Stormväderstankar

Nattens storm höll mig vaken av oro för om växthuset skulle stå emot vindarnas kraft. Strax efter fem, medan det fortfarande var mörkt, var jag ut och försökte förankra hörnet som har en skada sedan tidigare. När vännen kommer måste vi hitta ett sätt att låsa hörnan som håller över vintern. Jag har en idé.

För första gången i mitt liv slog jag på teven redan före sex i morse. Har aldrig någonsin sett på morgonprogram tidigare. Det var faktiskt riktigt skönt att kura i milda adentstjärnans sken med en kopp kaffe medan regnet piskade mot rutan.
Ett nyhetsprogram berättade om en dom mot Piteå kommun som förhoppningsvis blir prejudicerande när det gäller resurser till elever som behöver individuellt stöd i skolan. Kommuner kan inte längre skylla på bristande ekonomi. Jag hoppas att den här domen får stor betydelse för alla barn som idag inte får den undervisning de har laglig rätt till. Och bara i lilla Kalix är de många.
Indianer har en bra inställning till miljön. De ser det som att vi lånar jorden av kommande generationer. Tänk om vi kunde se det på lika sätt både om jorden och om utbildning. Många av de ungdomar som inte klarar skolan hamnar utanför arbetslivet med allt vad det innebär av lidande och utanförskap. Även alla dessa som aldrig kommer att få ett arbete ska bo, äta och bilda familj och måste få pengar någonstans ifrån. Vilket sätt det än blir så blir det de som hade turen att ta sig igenom skolan och få ett arbete som på ett eller annat sätt får stå för fiolerna. Det är ett av arven vi överlämnar till nästa generation. 
Varje dag rapporteras börsers uppgång och nedgång, men aldrig pratar vi om den supersäkra investeringen i humankapitalet. Okey, vinsterna hamnar kanske inte i min börs utan i framtida generationers välfärd.