Morsdag

 
Jag hör inte till dem som någonsin gjort något större ståhej av denna alla mammors egen dag. Däremot medan mamma, mormor och faster levde, de viktigaste kvinnorna i mitt liv, gratulerades de allihop åtminstone med ett grattis. I gårkväll bjöds jag på morsdagsmiddag hemma hos sonens familj. Tjälknöl gjort på älgkött som smakade utsökt gott. Idag var det god middag och tårta med dotterns familj.
 
Trettio år tillbaka i tiden var jag i USA när morsdag närmade sig och stod länge och väl och valde vid en jättelång disk fylld med morsdagskort i alla tänkbara utföranden. Till sist hittade jag ett som var som gjort för min kära mamma och skickade iväg det. När jag kommit hem och hälsade på hos mina föräldrar stod det två exakt likadana morsdagskort på bänken. Det ena var så klart från mig och det andra hade syrran köpt i Kalix. Ofattbart att vi tänke så lika.
 
I morgonbitti väntar äventyr. Längtar.

Lördagsbestyr

Så underbar morgon så att man får nypa sig i armen för att fatta att det är sant! Har stigit upp tidigt efter en näst intill sömnlös natt med alltför många störande kortdrömmar.
 
Katterna att tassat omkring ute i daggvått gröngräs och jag har suttit med kaffekoppen på farstubron med uppdragna pyjamasben. Skönt! 
 
Ska försöka ta det lite piano de närmaste dagarna så att kroppen får chans att hämta sig inför kommande trevligheter. Farstubron ska målas men det är inte speciellt ansträngande och sedan ska ett hönsnät arrangeras på något fiffigt sätt så att mina kära fyrbenta inte kan krypa in under farstubron. Det har hänt några gånger och varit riktigt besvärligt då linan trasslat in sig i tvärslåar.
 
I morgon är det alla mammors egen dag och idag ska syrran och jag göra fint på våra nära och käras gravar. Det har gått nästan 25 år sedan våran kära mamma lämnade oss och mors dag är nog för evigt en dag fylld av sorg och saknad.

Grönt och fint

 
Vackervädret bara fortsätter och nu är det grönt  och underbart fint. Ännu knoppas äppelträdet men häggen lär blomma vilken dag som helst. Älskar den här tiden trots att det är otroligt mycket jobb och delvis lite väl tungt jobb för mig som kvinna, en kvinna som i och för sig oftast reder sig själv. I går bar jag och tömde massor av täckbarkssäckar plus en hel hög med otympliga granitplattor. Lyfte till och med upp vattenfontänens granitkula med egna muskler. Sådant sätter sina spår så idag har jag tagit det av nöden lugnt förutom en shoppingsväng till Tornio. Märkligt nog gick det inte att få tag på Euro i Kalix och bankens råd var att åka till Haparanda eller Tornio. Jag handlade bara kattmat som är betydligt billigare i vårt ösra grannland.
 
Just nu är det ett förfärligt liv på trastarna utanför mitt fönster och lillkatten som sitter intill på fönsterbrädan är liksom i trans. Svalorna har också kommit och tagit sitt gamla bo i besittning.
 
Nu laddar jag för trevligheter och välbehövlig avkoppling för kropp och själ. 
 

Underbart väder varar länge ... hoppas jag

 
Idag är det ännu en strålande försommardag med friska sydliga vindar. Bilen är på verkstaden för att byta stötdämpare och någon inställning så att däcken inte nöts ojämt, vilket redan har skett. Verkar inte bättre än att jag måste lägga på de dubbfria vinterdäcken igen och istället nöta på dem. Inte kul om farbror polisen stoppar mig och börjar skriva siffror med många nollor. 
 
Försökte mig på att jobba utomhus på solsidan där jag har en plan för att utrota Slide, en växt som sprider sig ohejdat och är nästan omöjlig att utrota. Förra sommaren tittade den till och med upp mellan altanspringorna. I höstas fyllde jag två släp med rötter, en del grova som handleden. Nu är jorden täckt med dagstidningar och markduk och i morgon ska jag hälla ut några säckar täckbark på eländet. Om några år hoppas jag stå som segrare i denna segslitna kamp.
 
Efter en tids funderande har jag äntligen kommit mig för att lägga ut några klädesplagg på Tradera och även fått dem sålda till ungefär halva inköpspriset. 

