Otryggt för äldre

De flesta som dött av corona i Sverige är personer på äldreboenden och det är skamligt att de mest utsatta som behöver samhällets skydd och omvårdnad finns i verksamheter med bland annat stor personalomsättning, låg bemanning, ofta outbildad personal och utöver detta stora hygienbrister. 
 
Det värsta och det som gör mig förtvivlat orolig är att så många dömts till döden per telefon via ett samtal mellan en sjuksköterska och en läkare. Jag kan inte förstå att det ens är möjligt med läkarhedern och sjuksköterskehedern i behåll att sätta stämpeln palliativ vård på en äldre människa som har feber och är rosslig men som läkaren inte ens träffat och undersökt. I och med beslutet om palliativ vård medicineras personen med lugnande och smärtstillande mediciner som  sakta men säkert leder till döden. Detta är inget jag hittar på själv utan äldreprofessorn Yngve Gustafsson har i både teve och övriga medier beskrivit precis vad som händer just nu i vårt land.
 
Personligen känner jag till två dödsfall i bekantskapskretsen som berodde på obehandlad lunginflammation. Personerna bodde på två olika äldreboenden i två av grannkommunerna. Personalen misstänkte corona och isolerade personerna. Ingen av dom blev undersökt av läkare och ordinerad antibiotikabehandling. Den ena kördes till akuten först efter flera dagars feber, rosslande och kräkningar men dog några timmar senare. Både hade en bakteriell lunginflammation  som ofta drabbar äldre. Båda dessa personer hade med antibiotikabehandling förmodligen fått leva ännu en tid men så blev det inte.
Jag orkar inte ens tänka på alla äldre som faktiskt drabbades av corona och som hade tillfrisknat om de fått behandling i tid. Det är helt åt helvete att anhöriga ska vara de som ser till att deras mamma eller pappa får den vård de har rätt till. 
 
Jag känner mig absolut inte trygg inför vad som väntar mig om jag blir i behov av äldreomsorg. Reformen då kommunerna tog över ansvaret för äldres sjukvård måste vara det mest idiotiska som hänt när det gäller äldres sjukvård. Många outbildade på golvet i verksamheten, stor personalomsättning, låg bemanning och endast en sjuksköterska för ett helt område. Nattetid är det ännu glesare med sjuksköterska trots att äldre till exempel behöver bedömningar och smärtstillande även nattetid. Jag ryser när jag tänker på hur många som får ligga och lida sig igenom nätter i hemska smärtor i väntan på att få en morfininjektion av sjuksköterskan som kör runt i natten mellan olika boenden. Äldre kan också bli akut sjuka nattetid och då får enligt uppgift inte personalen på golvet tillkalla ambulans förrän sjuksköterskan gett klartecken.
 
Som diabetiker tänker jag bland annat på att om jag har gått låg i socker, svettas och är arg och förvirrad ger de mig kanske en valium istället för ett glas mjölk och en smörgås. Någon kanske av okunskap tror att jag behöver mer insulin. Att ge en diabetiker en injektion insulin när personen gått låg kan i värsta fall bli en skjuts in i döden. Jag tror att det är många som inte känner till detta faktum. Idag delegeras insulingivandet till i stort sett all personal som jobbar på golvet inom hemtjänst och på äldreboenden. Helt ofattbart åtminstone för mig som vet vilka följderna kan bli.
 
Att jobba med äldre multisjuka och ofta dementa kräver välutbildad personal som grundar vård och omsorg på beprövad vetenskap och inte på godtyckliga personliga åsikter. 
 
För att avsluta detta inlägg med vad det började med så skulle det vara intressant att få siffror på hur många äldre som dött av utebliven behandling för behandlingsbar sjukdom men fått en godtycklig stämpeln palliativ vård på grund av corona fast de inte hade det viruset.