Grrr

 
 
Sista dagen i juni bjöd på en strålande skön sommardag och till min stora glädje upptäckte jag att mitt kala äppelträd har börjat skjuta nya små blad. Det finns hopp om äpplen nästa sommar. Jag har gnetat på som en igel med allt från dammsugning, kanttrimning och tomatomplantering till att skriva överklagningar för andra personers räkning.
Blir upprörd när jag tänker på hur sjukt och orättvist vårat samhälle kan vara. Många människor tror att personer som är i behov av samhällets stöd får det stöd de behöver men ack så fel de tror. Det kan finnas prydliga dokument med beviljade insatser ett visst antal timmar per månad men de blir aldrig utförda. Undrar var pengarna till de timmarna hamnar. Och det som kan göra mig nästan vansinnig är när privat inskränkt tyckande går före professionalitet. Det måste finnas otroligt många mesiga och konflikträdda chefer eller i värsta fall okunniga som låter det fortsätta. 
 
Jag glömmer aldrig när jag läste en liten bok som hette något i stil med Putte, ständigt tacksam. Den var skriven med hjälp av en ny teknik, typ pinne i munnen och elskrivmaskin, av en gravt handikappad man. Det var nog i början av 70-talet och första gången som jag upplevde att en gravt handikappad fick göra sin röst hörd. Jag blev otroligt berörd.
 
För att byta till ett positivare tonläge så vann mina resekompisar och jag femhundra kronor på bilbingo i kväll. Pengarna gick direkt till vårt gemensamm konto för taxi och sprit. Det svänger friskt i mitt liv och så hoppas jag att det fortsätter många många år till. 

En skön dag utan krav

 
Igårkväll racade jag över alla 1200 kvadratmeter med gräsklipparen inställt på lägsta läget. Blusen var dyblöt av svett och myggen var som galna i mina ben och hårbotten. Duschade darrande sockerlåg, somnade framför teven och sov till tio i morse. Vid lunchtid drog jag iväg med kompisarna till Luleå på kombinerad nöjes och shoppingresa. Sommaren bjöd även idag på härligt soligt väder. Vi pausade en stund på en uteservering med ett glas rosé. Handlade några saker med rea på reapriset men största behållningen är vänskapen med prat och skratt och i morgon blir det bilbingo. Stora slantar för att förstärka reskassan väntar på oss.
 
Hemma igen kom den snälle gamle farbrorn hit som backade på min bil igår. Han var så ångerfull och vill att den återställs så att reporna är helt borta. Han hade inte ens märkt att han till och med flyttade lite på min bil men det gjorde andra på parkeringen som fotade med mobilen och tog kontakt med mig. 
 
I morgon ska gräskanter trimmas och tomatplantorna omplanteras i större krukor. Några plantor har fyra blomklasar och då är tanken att kapa av dom så att de fyra klasarna hinner mogna. Odlar inte för att få stora skördar utan bara för att det är trevligt att kunna äta en ljummen solmogen tomat direkt från plantan.
 
 
 

Midsommar hos mig

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Midsommarafton bjöd på bästa tänkbara väder och då är allt frid och fröjd. Vi åt allt vi orkade och roade oss med att göra jättesåpbubblor och fotografera varandra. Vi såg  åskmoln i norr och hörde åskan mullra på några mils avstånd men vi klarade oss från oväder. När sonens familj åkte iväg på midsommarfiske blev det en midsommarnattssolstur till Aavasaksa där det var fullt drag med karaoke och massor av folk. Insåg kvickt att man ska vara rejält onykter för att stå ut med berusade sångoförmågor och vi var dessvärre helnyktra. Kan inte låta bli att förundras över de kulturella skillnaderna på ömse sidor av älven. Vi delade på en vichyvatten och klättrade sedan upp i utsiktstornet för att från ovan se midnattssolen förgylla älv och land. 
Hemfärden gick på finska sidan. Vi stannade till i Kukkola där sikhåvning pågick. Även där mycket folk och magiskt vackert plus att det doftade jättegott av halstrad fisk.
 
