Kli i fingrarna

 
Nu vill jag jordbruka, gräva upp och ner och plantera ut mina blomster som detta år är ovanligt få. Min plan är att till 99 procent ha fleråriga växter för att göra mina ägor lättskötta och kunna åka iväg hemifrån utan att skynda hem för att vattna. Ett stort bekymmer är alla dessa maskrosor med sina långa stjälkar som gör gräsmattan så ful redan dagen efter en klippning. Igår köpte jag en giftgelé och gick omkring och duttade på alla jag såg fast egentligen tjänar det ingenting till då gräsmattan hos grannen närmast består av miljarders maskrosor. En annan granne på andra sidan vägen krattar aldrig sin gräsmatta och klipper inte onödan och där minsann växer inte en endaste maskros. Maskrosor lär trivas i mager jord så det är väl därför de så gärna kryper över till mig.

som vanligt

 
Vardagslunken är igång igen efter några underbara dagar hos mina kära barnbarn och barnbarnsbarnet i Umeå. Vädret, både där och här, har inte varit någon höjdare och nu är jag rejält less på allt regnande. Vill ha sol och torrt så att det går att jordbruka och måla.
I gårkväll begav jag mig ut i kulturnattas folkvimmel och lyssnade på musik i full vintermundering för att inte frysa ihjäl. Idag har jag värk överallt förmodligen av att stå stilla rakt upp och ner i många timmar. 
Idag fyller kär vän år och det vankas kalas och trevligheter. Ska försöka rigga upp mig lite men först dammsuga bort förarglig kattsand som har en tendens att sprida sig i hela huset. 
 

Söndagsgöra

 
Just nu känns det hoppfullt då himlen är blå med glest svävande vita molntussar och vinden kommer från väst. Denna söndag har precis som alla andra dagar innehållit både kaffegäster och utejobb. Fixade lite ute i växthuset och råkade ramla med en betongsten i famnen. Tur i oturen så gick endast en pelargonkruka sönder men själva växthuset och blomman klarade sig oskadda så även ramlerskan själv.
 
 
Har äntligen satt upp presentfågelholken med rosa tak och även försökt klippa bort lite hår på min långhårige fyrbente vän då han har besvärligt med hårbollar. Det gick inte så bra. Katter har långa och vassa klor.
 
Nu räknar jag timmarna tills jag får träffa mina kära barnbarn och barnbarnsbarnet. Vi bor alldeles för långt ifrån varandra. Jag vill ju baka bullar med lilla Ines, rita, klippa och klistra och läsa sagor i det oändliga. Sagor kan man i och för sig läsa via Skype fast då har man ingen varm och mjuk liten älskling i knä. 
 
 
 
 

Vårvindar friska

 
Förra sommaren fick jag blåsippeplantor av min snälla syster och nu lyser några små blå i rabatten. Underbart att de överlevt vintern. Just nu knoppas och skjuter det skott överallt bland växterna på min tomt. Den här tiden är med råge värt allt jobb som våren innebär.
Lecablocken är hoplagda till en utegrill och ugnsplåt till briketterna och galler är införskaffat så nu är det bara att grilla sommaren lång men idag för det blåser nästan storm. 
Den fina fågelholken med rosa tak ska sättas upp i björken om en liten stund men jag oroar mig lite för hur jag ska skydda småfåglarna från ekorrarna som skuttar omkring i träddungen intill. Funderar på att sätta en bur av hönsnät runt hela holken. 
I kväll vankas trevligheter så jag ska försöka ta det lite lugnt och putsa till mig lite. Kanske byta ut kladdiga målarbyxorna mot klänning och klackeskor.

Regn hos mig

Ja inte har det varit något önskeväder men för gödsling av äppelträd och bärbuskar har det varit perfekt så den nyttan ledde dagens väder till i alla fall.
Nytt tyg till kökets stolar är inhandlat och istället för det vinröda som funnits med i 15 år blir det nu beigebrunt med lite grov struktur vilket passar bra till de nya köksfärgerna. Önskar att budgeten hade tillåtit ett nytt köksbord men tyvärr får det bero tills vidare.
Just nu har jag för många järn i elden plus att vädrets makter sabbar det allra viktigaste som väntar nämligen omkittning och målning av fönster. Måste måste måste fast det tar emot. Får försöka tänka på hur lycklig jag kommer att vara när allt är gjort. 
Till helgen väntar fest med vänner och det ska bli så himla kul att träffas och spåna inför sommaräventyret.

