Roliga tider

 
 
 
Gottat mig med barnbarnsbarnen under några härliga dagar och kom hem igår eftermiddag. Jag hade lyckan att få uppleva att minsta älsklingen tog sina första steg och även följa storayster till hennes nya förskoleavdelning. Vi har också varit till fotografen och jag trängde in mig i nya rosa klänning. Egentligen är trettiofem mil inte så hemskt långt bort om man ser det i fyra timmars körtid. Visserligen trist väg men trafiken flöt snabbt och bra. Hade med mig koffeinberikad dryck för vakenhetens skull. Katterna verkade nöjda med att ha mig hemma igen.
 
I morse steg jag upp rackarns tidigt och redan halv åtta var huset dammsuget och golven skurade. Därefter plockade jag in de sista vinbären och bakade två sockerkakor.  Så nöjd med mig själv!!! Snart får jag besök av gamla vänner som jag inte umgåtts med på mer än tjugo år. Vi har inte varit ovänner utan livet har kommit emellan för oss alla på olika sätt. Ska i alla fall bli jättetrevligt och samtalsämnen lär det finnas gott om.
 
 
 
 

Supernöjd!

 
 
Supernöjd med att ha slutfört delprojekt ett vad gäller måleriarbetena med ytterdörr och annat på farstubron. Nu är den åskblå dörren och det frostade sidoglaset ett minne blott. Förhoppningsvis hinner jag med delprojekt två som handlar om att lägga nytt tjärpapper på brotaket plus att måla undertaket och räcket. Delprojekt tre handlar om välbehövlig väggmålning.

Bråda tider

Vaknade vid sexsnåret i ett väl så kyligt hus. Utetermometern visade bara tio plusgrader. Luftvärmepumpen förser nu huset med varma vindar och jag kan nog snart ta av mig morgonrocken och börja med dagens sysslor.  
Gårdagen gick i måleriets tecken. Ytterdörren med närliggande glasparti är grundmålat och idag ska målandet fortsätta. Känner mig jättenöjd med att äntligen  ha kommit igång 😊. När jag monterade bort de yttre frostade glasrutorna strömmade ljuset in i hallen och då bestämde jag mig för att sätta dit klart glas istället. Ångrar jag mig är det enkelt att sätta en frostad plastfilm på det inre glaset. Idag blir det alltså en tur till glasmästaren.
 
 
 Det är mycket som ska göras den här årstiden. I morgon ska jag och syrran plocka vilt växande röda vinbär. De är härligt mörkröda, goda och i riklig mängd. Vi lär få klä oss heltäckande med plasthandskar på händerna då vi får sällskap av höga brännässlor. 
 
 

Saftkok

 
 
 
 
Vaknade tidigt till blåst med storm i byarna och växlande solighet. Glad att jag klippte och trimmade egendomen igår. Rabatten fick också en upprensning från sådant som förväxt sig eller vissnat. Den här sommaren har blomningen inte varit som andra somrar utan allt blommade över samtidigt så nu är rabatten måttligt vacker.  Egentligen är det bara höstastrarna och de röda liljorna som står för färginslaget och så var inte planerat.
 
 
Svartvinbärsbusken formiligen dignar av bär i alla mognadsgrader. Grenarna ligger tätt ovanpå varandra och igår plockade jag de mogna bären i de översta lagren för att få grenarna att lätta och släppa ner sol i busken. På bänken står nu fem liter ångad svartvinbärssaft och ur ugnen tog jag nyss ut en ugnslåda med en kaka strösslad med röda och vita vinbär. Bärtid är en härlig tid även om det är både jobbigt att plocka, rensa och förädla till sylt och saft. Numera fryser jag saften i plastflaskor och tar fram efter behov.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nöjd

Gårdagen blev som planerat och jag fick iväg massor av saker till soptippen. Det handlar om saker som aldrig mer skulle komma till användning, åtminstone inte i mitt hus. Som extra bonus tog barnbarn som kom på besök med sig två sängbord som var i nyskick. Nu är det bara en skoter med motorn i delar som ska ut ur mitt garage. Ute i förrådet finns bland annat nio extrastolar som tar stor plats. De är ii väl använt skick och skulle behöva både färg och nytt tyg på sitsarna. Kanske ett vinterprojekt. Vissa gånger är vi många runt bordet och då är det roligt att ha sittplatser till alla. 
Hantverk, alltså saker som någon tillverkat med sina händer, slänger jag aldrig och sådant har jag rätt så gott om. Även om jag inte använder de sakerna just nu så lever hoppet om att någon i familjen blir less på slit och slängmöbeltrenden och vill byta till gediget hantverk.
 
