Saftkok

 
 
 
 
Vaknade tidigt till blåst med storm i byarna och växlande solighet. Glad att jag klippte och trimmade egendomen igår. Rabatten fick också en upprensning från sådant som förväxt sig eller vissnat. Den här sommaren har blomningen inte varit som andra somrar utan allt blommade över samtidigt så nu är rabatten måttligt vacker.  Egentligen är det bara höstastrarna och de röda liljorna som står för färginslaget och så var inte planerat.
 
 
Svartvinbärsbusken formiligen dignar av bär i alla mognadsgrader. Grenarna ligger tätt ovanpå varandra och igår plockade jag de mogna bären i de översta lagren för att få grenarna att lätta och släppa ner sol i busken. På bänken står nu fem liter ångad svartvinbärssaft och ur ugnen tog jag nyss ut en ugnslåda med en kaka strösslad med röda och vita vinbär. Bärtid är en härlig tid även om det är både jobbigt att plocka, rensa och förädla till sylt och saft. Numera fryser jag saften i plastflaskor och tar fram efter behov.