 
Det blev inga sju blomster under huvudkudden så jag blev utan drömmar denna natt. Vaknade istället flera timmar efter tuppen sjöblöt i svett. Lillkatten sniffade på min svettiga panna, rynkade på nosen och försvann. Borde kanske byta ut tjocka vintertäcket mot något tunnare och eventuellt ta av mig yllesockarna innan jag hoppar i säng. 
 
Idag har jag tagit det lugnt, vattnat blomstren och rensat lite ogräs fast det är alldeles för varmt ute för att anstränga sig. Knaprar på resterna av midsommarbufén. Iskall vattenmelon svalkar skönt i hettan. 
 
 

Lyckliga minnen

 
Midsommar närmar sig med stormsteg.Har som vanligt inga vidlyftiga planer. Har handlat hem en bit skinkstek för grillspett á la Gunilla plus ägg, lax och räkor. Hembakad klådda finns i frysen och härlig dill i grönsakslandet. Minimalt men det får räcka. En midsommartårta ska som alltid bakas. En blomsterkrans till ytterdörren är ett måste och den här midsommaren blir det med nyutslagna syrenkvistar från ljuvliga bondsyrenen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glad i kransen. Brorsan bjöd på Mojito ... drack flera glas ... försvinnande gott.
 
 
Medan min varma och glada mamma levde var midsommaraftonen en glad och bullrig tillställning som åtminstone jag och familjens barn älskade. Vi gjorde midsommarstång och blomsterkransar tillsammans och dukade långbord utomhus med finservisen. Mamma, syrran och jag fixade maten. Pappa och bröderna bar ut bord och stolar och satte igång grillarna. Både stora och små grodor dansade runt midsommarstången och svägerskan ordnade roliga tävlingar av olika slag. Barnen var lyckliga. Vissa herrar blev glada i hatten under kvällens gång men så här i efterhand kan jag väl tycka att det inte var något att hetsa upp sig över. (Vilket jag gjorde) Jag har aldrig gillat kombinationen barn och alkohol men som sagt vi hade trevligt så inga barn kom till skada. Under bordet tuggade knotten på våra ben och myggen sög blodet ur oss men alla var glada och fotografierna blev jättefina minnen. Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på gemenskapen och glädjen och är evigt tacksam över att mina föräldrar och alla andra som var med har fina upplevelser i minnets skafferi.
 
Numera är det skralt med den gemenskapen och det sörjer jag i djupet av mitt hjärta. Konstellationer förändras över åren och människor har med sig olika livsbagage och därav förhållningssätt som ingen annan kan förändra. Det får man vackert respektera och önska lycka till i livets karusell. En kedja är som bekant aldrig starkare än sin svagaste länk. 
 
 

Måndag morron

Har haft en underbar helg med två av mina barnbarn. Inga bråk, bara trevligheter. Vi har bakat och lagat mat och igår var även tre av deras kompisar hit på våffelmellanmål. I gårkväll somnade jag innan jag ens visste att jag låg i sängen.
Helgvädret har varit för blött för utevistelse men idag strålar solen från en nästan klarblå himmel. Några molntussar högt upp seglar raskt österut eller kanske är det norrut.
Idag ska broplanet byggas klart och sedan blir det sagoskogen där Guckusko växer. Förhoppningsvis får jag med mig en fotointresserad som inte räds de blodtörsta myggorna.
Måste också ringa någon med grävmaskin för nu har det förhatliga slukhålet öppnats igen. Är rädd att något djur ska ramla ner och begravas av rasande jordmassor.
 