 

Regndag

Drog ur alla sladdar och somnade gott i natt trots att åskan mullrade och regnet öste ner. Vaknade till regn och knappa 15 grader. Skönt!
Helgen har gått i lugnets tecken. I gårkväll åkte syrran och jag och plockade hallon på ett ställe i närheten av barndomshemmet. Inte lika maskfria som förra året men ändå fina och goda. Massor av hungriga knott och svettigt. Vi var också ner på två myrar där vi brukar plocka hjortron. Vi visste att hjortronsäsongen är över men i skogskanten hittade vi några övermogna som vi stoppade direkt i munnen. Doften från pors var ljuvlig och vi stod kvar lång stund bara för att njuta.
Idag blir det en välbehövlig städning inomhus. Det är kaos i förråd och garage. Under sommaren har saker bara ställt in där det fanns en tom plats och nu är det som sagt kaos där inne. Gissar att det blir en färd till soptippen framåt kvällen.
 
 
 
 
 
 

Duggregn

 
Vaknade till en skönt sval morgon med fint duggregn. Småfåglarna hoppar ivrigt omkring på gräsmattan i hopp om att hitta mask eller insekt som kryper upp när regnet rinner ner i deras underjordiska boningar. Själv planerar jag att åka och köpa hem några säckar jord för att fylla på under häcken som jag planterade i fjol. Häcken har skjutit i höjden och snart är det dags för klippning för att på sikt få den tät och fin. Längtar till dess att den är så pass hög och tät att jag kan sitta i skydd av den med mitt morgonkaffe.
Just nu har jag en lätt panik över saker som jag skulle ha gjort denna sommar men inte har gjort på grund av värmen. Nu gäller det att spika en planering och följa den slaviskt. När utomhusjobben är avklarade ska datarummet få en makeover. Tak, väggar och golv ska åtgärdas men rummet är litet så det lär inte bli alltför betungande. 
 

Skördetid

 
dag blev det äntligen svalare temperatur och det har varit helt underbart!I I skrivande stund seglar mörkgrå moln måttligt högt upp men jag tror inte att de kommer att släppa ifrån sig något välbehövligt regn så det är bara att fortsätta att vattna rabatterna. 
Strax före midnatt är det så pass mörkt att solcellslyktorna tänds. Har rätt så många nerstuckna lite här och där vid blommor och buskar och det känns så himla mysigt. Har suttit ute på altan i kväll med ett glas vitt och bara njutit av att äntligen kunna använda min nya altan. Tidigare var det alldeles för varmt. 
De röda och vita vinbären är mogna och de svarta är delvis mogna. Det blir enormt mycket svarta vinbär och jag lär få plocka i omgångar då kvistarna är så tunga att de ligger tätt ovanpå varandra. Gissar att det också börjar bli dags att plocka hallon. Saftmajan lär få ånga på i ett antal dagar. För mig är det en tillfredsställande lyx att kunna ta fram nyttig saft utan konserveringsmedel från frysen hela vintern och faktiskt har jag fortfarande kvar några flaskor. Det bjuds ingen köpesaft i detta hus.

Naken regndans

 
 
Åh jisses vad jag längtar efter vanlig svensk sommarvärme!
Den här sommaren har jag inte fått gjort nästan någonting av det jag hade planerat på grund av hettan. Målerijobben måste rivstartas så fort vädret blir lite svalare. Idag har jag inte gjort något annat än vattnat mina blomster plus hållit mig i skuggan eller inomhus. Jo förresten jag har städat uteförrådet så att det åtminstone finns lite fri golvyta. 
Grannarna bjöd på kaffe och nybakat och nu på kvällskvisten hamnade jag hos en annan granne och drack ett glas vätskersättning. Sonen och ett av barnbarnen har också hälsat på med gofika så det är verkligen inte synd om mig på något sätt. 
Det bästa med dagen är ändå att det kom lite regn sent i kväll. Ljuvligt och jag hade lust att dansa en naken regnglädjedans men avstod för att inte skrämma grannarna. Åskan har mullrat och blixtar har korsat himlen men det var mest runt omkring oss. I morgon hoppas jag på ett rejält regn och svalare tempertur.

Varmaste dagarna

Igår var det 32 plusgrader i skuggan och jag har led mig genom dagen. Duschade kallt, åt glass, korvskivor och vatten. Sent på eftermiddagen åkte jag till badstranden med en vän och det var så enormt ljuvligt att sjunka ner i svalt vatten. 
 
I morse vaknade jag till en lika varm dag och dessutom en luftfuktighet som fick golven att kännas kladdigt nyskurade. Tidigt på morgonen kokade jag marmelad på gröna tomater, ingefära och citron och naturligtvis även socker men min marmelad blev dock mer syltlik men god ändå. Därefter vidtog en del middagsbestyr eftersom jag väntade min bror med familj på middag. Lagade sjömansbiff á la vår mammas och glass med hjortron till dessert. Det är alltid roligt att träffa släkten och speciellt när barn är med. I kväll fick jag charmas av en glad och söt liten gosse med lockar i håret. 
När disken var bortplockad tog jag ut katterna på en sval luftning i kvällskymningen. Igår placerade jag ut solcellslamporna på tomten och för en stund sedan var det tillräckligt mörkt för att de skulle tändas. 
 
 

RSS 2.0