Första frosten

I natt kom gubben Frost på första besök. I går eftermiddag sjönk temperaturen i rasande fart och vips var det fyra minusgrader. I morse var gräsmattorna vita och bilrutan vit av is. Nu börjar vinterhelvetet. Hatar att frysa och joxa med isiga rutor och kall bil. Hör nog till dem som borde följa med flyttfåglarna söderöver men samtidigt är mina rötter djupt förankrade i berggrunden här och viktigast av allt är att alla mina nära och kära finns i närheten. Livet vore ingenting utan dem. Önskar bara att jag betydligt oftare satte mig i bilen och svichade iväg till de två äldsta barnbarnen 35 mil bort. Förhoppningsvis blir det oftare när lilla barnbarnsbarnet gör entré i våra liv. En ny och kär dimension. 
 
Höstsolen strålar och jag har varit ute och tömt växthuset plus ryckt upp förfrusna sommarblomster. Min vana trogen höststädar jag rejält i alla rabatter och lägger på ett björklövstäcke. När våren sedan kommer kan blåsippor och scillor blomma utan risiga fjolårsblomster som skymmer. 
Min stora rabatt innehåller tyvärr tre alltför spridningsvilliga blomster som jag försökt utrota men gått bet. Den ena är en sorts Höstflox, höga, doftande med ljusrosa blommor. Den andra är en typ av Oxalis? med röda fyrklöverlikanande blad. Den tredje är allåkerbäret som i och för sig blommar jättefint i cerise men som utan vidare tar över vilken jordyta som helst.