Framtidskapitalet

 
Läste i dagstidningen att socialtjänsten i Kalix överskridit sin budget med många miljoner och att socialchefen önskar utöka sin stab med fyra socialassistenter för att möta det allt ökande behovet av olika insatser för ungdomar som mår dåligt.
Jag blir matt ...
Herregud det är ju i andra änden, alltså i förskolan och skolan det måste till mer resurser till förebyggande åtgärder för att minimera risken för problem senare under tonåren. De resurserna är billiga i jämförelse med insatserna som krävs senare när det handlar om droger, självskadebeteende eller kriminalitet. Jag är säker på att den allra viktigaste faktorn för att hamna på fel väg i livet är att misslyckas med skolan. Att misslyckas innebär att det blir svårt att skapa en framtidsbild och väldigt lätt att välja vänner som också misslyckats. En riktigt dåligt ekorrhjul. 
 
Föräldrar har så klart ett jättestort ansvar och de flesta föräldrar tar det och gör allt de förmår, i alla fall mammorna, men ibland räcker det inte. Ett dåligt fungerande hem är en tung belastning men när skolan också är dålig är det riktigt illa.
 
Om barn, vårat viktigaste framtidskapital, vore pengar skulle en hel stab med proffs planera för långsiktig maximal tillväxt ...inte en endaste krona får försvinna ... idag får inte barn den hjälp de har laglig rätt till trots att läraren i ett tidigt skede slår larm till sin rektor. 
 
En manlig signatur ansåg att vi lollar med dagens barn, men jag vill nog påstå att vi har övergivit dem och lämnat dem åt sitt öde. Dessutom stjäl vi kapital från deras framtid.
 
Det är skolplikt i Sverige och jag funderar på om det i framtiden kommer att bli aktuellt med skadestånd till de elever som inte har fått det stöd de behövt för att få de grundkunskaper som lagen föreskriver. Inte helt orealistiskt eftersom det är en form av kränkning.