 
 

Farmorsdag

Barnbarn ligger och läser i gästrummet och jag har plockat ihop efter dagens aktiviteter. Det har regnat större delen av dagen så det blev inneaktiviteter. Barnen har fått lära sig att baka klådda på det sätt jag gör i brist på vedeldad ugn. Alltså ugnen på högsta temperatur och en plåt i nedre delen av ugnen. Degen blev näst intill kladdfri och lättjobbad och de kavlade och krusade och skjutsade in i ugnen med bakuspjölken utan missöden. Klåddorna blev jättegoda och barnen var nöjda. Så även jag. Underbart att få föra klåddbakningsarvet vidare till barnbarnen. 
 
 
    
Palt och bacon var middagsönskemålet och så blev det också. Barnen åt av hjärtans lust till farmorshjärtats stora glädje.
 
 
Regnvattnet porlar ljudligt i stuprören och himlen är gråtung. Åskan mullrade nyss på avstånd men försvann, kanske ut till havs. Snart dags för John Blund.
 

I snickarbranschen

Shortsväder idag. Härligt! Varit utomhus precis hela dagen. Börjat med brobygget, eller rättare skrivet ett sluttande broplan ut från utebodan speciellt för gräsklipparen och snöslungan. Den gamla var helrutten med risk för genomtramp, fall och fotledsbrott. Har mätt och sågat så att det nya blir exakt samma mått som den gamla. Lånade syrrans skruvdragare då min egen gått sönder.
Blev tvungen att ge upp när det bara återstod att skruva fast ytbrädorna på grund av en synnerligen blodtörstig mygginvasion. Min kisse som är lite tilltufsad efter ett försök att ansa hans päls med en trimmer inspekterade noggrant mitt bygge. 
Egentligen började bygget med att lägga två betongplattor som underlag för broplanets framkant. Tänkte att det skulle vara en enkel och snabb match men ack så jag bedrog mig. Än lutade plattorna hit och än lutade de dit så det tog sin modiga tid att få det något så när. 
 
 
I morgon tar jag semester från allt vad arbete heter och ägnar mig åt trevligheter tillsammans med vänner. 
 
 

Kvällstankar

 
Egentligen hade jag tänkt skriva om att jag avskyr maskrosor så till den milda grad att jag gått omkring med en pumpspruta och förgiftat varenda en som jag såg innan jag blev alldeles yr i mössan av att gå dubbevikt. Ryggen gillade det inte heller. Min rygg har inte vållat mig några större bekymmer på flera år sedan jag gjorde en radiofrekvensdenevering som innebär att läkaren går in till aktuella nerver med en metallspets som värms upp till 80 grader och då förstörs höljet på nerverna i ryggen som skickar smärtimpulser till hjärnan. Därmed når inte smärtimpulsen hjärnan och jag känner ingen smärta. Alltså har min rygg inte blivit av med de gamla skadorna men jag har sluppit smärtan på grund av RF-behandlingen. Nu verkar det tyvärr som att höljet har återhämtat sig och jag har återigen känslan av att ryggen ska gå av på mitten. Smärta är kroppens varningssignal om att något är på tok och att göra den här behandlingen gjorde att jag kunde jobba några år extra men om det på sikt är bra för min rygg är jag långt ifrån säker på. Kanske har behandligen rent av inneburit att mina ryggskador förvärrats på grund av att jag inte känt varningssignalerna. Ett kvinnoliv är inte mycket värt. Vi ska tydligen utbilda oss, skaffa barn, hjälpa gamla föräldrar och jobba utav helevete till dess att vi stupar utarbetade och dessutom med en orättvist usel pension. Idag vill vi så gärna tro att kvinnor och män är nästan jämställda men för mig gäller fortfarande en bild som etsat sig fast i min hjärna från årskurs sju eller åtta. Alltså året 1963 eller 1964. Det var mattelektion och matteläraren stod som vanligt lutad över några killas bänkar där det tydligen pågick något intressant. Vi, några tjejer och jag,räckte upp handerna och ville ha hjälp och då vände läraren flinande på huvudet medan han sa: Ni flickor kommer inte att behöva kunna det här ...
 
