En värmande soppa

Dagen började med strilande regn och konstigt nog samtidigt ivrigt fågelkvitter i lillskogen intill. Passade på att slänga ut lite gödsel på gräsmatta och bärbuskar plus så lite gräsfrön på jordplättarna efter höstens grävauppbuskarprojket.
 
I eftermiddags bjöd jag sonens familj på saffrangul laxsoppa med aioli som blev så himmelens god. Tanken var att plagiera kompisen Anna-Carins goda soppa som hon bjöd på för ett tag sedan.
I min soppa hamnade:
Två fintärnade potatisar, massor av strimlad purjolök, finhackad lök och riven vitlök, en grovriven morot, en finhackad röd paprika, dill och finhackad chili, vitt vin, grädde, några matskedar hummerfond och en vanlig fickbuljongtärning, en dryg matsked tomatpuré, laxtärningar, nyskalade räkor och ett kuvert saffran. Salt och peppar efter smak och tycke. Grädde, räkor och lax tillsatte jag när gästerna steg in genom dörren. 
Aiolin var också superenkel. Bara tre äggulor som vispades ihop med 1,5 dl rapsolja. Smaksatte med krossad vitlök, salt och lite citronsaft. Till soppan serverades ett vitt kravmärkt vin och baugette.
Till dessert blev det en enkel chokladmarängtårta (av äggvitorna som blev över när jag gjorde aiolin) med hallon och gräddfyllning. 
 
I kväll jäser jag nöjd framför teven med vinskvätten som blev över och en chokladbit som dottern hade med sig när hon tittade in för en stund sedan.