Shoppingdag

Fötterna är svullna och ömma efter en dag i storstadens affärsvimmel. Åkte iväg med dottern tidigt i morse och med en planerad och diciplinerad shopping var listan avbetad redan vid lunchtid. Inga stora saker, men saker som inte finns på denna ort. Vi unnade oss både morgonfika och sedan lunch på Waldorf innan vi åkte hemåt igen. I kväll har jag besökt mina uppdragsgivare och det är alltid lika trevligt och givande. Helt underbart fina människor.
 
Det har varit några hektiska dagar men samtidigt härliga dagar för mig som gillar att påta och greja med lite av varje. Nu i kväll när solen ligger lågt är det sagolikt vackert ute med skiraste grönska och små blå vårstjärnor som reser sig majestätiskt ur myllan lite här och där på min tomt. Lycka!
 
 

Trött i kroppen

Vackerväder hela dagen lång och jag har fyllt de nya odlingslådorna med kompost och ett stort antal jordsäckar. Sockerärtsfrön och några andra fröer är i jorden och jordgubbsplantorna har fått en egen låda att bre ut sig i. Plantorna inne i växthuset växer så det knakar i govärmen. I morgon ska gurkor och tomater få större krukor. 
 
I kväll rör jag mig knappt för egen maskin, men bara jag tar mig till sängen löser natten de värsta problemen. I morgon är en ny dag med nya projekt av ett annat slag än idag. 
 
 

Jag är torpare jag och jag har det så bra, jag ligger på soffan vareviga dag tra la la la la

 
Vaknade tidigt till en underbar sommarmorgon. Naturen skimrar i skiraste grönt och knoppar i träd och buskar är svällande blanka. Göken hörs i väster och fåglarna drillar i högan sky i dungen intill. Alldeles nyss jagade en skränande trastkoloni iväg en närgången skata. Fjolårets svalpar har också återvänt till boet under takåsen. Kul. Mina katter är som förhäxade av allt som låter och fladdrar i luften. I morse var deras fokus riktat mot en komposthög där de förmodligen hörde prassel från någon nyvaken igelkott.
 
I går fick jag hjälp med att beskära äppelträdet av sonens svärfar som är sörlänning och  kan den saken. Nu hoppas jag bara på gott om insekter när det är dags för blomning, annars får jag ta dammvippan och agera pollinerare själv. Det funkar.
 
Laddar för en utejobbardag i allsköns ro. Pallkragar ska kläs med plast och jord och kompost ska kärras. Alltså sådant som jag älskar att hålla på med även om kroppen emellanåt är obarmhärtigt motsträvig. Inne i växthuset växer det så att det knakar. Den här årstiden lockar verkligen inte sofflocket. Är lycklig över att få njuta av detta som är mitt paradis.

Varmt och skönt

Nu är det tid att njuta av härligt sommarväder även om det just nu i denna tidiga morgontimme seglar upp lite molntussar men jag tror (hoppas) att de försvinner så småningom. I går visade termometern i skuggan +24ºC och naturen exploderade. I kvällsljuset lyste gräsmattorna gröna och vårlökarna hade sträckt upp sig flera centimeter ur myllan. Fåglarna kvittrar sig hesa och katterna har en spännande tillvaro redo för jättesprång.
Själv är jag något justerad igår i både mun och höft. Det känns inte speciellt bekvämt med en massa plast i gommen och ömmande tänder. Kan inte tugga på något hårt så fet choklad som smälter i munnen är perfekt. Nåja, jag får stå ut och vänja mig de två veckor det skulle ta att tillverka den permanenta bryggan.
Är inte okey idag heller men faktiskt känns det en smula bättre. Kylskåpet gapar heltomt så när som på ett paket mellanfil så dagens första insats blir en tur till affären.

Helt slut

Dagens tandläkarbesök tömde mig på all kraft men nu är det värsta i första etappen gjort och jag får vila i två veckor innan de kan slutföra åtgärderna. I kväll har jag ont i munnen och i hela huvudet. Dunk, dunk. Funderade ett tag om jag fick en hjärnblödning eller stroke av ansträngningen. Tandläkaren är superduktig, försiktig och bedövar rejält så jag har inget att klaga på men anspänningen för mig som alltid lidit av tandläkarskräck är av det grandiosa totalt energiuttömmande slaget. Jag är i alla fall glad för att jag kom mig för att byta tandläkare. Han sa att jag var en lättjobbad drömpatient... om han bara hade vetat hur jag fick koncentrera mig på att andas och tänka på trevliga saker. 
 
