Brrr

 
 
Helgen har varit intensiv och rolig. Både lördag och söndag familjemiddag med barn och barnbarn. Vännen har återvänt till sitt jobb och nu är det bara katterna och jag igen.
Idag strålar solen förföriskt från en hög och klart vinterblå himmel. Termometern visar tio minusgrader. Naturen glittrar frostigt vit och kattnosavtrycken på mina fönster syns förskräckande väl. Rönnbären lyser illande röda i väntan på sidensvansinvasionen som borde komma vilken dag som helst. Börjar inse att vintern troligen har kommit för att stanna. Vinter - orostiden för skyhöga elräkningar. Kylan har trots allt sina fördelar som till exempel kvalsterdödare, men mörkret är meningslöst och förfärligt. Om jag försöker vara positiv kanske mörkret får tillskrivas äran för att den tänder längtans låga efter det livgivande ljuset.
Idag ska jag fixa en provisorisk ramp av några brädstumpar till altanen så att det går lätt att köra upp snöslungan när den tiden kommer. Förra vintern kämpade jag som ett djur med att baxa upp den och det slutade med att snöslungan låg lutande åt ett håll och jag låg i djupsnön åt det andra helt utpumpad. Vännen har förseglat mitt frostiga växthus som får tjäna som utemöbelförråd över vintern. 
Idag hämtade jag några famnar löv från komposten till en växt som jag glömt att bädda in och döm om min förvåning då det var så varmt att det rök ur den trots att det varit kallt ganska länge. Otroligt vilken enorm energiutvinning i en liten kompost med ruttnande växtdelar.