 

Tisdagsgöra

Åkte till Tornio på eftermiddag och mötte upp Esko som tog Viking line plus tåg och buss via Finland när anslutningsflyget Stockholm - Luleå var inställt på grund av strejken. Jag hade med all säkerhet suttit i huvudstaden i ett hotellrum och väntat på ett sms från Sas om flygbiljett hem men han som är en van resenär med interrailresor varje år fixar sig hem på egen hand. 
 
 
Dagen har bjudit på sol och trädgårdsarbete. Helt perfekt. Pionerna jag grävde upp häromdagen som jag trodde hade dött under vintern visade sig vara vid liv så den jag hade kastat på skogskomposten blev hämtad och nu är de delade och planterade. Blir spännande att se om de överlever. Egentligen ska pioner delas på hösten när de gått i vila.
 
Det är mycket märkligt men behållarna för återvinningsbart är ständigt överfyllda i mitt hus. Fattar inte hur det är möjligt. Var till soptippen med fullastad bil idag igen. I och för sig hade jag städat lite i bodan men det gjorde jag även för några veckor sedan. Känns alltid skönt att lämpa av skräpet.
 
I morgon ska lilla undantagsrabatten få en genomgång och kanske utvidgning och därmed högre status. Den som spar den har och det gäller även småplantor som tas tillvara utifall att någon behöver. 
 
 
 
 
 

Dagen efter

 
I gårkväll var jag totalt tömd på kraft efter en heldag i trädgårdsbökandets tjänst. Gick ut hårt och började med gräsklippning men övergick till perennuppgrävning som kändes mer akut. Mina fina Aurikler fyllde mer än bildens skottkärra. Visst är de fina när de blommar men blomningen är kort på försommaren så de har varit lite malplacerade i altanrabatten där jag vill ha överdådig blomsterfägring. Istället för att köra plantorna till skogen lade jag ut en bortskänkesannons på säljsidan och vips hade alla plantor nya hem. 
 
När jorden var rensad på rötter, gödslad och påfylld med lite mer jord var det äntligen dags för mina sommardahlior och pysslingkragar att hamna i rabatten. De har tyvärr blivit lite väl höga men är annars fina så jag hoppas att de buskar till sig snabbt. Strax efter midnatt var det bara fyra plusgrader men jag orkade inte gå ut och täcka över. Idag ska jag åka och köpa täckplast för säkerhets skull. Vore trist om allt frös bort.
 
Idag ska jag klippa klart gräsmattan men i övrigt försöka hålla mig från utejobb. Min rygg skriker. Fötterna likaså. Ja förresten händerna är också med i skrikakören. 
Det roligaste jag vet är trädgårdsjobb men jag är usel på att sätta stoppgräns för när min kropp inte orkar mer. Men är supernöjd med gårdagen. Nu får sommaren somra allt den förmår och jag ska bara vattna, rensa lite ogräs och klippa gräsmattan. 
 
 

Lyckligt lottad

 
 
Vaknade tidigt till strålande morgonsol och en förväntansfull kisse på var sida om kudden. Kvarteret sover och jag och katterna har varit ute och lapat morgonsol och njutit av stillheten. Gått den vanliga maskrosupptagarrundan medan katterna har nosat runt nattens händelser. Vore roligt att se de bilder de får i sin hjärna. Förmodligen betydligt mer mångfacetterad än vad vi människor förmår. 
 
Idag ska plantorna ner i jorden. Snart ladda med en rejäl frukost och sedan på med jordbrukarstassen. Är oerhört sugen på att förverkliga några trädgårdsdrömmar men grävandet avskräcker. Det är ett digert arbete att gräva femtio centimeter brett och femtio centimeter djupt i många meter. En allt starkare god drink placerad etappvis som lockbete kan vara en lösning. Bättre och bättre för var meter tra la la la la la laaaaa
 

Fredag igen

Sommarens första liljekonvaljbukett från barndomens plockställe.
 