Solen har visat sig av och till idag och med den kom sköna värmestunder som dock inte riktigt har stannat kvar. Slog nyss på kupévärmaren ute i växthuset. Mina små blommor verkar må gott där ute så nu hoppas jag bara att de växer till sig rejält till det är dags att plantera ut dom i rabatterna. 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen, men först en värktablett.
 

Fullt upp

Den här dagen har liksom svichat iväg i allt möjigt och mesta tiden inne i växthuset där jag planterat och grejat med mina blomster. Började med att åka och köpa betongblock som ben till hyllor och det funkade precis enligt planen.
I kväll har kupévärmaren fått flytta in i växthuset för att inte riskera att det blir för kallt för de små liven.
Enligt väderprognosen ska det bli varmare och jag hoppas innerligt att de har rätt. Längtar efter grönska, fjärilar och svällande trädknoppar.
 
I går var jag till tandläkaren och fick en provisorisk tand i min glugg och i morgon är dags igen för ett flera timmars inbokat besök. Känner att en Valium inte hade varit helt fel. Nåja, när allt är klart någon gång framåt hösten kommer jag att kunna skratta så att hela garnityret syns. Gruvar mig mest för tanden som ska opereras bort hos käkkirurgerna. Kommer säkert att vara rejält ont efteråt.
 
 
 
 

Disigt och grått

Gråtristvädret fortsätter men idag är det åtminstone vindstilla. Kanske tar jag mig ut och ställer om bodan till sommarläge vilket bland annat innebär att snöslunga och snöspadar hämnar längst ner i hörnan och gräsklipparen närmast dörren.
Dagen kommer inte att innehålla umgänge med andra människor eftersom en framtand gick av i gårkväll. Åhhhh hemska värld .. men ska försöka limma dit den med superlim så kanske den sitter på plats över helgen. Kommande veckan innehåller tack och lov ett redan inbokat tandläkarbesök.
 
Gårkvällens middag med kära vänner var som vanligt trevlig med många glada skratt och planering inför kommande stockholmstrippen. Matupplevelserna är viktiga inslag och den här gången blir det nog ett besök i Abbas museum plus lite annat smått och gott.  Efter välkomstdrinken gräddade jag förrätten lite väl hårt. Så kan det gå när kapsylen inte är på.
 
Nu frukost och sedan arbetskläderna på.
 
 
 
 
 

Trist flygarväder

Trist väder. Regnet hänger i luften och det är tyst och stilla i grannskapet förutom något enstaka fågeldrill. Har ägnat morgonen till kroppsvård. Det är alltför lätt att glömma bort att ta hand om sin egen kropp när så mycket annat hela tiden pockar på.  Händer och naglar är en bedrövelse. Ser ut som den värsta grovarbetare plus att jag minsann inte hör till den finlemmade kvinnotypen. Usch som jag avskydde mina grova handleder och stora händer när jag var yngre. Med stigande ålder har jag förstått att ödet såg till att ge mig rejäla redskap för att reda mig och det är jag tacksam för. 
 
Mitt äldsta barnbarn har överraskat mig med två jättefina tennarmband med glittrande swarovskipärlor som hon själv har sytt. Jag blev jätteglad!
 
 

Fin morgon


 
Vaknade tidigt till strålande solsken och var snabbt ute på farstubron med katter och kaffekoppen. Grannhundarna skällde oavbrutet i hundgården när de såg mina katter som inte verkade bekymra speciellt mycket över deras upphetsning. Ve och fasa om hundarna en dag tar sig ut ur inhägnaden och anfaller mina kopplade katter.
 
