Nya vanor

Det är ingen hejd på vackervädret och jag säger bara tack tack för var dag som går. Det är märkligt att det skulle ta ett och halvt pensionärsår innan jag fick ro nog för att sitta i en solstol längre än fem minuter med näsan mot solen. 
Det är en tid av förändring på flera plan i mitt liv och det både lockar och känns urjobbigt. Önskar att jag hade höftopertionen bakom mig för att kunna göra en del saker på stört, men nu är det som det är och det är väl bara att ge sig till tåls ett par månader och sedan hoppas att operationen blir lyckad. 
 
Idag har jag lämnat tillbaka en kasse filmer och talböcker till min kära och generösa vän Lillemor och som vanligt följde en ny trave film med hem. Det hon gillar passar även mig. Det blir många spännande kvällar framöver.
 
I kväll har jag en liten nattgäst i min säng. Hon hade glömt sina gosedjur hemma men somnade lycklig med min stora kisse intill sig. Av spinnandet att döma var han också nöjd.
 
 

Ur Lilla Hjärtat

 hittade en gammal diktbok tillika ordspråksbok i mina gömmor ...
 

Långfredagar väcker minnen

 
Långredagen för fyrtiosju år sedan inföll den 8 april och då var jag på förlossningen på Kalix BB. Det var en riktigt lååång fredag. Den tidens BB var i gamla skraltiga lokaler och de små barnen låg hårt inlindade i en filt i nötta ståltrådskorgar. Det värsta förutom själva förlossningen var att man inte fick ha sina barn inne hos sig mer än när man ammade. Det fanns ingen smärtlindring förutom lustgas och den spydde jag av. Personalen hade en strikt blå uniform, vita stärkta förkläden och liten mössa på huvudet. Fem år senare var jag åter på Kalix BB, men nu i betydligt fräschare lokaler och ett snäpp mer human behandling av mor och barn. Det fanns fortfarande ingen annan smärtlindring än lustgas, men i kvällstidningarna kunde man läsa om att vissa sjukhus i storstäderna kunde ge smärtlindrande injektioner precis i utdrivningsfasen, men bara under dagtid. 
Ja, ja mina BB-vistelser hör till förgången tid - tack och lov - och idag har det varit en jättefin vårvinterdag med strålande sol på klarblå himmel. Har suttit ute med näsan mot solen och en spinnande katt i knäet. På eftermiddagen gjorde jag dagens goda gärning genom att åka med en liten påskpresent till mina två uppdragsgivare. De blev glada och jag blev glad.
 
 
I kväll har jag bakat en tårtbotten till prinstårtan eftersom det blir 21-årskalas i morgon för unge herrn. Himmel så fort tiden går!
 
 

Glad Påsk!

 
Skärtorsdagskvällen knackade påskgumman och påskgubben på dörren och passande nog kom de precis när påskbordet var dukat för middag. 
 
 
Alla åt av hjärtans lust och då blev jag också nöjd och glad. 
 

Påsksol

 
 
 

Solskensdag

Vaknade till strålande vårvinterväder och intog frukosten i solhörnan. Så ljuvligt skönt att äntligen få ladda kroppen med ljus och alla nyttigheter det för med sig. 
 
Äntligen har jag lagt ut saker på Blocket och blivit av med några skrymmande saker. Ett bord och en barnspark for först. Bordet skänkte jag bort bara för att vara säker på att bli av med det. 
 
 
Innan jag gifte mig broderade jag och mamma enligt tradition en uppsättning sänglinne med mitt monogram och en del även med infällda handvirkade spetsar men tiderna förändrades och då var det påslakan som gällde. Mina fina överlakan packades i en stor kartong och hamnade på översta hyllan i förrådet. Nu är de framplockade och ligger i tvättmaskinen som sprider vittvättsdoft i hela huset. Tycker att det är synd att inte använda och glädjas åt hantverket och nu är planen att göra påslakan av alltihop. Broderierna väcker kära minnen från den tid då mamma och jag satt i köket och broderade.
 
 

Vårväder!

Vilket underbart väder den här dagen bjuder på! Sol, blå himmel och lite svag västlig vind. Lähörnan med förmiddagssol tinar ljudligt frasande och jag har druckit kaffe utomhus för första gången den här våren. Katterna har legat stilla med hopknipna ögon och nästan vridit huvudet ur led när de hört fågelflax.
Nu är den tid då fräknar dyker upp och jag blir som en prickig korv. Sedan när solen gjort sitt göms de i det solbruna.
 
Det känns som att det är dags att fräscha upp sig. Klippning, färgning och något nytt som jag aldrig förr testat. Vad det nya ska bestå av vet jag inte ännu. Något jag aldrig tyckt att jag passat i är jeansblå färg men nu tänker jag strunta i det och skaffa mig en snygg jeansjacka med passande tillbehör och supersköna skor.
 