Skitvädergöra

 
Häromdagen damp äntligen den senaste fotoboken ner i brevlådan. Stor, tjock och vacker men med flera förargliga stavfel och även foton som hamnat lite fel eller inte blev som jag trodde. Nåja det är inte hela världen. Det fina med boken är alla foton på mina nära och kära och de är fina hur som helst. Nu är nära tusen foton från min digitala fotskatt från 2003 fram till 2014 i bokform. Hädanefter ska jag försöka göra fotoböcker för ett år i taget och kolla stavningen ytterst noggrant. En digital systemkamera står högt upp på önskelistan. 
 
Som rubriken antyder har vädret varit skit idag. Passade på att kolla runt på ortens butiker efter ett nytt tyg till stolsitsarna i köket. Har kanske hittat ett passande. Hittade också en gurkplanta som utlovade stor skörd av minigurkor. Som final på dagen hängdes de nya köksgardinerna på plats. Känns kul med nytt och annnorlunda mot allt tidigare.
 
Nöjd med dagen och glad över det som blev gjort.
 
 
 

Äntligen sol

Vaknade till strålande sol på klarblå himmel och blev jublande glad. Utejobb dagen lång, tänkte jag men ack så jag bedrog mig för nordanvinden var riktigt ettrig. Istället har tvättmaskinen fått jobba konstant och tvätten torka utomhus för första gången det här året. Också en härlig känsla att ta in alldeles slät och friskt doftande tvätt. 
Har länge haft långbyxor som varit för långa och haft fula uppvik längst ner. Idag blev de äntligen uppfållade trots krånglande symaskin. Typiskt att maskin krånglar när man ska sy något som bara tar några minuter. Har också lånat bil med dragkrok, hakat på mitt släp och kört hem en stege som dottern köpt till sitt hus. Hon ska måla sitt stora hus och jag måste ta mig an mina fönster men gud så det tar emot. 
Att som kvinna vara med hus är en ständig lärokälla och arbete saknas aldrig, fast jag älskar det verkligen. Ja faktiskt så mycket att jag har svårt att åka hemifrån. 
Själva trädgårdsdelen har krävt massor av arbete under många år och då mest med att gräva upp och utrota men nu är den i bra trim och väldigt lättskött med tanke på att jag ska orka sköta om den så länge som möjligt. Tycker åren rullar på alldeles för snabbt numera.

Söndag

Himlen liknar en gråväderstavla och vinden kommer fortfarande norrifrån. Alltså inget drömväder för den som vill vara utomhus. Började istället dagen med att sy klart de tre fuskrullgardinerna till köksfönstren. Nu fattas bara krokarna som de ska hänga i. Därefter hoppade jag i bilen och drog iväg till dottern där jag greppade en kratta och gjorde henne sällskap i kratteriet en stund innan hon bjöd på lunch. Hips vips bestämde vi oss för att åka iväg och motionera ... kanske inte på de traditionella sätten men vi har i alla fall spatserat ett antal timmar och blev rejält trötta på kuppen.
På hemvägen höll vi på att krocka med en bil som av någon anledning missade ett trafikhinder där det bara ryms en bil och i det här fallet var vi nästan förbi hindret när den andra bilen körde in i de höga kantstenarna på sin sida där vägen avsmalade till en fil. Pang och punktering för den andre bilföraren medan vi glada körde vidare. Man kan ju fundera om människan bakom ratten var onykter, blind, dement eller missade varningsskylten före hindret. 
 
Nu i kväll känner jag mig väldans nöjd med dagen och ser fram emot morgondagen då den nya fotoboken förhoppningsvis dimper ner i min brevlåda. Är så nyfiken. Hädanefter ska jag göra årsböcker så att de inte blir så tjocka och tunga. 

Shopping

Mulen himmel och nordliga vindar är inget höjdarväder då man mest av allt är sugen på att vara utomhus och jobba med sommardrömsförverkligande aktiviteter vilket i mitt fall innebär både upprensning och en del grävande.
Idag var dock planen shopping av ljusa jeans och någon passande somrig överdel. Hittade vad jag sökte plus en myslångklänning då erbjudandet var köp 3 betala för 2. 
Tanken var också att besöka en handelsträdgård men orken räckte inte så det får bli en annan dag. Härdigt päronäppelträd hägrar.
Hemma igen lyckades jag skruva fast den andra kökslampan. Konstig upphängningsanordning och besvärligt att samtidigt hålla upp lampan och skruva uppåt då armarna värker och skruven flera gånger trillar ner på golvet. Tror att Ikea fått för sig att en människa har tre armar. Nu ska jag bara sy de nya köksgardinerna så är köket som nytt. 
 