I morgon är det helgdag och alltså idag någon form av helgdagsafton fast det känns inte alls så. Önskar att det slutar blåsa så att jag kan kratta slänten och hinna ta upp skräpet innan det har blåst iväg till grannen. Den här sista biten av krattningen tar kanske en halvtimme och ändå tar det emot så in i vassen. Vet inte om det är pollen som gör mig  så orkeslös och faktiskt missmodig eller om det är en kombination med den senaste tidens känslomässiga berg- och dalbana. Har huvudvärk, ont i nacken och haltar som en idiot ååååååhh stånk och stön
 
 
 

Jag måste göra så gott jag kan

 
 
Jag måste inte vinna,
men jag är tvungen att vara ärlig.
Jag måste inte lyckas,
men jag är tvungen
att leva upp till
den insikt jag har
                                                                                             /Abraham Lincoln
 
Orken lyser med sin frånvaro. Hjärnan har planer men ben och armar hänger tunga och trötta. Om det är något jag hatar i detta livet så är det denna sjukliga känsla blandad med hopplöshet och oföretagsamhet. 
Nu är jag inte den person som ger upp i första taget utan kan med milt våld tvinga mig att liksom komma igång att göra saker, men det har gått tungt som attan.
Idag har dock de lysande klarröda pelargoniorna fått flytta ut i växthuset och den taggiga daggrosbusken har blivit gallrad trots att den gjorde våldsamt motstånd. Den ryckte mössan av mig flera gånger och stack in de långa taggarna i både byxben och jacka. 
 
 
 
 
 

Morgonstundsfunderingar

Gårdagens kraftansträngningar har stört nattsömnen med både värk och andra tråkigheter så jag fann det bäst att stiga upp redan före fem. Morgonkaffet smakade underbart och Emil, min fyrfota godisråtta, jamade uppfordrande intill skåpet där kattgodiset förvaras och han ger sig inte i första taget. Solen skiner och det är drygt 20 grader i solen. Det blir utejobb dagen lång, eller så länge som kroppen står ut. Ska försöka få loss hängjordgubbsplantan ur jorden och chockväcka den i växthusets govärme.
 
Kärleken är
människans största glädje
och hennes livs största sorg.
Den är livet.
 
 
 

Vårbrukstider!

 I gårkväll och idag har jag mot alla odds lyckats kratta nästan hela tomten på 1300 m². Det har aldrig tidigare gått så lätt och fort, mycket tack vare att jag var jätteordentlig i höstas. Det som nu är kvar ska tas i morgon och sedan är det ur världen. Skönt.
 
Fåglarna kvittrade och solen värmde och jag hann både dricka kaffe hos ett grannpar och surra med två andra. Det är inte bara naturen som vaknar, även vi grannar kvittrar tillsammans när snödrivorna har smält bort.
 
Inne i växthuset var det 30 grader varmt och nu längtar jag bara efter att nätterna blir mildare så att det går att bära ut alla blomplantor.
 
Ja, det var den trevliga delen av den här dagen.
 
 
 

Supergott!

 
Häromdagen lagade jag middag efter ett recept som jag fick av vännen Göta. "Det här måste du bara testa", skrev hon och då var jag lydig och gjorde som hon sa. Jag använde billig ytterfilé och det blev mört och verkligen riktigt gott. Denna rätt kommer jag att göra många gånger. Nästa vecka tänkte jag bjuda hit mina stockholmsresevänner så om ni läser detta så behöver ni inte testlaga.
 

Bernaisegratinerad filé med blomkål
 
Bryn fläskfilén, salt och peppra
Efterstek den cirka 15 minuter i ugnen på 175 grader
Svep in den att vila i folie i cirka 10 minuter
Koka ur stekpannan med 1 dl grädde och häll även i skyn som rinner ur filérna medan de ligger i folien. Tillsätt cirka 2 msk kalvfond.
 
Dela ett blomkålshuvud i små buketter som kokas cirka 4 minuter i lättsaltat vatten. Lägg de lättkokta buketterna i smord ungsfast form och blanda ner 2 dl riven parmesanost, ½ dl hackad persilja och ½ dl hackad gräslök plus 50 gram smör.
 
Skär filén i skivor och lägg ovanpå blomkålen. Ringla 1,5 dl bernaisesås över filéskivorna och svisch in i ugnen 225 grader i cirka 10 minuter. 
 
Gott till är t.ex. potatisklyftor eller kanske bara en sallad. 

 
Valborgshelgen har varit lugn och skön med besök av två herrar och idag åt jag årets första mjukglass. Jag är vanligtvis ingen glassfantast men den här med jordgubbssmak var supergod och måttligt stor. Däremot glömde jag en viktig sak och missade att se sex söta små ragdollkattungar. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0