 

Fri som fågeln

 
Ljust och fint ute men fortfarande vindar med isbjörnslukt. Brr. Har en lähörna med förmiddagssol och där har jag tillbringat en stund medan jag utsatte min långhårige Emil för pälsvård vilket inte alls uppskattas av honom. Efteråt kom plåster väl till pass.
 
Under gårdagen hade jag besök av flera vänner och lagade till och med mat, vilket inte händer varje vecka. Även om det verkar lite skumt så har jag faktiskt tillräckligt många hjärnceller för att förstå att jag borde unna mig själv rejäl och god mat, men det är samtidigt underbart skönt att skita i alla borden och måsten och inte vara så präktigt duktig. Medan det fanns barn och barnbarn i huset var läget annorlunda, men nu är jag fri att göra som jag vill. Fri!
 
 
 

Besatt

Grannens flaggvimpel skvallrar om rejäl fart i nordanvinden och för min del innebär det ytterligare en dag av pyssel i stugvärmen. Det är märkligt, men jag är liksom besatt av att ordna upp i mina foto- och videogömmor. Genom livet har jag fått några sådana här ryck lite då och då, fast att döma av gömmornas omfattning hade det inte skadat om rycken hade kommit tätare.
Häromkvällen tog jag också sats och ringde min föredetta sambo för att meddela att det finns en tung kasse med foton till honom från våran tid tillsammans. En tid som bland annat innebar skärgårdsliv med stuga och löjfiske, alltså en otroligt fotoeggande miljö. 
På videofronten har jag kommit igenom det första bandet och bara fångat några superkorta godbitar. Tekniken i nästa redigeringssteg har inte riktigt fallit på plats i min hjärna, men dottern är proffs på området så jag får ta hjälp.
Även om allt detta med foton och videor tar massor av tid i anspråk känns det så himla skönt att få ordning och reda. Håller tummarna för att besattheten håller i sig till projketen är färdiga.
 
 
 
I gömmorna fanns bland annat detta foto på våran älskade farbror Gustav som alltid hade tid för sina syskonbarn. Han läste serier för oss, han bjöd generöst ur karamellskålen, han hade alltid glass i frysen och ingen annan vuxen var så bra på att hitta på oförargliga hyss som han. Glasspaketen delade han på mitten och så fick man en sked att äta med. Det var en lycka att ha en sådan farbror i grannhuset.
 
 
 
 
 

Nattgäster

 
I går kväll kom barnbarn för att övernatta hos farmor. Storasyster fyllde tio dagen till ära och hade som det oftast blir kalasat hela dagen. Det blev lite kvällskalas också med barnfilm, kex och olika ostar och sedan har vi sovit gott och vaknade lagom till de första solstrålarna. 
På förmiddagen hämtades barnbarnen av föräldrarna och jag har därefter planterat blomskott av Aloe vera och fortsatt med projekt konvertering vhs till dvd. Naturligtvis krånglade själva konverteringen och jag är långt ifrån säker på att jag väljer rätt format. Måste fråga någon kunnig. Det är synnerligen frustrerande att inte veta. Har försökt sniffa runt på nätet för att få hjälp men utan resultat. 

Lättad

 
Känner mig glad och nöjd med att ha slutfört två saker som legat och tyngt på mina axlar. Det ena är att jag redovisat några olika ekonomiska uppdrag i god tid. Tidigare år har jag varit ute i sista sekunden och nästan fått panikångest på kuppen. Det andra är att samtliga foton, säkert minst sjuhundra, är genomgångna och därefter en enkeltur till papperskorgen eller insatta i album. Pust. Det blev två fulla platskassar med kasserat material. Vissa foton kasserades för att de var misslyckade i något avseende eller föreställde mig själv som smällfet matrona medan andra föreställde personer som inte betyder något för mig. Adjöss med skiten.
Nästa etapp handlar om det digitala fotoarkivet som har växt mig över huvudet. Tanken är att gå igenom skiva för skiva och bara välja ut guldkornen för att sedan göra proffsiga fotoböcker till nära och kära via någon firma på nätet. 
 
 
 
 

Reservdelsmänniska

Morgonens första titt på utetermometern blev en chock på minus 28 grader. Brrr men när solen visade steg kvicksilverpelaren snabbt till en mer uthärdlig temperatur. Hela dagen har gått åt till ett sjukhusbesök i Piteå och nu är det bestämt att jag får en reservdel i min kropp vilket känns skrämmande obehagligt. Det fina blir att slippa smärta, att kunna njuta av promenader, simning och allt annat som handlar om att röra och belasta benen. 
Fint är också att dagens höftledsproteser lär hålla bortåt tjugofem år. 
Piteborna är kända som glada och trevliga människor och det stämmer verkligen för personalen har varit väldigt trevliga och all personal jag mött i korridorer har hälsat glatt och det gör skillnad.
 