Sommardrömmar i ruskvädret

Mina två nattgästande barnbarn blev hämtade i kväll och här blev det tyst och lugnt och lillkatten vågade sig fram igen. Vi sov länge och sedan har stortjejen fixat både lunch och middag till oss. Duktig för sina 12 år och gott blev det också. Disken tog jag hand om då det inte längre finns någon diskmaskin i detta hus och diskstället kräver vana för att nyttja det maximalt. 
Just nu är jag sugen på att fly bort i en romantisk trädgårdstidning och en god chokladkaka inom räckhåll. Kanske trotsar jag kyliga ruskvädret och beger mig till "Draggen" för ett litet inköp. Ute i växthuset mår plantorna gott med  hjälp av värmestöd och de tidigare bleka plantorna har fått lite mer klorofyll i sina blad och gräsmattorna har också börjat skifta i grönt. Ljuvligt.

Bradag

Precis som de flesta andra dagar så har den här dagen varit både givande och bra. Dagen började hastigt då dottern knackade på dörren medan jag fortfarande befann mig hos John Blund. Efter kaffe och lite surr så styrde vi kosan mot en plantskola för att se om de fått hem päronäppelträd. Tyvärr var alla träd och buskar trångt instuvade i ett garage på grund av kylan så hem med oss kom istället några färggranna pelargonior och två rikgivande tomatplantor.
 
I kväll smattrar regnet på taket och i gästrummet sussar två barnbarn. Fem av mina barnbarn har varit här idag så jag klagar inte. I morgon ska vi åka och köpa många säckar jord till utekrukorna. Jag brukar börja i god tid med det tunga att fylla jord i krukorna och sedan plantera när frostnätterna är över.
 
Idag monterade jag upp en av de nya kökslamporna och det var minsann ingen enkel match. Den hängdes inte upp på vanligt sätt utan en metallplatta skulle först skruvas fast i taket plus en massa annat pill. Oj orden som kom ut ur min mun osade och det var nära att lampan åkte ut i soptunnan, men till sist fick jag dit den och en jädrans tur för lampan var att den fungerade.
 
 
 

Tisdag

 
Träd och buskars knoppar sväller och allt fler perenner överraskar med att ha överlevt vintern. Idag var vädret minst sagt trist men nu i kväll verkar solen vilja titta fram och då har jag som alltid om somrarna gått runt och hälsat på mina växtvänner. Allt är ansat och städat efter bästa förmåga och nästa etapp är att bygga en utegrill av lecablock och tegelstenar som blivit över när jag tagit bort rabatter genom åren. Ja livet är underbart just nu. Hör både fågelsång från dungen intill och dripp dropp från hängrännan utanför. 
 
Ett inneprojekt väntar fast det känns inte speciellt lockande. Har klippt till de tre nya köksgardinerna typ rullgardin med bladigt mönster. Jag borde ha köpt ytterligare en halvmeter med tanke på perfekt mönsterpassning men det gjorde jag inte och nu blir det som det blir och säkert bra ändå. 
 
Dagen bjöd även på en tur till Ikea tillsammans med kära syster för byte av kökslampor som inte passade. Nu är en annan modell inhandlad och förhoppningsvis passar de bättre dock lite krångliga att montera fast i taket så jag tar det en annan dag. 
 
Nu är klockan 18.30 och solen strålar från en nästan molnfri himmel. Katterna ska få komma ut i friska luften.
 
 
 

Utedag

Idag blev hela tomten krattad och redo för nästa steg i vårbruket. Hittade även en lite svartrostig klätterställning på en affär till fina rosa klätterrosen som överlevt vinterkylan. Sonen och barnbarnen åt tacomiddag med mig och dottern och ett barnbarn kom till kvällskaffet med nybakad crossiant. Det är verkligen inte synd om mig som har så många nära och kära i närheten. Saknar bara de två äldsta älsklingarna som har en alldeles speciell och stor plats i mitt hjärta.
Så här på våren är min kondis alltid urusel och det är både äckligt och frustrerande att svettas som en gris så fort jag gör något som kräver lite energi. I morgon blir det nog städning av utebodan. Snöslungan får flytta längst in under hyllan och gräsklipparen hamnar närmast dörren och bäst av allt är att lägga fram alla trädgårdssaker redo för blommor och fontäner. 
Nu väntar tevesoffan och förhoppningsvis något bra teveprogram.
 
 

Typiskt mig

Natten lång smattrade regnet på taket och jag insåg att det inte skulle bli den utedag jag hoppats på. Istället åkte jag iväg till Ikea i Happis och inhandlade två nya kökslampor modell klot och vit klädsel till Ektorppallen. Hemma igen ringde dottern och bjöd på ungsstekt lax. Jag stoppade fötterna i ett par skor och hastade snabbt iväg. 
- Vad snygga skor du har idag, sa dottern skrattande. Jag tittade förvånat ner på mina gamla väl ingådda och insåg att det nog var tur att jag valde bort efterrättsglassen jag hade tänkt åka och köpa. 
 
