Sopor och lite nostalgi

Trots att jag sopsorterar hyggligt bra blir soppåsen under diskbänken fylld varenda dag. Mestadels består soporna av smutsiga plastförpackningar, gammalt bröd och lite matrester. Alla rena förpackningar hamnar i sorteringen. Jag slösar aldrig varmvatten på att rengöra smutsiga förpackningar som hur som helst inte ska sparas.
 
Plastpåsar och allt annat av plast är en självklarhet idag men när jag var barn fanns inte plastpåsen. Köpte man en limpa var den invirad i vaxat papper med snurrade ändar. Köpte man en bit falukorv eller kött slogs den först in i ett vaxat papper och sedan i vanligt papper. Frukt och grönt stoppades i en papperspåse och alltihop bars hem i egna väskor av stor och stadig modell. Min mamma hade en ljusbrun läderväska. Eftersom vi hade kossor behövde vi inte köpa mjölk. De som köpte mjölk i affären gjorde det i literstora glasflaskor och de som köpte mjölk hos en bonde i byn hade med sig en egen mindre hink med lock. 
Hemma på våran gård sålde vi både mjölk, kyckling och ägg till byssborna. Det var oftast kvinnorna som kom strosande eller cyklandes med hinken skrämlandes på styrstången framåt kvällskvisten precis när korna var färdigmjölkade. De flesta stannade en stund och bytte några ord med varandra för att sedan vända hemåt med fyllda mjölkhämtare. Hinken kallades allmänt för mjölkhämtare. När det var kallt ute rök det lite när mamma hällde över spenvarm mjölk i mjölkhämtarna. 
Vi var självförsörjande vad gällde potatis,morötter, lök, kålrötter, bär, ägg, kyckling, mjölk och periodvis även griskött och nötkött. Dessutom fiskade pappa hela året förutom under kallaste vintern. Vi åt både löja från älven, sik, aborre, gädda och säkerligen även en och annan lake.
Mamma bakade både matbröd och fikabröd men jag minns att jag en gång efter ihärdigt gnällande fick pengar för att åka och köpa en limpa på Englunds kafé. 
Jag är otroligt glad över att haft lyckan att växa upp i en annan tid med helt andra villkor än idag. 
 
 
Oj glömde att berätta att vi fick lördagsgodis även på den tiden. Ett paket Friska Fläktar var vanligt förekommande. Tillverkningen har återupptagits så de finns numera att köpa åtminstone på marknader. Köpte fyra askar förra helgen med tanken att barnbarnen skulle få ett var men det slutade med att jag själv åt upp alltihop. 
 
 
För att återgå till inläggets inledning så blev det sopor även förr i tiden. Papper av olika slag brändes. Vi hade en slaskhink under diskbänken där potatisskal, matrester och dylikt samlades. Sommartid fick grisen äta det och vintertid slängdes det på slaskhögen vilket tyvärr drog till sig råttor ...