 
 

Bilförsäljning

 
I flera veckor har jag skjutit bilförsäljningen framför mig, men nu måste det ske medan de splirrans nya  vinterdäcken får sitta på. Trots bättre vetande låter jag min gamla separationsångest slå till så fort jag tänker på att min kära bil ska rulla iväg bort från mig. Det är så dumt för bilen är trots allt bara en sak, men sån är jag. Nu är i alla fall annonsen formulerad och foto taget så nu ska annonsen bara betalas via ett telefonsamtal och det kan jag inte göra själv eftersom jag saknar fast teleabonnemang och inte vill använda betalkortet på nätet.
 
 

Fotolådan

Har gett mig tusan på att alla pappersfoton ska sorteras in i album. Det  handlar till att börja med om en proppfull skokartong där fotona är nogrannt sorterade i tidsföljd. Nu återstår att fördela dem till varje barnbarns album och mig själv. När de här albumen är färdiga ska alla tusentals digitala foton gå samma väg till mötes men på ett sätt blir det lättare för då nyttjar jag en fotobokstjänst på nätet och slipper klippa och klistra. Med åren har jag tack och lov blivit bättre på direkt redigera och ta bort foton som inte blev så bra som jag hade tänkt. 
 
 
En dag ska jag ha en superbra digital systemkamera i min ägo plus ett bra redigeringsprogram. För tillfället använder jag gratisprogrammet Picasa som är enkelt att använda.
 
Det är många känslor som rör vid mitt ♥ när jag bläddrar i fotokartongen. Så mycket har hänt genom åren, både djupaste sorg och jublande lyckliga händelser. Det är märkligt men nu när jag ser personerna som ställt till med så mycket sorg och elände i min familj tycker jag att det är ännu viktigare att de finns med i albumen för att kommande generationer ska ha visuellt stöd till historier av vikt som kommer att leva kvar i många generationer. Jag tror att kommande generationer, ännu mer än idag, vill veta sina rötters historia för att förstå vad som format dem som människa. 

Morgonsol

I morse var första morgonen det här året som jag vaknade med strålande morgonsol rakt in i köket. Känslan var jublande underbar tills jag såg allt katthår som den avslöjade, men bestämde mig för att bara göra den vanliga dagliga dammsugningen. Emil är en hårfager kille som lämnar efter sig både grått ulligt underhår och fem centimeter långa svarta hårstrån. Nu har mina älsklingar haft sin utevistelse och fick i samma veva en omgång pälsvård.
 
Ingen av dem gillar att få snö under tassarna så det är snöfria ytor som gäller. Även om det är en massa besvär med katthår, kattsand och omsorger samt folk som inte gillar katter är de värt allt besvär flerfalt. Det är inte gratis att ha innekatter. För mig kostar försäkringar, kattsand och mat ungefär en tusenlapp i månaden. Mina är kastrerade så det blir inga kattungar. Jag blir så arg på folk som tar hem små söta kattungar som de varken kastrerar eller försäkrar och när de åker bort slänger de ut dem i kylan. Det är grymt djurplågeri. Är man inte beredd på kostnaderna och besväret med en katt är det bättre att skaffa en söt kattungetavla att hänga på väggen.
 

Internationella kvinnodagen

Om jag hade en flaggstång skulle blågula fanan fladdra i nordanvinden idag på internationella kvinnodagen. Inte för att jag på något sätt anser att Sverige har nått speciellt långt när det gäller jämställdheten, utan mer för att det är en viktig dag för mänskligheten. Jämställdsarbetet kan aldrig stanna av då det hela tiden dyker upp nya hot mot jämställdheten. Det är till exempel oacceptabelt att kvinnor inte ska kunna tycka till och ha åsikter på nätet utan att bli kränkta och förminskade med de värsta ord och hot som tänkas kan.
 
Jag är full av beundran för de sjuksköterskor som enats och sagt upp sig för att få bättre villkor. Jag hoppas verkligen av hela mitt ♥ att de får en schysst lön och bättre arbetsvillkor samtidigt som de banar väg till bättre villkor för andra yrkeskategorier. Det är hög tid för dagens unga kvinnor att göra uppror likt sjuksköterskorna. Jag hoppas och tror att många av oss som har arbetslivet bakom oss skulle rollata oss fram och stötta dem i kampen. Jag skulle  i alla fall göra det.
 
Individuell lönesättning är en katastrof för kvinnor åtminstone inom kommunal verksamhet. Individuell lön gör att många kvinnnor inte vågar ställa krav och ha obekväma åsikter av rädsla för att få en dålig löneutveckling. 
 