När man har skor som har dryga tio år på nacken så är de säkerligen formade efter ägarens fötter därav märkte jag ingenting. Liknande har hänt mig förr men det är länge sedan men den gången hann jag till affären. Efter upptäckten sprang jag hela vägen hem med kassarna då jag inbillade mig att det inte skulle märkas lika lätt om fötterna var i snabb rörelse. Gud så dumt.

En sockerråtta här bor i huset tra la la la

 
Förkylningen kommer och går. Under natten fick jag ont i halsen igen och idag är det pollen som får näsan att rinna. Tack och lov så är orken betydligt bättre än för någon vecka sedan. Idag körde jag med överfylld bil till soptippen. Den var faktiskt så pass packad att det knappt gick att flytta växelspaken än mindre sikt genom högra rutan. Efter soptippsresan svängde jag förbi till däckfirman och fick ett framdäck balanserat som de nog missade eller mest troligt felbalanserade när jag köpte nya däck häromveckan. 
Idag fyller svärdottern år så det vankas tårtkalas. Presenter är alltid jättesvårt då smaken är lika delad som baken.
Både dottern och en god vän har varit och hälsat på mig idag. Faktiskt är jag riktigt bortskämd med besökare trots att fikafatet oftast gapar tomt. Den senaste tiden har jag begränsat mitt bakande men nu när sommaren kommer är det helmysigt med kaffe och gofika ute på altan. Enda kruxet är sockerråttan som bor i detta hus. Hennes namn börjar på G och hon är 66 år och har absolut noll impulskontroll när det gäller sötsaker och bakverk. 
 
 

Uppe före tuppen

 
I morse eller var det kanske natt steg jag upp 03.30 eftersom jag skulle skjutsa en vän till tidiga morgonflyget. Konstigt nog var jag inte ens trött då väckarklockan ringde men idag på eftermiddagen var kroppen alldeles slak och ovillig till allt. Med tvång lyckades jag göra en omstart och har nu röjt upp ute i garaget plus planterat om luktärtorna som höll på att förtvina i sålådan. Lilla bilen är fylld till bristningsgränsen med saker som ska till soptippen i morgon. 
Ute i förrådet är det kaos men den röjningen får bli en annan dag. För min del blir det en välbehövlig dusch.

Äntligen

 
Det har varit lindrigt sagt snärjigt att få iväg fotoboken men för några timmar sedan skickades beställningen. Pust! Allt blev väl inte som jag hade planerat men de käraste är i alla fall med och det innebär ungefär 400 bilder mestadels på mina närmaste plus några blomsterbilder.
Idag fixade jag äntligen en plastskiva till växthustaket och fick den på plats med hjälp av en vän. Längtar efter att fylla växthuset fast ännu är nätterna för kyliga. Men snart!
Just nu är jag så himmelens trött och slut i nacke och axlar så det enda som hägrar är tevesoffan men först måste jag iväg till mina huvudmän. Pensionärslivet är verkligen fulltecknat men på ett annat sätt än tiden som skildras i senaste fotoboken. Under de åren då så mycket underbart roligt hände så drabbades min familj även av både sorg och smärta. För att orka överleva när det var som mörkast klamrade jag mig fast vid min mammas favoritordspårk "Det är mörkast före gryningen"
 

Förkylningstider

När sista tapetbiten var fastlimmad och kraftreserverna tömda till sista droppen kom febern smygande och däckade mig totalt. Fått några piggare timmar lite då och då tack vare Alvedon. Valborgsmässoafton bjöd dottern på grillkorv ute i det fria och därefter gick vi och värmde oss vid byns majbrasa alldeles intill.
 
Det känns jätteskönt att äntligen ha fräschat upp köket. Nästa utmaning är att inte plocka tillbaka allt gammalt på sina vanliga platser. Kanske finns det annat i mina gömmor som istället kan få komma fram i ljuset. 
Något som kan ge mig gravkammarkänslor är när jag hälsat på hos någon "gamling" och sett skålar och fat fyllda med dammiga småsaker med allt från avbrutna blyertspennor till rostig småskruv och avbrutna påsklämmor. Mina skåp och lådor är rensade på skrot hur många gånger som helst och ändå finns det alltid något som inte har en plats i mitt liv. En del saker har slängts i soporna och en del har sålts på loppisen ute i garaget. Snart är det dags att slå upp portarna igen. Soffan på övervåningen åker nog ut den här gången och kanske köksbordet och stolarna. 
 
Det som stressar mig just nu är att krattan står oanvänd på grund av att mina krafter inte räcker till att räfsa ihop alla kvistar som rasar ner under vintern.

RSS 2.0