Både glad och arg

Satt dyrt i telefonkö men fick som plåster på såren ett ekonomiskt besked av det glädjande slaget. Nu kan jag andas ut för ett tag, men funderar i alla fall på att börja jobba lite smått.
 
Att som kvinna skaffa sig en dyr utbildning inom skola, vård eller omsorg lönar sig inte i dagens Sverige och höjer absolut inte pensionen över normen för existensminimum. Sorgligt men tyvärr alldeles för sant. Vi kvinnor lönesätts utifrån kön av arbetsgivare som har en kvinnosyn i klass med tallibanerna. Det spelar ingen roll hur vidareutbildad och kompetent man än är då kvinnors arbete inte värderas på samma sätt som mäns. 
 
Tidigare var pensionärer en köpstark grupp som reste ut i världen och kunde unna sig lite lyx på ålderns höst men så blir det inte för de flesta kvinnor som är dagens pensionärer. Jag är av nöden tvungen att göra inköp i grannorternas lågprisvaruhus för att till exempel kunna köpa skor och kläder. Butikerna här på orten har tyvärr för dyra saker för min och många andra kvinnors plånböcker. Man behöver inte ha så många hjärnceller för att förstå vad det på sikt leder till för affärerna här på orten.
 
Nu i valrörelsetider har Fi:s framgångar rört om i grytan så att flera partier hastigt och lustigt fått plocka fram material om bland annat de oacceptabla löneskillnader mellan könen och för mig i nuläget det mest intressanta pensionsskillnaderna mellan könen. Vad som händer efter valet? Tyvärr ...
 
Det är nästan så att jag blir lite glad över att läsa alla rapporter om brist på lärare och vårdpersonal. Förhoppningsvis har unga kvinnor fått upp ögonen och inte låter sig luras in i välfärdens kvinnofällor. Egentligen är det ju vi kvinnor som får betala dyrast för den välfärd som Sverige har haft. Oj plötsligt kom jag att tänka på slaveri ... ett slags modernt slaveri passande ett välfärdsland.
 
Att som kvinna jobba heltid, föda och ta hand om barn, hem och familj plus sig själv är banne mig ett konststycke som sliter ihjäl alldels för många hälsor och äktenskap. Att sedan när barnen blivit stora och ålderskrämporna infinner sig förväntas ta hand om gamla och sjuka föräldrar är nästa utmaning. Det förväntas inte samma saker av en karl. Männen jobbar förvisso men har oftast bättre betalt och bättre arbetsvillkor i stort, de tvättar bilen och grillar någon flitastek sommartid. Ibland är de barnvakt till sina egna barn och tar föräldraledigt när det OS eller älgjakt men i övrigt har de rätt mycket tid för vila och återhämtning..........