 

Vackert men kallt

 
Rivstartade morgonen med ett besök hos diabetessköterskan och därefter kattpälsvård. Solen strålar från en klarblå och molnfri himmel men nordanvinden isande kall går genom märg och ben. Brrr. Är i alla fall skönt och livgivande med sol. I lälägen värmer den riktigt rejält så det är tid att plocka fram en solstol och utegrill. Längtar efter halstrad saltströmming.
Nästa vecka har jag både ögonbottensfotografering och besök på oropeden inför höftledsbyte. Gruvar mig samtidigt som det ska bli skönt att kunna promenera, dansa och simma igen. Nåja, det lär inte bli operation förrän tidigast till hösten så det är onödigt att oroa sig i förtid. Man får välja bort fler aktiviteter än man tror när en höft krånglar och det är riktigt trist i synnerhet när man har diabetes och måste vara fysiskt aktiv.  
 
 
 

Ännu är det långt till jämlikhet

 
Om två dagar är det en viktig dag, nämligen Internationella kvinnodagen. Fortfarande en bra bit in på 2000-talet råder enormt stor ojämlikhet mellan män och kvinnor i hela världen. I Sverige borde vi ha kommit mycket mycket längre och jag fattar inte att vi, både män och kvinnor, nästan stillatigande låter ojämlikheterna fortgå.
  • Kvinnor utbildar sig mer än män. Ändå har kvinnor lägre sammanräknad inkomst än män, i alla åldrar.
  • En fjärdedel av kvinnorna under 45 år väljer ofta eller ganska ofta en annan väg för att de är oroliga för att utsättas för våld. Motsvarande siffra för männen är 5 procent.
  • .....
  • .....
Listan går att göra hur lång som helst. Det finns mycket att diskutera och lära vad gäller jämställdhet, jämlikhet, makt och motstånd. Men först måste vi bli medvetna om ojämställdhet och ojämlikhet, och medvetna om vad vi behöver se och göra för att nå mot ett jämlikt samhälle på alla områden. Alla blir vinnare i ett jämlikare samhälle. 
Kom just på att det är nu när jag har tid som jag ska anmäla mig till genuskursen jag pratat om i många år.
 
 
 
 
 
 
 
 

Drömmer

 
Minns precis känslan när detta foto togs ... var saligt lycklig av att skåda de vackra färgerna och de graciösa blommorna som öppnade sig så fint mot solljuset. Det var ett sådant där tillfälle då jag önskade att jag hade en riktigt bra kamera istället för min gamla helautomatiska. Snart tittar de upp ur jorden igen, ja om nu kan säga att några månader är snart. För mig är det snart.
 

Söndagsmiddag

 
 
Mina katter gör det bra som har gjort det till sin uppgift att väcka mig när det ljusnat. I morse strök jag två naturfärgade gardinkappor och hängde upp dem redan före niosnåret. Sedan kom nästa äldsta barnbarnet och hälsade på en stund innan han hoppade på bussen mot Umeå. Nu har jag förberett middagsmat för dotterns familj så pass att det bara är att slå på ugnen til laxrätten och plattan till potatiskastrullen. Har gjort en laxrätt där man toppar laxen med ett strössel bestående av smör, mjöl, parmesan, persilja och gräslök. Har gjort det flera gånger och det är supergott. Till detta kokt potatis och en grönsaksmix bestående av spetskål, morötter och små broccolibuketter duschad med en vanlig vinegrette.
Till dessert blir det nybakad rabarberpaj med vaniljsås. Innan middagsdags kom sonens familj för eftermiddagsfika. Oturligt nog har jag tomt i bullförrådet så de fick ha med sig fikat. Det är alltså dags för storbak.
Idag har jag haft lyckan att träffa mina båda barn och sex av sju barnbarn, alla åt med god aptit så jag är nöjd och lycklig. 

Mot sommartider

 
Har sovit sjukt gott och vaknade, eller rättare sagt väcktes, av en rastlös kisse som inte gav upp sitt jaumande förrän jag hade satt fötterna på golvet. Det är lite småkyligt i mitt hus och utetermometern visa minus tjugo grader. Himlen är klar och i öster skymtar jag en strålande morgonsol mellan svarta trädgrenar. Kanske, men bara kanske, blir det en skidtur idag.
I gårkväll hängde jag upp de hemvävda sommargardinerna i köket. Kan liksom inte låta bli att nosa på den tid som komma skall. Pelargoniorna har livsats till och skjuter små gröna skott längs stammarna. Ja faktiskt finns det redan en blomknopp.Blomfröpåsarna ligger och väntar. Växthuset har klarat vintern så här långt och jag misstänker att det är ljuvliga temperaturer där inne redan nu under soliga dagar. Önskar att det gick att ta sig in och känna sommardoft, men ännu är det för mycket snö. 
 

RSS 2.0