Vädret kan verkligen sätta prägel på hela tillvaron. För mycket av det ena eller andra är begränsande. Idag har det varit hyfsat bra till för några sekunder sedan då regnet återigen piskade mot rutan fast solen lär vara tillbaka lika kvickt som den försvann. Har dock hunnit städa upp det värsta skräpet från tomten och altanen. Fick god hjälp av två tjänstvilliga sommarlovslediga barnbarn.
 
 
 
 
Ute i växthuset är det trångt om saligheten och en del plantor lär ha blivit långa och rangliga i trängseln. Jag har nog aldrig planterat ut sommarblommorna så sent som detta år. I morgon om vädret är hyfsat stabilt ska de ut i rabatterna så att tomaterna får mer utrymme. Tomatskivorna jag lade ner i jord har verkligen varit växtvilliga och har redan en massa blomknoppar. Kommer nog aldrig mer att köpa tomatfrön när det är så enkelt som att skvia en tomat och peta ner skivorna i lite jord.
 
 

Ännu oväder

 
 
Stormen har inte lagt sig ännu men är några sekundmeter lugnare. Regnet piskar fortfarande i vågrätt läge och himlen är grå fast jag har en känsla av att molnen är betydligt högre upp jämfört med i går så det kanske finns hopp om bättre väder.
I natt har jag sovit en stund då och då och däremellan varit ut i garaget och kollat genom fönstret att växthuset står kvar. I morse var det bara 4,5 grader ute i växthuset trots att kupévärmaren snurrat på hela natten. Nu får den snurra även dagtid. Tomater gillar inte temperaturer under fem grader.
 
Dagens innejobb ska enligt planen vara att börja med innerdörrsmålningen men jag känner verkligen inte för det. Först ska morgonstädningen avklaras. Disk, bäddning och dammsugning. Har man två katter så får man vackert dammsuga minst en gång per dag då kattsand har en otrolig spridningsförmåga. 
 
Nä som sagt inget måleri idag. Är inte alls på humör för det. Mer lockande är en biltur österöver. Behöver en ny tavelram då en av mina favorittavlor ramlade ner från väggen häromdagen på grund av att jag använt för vek krok. 
 

Oväder

 
Regnet piskar hårt och stormen tar tag i huset så att det knakar betänkligt. Tycker att stormen ökar i styrka. Till och med stora cembratallen svajar rejält och till synes vindplågade trastar med ungar i boet traskar omkring på gräsmattan i hopp om att finna mat till sina små. Hela altan är full av björklöv och kvistar. Har plockat in alla uteblomkrukor så de är i säkerhet. Ännu står växthuset pall men jag lär få hålla koll så länge det är stormstyrka i vindarna. Har säkrat takluckorna och dörren så jag håller tummar och tår för att det håller. Nä fy det här vädret gillar jag inte. Alltid orolig för att något ska blåsa sönder.
 
Idag har jag stått nära ugnsvärmen och bakat. Det blev ett trettiotal klåddor och cirka hundra kanelbullar. Inte de snyggaste bullarna men förhoppningsvis ätabara. Om vädret är lika eländigt i morgon börjar jag nog med innerdörrsmålningen. Dörrarna ska först tvättas, slipas och eventuellt spacklas om det behövs innan det är dags för grundfärg. 
 
 
 
 

Höstväder

 
Vaknade i natt av stormvindar och regn som smattrade mot rutan. Steg motvilligt upp och tassade iväg mot garagefönstret för att kolla att växthuset stod kvar. Sedan tillbaka till sängvärmen och några timmars god natts sömn i väntan på att bege mig ut i kylan för ett blodprov på sjukhuset. Att lämna fasteprover utan att dricka morgonkaffet är ett stressmoment som rubbar hela min tillvaro.
 
