lyckas aldrig få till något så att det blir rakt och det har banne mig förföljt mig hela livet. 
Mitt fina äppelträd som glatt mig i tio års tid men nu har dött har grävts upp och sågats till transportbara bitar. Tacksam för att jag åtminstone har en bra såg. Nu vet jag också att trädet dog på grund av att det förmodligen blivit för tätt under gnagskyddet av plast som suttit runt stammen. Barken var rutten längst ned på stammen  och då kan inte näringsämnen transporteras ut i trädet. Synd att jag inte uppmärksammat detta i tid. 
Det står en del trevligheter på agendan den närmaste tiden som kanske för en stund skingrar min oro för en persons välbefinnande. 
 

Grönskans rika dräkt

 
Sol, sommartemperaturer och blå himmel känns speciellt underbart så här efter en otroligt trög och iskall vår och försommar. På grund av två herrars morgonankomst till mitt hus valde jag att stiga upp redan vid fyrasnåret. Solen strålade och fåglarna kvittrade när jag intog morgonkaffet ute på farstubron. Katterna satt som paralyserade och verkade njuta lika mycket som sin matte trots att jag egentligen var lindrigt sagt förbannad. Morgonen var alldels för magiskt ljuvlig för att inte njutas av så jag  bestämde mig för att avlossa en väl genomtänkt salva senare när herrarna vaknade och det gjorde jag också. Mitt hem är verkligen inget varndrarhem för herrar som behöver ta sig själva i kragen.Jag har varit med om det här förr och nu är det banne mig nog. I vissa livssituationer får man välja sina strider, det går helt enkelt inte att ta strid om allt även om allt är nästan lika viktigt.
 
Även om jag inte är någon soldyrkare som ligger raklång i en solstol så är jag utomhus större delen av dagen och då mestadels i skuggiga lägen men idag verkar jag ändå ha bränt min armar, ben och ansikte. Dessutom har jag ansat daggrosen med bara armar vilket inte är det ulitmata när man jobbar med taggigaste rosenbusken. Garaget har också fått en genomkörare och har nu rikligt med fri och rengjord golvyta. I morgonbitti kanske det blir förrådets tur. 
 
Naturen formligen exploderar i värmen. Idag slog häggarna ut i hela sin ljuvliga praktoch alpklematisen som klättrar i björken har svällande ludna knoppar. Den smårutiga kungsängsliljan är i skiraste blom och tulpanerna är på väg upp ur myllan och ute i växthuset blommar tomatplantorna som antagit en mer robust kulör sedan de kom ut i ljuset. Den här sommaren ska jag ligga lågt vad gäller köpesplantor då det blir en del förändringar vad gäller rabatter eftersom mitt hus äntligen ska föräras med en ny altan. Innan det är dags ska jag riva den gamla och lägga igen den långa blomrabatten framför. Tyvärr är jag inte begåvad med förmågan att se hur förändringar kommer att se ut när det väl är klart men jag lär få kompensatorisk hjälp med den saken av familjens snickarkunniga herrar.
 
 

Göra, göra

Hej och hå nu är det jäktiga tider med allt som ska göras både utomhus och inomhus. Den rejälare sommarstädningen inomhus får bero till dess att utomhusjobbet är helt klart. Den här sommaren blir lite fattigare vad gäller blomster än tidigare somrar beroende på att jag lägger krutet på att plantera en insynsskyddande häck mot grannen och samtidigt ta bort blomrabatten framför altanen eftersom den ska rivas och ny ska byggas med annan form. Sonen och barnbarnssvärsonen har erbjudit sig att utföra jobbet under vecka 29. Är otroligt tacksam. Ett nytt äppelträd har planterats och det gropgrävandet tog nästan kål på mig. Förutom själva grävandet ska många kärror jord kärras bort och ny näringsrik jord fyllas i gropen. Det gick åt flera hundra liter köpesjord plus gödsel men nu har jag ett nytt äppelträd och det gamla stora fina som dött ska grävas upp. Funderar på att plantera ett körsbärsträd på den platsen istället. Måste nog byta jord i gropen ifall att den är angripen av något elände. 
 
Jag har inte varit i världens bästa form den senaste tiden av olika anledningar och min diabetes har skenat iväg åt aldrig tidigare nivåer. Var på årsbesök hos läkaren och fick veta att jag har diabetes typ 1. Ett blodprov visade att min kropp inte har någon egen insulinproduktion. Jag hör inte till diabetikerna som sköter sig exemplariskt men nu ska jag försöka skärpa till mig och äta lagad mat istället för att leva på fil, gröt och smörgåsar. Insulinsprutor har jag tagit i tjugo år så det är inga problem men jag måste bli noggrannare med att kolla blodsockret. 
 
Vädret är toppen även om dagen bjuder på lite moln vilket inte är någon nackdel för min del. Ska snart gå ut och fixa till plattorna under vattenfontänen så att den står helt plant. Att få saker att stå plant eller rakt är inte min starka sida. Därefter ska jag fortsätta med grävandet för häcken. 

Söndagmorgon

 
 
I går eftermiddag kom äntligen en försiktig försmak av sommarvärme och idag verkar det också bli en fin dag. Jag var som oftast utomhus större delen av dagen. Gropar i gräsmattan blev fyllda och insådda och den nya röda vinbärsbusken kom ner i jord. Inte att förglömma allt trevligt prat med grannar från alla håll som också var ute och grejade på sina tomter. Häggen står i blom vilken dag som helst.
Dagens plan handlar om en att gräva en stor grop till nya äppelträdet men samtidigt vill jag spara krafter till födelsedagskalaset hos min kompis på eftermiddagen. Min och syrrans plan var att efter kalasandet åka och plantera klart på gravarna men i natt var temperaturen -2 grader utanför mitt köksfönster så vi måste nog avvakta ännu något dygn.
 
Mitt hus väntar på att få en välbehövlig städgenomgång och mest akut är fönstren som är allt annat än glasklara. Jag är bra på att bygga berg inför vissa saker och fönstren hör till dom sakerna. Tack och lov har jag fönsterputsapparaten som förenklar till viss del även om spröjsade fönster är ett elände. Håller som bäst på att ta mig mot toppen på berget.
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsmorgon

 
Gårdagens grävjobb känns i hela kroppen fast det är tack och lov av övergående art och inte farligt. Idag ska jag bara jämna till jorden där gräsfrön ska sås. Natten har bjudit på storm och regn av höstlikt slag men nu i arla morgonstund strålar solen från en molnbefläckad himmel. Jag gick ut hårt och började med att städa toaletten som snabbt blir en riktig svinstia på grund av kattsand som dras ut ur kattlådan under åtta tassar. Dammsugaren ska få åka runt ett varv men i övrigt  får städningen bero tills vidare. Min gamla 299-kronorsdammsugare har ett förfärligt skärande ljud som kräver öronproppar för att stå ut när den gör sitt jobb. Dessutom suger den usligt dåligt. Inom kort ska mitt hus föräras med en dammsugare som har toppresultat vad gäller katthår, ljud och partikelutsläpp. Nödvändigt eftersom två av mina barnbarn är kattallergiker. Min städredskapsarsenal behöver helt klart en upprustning. 
 
Jag hoppas att värmen kommer idag trots väderleksrapporternas dystra prognoser. Syrran och jag ska i så fall plantera klart på gravarna och även i mina egna rabatter. Grop ska grävas för nya äppelträdet och även för nya vinbärsbusken. Måste bara bestämma var. Födelsedagskalas väntar både i dag och på söndag. 
 
 

RSS 2.0