Krackelerad idyll



Sommaridyllen har krackelerat ordentligt efter de fruktansvärda händelserna i vårat grannland Norge.
Som de flesta håller jag mig uppdaterad och förfäras över de stigande dödsiffrorna av i huvudsak tonåringar. Samtidigt inser jag hur maktlöst samhället är mot fanatiska galningar som är i stånd till sådana dåd. Maktlöst är egentligen fel ord för det går att styra in barn i sunda människovänliga tankar redan  tidigt i livet om människor runt omkring i hem/skola/olika föreningar med mera medvetet arbetar med detta.
Det samhälle vi lever i idag med upptagna föräldrar och en skola som ibland inte ens gör skäl för att kallas skola ger utrymme för att utveckla konstiga tankar. Det är för få vuxna som sätter stopp i tid och visar på andra vägar.
När jag var barn fanns det många vuxna som lade sig i vad vi barn sysslade med. Det fanns så klart många nyanser bland byns vuxna. En del menade väl medan andra bara var knäppa i skallen. Idag saknar allt fler människor bra uppfostrande nätverk. Okey, det fanns galningar även förr och många av dem sanerades tidigt bort från byn och blev inlåsta på sinnessjukhus ... allt var så klart inte bättre förr, men idag har vi kunskaper och resurser för att ha ett mycket bättre samhälle än det vi har.