Temperaturen utomhus är bara fem grader. Känns verkligen som höstruskväder. Funderar på att stå i ugnsvärmen idag. Mjukkakor hägrar. Kanske något kakaktigt också. Är otroligt less på affärernas matbrödsutbud. Eftersom min huvudsakliga föda består av typ gröt, fil och smörgåsar vill jag ha bra bröd som inte blir en degklump i munnen efter några tuggor.
 
Vad gäller mitt kära äppelträd lär jag få njuta av gamla bilder. Jag tror och hoppas att det överlever men det lär inte bli någon blomning att tala om och därmed inga äpplen till eget äppelmos. Snyft.
 
 

Tisdagmorron

 
Vaknade osedvanligt tidigt och njuter av stillheten innan grannskapet vaknar till liv. Himlen är helmulen, grannens flaggvimpel hänger slak längs stången och på avstrånd hörs spovens drillande läte. Utetempen visar ynka åtta grader. Ute i växthuset är det bara 14 grader trots kupévärmarinsats från midnatt till vid femsnåret.
 
Igår grävde jag upp två pioner och lite annat som inte klarat vintern. Går i trädgårdsfunderingar med stor lust för att göra sådant jag planerat sedan länge. Kruxet eller hindret är allt grävande som krävs. En grop som är femtio centimeter bred och femtio centimeter djup är jobbig att gräva i synnerhet när det med största säkerhet också finns en stenbumling i botten som måste bort. Är i en period av muskel och ledont i hela kroppen. Faktiskt den värsta perioden på flera år. Skyller på en kolesterolsänkande medicin eller också är det de kraftiga väderomslagens fel. 
 
Nu påtår och sedan kurs mot dagens äventyr,
 
 
 
 
 

Nationaldagsfunderingar

 
 
Idag på våran nationaldag är himlen bitvis gråmulen fast solen visar sig allt längre stunder och ett par viggenplan har dundrat fram högt upp i skyn. Jag har gått min vanliga runda och grävt upp de förhatliga maskrosorna och nu är en rabarberpaj i ugnen. Rabarber Elmsblitz från egen odling.
 
Väderomslagen ställer till det i mina leder och värken är frustrerande när det finns hur mycket som helst att ta tag i. Måleriet är först på tur så fort blomplantorna är ute ur växthuset och nergrävda i rabatterna. 
 
Funderar på att börja gräva en fåra för att plantera en häck mot grannens maskrosodling. Ungefär tio meter skulle räcka till att börja med för att få till lite avskildhet på husets entrésida. Hitintills har jag suttit på farstubron inför öppen ridå med morgonfikat men det skulle som sagt vara skönt med en häck som insynsskydd för en liten utegrupp. 
 
 
 
 
 

Farmorsdag

 
 
Igår agerade jag chaufför som extrabil till ett gäng grabbar som skulle ut på upplevelsekalas i skogen med allehanda roliga tävlingar och mörka upplevelser inne i en gammal militärbunker. Stämningen var på topp när jag lämnade av dem och fortsatte mot IKEA tillsammans med storasyster som inte var sugen på att följa med mamma och pappa på lillebrors 11-årskalas. På IKEA köpte jag bara en ram för 79 kronor, uppladdningsbara batterier och gröna servetter. Utanför kassorna blev det grillkorv och mjukglass.
Vi hade jättetrevligt på våran resa och hemma igen fick jag hjälp med att kärra bort några kärror trädgårdsskräp. Sedan blev det fotbad med massage och nagellack för storasyster.
En rolig dag som var frustrerande motig på morgonen på grund av en envis värk i armar och axlar. Ipren och Voltaren gav så småningom viss lindring. Nu är jag på gång ut med sekatören i högsta hugg. Körsbärsträdet är till 99,9 procent dött men gör ett försök att chocka igång det genom att beskära det rejält. Dock ingen vetenskaplig metod.
Äppelträdet är min trädgårds största sorg just nu då det inte verkar må så bra. Bladen och blommorna är ännu pyttesmå och verkar ha svårt att slå ut. Jag ha vattnat rejält och gödslat så nu väntar jag med spänning på ett mirakel.

Stormvindar

 
Varit utomhus större delen av dagen och bland annat fått igång gräsklipparen med hjälp av en bensinsup i tandstiftshålet. Kände mig supernöjd. Orkade inte klippa hela gräsmattan som för övrigt är i bedrövligt skick efter vintern. Sorgligast är dock att äppelträdet inte verkar må så bra. Det verkar som att en del blad och knoppar frusit, torkat eller också är det någon parasit som bosatt sig i mitt älskade träd.
 
Dagen har verkligen bjudit på virvlande svala vindar som kommit från alla håll. Häggblommorna har virvlat runt som snöflingor. Grannens flaggvimpel visade att vinden kom från norr och min broflagga visade att vinden kom från söder. Glad att jag inte planterat ut mina blomplantor. 
 
Rabarbersaftsladdningen jag ställde i ordning häromdagen blev klar i dag men den blev inte lika god som vanligt eller också är det mina smaklökar som luras. Trist. Funderar på att göra en ny laddning.
 
Avslutade dagen med att doppa håret i parisbrun färg som jag köpt Dollarstore för trettio kronor. Reapris så klart. Nu sitter jag här i det närmaste svarthårig och funderar på hur länge det kan ta innan färgen bleknat några nyanser. 

Torsdagsgöra

 
Vackervädret fortsätter fast idag var det uthärdligare, åtminstone i skuggan. Dagens uteprojekt blev att rensa daggrosen på gamla stammar. Hemskt göra på grund av alla vassa taggar och då speciellt när man gör det med bara armar. Dock dubbla arbetshandskar på händerna. 
Är just nu inne i en period då jag är sjukt sugen på att baka så idag blev det en långpanna philadelfiabullar. Vansinnigt smarriga och livsfarliga att ha i närheten av mig. En burk fick följa med till yngsta barnbarnet som fyller elva år idag. Stora killen! Fattar inte att åren gått så fort. Det sägs att tiden går fort när man har roligt så jag måste ha haft vansinnigt roligt i väldigt många år. 
 
 
 

Lugn dag

Idag var himlen stundvis gråmulad och under natten droppade lite regn ner från skyn. Mycket välbehövligt för människor, djur och natur.
Själv har jag inte gjort så många knop på grund av den fuktiga värmen. Förtog mig igår vilket inte passerar ostraffat. Passat på att införskaffa två par sköna shorts. Ett nätt lite tuffare i svart och vitt för hemmabruk och ett lite mer anständigt klassiskt när så krävs i marinblått. Ett linne med perfekt passform följde också med hem.
 
         
 
Hemma igen vispade jag ihop Leilas morotskaka som passar att frysa i färdiga bitar som tinar snabbt när någon tittat in på kaffe eller om jag vill bjuda någon granne oförhappandes. Kakan blev lyckad fast i mitt tyckte för tjockt lager topping.
 
 
Igårkväll hämtade syrran och jag rabarber i barndomshemmets forna trädgård och i morse ställde jag i ordning en stor sats rabarbersaft som ska stå och dra i två dygn. Enligt mitt tycke sommarens godaste saft.
Förra sommaren planterade jag en oxalsyrefattig rabarberplanta här hemma men den ger än så länge bara några stjälkar. De gamla sorterna innehåller tydligen väl mycket av oxalsyra som inte är alltför nyttigt för oss människor.
När jag var barn var rabarberkräm ett mycket vanligt mellanmål eller vardagsefterrätt sommartid och jag tror inte att någon av oss tog skada av den. Däremot var det nog mer onyttigt att den kokades i aluminiumkastrull. Efter rabarberkoket var alla beläggningar borta och kastrullen blänkande som ny.

RSS 2.0